Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας "τριπλής" και δαπάνες θέρμανσης


Recommended Posts

Γεια σας

 

Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου/ων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της κατανομής δαπανών της θέρμανσης σε πολυκατοικία, όταν η μέτρηση γίνεται με ώρες. Εμείς έχουμε ένα συντελεστή δαπανών (fi) που διαφέρει από διαμέρισμα σε διαμέρισμα και τις ώρες (ti) που μετρούν οι μετρητές κάθε μήνα για κάθε διαμέρισμα. Έτσι αν έχουμε κατανάλωση πετρελαίου αξίας Π ευρώ σε ένα μήνα η δαπάνη για το i διαμέρισμα προκύπτει από  τον τύπο:   {fi× ti /Σ(fi× ti)} ×Π  (όπου  Σ(fi× ti) το άθροισμα των γινομένων fi× ti).

 

Το θέμα που έχει προκύψει είναι το εξής:

 

Το διαμέρισμα του 2ου τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας στην ταράτσα, καταργώντας τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που έχει στο πατάρι του, ο οποίος, και αυτός ήταν συνδεδεμένος με το κύκλωμα του καλοριφέρ (ήταν δηλαδή μπόιλερ).

Και η ερώτηση μου: Με δεδομένο ότι ο ηλεκτρικός ζέσταινε 80L νερού, ενώ ο ηλιακός ζεσταίνει 150L νερού, κατά πόσο πρέπει να αλλάξει ο συντελεστής δαπανών του διαμερίσματος αυτού; Ξέρω ότι δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει με ακρίβεια, αλλά ας δοθεί μια απάντηση σε αριθμό δωματίων ή σωμάτων (π.χ. σαν να έχει να ζεστάνει ακόμη 2 δωμάτια), ώστε εγώ να μπορώ να υπολογίσω την ποσοστιαία μεταβολή στο συντελεστή δαπανών.

 

Όπως καταλαβαίνετε οι γνώμες του ιδιοκτήτη και της πολυκατοικίας διίστανται.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

δεν υπολογίζεται δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αν έχουν διαμάχη θερμοδομέτρηση (σιγά μην πληρώσουν) αλλιώς δικαστήρια.

Edited by deathlok
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπολογίζεται. Θεωρείστε ότι κατά μέσο όρο τα 80 λίτρα θα ζεσταίνονται από τον ήλιο και τα άλλα 80 από το κεντρικό σύστημα, οπότε είστε στα ίδια.

(Κακώς έβαλε ηλιακό αν δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή αν δεν έβγαλε άδεια από την πολεοδομία

με δεδομένη την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών).

Link to comment
Share on other sites

Για να δώσω μια άλλη διάσταση, αν η εγκαταστάση θέρμανσης λειτουργεί με πετρέλαιο, αυτή η συνδεσμολογία επιβαρύνει οικονομικά σε σχέση με τη χρήση μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος και πρέπει να αποκοπεί.

Link to comment
Share on other sites

Για να δώσω μια άλλη διάσταση, αν η εγκαταστάση θέρμανσης λειτουργεί με πετρέλαιο, αυτή η συνδεσμολογία επιβαρύνει οικονομικά σε σχέση με τη χρήση μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος και πρέπει να αποκοπεί.

Αυτό θα ήταν το καλύτερο, αλλά από τον ίδιο που το έβαλε, όταν καταλάβει ότι αυτό που έκανε δεν τον συμφέρει πραγματικά.

 

Για να αναλύσω αυτά που σκέφτομαι:

 

Το νερό του κλειστού κυκλώματος του καλοριφέρ που κυκλοφορεί, αποδίδει τη θερμότητα-ενέργεια που έχει πάρει από την καύση του πετρελαίου στο νερό του μπόιλερ του θερμοσίφωνα εν προκειμένω, (ή στο μέταλλο του σώματος, όταν κυκλοφορεί μέσα στο σώμα). Με βάση τη γνωστή από το γυμνάσιο σχέση του νόμου της θερμιδομετρίας: Q=m c Δθ , η ποσότητα της θερμότητας που αποδίδεται στο νερό είναι ανάλογη της μάζας του (ή όταν μιλάμε για σώματα ανάλογη της μάζας του σώματος. Το μεγάλο θέμα εδώ είναι το Δθ. Στα εσωτερικά μπόιλερ η μέση θερμοκρασία του νερού έχει αρχική τιμή περίπου 17-18 C. Άρα για να πάει στους 65 έχουμε ένα Δθ=47 βαθμούς. Στα εξωτερικά μπόιλερ, το χειμώνα το νερό μπορεί να έχει αρχική τιμή 28-30 βαθμούς μια καλή μέρα ή 5-10 μια κρύα και συννεφιασμένη. Άρα εκεί ο υπολογισμός είναι πολύ πιο δύσκολος. Αν κατά μέσο όρο έχουμε μια περίπου ίδια αρχική θερμοκρασία νερού θα μπορέσουμε να πούμε ότι η θερμότητα που απαιτείται να δαπανηθεί για το εξωτερικό μπόιλερ είναι περίπου διπλάσια από αυτή του εσωτερικού, λόγω διπλάσιας μάζας νερού.

 

Αυτά βέβαια δεν αναιρούν την πολύ σωστή παρατήρηση ότι μόνο με θερμιδομέτρηση έχουμε σωστή μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα θέρμανσης δεν συμφέρει πραγματικά. Τον ίδιο μπορεί και να τον συμφέρει. Γιατί με το σύστημα ωρομέτρησης, δεν καταγράφεται ενέργεια, αλλά χρόνος.

 

Όσο για την ανάλυσή σου, έχει βάση, αλλά σε παραπέμπω στην προηγούμενή μου πρόταση.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.