Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 9ης Νοεμβρίου 2007

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας» περιλαμβάνει τις αντλίες θερμότητας οι οποίες είναι ικανές να συλλέγουν ενέργεια από τον ατμοσφαιρικό αέρα, το έδαφος ή το νερό και να την αξιοποιούν για τη θέρμανση χώρων, ή για ψύξη χώρων με την αντίστροφη διαδικασία. «Αντλία θερμότητας» είναι η διάταξη ή το σύνολο διατάξεων που παραδίδει ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας στον διανομέα, τον έμπορο λιανικής πώλησης ή στον εγκαταστάτη. Στην παράδοση ενδέχεται να περιλαμβάνεται ή όχι η παράδοση των αντλιών κυκλοφορίας στην πλευρά της πηγής ή της καταβόθρας, για τον υπολογισμό όμως των τιμών του συντελεστή απόδοσης (COP) λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η κατανάλωση ενέργειας των αντλιών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη μέθοδο του ευρωπαϊκού προτύπου EN14511:2004 (σε περίπτωση που ο κατασκευαστής δεν είναι σε θέση να παράσχει δεδομένα, χρησιμοποιείται προκαθορισμένη τιμή). Για τις αντλίες θερμότητας με απορρόφηση χρησιμοποιείται η μέθοδος που προβλέπεται στο πρότυπο EN12309-2:2000.

Η κατηγορία προϊόντων καλύπτει μόνον ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας των οποίων η μέγιστη θερμαντική ικανότητα είναι 100 kW.
 

Η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας» δεν καλύπτει τα ακόλουθα:

α) αντλίες θερμότητας που δύνανται μόνο να παρέχουν θερμό νερό χρήσης

 

β) αντλίες θερμότητας με μόνη δυνατότητα να αποσπούν θερμότητα από ένα κτίριο και να την απορρίπτουν στον ατμοσφαιρικό αέρα, το έδαφος ή το νερό, συνεπαγόμενες τοιουτοτρόπως ψύξη εσωτερικού χώρου.

 

 

Για τον παραπάνω λόγο προφανώς και θέλουν η Α.Θ. να καλύπτει και τη θέρμανση και το ΖΝΧ και όχι μόνο το ΖΝΧ

Edited by zio7
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι η απάντηση που μου ήρθε από το υπουργείο είναι άκυρη. Αν λοιπόν δεν μπορώ να βάλω ηλιακό τότε τι;

Σε κτίρια παραδοσιακών οικισμών όπου δεν μπορούν να μπούν ηλιακοί συλλέκτες και σαν μεσο θερμανσης υπάρχει λεβητοστάσιο ή split units, νομλιζω  ότι μπορει (με μια αιτιολόγηση ή αποψη ΣΑ) να χρησιμοποιηθεί αντλία θερμοτητας μόνο για ΖΝΧ (το κτιριο εμπιπτει στις εξαιρεσεις του αρθρου 11)

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε
On 7/11/2013 at 9:20 AM, zio7 said:

Σε νέα οικοδομή ο ιδιοκτήτης για θέρμανση – ψύξη θα εγκαταστήσει αντλίες θερμότητας και ενδοδαπέδιο.  Από το ΥΠΕΚΑ μετά από σχετικό μου ερώτημα μου απάντησαν:

 

 «Άρθρο 6: Νέα κτίρια - 4122/2013

1.       Τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.

2.       Κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μελέτη η οποία συνοδεύει τη ΜΕΑ και περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης, τουλάχιστον ενός εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει.

3.       Η παραπάνω μελέτη δεν υποβάλλεται, εφόσον κάποιο από τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνεται στη ΜΕΑ.

4.       Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες, είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό [60%]. Το ελάχιστο ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αδυναμία εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει:

α] για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 4,

β] όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2»

Συνεπώς οι αντλίες θερμότητας πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label), που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως σύμφωνα με την απόφαση η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας» δεν καλύπτει τις αντλίες θερμότητας που δύνανται μόνο να παρέχουν θερμό νερό χρήσης.

Συνεπώς μπορείτε να αντί για τους ηλιακούς συλλέκτες να χρησιμοποιήσετε αντλία θερμότητας με eco label (κεντρική ή ανά διαμέρισμα), η οποία εκτός από ΖΝΧ θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για ψύξη/θέρμανση των χώρων.»

 

Στο πρόγραμμα του ΤΕΕ για ΖΝΧ θα περάσω τις αντλίες θερμότητας που θα επιλέξουμε και σαν βαθμό απόδοσης θα βάλω το COP? Ηλιακούς συλλέκτες δεν θα βάλω (σύμφωνα με τα παραπάνω) αλλά μήπως αυτό τελικά δυσκολέψει την κατάταξη του κτιρίου στο Β? Οι αντλίες θερμότητας που μπήκαν στο μητρώο επιλογής για το εξοικονομώ πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label), που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής?

Όταν καλύπτονται οι ανάγκες σε ΖΝΧ, εννοεί στο 60% ή στο 100% από άλλες συστήματα παροχής ενέργειας?

 

 

 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.