TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3 , 2008 Συνάδελφοι καλημέρα. Έχω την ακόλουθη περίπτωση: Αυθαίρετη τριώροφη οικοδομή η οποία βρίσκεται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως. Ο πελάτης μου έφερε κατόψεις του ισογείου, του 1ου και του 2ου ορόφου στις οποίες απεικονίζεται η υφιστάμενη κατάσταση των διαμερισμάτων της οικοδομής. Επίσης μου προσκόμισε και το τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου. Μου ζήτησε να συντάξω ένα πίνακα αναλογιών γιατί του τον ζήτησε ο συμβολαιογράφος (προφανώς για να κάνει σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας). Επίσης μου είπε ότι όταν τελειώσει με τα συμβόλαια θα αναλάβω να βγάλω την άδεια νομιμοποίησης του κτιρίου. Τα ερωτήματά μου είναι: α) Να υπογράψω τον σχετικό πίνακα αναλογιών ή μήπως όχι γιατί μπορεί να έχω σαν μηχανικός ποινικές ευθύνες επειδή η οικοδομή έιναι αυθαίρετη? Μήπως θα ήταν καλύτερα να του προτείνω να νομιμοποιήσει την οικοδομή πρώτα και στη συνέχεια να συντάξω τον πίνακα αναλογιών? β) Σχετικά με την άδεια νομιμοποίησης πως μπορώ να έχω άποψη για τη στατική επάρκεια της υφιστάμενης οικοδομής? (Η οικοδομή χτίστηκε γύρω στο 1980 και φέρεται να έχει Φ/Ο από Ω/Σ) Εσείες τι κάνετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις?
ss_sk Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Οι πίνακες ποσοστών συνοδεύονται (έτσι τουλάχιστον πρέπει) με επικυρωμένα από πολεοδομία σχέδια. Άρα νομίζω η απάντηση στα ερωτήματα είναι δεδομένη.
TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Επομένως θα πω στον πελάτη ότι πρώτα πρέπει να γίνει η νομιμοποίηση και μετά οι πίνακες αναλογιών. Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου ss_sk.
erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Αυτό που λέει ο ss_sk είναι και νές οικοδομές μετά από κάποια χρονολογία η οποία είναι σίγουρα μεταγενέστερη του 1980, μάλλον μετά το 1983 Για παλαιότερες οικοδομές ο πίνακας οριζοντίου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις κατόψεις που έκανε κάποιος μηχανικός και υπέγραψε βέβαια. Ερώτηση: Ποιος έκανε τις κατόψεις? Αν δεν τις έκανες εσύ, τότε μήπως πρέπει να τις ελέγξεις πριν προχωρήσεις στον πίνακα?
TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Το τοπογραφικό και τις κατόψεις τις έκανε και τις υπέγραψε άλλος μηχανικός το 2001. Ο πελάτης για λόγους που εκείνος γνωρίζει δεν ήθελε να κάνει τον πίνακα στοιχείων και αναλογιών εκείνος ο μηχανικός. Η οικοδομή έγινε μεταξύ 1980 και 1982. Είναι πριν το 1983. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησα στην οικοδομή είδα ότι οι κατόψεις συμφωνούν γενικά με την υφιστάμενη κατάσταση. Επομένως να υπογράψω τον πίνακα αναλογιών σύμφωνα με τις κατόψεις που παρουσιάζουν την υφιστάμενη κατάσταση των διαμερισμάτων ή όχι?
erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Φίλε μου είσαι ακριβώς στο μεταίχμιο των χρονολογιών που έχω αναφέρει 1980-1983. Δυστυχώς δεν γνωρίζω την ακριβή χρονολογία. Αλλά έχω την εντύπωση πως έχει ξανασυζητηθεί το θέμα μέσα στο forum. Ο συμβολαιογράφος τι ζητάει? Κάνε μια αναζήτηση.
TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2008 Ο Συμβολαιογράφος ζητάει έναν απλό πίνακα αναλογιών. Η οικοδομή χτίστηκε μεταξύ 1980 και 1982. Συνάδελφε erling υπάρχει κάπου στη νομοθεσία αυτό που λες σχετικά με το αν έχει ανεγερθεί το κτίριο μετά το 1983 χρειάζεται οικοδομική άδεια για να κάνεις ένα πίνακα αναλογιών ?
TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14 , 2008 Συνάδελφοι μετά από έλεγχο για την εξάντληση του Σ.Δ. διαπίστωσα ότι το οικόπεδο είναι υπερδομημένο κατά 90 τ.μ. (σ.σ. το εμβαδό του Β' ορόφου είναι 140 τ.μ. - 110τ.μ. διαμέρισμα - 20 τ.μ. κλιμακοστάσιο και 10 τ.μ. λεβητοστάσιο). Με αυτά τα δεδομένα δε μπορεί να νομιμοποιηθεί το κτίριο. Μπορώ να υπογράψω τον πίνακα αναλογιών και να δείχνω κανονικά ότι υπάρχει υπέρβαση στη δόμηση? Άποψή μου είναι πως όχι. Εσείς τι πιστεύετε? Έχετε συναντήσει κάποια αντίστοιχη περίπτωση? Πως ενεργήσατε? Μήπως θα ήταν καλύτερα να την αφήσω εντελώς την υπόθεση? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε απάντησή σας...
stopaeng Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14 , 2008 Στον Ν.1337/1983(νόμος Τρίτση) αναφέρεται οτι απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβίβαση(πλην αποδοχής κληρονομιάς) σε αυθαίρετο κτίσμα μετά την ισχύ του παραπάνω νόμου. Αν το κτίριο αποδεδειγμένα υφίσταται πριν το 1983 τότε μπορεί να γίνει μεταβίβαση και επομένως πίνακας αναλογιών. Όσο για τον πίνακα θα βγάλεις τα ποσοστά σου επί της πραγματικής δόμησης(και όχι της επιτρεπόμενης) με υποσημείωση οτι έχει γίνει υπέρβαση ... τ.μ. Να προσέξεις μόνο το κτίσμα να έχει ανεγερθεί εντός του οικοπέδου, δηλαδή να μην είναι εκτός Ρ.Γ. Όσο για το αν νομιμοποιείται στην Πολεοδομία νομίζω οτι μπορεί να γίνει εφόσον περάσεις από γνωμοδότηση ΣΧΟΠ και απόφαση Νομάρχη όπου θα φαίνεται το μη "σύννομο" τμήμα και εξαίρεση από κατεδάφιση. Αν βέβαια ο ιδιοκτήτης το είχε δηλώσει με το νόμο του Τρίτση τότε όλα θα ήταν ρόδινα....
TopSurv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2008 Συνάδερφε stopaeng το τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου είναι από το 2002 και ο μηχανικός που το υπογράφει δεν έχει εφαρμόσει οικοδομικές γραμμές. Δείχνει ένα οικόπεδο γωνιακό και δεν κάνει καμία αναφορά στη ρυμοτομική γραμμή ούτε στο σχέδιο ούτε στο υπόμνημα. Άρα μήπως χρειάζεται να γίνει νέο τοπογραφικό διάγραμμα με ρυμοτομικές γραμμές για να διαπιστώσω αν η οικοδομή είναι εντός του οικοπέδου και μετά να συντάξω τον πίνακα αναλογιών? Η πραγματική δόμηση είναι 570 τ.μ. ενώ με την εφαρμογή του Σ.Δ. η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 480τ.μ. Ο πελάτης θέλει να κάνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσει τον πίνακα αναλογιών που μου ζήτησε. Μήπως θα ήταν καλύτερα να συντάξω των πίνακα αναλογιών για το τμήμα των 480τ.μ. μόνο (ισόγειο και πρώτος όροφος) και να αναφέρω στις παρατηρήσεις ότι έχει γίνει υπέρβαση 90τ.μ. (δεύτερος όροφος) ?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα