cna Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Ή για να πω λίγο διαφορετικά αυτό που λέει η myri. Έχεις να θερμάνεις μια αποθήκη 30 τ.μ. . Mε βάση τον συμβατικό προϋπολογισμό η αμοιβή υπολογίζεται στα 140 €. Εδώ όμως παρεμβαίνει ο νόμος και λέει ότι δεν μπορείς να αμοιφθείς με λιγότερο από 5000λ. Από εκεί και πέρα αυτά τα τερτίπια των εταιρειών βασίζονται σε καταστάσεις τις οποίες συζητάμε και σε άλλο θέμα αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως αυτές οι καταστάσεις ούτε νόμιμες είναι ούτε αποδεκτές πλέον από το σύνολο σχεδόν των νέων συναδέλφων.
bill Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Συνάδελφοι, δεν είμαι και ο πλεον έμπειρος στα τεχνικά έργα, αλλά είμαι πολύ έμπειρος όσον αφορά άλλες επιχειρίσεις. Πελάτες που σου λένε "δίνω 100Ε για τη δουλειά, τα θέλεις;" υπάρχουν παντού και καλό είναι και εμείς οι μηχανικοί να συνειδητοποιήσουμε ότι εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι στα τεχνικά έργα. Συγκεκριμένα δεν βλέπω το λόγω να καταγγείλουμε οποιονδήποτε πελάτη στο ΤΕΕ. Μπορούμε να καταγγείλουμε συνάδελφο που κάνει υπερβολικές εκπτώσεις όχι όμως τον πελάτη που τις ζητάει. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί κρυβόμαστε πίσω από το ΤΕΕ. Πιστεύω ότι το μέλλον με την επικείμενη κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, θα καταστήσει τις ελάχιστες αμοιβές 'προαιρετικές'. Συγκεκριμένα θα βρεθούμε σε μια ιδιότυπη κατάσταση ανταγωνισμού, όπου αφενώς μεν θα πρέπει ο καθένας μας να απαιτήσει από μονος κάποιες ελάχιστες αμοιβές που να μη χαλάνε την 'πιάτσα' , αφετέρου δε να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (γρήγοροι χρόνοι παράδοσης μελετών, πραγματική επίβλεψη στα έργα, εγγυητικές σε ιδιωτικά έργα, ευέλικτοι τρόποι πληρωμής κτλ)
cna Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2008 Εννοείται ότι δεν μπορείς να καταγγείλεις τον πελάτη εκτός της περίπτωσης που αρνείται να σου αποδώσει τα συμφωνηθέντα και φυσικά τότε δεν τον καταγγέλλεις στο ΤΕΕ αλλά στον εισαγγελέα.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Εγώ πάντως είμαι υπέρ του να υπάρχει ένα κατώτατο όριο στις αμοιβές ώστε να υπάρχει μια αξιοπρέπεια στο επάγγελμα. Απο κει και πέρα, όταν εγώ θα ζητήσω 100 ευρώ και ο άλλος θα ζητήσει επίσης 100 ευρώ (κατώτατη αμοιβή) ο πελάτης ας επιλέξει τον καλύτερο. Η τακτοποίηση των αμοιβών αποκλειστικά και μόνο μέσα από ένα άκρως ανταγωνιστικό σύστημα προσφοράς και ζήτησης με βρίσκει πλήρως αντίθετο. Ας υπάρχει ένα κατώτατο όριο αμοιβών ώστε να μην ξεφτιλιστεί και η "επιστημονική αξιοπρέπεια" μιας μελέτης. Από κει και πάνω ο καθένας ας δώσει ότι θέλει.
erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Μα τι ψάχνουμε να βρούμε? Εδώ το ίδιο το κράτος και κάνει μειοδοσία στις μελέτες, ο ιδιώτης δεν θα κάνει? Και η οικονομική προσφορά έχει συμμετοχή 25% στο σύνολο της αξιολόγησης της προσφοράς. Η διαφορά είναι πως το κράτος βάζει μέγιστο ποσοστό έκπτωσης (20%) ενώ ο ιδιώτης δεν βάζει !!!! Εχουμε να δούμε μαύρες μέρες με την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος.
2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Κλειστά επαγγέλματα είναι αυτά που ενώ έχεις τα απαραίτητα προσόντα δεν μπορείς να το ασκήσεις γιατί είναι περιορισμένες οι θεσμοθετημένες άδειες. Το επάγγελμα του Μηχανικού είναι ανοικτό. 'Ισως περισσότερο ανοικτό από όσο θα έπρεπε. Όποιος έχει τα τυπικά προσόντα μπορεί να το ασκήσει. Παράδειγμα κλειστών επαγγελμάτων είναι ο συμβολαιογράφος, ο κάτοχος άδειας ΤΑΧΙ, ο κάτοχος άδειας φορτηγού. Παλιότερα η δυνατότητα να ανοίξεις φαρμακείο και αρτοποιείο. Η αμοιβή για ΜΕΛΕΤΗ μηχανικού είναι σε καθεστώς κατώτερης αμοιβής με απαγόρευση να παραβιαστέι το κατώτερο όριο. Και αυτό με νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Νόμοι του 1923 και 1953 κ.α. Και αυτό γιατί η μελέτη δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν υπόκειται στην διαδικασία του εμπορικού ανταγωνισμού στην τιμή της. Η μελέτη του μηχανικού ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και το αποτέλεσμά της συνδέεται άμεσα με τη ζωή ,την ασφάλεια, την υγεία, την λειτουργικότητα, την ποιότητα κτλ. Επομένως η πολιτεία θεσμοθετεί κατώτερη αμοιβή για να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω σε ένα αναγκαίο επίπεδο. Η εκπόνηση μελετών δεν υπάγεται στις εμπορικές δραστηριότητες. Τα ίδιο και οι υπηρεσίες του ιατρού και του δικηγόρου. Άλλο ζήτημα η εκτέλεση ενός τεχνικού έργου, η εφαρμογή δηλαδή μιας μελέτης. Εκεί μπορεί ο καθένας να δώσει όση έκπτωση θέλει. Αξιοποιώντας την πείρα του, τα μηχανήματά του ,τη τεχνογνωσία του κτλ να εφαρμόσει με άρτιο τρόπο την συγκεκριμένη μελέτη.
erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 2016, όσα έγραψα περί μειοδοτικών διαγωνισμών από το κράτος, αφορούν τις μελέτες δημοσίων έργων και όχι τις κατασκευές αυτών. υ.γ. Εννοείται πως συμφωνώ σε όσα αναφέρεις παρπάνω.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Η αμοιβή για ΜΕΛΕΤΗ μηχανικού είναι σε καθεστώς κατώτερης αμοιβής με απαγόρευση να παραβιαστέι το κατώτερο όριο. Και αυτό με νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Νόμοι του 1923 και 1953 κ.α. Και αυτό γιατί η μελέτη δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν υπόκειται στην διαδικασία του εμπορικού ανταγωνισμού στην τιμή της. Η μελέτη του μηχανικού ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και το αποτέλεσμά της συνδέεται άμεσα με τη ζωή ,την ασφάλεια, την υγεία, την λειτουργικότητα, την ποιότητα κτλ. Επομένως η πολιτεία θεσμοθετεί κατώτερη αμοιβή για να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω σε ένα αναγκαίο επίπεδο. Η εκπόνηση μελετών δεν υπάγεται στις εμπορικές δραστηριότητες. Τα ίδιο και οι υπηρεσίες του ιατρού και του δικηγόρου. Άρα να υποθέσω ότι όπως είπε και ο cna, αυτή η κατώτερη αμοιβή ισχύει ΚΑΙ στα ιδιωτικά έργα ανεξαρτήτου μεγέθους, σωστά ? Επίσης, υπάρχει διαχωρισμός αν η μελέτη είναι π.χ. για το κτίσιμο ενός κτιρίου εξ αρχής ή για την αναδιαμόρφωση αυτού ? υπάρχουν κατώτερες αμοιβές για κάθε περίπτωση ?
ZaXoYs Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Η αμοιβή για ΜΕΛΕΤΗ μηχανικού είναι σε καθεστώς κατώτερης αμοιβής με απαγόρευση να παραβιαστέι το κατώτερο όριο. Και αυτό με νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Νόμοι του 1923 και 1953 κ.α. Και αυτό γιατί η μελέτη δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν υπόκειται στην διαδικασία του εμπορικού ανταγωνισμού στην τιμή της. Η μελέτη του μηχανικού ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και το αποτέλεσμά της συνδέεται άμεσα με τη ζωή ,την ασφάλεια, την υγεία, την λειτουργικότητα, την ποιότητα κτλ. Επομένως η πολιτεία θεσμοθετεί κατώτερη αμοιβή για να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω σε ένα αναγκαίο επίπεδο. Η εκπόνηση μελετών δεν υπάγεται στις εμπορικές δραστηριότητες. Τα ίδιο και οι υπηρεσίες του ιατρού και του δικηγόρο Μελέτες δεν είναι μόνο οι των οικοδομικών αδειών ...λέω εγώ τώρα ...
cna Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2008 ZaXoYs όπως προείπα το ΤΕΕ καλύπτει όλο το φάσμα μελετών μέσα από τα Περιφερειακά Τμήματα. Επί παραδείγματι η αμοιβή για εκπόνηση των μελετών για άδεια εγκατάστασης δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμοιβές του on-line προγράμματος, υπάρχει όμως η θεωρητική υποχρέωση και η πρακτική δυνατότητα του μελετητή να κατοχυρώσει την ελάχιστη αμοιβή, όπως αυτή ορίζεται και ισχύει, στα κατά τόπους τμήματα και να πάρει από εκεί εντολή πληρωμής για την ΕΤΕ. Το γεγονός ότι ουδείς σχεδόν μηχανολόγος χρεώνει την ελάχιστη αμοιβή για την εν λόγω διαδικασία απορρέει από όλη αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και που την έχουμε αναλύσει μέχρι εξαντλήσεως.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα