Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το τσι,μπισατε το τυρακι.... Λες και το εγραψε τυχαο ο ΑΡΔ......

  • Απαντήσεις 235
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Είχα αναφέρει πρό διμήνου οτί η κυβέρνηση στα πλαίσια του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, πρόκειται να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο το καλοκαίρι του 2013.

 

 

Ψάχνοντας στο internet υπάρχουν οι εξής δημοσιεύσεις, γιατί το θέμα έχει μελετηθεί εδώ και καιρό:

 

http://www.ekxm.tee....iko_plaisio.htm

 

 

http://esdep.xan.dut...thi_12-4-10.pdf

 

Πέρα από τις όποιες υποθέσεις, είναι μια εικόνα του τι θα ισχύσει μελλοντικά.

 

Η ουσία είναι -πέρα από τις όποιες διαμάχες Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ή ό,τι άλλο σχόλιο είδα- οτί ένας ΙΕΚτζής με 20 χρόνια εμπειρία στα στατικά θα μπορεί να υπογράψει στατικές μελέτες και είναι προς όφελος της αγοράς αυτό.

Η διεθνής πρακτίκη λέει οτί καλοί εμπειροτέχνες υπάρχουν άπειροι και αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί με μια αντικειμενική διαδικάσια.

Όντας πολιτικός μηχανικός με 2 μαθήματα οδοποίιας -που έδωσα στο Πολυτεχνείο- μου επιτρέπεται να υπογράφω αυτοκινητόδρομους, ενώ π.χ. ένας ΙΕΚτζής με 20 χρόνια παρουσίας στον χώρο δεν μπορεί.

Αυτά τα 2 μαθήματα ποιός μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά, οτί είναι κάτι που δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με ΧΡΟΝΙΑ επαγγελματικής εμπειρίας;

Eπομένως τα σχόλια κάποιων συναδέλφων είναι απλά θλιβερά, γιατί πρώτον υποδήλωνουν μια διάθεση σφετερισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για την πάρτη τους και καμία επαφή με την διεθνή εμπειρία.

Έξω από την Κώσταινα, η εμπειρία μετρά πιο πολύ από τα πτυχία και αυτό είναι κάτι φυσικό.

Επίσης, πολύ κακώς οι καθηγήτες των Πολυτεχνείων έχουν δημιουργήσει -σε κάποιους- την εντύπωση, οτί πέρα από αυτούς το χάος, τα Τ.Ε.Ι. είναι κακού επιπέδου κλπ.

 

Υπάρχουν πλέον διεθνείς αξιολογήσεις, διαθέσιμες στον καθένα. Παραθέτω π.χ. αυτήν του τμήματος ΠΔΕ του Τ.Ε.Ι. Πειραιά:

 

http://civil.teipir.gr/web/uploads/TEI%20PIRAEUS%20-%20External%20Evaluation%20Report%20-%20June%202012.pdf

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

 Oύτε αυτό είναι πανάκεια , αν είναι να καταργήσουμε τα διπλώματα.

Επίσης ο εμπειροτέχνης μπορεί να έχει 20 χρόνια εμπειρία , αλλά αν δεν έχει το υπόβαθρο να εξελίσσεται, μπορεί 20 χρόνια να κάνει τα ίδια λάθη χωρίς να το καταλαβαίνει.

Από την άλλη διπλωματούχος που δεν ασχολείται με το αντικείμενο του για πολλά χρόνια θα τα ξεχάσει.

Απλά είναι πιο εύκολο να θυμηθείς από το να μάθεις νέα πράγματα.

Ο απόφοιτος ενός Πολυτεχνείου , γνωρίζει τα πάντα ;

Όχι δεν είναι αυτός ο σκοπός του Πολυτεχνείου , θυμάμαι ένα καθηγητή που μας έλεγε ότι ο σκοπός δεν είναι να μάθεις τα πάντα αλλά αν πέσει ένα εγχειρίδιο  Σιδηρών Γεφυρών στα χέρια σου , να μπορέσεις σε ένα μήνα να το κατανοήσεις τη στιγμή που κάποιος άλλος θα χρειαζόταν ένα χρόνο.

Επίσης ο μηχανικός δε χρειάζεται να ξέρει τα πάντα από έξω (τύπους) αλλά έχει τη βιβλιοθήκη του.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι τα ΤΕΙ βελτιώθηκαν , εξυπηρετούν πλέον άλλο σκοπό από αυτό που ιδρύθηκαν και για αυτό η δικιά μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν με τα Πολυτεχνεία.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Mίλησα για αντικειμενικές διαδικασίες πιστοποίησης. Τα Ευρωπαϊκά πρότυπα δίνουν και σε ΙΕΚτζήδες δικαιώματα και σε Τ.Ε.Ι. Μια ματιά στο linkedin θα σας πείσει.

Δημοσιεύτηκε

  Διαδικασίες πιστοποίησης ιδρυμάτων ή επαγγελματιών ;

Tι πρέπει να γίνει ;

Mπορεί και τα δύο.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα στην αρένα.

Ας αμολήσω κι εγώ τα θηρία μου

Θα ξεκινήσω από την εποχή που αποφάσιζα τι να δηλώσω (μέσα 70's)

Παρά τον οικοδομικό οργασμό της εποχής, οι top σχολές (κατά σειρά βαθμολογίας και πρεστίζ) του πολυτεχνείου ήταν:

1. Ναυπηγοί

2. Χημικοί

3. Μηχανολόγοι (& Ηλ/γοι) 

4. Πολιτικοί & Αρχιτέκτονες

5. Τοπογράφοι

6. Μεταλλ/γοι

Αν, τώρα, η πορεία των πραγμάτων ευνόησε κάποιους κλάδους, δεν φταίνε αυτοί που τους ακολούθησαν (που σε πολλές περιπτώσεις αυτό έγινε από σπόντα λόγω βαθμολογίας).

Όπως εγώ τελείωσα δομοστατικός (απο επιλογή, διότι είχα αποφασίσει απο νωρίς) και δεν ασχολούμαι με μελέτες και κατασκευή οδοποιίας διότι δεν γνωρίζω επαρκώς το αντικείμενο, αλλά ούτε και με σχεδιασμό κατοικιών υψηλών απαιτήσεων (δηλ. βίλες, πολυκατοικίες κλπ), το ίδιο επαγγελματικό ήθος απαιτώ και απο τους υπόλοιπους κλάδους.

Και όχι το στύλ "κάνω τα πάντα επειδή είμαι απόφοιτος πολυτεχνείου", διότι στην περίπτωση αυτή ή είσαι ιδιοφυία ή άσχετος. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το πολυσυζητημένο ΜΗ.Κ.Ι.Ε., η εφαρμογή του οποίου θα έλυνε πολλά προβλήματα στο χώρο της δόμησης (και όχι μόνο), είναι κολημμένο εδώ και χρόνια (απο την εποχή Σουφλιά), λόγω ανικανότητας (ή μή θέλησης) του ΤΕΕ να ξεχωρίσει την "ήρα από το σιτάρι".  

Και τέλος, δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων να θεωρούν τον τίτλο υπομηχανικός ως μειωτικό. Η σχολή έτσι λεγόταν (μικρό πολυτεχνείο ή σχολή υπομηχανικών). Και οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι ουδόλως ενοχλούνταν αν τους αποκαλούσες έτσι. Αυτό άλλωστε έγραφε και η σφραγίδα τους. Μέχρι που η λαϊκίστικη λαίλαπα των 80's κι ένθεν, έδωσε σε όλους το δικαίωμα να ονειρεύονται διάφορα. Και το δικαίωμα (με ποσόστωση) σε αποφοίτους ΤΕΛ να μπαίνουν σε ΤΕΙ :mrgreen:  :sad:  :sad: .

Προσωπική μου άποψη είναι πως, ανεξάρτητα από τίτλους σπουδών, αυτό που (θα πρέπει) μετράει στην πιάτσα είναι το επαγγελματικό ήθος και η γνώση επι συγκεκριμένου αντικειμένου.

Κι επί του προκειμένου, καλό θα ήταν (τι λέω τώρα) να γίνεται που και που μια αξιολόγηση. Τότε θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι.

Το ότι έχουμε γίνει αχταρμάς, άς όψονται οι (μικρο)πολιτικές των εκάστοτε κρατούντων.

Δημοσιεύτηκε

Αν είσαι μηχανικός το να σε λέει ο άλλος υπομηχανικό είναι υποτιμητικό. Το τι ίσχυε σε σχολές πριν 50 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή είμαι μεγάλος γιά να μπαίνω στην αρένα , θα κάνω μόνο κάποιες διευκρινίσεις .

 

Οι υπομηχανικοί και οι τεχνολόγοι μηχανικοί των ΚΑΤΕΕ , δεν είχαν πρόβλημα με τον τίτλο τους , γιατί μέχρι το 1984 μπορούσαν να ασχοληθούν αυτοδύναμα με μεγάλο κομμάτι της συνήθους δουλειάς , κάτι που από το ;1984 και μετά άλλαξε , αφού άλλαξε η νομοθεσία αλλά δεν επικαιροποιήθηκαν τα δικαιώματα .  

 

Επίσης μην ξεχνάμε ότι τότε το να μπείς σε οποιαδήποτε τριτοβάθμια σχολή στην Ελλάδα ήταν μεγάλη υπόθεση αφού ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος .

Το να μπείς μάλιστα σε μιά πρωτοκλασσάτη όπως οι πολυτεχνικές , ήταν κατόρθωμα και είχε τον σεβασμό όλων .

 

Μας ήρθε όμως η πικρία των απόφοιτων εξωτερικού , όπου ανάμεσα σε πολλούς άξιους , υπήρχαν και πολλοί ανάξιοι , αποτυχόντες των εδώ εξετάσεων που έχοντας τα κατάλληλα πολιτικά κονέ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα , μαζί με την κατάργηση των οκταώρων , αξιώθηκαν δικαιώματα που δεν έπρεπε .

 

Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά από την ίδια οικογενειακή και οικονομική αφετηρία και δεν έχουν όλοι κάποιους να τους κατευθύνουν με αποτέλεσμα να κάνουν λάθος επιλογές , όπως το να φοιτήσουν σε ένα τει , αντί να πάνε σε ένα ευκολάκι πανεπιστήμιο του εξωτερικού , όπου με διάφορους τρόπους , ομάδες , χρηματισμούς , κόμματα κλπ , ένα πτυχίο θα το αξιωθούν , έστω και αν υποχρεωθούν να υπογράψουν δήλωση ότι θα φύγουν από την χώρα που τους το χορήγησε .

 

Οσοι έχουν κάποια ηλικία καταλαβαίνουν καλά τι εννοώ .

 

Στην σύγχρονη εποχή κάποιος που γράφει μεσαίες βαθμολογίες 12-16000 μόρια , μπορεί να πάει σε κεντρικό τει , η σε περιφερειακό πανεπιστήμιο που δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση , είτε λόγω τμήματος , είτε λόγω ανυπαρξίας δικαιωμάτων . Αυτό είναι ένα δίλημμα γιά τα σημερινά παιδιά που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό γιά το μέλλον τους .

 

Οπότε ας μην στεκόμαστε στο μηχανογραφικό , αφού μάλλον γιά προ-πο μοιάζει .

 

Στο θέμα πάντως ακούγονται πολλές ήρεμες και προσεγμένες απόψεις . Οπως έχω ξαναπεί , ο συνδυασμός σπουδών και εμπειρίας είναι ο καλύτερος .

 

Επίσης όσο , όλοι τα κάνουν όλα , ο ανταγωνισμός αυξάνεται και οι τιμές πέφτουν .

 

Οπως λοιπόν είναι λογικό το προβάδισμα των πολυτεχνείων , έτσι είναι και λογικό να μην υπάρχει ο 23χρονος που υπογράφει τα πάντα , γιατί απλά πουλάει την υπογραφή του στους επιτήδειους και ρίχνει και τις αμοιβές των συναδέλφων του .

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.