Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, συμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

 

«Η αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο και αναπτυξιακό πλαίσιο»

 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

H χαρά μου είναι διπλή, όχι μόνο γιατί η λαμπρή αυτή εκδήλωση γίνεται στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη αλλά και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω με μέλη ίσως του πιο δυναμικού της κομματιού που είναι η επιχειρηματική κοινότητα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια θέση, με έναν διαχωρισμό που θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο ως μέτρο αποτελεσματικότητας. Σε όλα τα πεδία δραστηριότητας. Και απαραιτήτως στην πολιτική πρακτική.

Είναι η διαφορά ανάμεσα στο «έχω ιδέες» και στο «έχω ιδέα». Το πρώτο μπορεί να συζητιέται επ’ άπειρον χωρίς να προχωράμε ούτε βήμα. Το δεύτερο απαιτεί έμπρακτες αποδείξεις, σαφείς στόχους και έλεγχο αποτελεσμάτων. Το πρώτο είναι κυρίως προθέσεις. Το δεύτερο είναι στρατηγικός σχεδιασμός και έξυπνος μηχανισμός ώστε οι δυνατότητες να γίνονται δυνάμεις. Είναι σαφώς απαραίτητο να έχεις «ιδέες». Όμως δεν οδηγεί πουθενά αν «δεν έχεις ιδέα» πώς να τις οργανώσεις για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των ανθρώπων.

 

Αυτή η ανάγκη για την βελτίωση της ζωής μας, ιδιαίτερα στη φάση της ιστορικής, παγκόσμιας ύφεσης που ζούμε, μπορεί να καλυφθεί μόνο όταν εστιάσουμε όλες μας τις δυνάμεις σ’ ένα διπλό στόχο: «ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». Και βέβαια όταν κάθε στάδιο οποιασδήποτε απαραίτητης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ελέγχεται, πέραν των τεχνοκρατικών προδιαγραφών, με κριτήρια που αναλογούν αφενός σε μια ώριμη δημοκρατία και αφετέρου σέβονται τον κόπο και τις θυσίες των πολιτών.

 

Μ’ άλλα λόγια αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε:

 

Επιλύει προβλήματα;

Αποκαθιστά αδικίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας;

Εντάσσεται σ’ ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης και ανάταξης της χώρας;

Φτιάχνει έδαφος για το «αύριο» ή απλώς διορθώνει κάπως το «χθες»;

Για μένα αυτή είναι η ουσία.

Στη βάση αυτών των ζητουμένων, εξελίσσεται το σχέδιο στο ΥΠΕΚΑ για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που οργανώνουμε τον εθνικό χώρο. Το δομημένο χώρο και το Περιβάλλον.

Το συνολικό σχέδιο έχει τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, υποστηρίζει συνολικά – και αυτό το τονίζω, συνολικά, - την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε νομοθέτημα μας εμπεριέχει την αναλογία που απαιτείται ανάλογα με το ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί, αλλά αυτό που προκύπτει είναι ενιαίο: «Ανάπτυξη που συμβαίνει σε περιβάλλον που προστατεύεται».

Δεύτερον, εξελίσσεται προοδευτικά και σε πολλά επίπεδα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο στη λογική - την οποία καταλαβαίνετε όλοι πολύ καλά στο Επιμελητήριο- ενός businessplan. Με προτεραιότητες, με σπονδυλωτή διάρθρωση, με χρονοδιαγράμματα και έλεγχο αποτελεσμάτων.

Σε πολιτικό επίπεδο, σε συντονισμό με το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο, με έμφαση στη συνεργασία για το καλό της χώρας και με βασική στόχευση να παράξουμε αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο και όχι εφήμερες εντυπώσεις.

Όλο το σχέδιο

 

· Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και δίνει ώθηση στους δυνητικούς τομείς ανάπτυξης, ενώ διαμορφώνει αποτελεσματικούς κανόνες προστασίας του δομημένου Περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

· Εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, με κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

· Κατευθύνει τις δαπάνες σε τομείς προτεραιότητας…. ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα, δημιουργώντας στέρεη βάση και δίχως κατακερματισμό δαπανών.

· Εκπονήθηκε και εξελίσσεται με όρους πραγματικότητας και ρεαλισμού. Δηλαδή με στόχο να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η οικονομία και η αγορά και να καταπολεμήσει αγκυλώσεις και ιδεολογήματα.

Θα μείνω μόνο σε έξι άξονες από το σύνολο του σχεδίου . Σε εκείνους που σχετίζονται με το θέμα της ημερίδας και σας αφορούν ιδιαιτέρως, καθώς συνδέονται με την επενδυτική δραστηριότητα.

 

· Ξεκινώ από το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Κτηματολόγιο.

 

Που ήδη ψηφίστηκε και θεσμοθετήθηκε μια μεγάλη μεταρρύθμιση βάσης για την αναπτυξιακή διαδικασία, τις επενδύσεις και την κίνηση της αγοράς. Αλλά και για την ασφάλεια δικαίου και την προστασία των συναλλασσομένων.

Μέχρι το 2020 μπορούμε να έχουμε εθνικό κτηματολόγιο.

Τι επιλύθηκε…

Πρώτον, προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη.

Μέσα σε οκτώ με δέκα μήνες σκοπεύουμε να ολοκληρωθούν και σε δώδεκα με δεκατέσσερις μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο.

Εκτιμάται ότι ο χρόνος μειώνεται άνω του 70%, σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο.

Επιταχύνουμε τη διαδικασία υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.:

v Με την καθιέρωση της χαμηλότερης τιμής ως κριτηρίου ανάθεσης για όλες τις συμβάσεις που αναθέτει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. για την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

v Με την συμμετοχή στους διαγωνισμούς και γραφείων μελετών κατώτερης τάξης (από αυτή που καλείται βάση του προϋπολογισμού των συμβάσεων) που σαφώς ευνοεί τον τεχνικό κόσμο της χώρας.

v Με συγκεκριμένες αποκλειστικές προθεσμίες για περάτωση των ενεργειών της Επιτροπής Διαγωνισμού και της Προϊσταμένης Αρχής.

Δεύτερον, απλουστεύονται οι συναλλαγές και μειώνεται το κόστος για τον πολίτη πουθα μπορεί ηλεκτρονικά, να κάνει υποβολή αιτημάτων αλλά και έκδοση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία αλλά και θα απαλλάσσεται από οποιοδήποτε τέλος για εξωδικαστική διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών και για υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία

 

Αλλάζει τελείως τα τοπίο

- στις αγοραπωλησίες για τα ακίνητα καθώς επεκτείνεται η δυνατότητα συναλλαγών και στις περιπτώσεις ακινήτων όπου εμφανίζουν σφάλμα σε μεταγενέστερες εγγραφές

- στην εκδίκαση των υποθέσεων στις δίκες που αφορούν διορθώσεις κτηματολογικών εγγραφών. Aυτές διευκολύνονται, καθώς θεσπίζεται νομοθετικά η υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου κτηματολογικού φύλλου και αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος.

Τρίτον με το νέο Νόμο εξασφαλίζεται, για πρώτη φορά, η πλήρης καταγραφή της δημόσιας περιουσίας ώστε να είναι δυνατή η ανάδειξη και η αξιοποίησή της.

Για πρώτη φορά το Δημόσιο αναλαμβάνει την ίδια υποχρέωση που έχουν οι πολίτες για την καταγραφή των δικαιωμάτων του. Και ο πολίτης δεν θα βρίσκεται πλέον ενώπιον δυσάρεστων και δαπανηρών εκπλήξεων εις βάρος του από ενέργειες της Διοίκησης σχετικά με πράξεις που η ίδια είχε εγκρίνει. Προστατεύεται εξίσου το δημόσιο συμφέρον και τα ατομικά δικαιώματα.

 

Τέταρτον χρησιμοποιούμε το Κτηματολόγιο ως εργαλείο για την ολοκλήρωση ενός άλλου έργου που έχει καθυστερήσει πολύ: της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών.

Διατηρώντας το ρόλο των δασικών υπηρεσιών και με μία βασική, αυτονόητη αρχή: όπου είναι δάσος παραμένει δάσος και όπου είναι πόλη παραμένει πόλη. Προστατεύουμε τα δάση και απελευθερώνουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών.

 

Συνεχίζουμε με τα αυθαίρετα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα, εφόσον φυσικά το εγκρίνει η Βουλή, αποκτά νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυθαίρετη δόμηση

Μετά από μια πολύ επίπονη και επίμονη δουλειά.

· Μπαίνει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο αυτό.

· Διευκολύνονται χιλιάδες συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος χωρίς να δημιουργείται αίσθημα αδικίας σε εκείνους που έκαναν χρήση διατάξεων παλαιότερων χρόνων.

· Οι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

· Αποκτά ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Τι επιλύεται…

Προχωρούμε σε έναν διαχωρισμό βάζοντας μέτρο.

Οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση.

Και οι δράσεις αποκατάστασης κατευθύνονται εκεί που εμφανίζεται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Έτσι :

 

- Σχετικά με το Περιβάλλον…

 

Αυτός που αυθαιρετεί «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο. Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου. Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων.

 

- Σχετικά με την Ανάπτυξη…

 

Ενισχύεται ο ευρύτερος κατασκευαστικός κλάδος.

Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και. Δημόσια κτίρια με αυθαιρεσίες μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και χρηματοδοτούνται μέσω περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δράσεις και έργα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

 

- Σχετικά με την κοινωνική συνοχή

 

Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής. Μάλιστα λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.

 

 

Τρίτος άξονας του σχεδίου του ΥΠΕΚΑ η χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που αποτυπώνεται σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία. Εκεί εντάσσεται και η λύση για τα χρονίζοντα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών

Είναι αυτονόητο ότι όσοι παίρνουν το ρίσκο του «επιχειρείν» χρειάζονται πλαίσιο σταθερό με κανόνες κοινούς για όλους. Να ξέρουν ότι δεν θα σπαταλήσουν το χρόνο και την δημιουργικότητά τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Χρειάζεται να πετύχουμε σημαντική επιτάχυνση των γνωμοδοτικών και αδειοδοτικών διαδικασιών. Για αυτό επιδιώκουμε:

 

· Nα αποκεντρώσουμε, τις αρμοδιότητες που αφορούν στο σχεδιασμό και να μεταφέρουμε στις Περιφέρειες τα ζητήματα που αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη.

· Nα δημιουργήσουμε θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του χώρου, ώστε να υπάρξει φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Παράλληλα αναθεωρούμε και εξειδικεύουμε τα 12 περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να εναρμονίζονται με το Γενικό, αλλά και με τα Ειδικά Πλαίσια.

 

Σε ότι αφορά στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς…

τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, που αναστέλλουν τις διαδικασίες πολεοδόμησης εδώ και δεκαετίες, είναι αφενός ότι πολλοί Συνεταιρισμοί βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή βρίσκονται εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών. Αφετέρου ότι η διαδικασία έγκρισης της ιδιωτικής πολεοδόμησης αντιμετωπίζει έντονη γραφειοκρατία και υπηρεσιακές καθυστερήσεις.

Πως το επιλύουμε…

Κατ’ αρχάς καταγράψαμε το σύνολο των οικοδομικών συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδόμησης σε όλη τη χώρα, εντοπίσαμε σε κάθε περίπτωση γιατί δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση και τους κατηγοριοποιήσαμε με βάση το στάδιο ετοιμότητας – ωριμότητας στο οποίο βρίσκονται.

Τώρα…

v Καθιερώνουμε το θεσμό της «Τράπεζας Γης», ως ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο. Όχι απλά ως τρόπο μεταφοράς συντελεστή δόμησης όπως γινόταν στο παρελθόν. Μέσω αυτού, να μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν. Να μπορούν, για παράδειγμα, χωρίς κόστος για το δημόσιο, να αποκαθίστανται τα διατηρητέα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να αποκαταστήσουν τις όψεις αυτών των αρχιτεκτονικών θησαυρών. Και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: Με το θεσμό της Τράπεζας Γης θα μπορέσουμε, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση, να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αστικών αναπλάσεων, ακόμη και απόσυρσης κτιρίων.

 

Επίσης

Ετοιμαζόμαστε ώστε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ να λειτουργήσει ως one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση. Με μέγιστηπροθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες.

Και όλες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία.

 

Ακόμη

v Επιδιώκουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.

Στόχος είναι να «ξεμπλοκάρουν» όσο το δυνατό περισσότεροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο, -αυτό που χρειάζεται η χώρα και οικοδομεί η κυβέρνηση-, υποστηρίζει απαραιτήτως μεταξύ άλλων, τρεις επιλογές. Λογικές, αυτονόητες επιλογές.

 

Η πρώτη είναι να δοθεί έμφαση στις συστημικές αλλαγές που τονώνουν την επιχειρηματικότητα στους τομείς που μπορούμε να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί.

Ο τουρισμός είναι προφανής προτεραιότητα και η χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με αυτόν είναι ξεχωριστός άξονας του σχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμόβρίσκεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση καθώς ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού το τελικό κείμενο του Πλαισίου...

Για να πετύχουμε τον στόχο που είναι η μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσειςχρειάζεται άλλη πολιτική γης.

Επιχειρούμε λοιπόν να επιλύσουμε τα εξής ειδικά προβλήματα μεταξύ των γενικών ζητημάτων:

v Να περιοριστεί η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών για τη χρήση γης και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.

v Να δημιουργήσουμε σταθερό πλαίσιο κανόνων, στη χωροθέτηση τουριστικών επιχειρήσεων και κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.

v Να φτιάξουμε εκείνους τους όρους ώστε να ενισχύονται οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και το παραγόμενο τουριστικό προϊόν να είναι το label κάθε περιοχή. Oι φυσικές και πολιτιστικές της ιδιαιτερότητες.

 

Η δεύτερη αυτονόητη επιλογή για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο είναι να δούμε τον φυσικό μας πλούτο ως μέρος της εικόνας προόδου.

Η προστασία και διαχείριση των δασών μας ως κορμού του φυσικού μας περιβάλλοντος, φυσικού πόρου και δημόσιας περιουσίας είναι τέτοια προτεραιότητα .

 

Στο ΥΠΕΚΑ προχωρούμε, εκτός από το κομμάτι των δασικών χαρτών που έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο,

1ον :Στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και στην κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της δασικής νομοθεσίας.

2ον: Στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τη μεταποίηση και την εμπορία δασικών προϊόντων, τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό

3ον: Στην υποστήριξη έργων βελτίωσης βοσκοτόπων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις και έργων αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου

 

Και τέλος η τρίτη επιλογή αφορά την ελεγκτική διαδικασία του κράτους, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Θεμελιώνουμε σύστημα δίκαιο, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό. Σύστημα που να εμπεδώνει, την ισονομία, να διευκολύνει τις επενδύσεις και να προστατεύειτο δημόσιο πλούτο και το δημόσιο συμφέρον.

Με θεσμοθετημένοσυντονισμόγια την αποτελεσματικήσυνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Με την καθιέρωση προτύπων και την υιοθέτησηνέων τεχνολογιών.

Με ομογενοποίηση και τυποποίηση τόσο της μεθοδολογίας, όσο και της διαδικασίας ελέγχου.

Με συγκροτημένο τρόπο στην εξαγωγή πορισμάτων και την επιβολή ποινών.

Με κοινή βάση και κοινές αρχές στους ελέγχους.

Στόχοι μας:

· Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω σύγχρονων μηχανισμών ελέγχων.

· Η στήριξη των ορθώς και νομίμως λειτουργουσών επιχειρήσεων.

· Η ενίσχυση της διαφάνειας και αντικειμενικοποίησης των κριτηρίων στις διαδικασίες ελέγχου

 

Κυρίες και κύριοι,

Οι πραγματικά μεγάλες τομές «έρχονται» έπειτα από συστηματική δουλειά για νομοθετήματα με βάση την πραγματικότητα… με διατάξεις που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα της αγοράς και της κοινωνίας. Όλα όσα σας ανέφερα είναι δομημένα σε αυτή τη λογική. Είναι παρεμβάσεις καινοτομικού χαρακτήρα και συνιστούν τα μέρη της θεμελιακής μεταρρύθμισης, της αλλαγής σελίδας στη ρύθμιση του χώρου. Εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική, σε μια σύγχρονη αντίληψη για την χωροταξία, τις επενδύσεις, το περιβάλλον , την προστασία και θωράκιση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για εμάς, αυτό που έχει νόημα είναι να υποστηρίζουμε τον καλύτερο, κάθε φορά, τρόπο για να γίνονται τα πράγματα. Σε ένα πνεύμα συνεργατικό, συνεκτικό, εστιασμένο στον αποτελεσματικότερο τρόπο για να παράγεται έργο. Στο πως θα οικοδομήσουμε το αύριο και όχι στο πως θα αποδομήσουμε το χθες. Αλλιώς ο σχεδιασμός δεν είναι πολιτικός, δεν είναι εθνικός. Είναι μόνο «προσωπικός» και προσκολλημένος σ’ αυτό που αφήσαμε πίσω και όχι σε αυτό που θέλουμε και οφείλουμε να φτιάξουμε αύριο.

 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα εποχή. Κάποιοι κύκλοι –και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι- έχουν κλείσει οριστικά. Η μετάβαση στα νέα δεδομένα είναι σαφώς μια σκληρή διαδικασία. Τίποτε δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ό,τι κάνουμε σήμερα για τη χώρα πρέπει να το σκεφτόμαστε και για αύριο το πρωί και για μετά από δέκα χρόνια… θα το βρούνε μπροστά τους οι επόμενες γενιές. Και αυτός ο τρόπος σκέψης και ανάληψης ευθύνης, ο νέος αυτοματισμός του κράτους και της κοινωνίας μας,- όταν γίνει, κι εγώ, επιτρέψτε μου την προσωπική αναφορά, θα παλέψω για να γίνει – θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση απ’ όλες. Ως το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας, της εθνικής υπέρβασης αλλά και της υπέρβασης του καθενός. Με τη συνεννόηση και τη συνεργασία, που σήμερα είναι απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε. Με την δυναμική που προκύπτει , όταν είναι στην πρώτη γραμμή δυνάμεις όπως το ΕΒΕΘ που με το κύρος του και τον θεσμικό του ρόλο δίνει ουσιαστική ώθηση στη ανάπτυξη. Ώστε να μην μένουμεστις ιδέες … αλλά να βρίσκουμε και να εφαρμόζουμε και τον τρόπο που θα τις οργανώσει ώστε να κάνουν καλύτερη την ζωή των ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Στα λόγια καλοί είναι όλοι στις πράξεις χωλαίνουμε .

 

Α και να μην ξεχάσω . Αφού βγάλουμε τους νόμους και αρχίσουν οι επενδύσεις , θα  προσφύγει κάποιο παληκάρι στα γερόντια του στε και αυτά με την άνεση χρόνου που διαθέτουν , μετά από μερικά χρόνια θα ακυρώσουν τους νόμους .

Δημοσιεύτηκε

Ούτε κουβέντα όμως για την απόφαση του ΣΤΕ και πως θα αντιμετωπίσουν στο νέο νόμο τα αυθαίρετα μετά το 1983......

Δημοσιεύτηκε

πως θα αντιμετωπίσουν στο νέο νόμο τα αυθαίρετα μετά το 1983......

εκεί έπρεπε να πεί:

- υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "έχω ιδέες" και στο "δεν έχω ιδέα"...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.