Μετάβαση στο περιεχόμενο

Aπό πότε θεωρείται το έργο ως "έργο εν ενεργεία" ?


Recommended Posts

Στην υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουμε για την συμμετοχή σε δημοπρασία δηλωνουμε ότι δεν έχουμε "εργο εν ενεργεία".

 

Έστω ότι σημερα υπογράφω συμφωνητικο. Το συμφωνητικό όμως πρέπει να παει και στον Δήμαρχο. Εστω ότι το υπογραφει ο Δημαρχος την Δευτερα και την Τριτη συμμετέχω σε αλλη δημοπρασια. Θα πρεπει τοτε να δηλωσω ότι εχω εργο εν ενεργεια?

 

Η θα πρεπει να εχω λαβει το συμφωνητικο και να εχω κανει αναγγελια στο ΙΚΑ για να θεωρειται ως "εργο εν ενεργεια" ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το έργο συνήθως θεωρείται εν ενεργεία από την συμβατική ημερομηνία. Από αυτήν την ημερομηνία μετράνε και όλες οι προθεσμίες...Ο Δήμαρχος μπορεί να το υπογράψει και την Τετάρτη. Η ημερομηνία πάνω όμως τι γράφει? Εκτός αν υπάρχει θέμα να ΜΗΝ το υπογράψει...Το ΙΚΑ δεν νομίζω ότι εμπλέκεται πουθενά σε αυτό το θέμα.

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Το έργο θεωρείται εν ενεργεία --για συμμετοχή σε δημοπρασίες-- από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ημερομηνία περάτωσης των εργασιών. Από την αρχική ημερομηνία και μετά πρέπει να εμφανίζεται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο και να μην υπερβαίνει τα αντίστοιχα όρια ανεκτέλεστου.

Τώρα αν κατεβαίνεις με ενημερότητα για συμμετοχή σε δημοπρασίες απλά το γνωστοποιείς στο ΥΠΕΚΑ και κατεβαίνεις με την εν ισχύ ενημερότητα που έχεις χωρίς να κάνεις αναφορά στο έργο αυτό.

Αν κατεβαινεις χωρίς ενημερότητα απλά βάζεις μια υπέυθυνη δήλωση όπου γράφεις αναμεσα στα άλλα ---το γραφει η διακηρυξη το κειμενο ακριβως--- ότι το ανεκτέλεστο δεν υπερβαίνει τα αντίστοιχα όρια της τάξης σου. Και αργότερα με την υπογραφή της συμβασης σου ζητούν τα δικαιολογητια για το ανεκτέλεστο ... πινακας, βεβαιωσεις ανεκτλεστου, ικα εδρας, ικα εργου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

ναι, αλλά θα πρέπει να προσκομίσω στην Δημοπρασια και βεβαιωση μη οφειλης απο το ΙΚΑ για το "εργο εν ενεργεια".

Εχω ηδη υπογραψει αλλα δεν εχω προλαβει να παρω το συμφωνητικο για να παω στο ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο. Αυτό έιναι ένα κενό του νόμου και μου το έχουν πει και από την Δ15.

Εγώ θα έγραφα και μια Υ.Δ που αναφέρω το σχετικό με το ΙΚΑ, έχω την εντύπωση ότι έχεις καποιες μερες μέχρι να υποβάλεις τα σχετικα στι ΙΚΑ για να παρεις την βεβαίωση. (Να κάνεις δηλ. την αναγγελια)

Αν το βρω θα στο πω.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Η σύμβαση συνάπτεται με την κοινοποίηση στον μειοδότη της εγκριτικής απόφασης. Η υπογραφή του συμφωνητικού έχει βεβαιωτικό χαρακτήρα.

Μερικοί πονηροί βρίσκουν στο Διαύγεια έργα που έχουν κατακυρωθεί πρόσφατα στον πρώτο μειοδότη και κάνουν ένσταση με τη δικαιολογία ότι έχει αποκρύψει έργο που έχει εν ενεργεία. Από κει και πέρα και με δεδομένο το κενό νόμου, είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής Διαγωνισμού να την κάνει δεκτή ή όχι.

 

Για να γλυτώσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλό θα ήταν να υποβάλλεις την υπεύθυνη δήλωση που προτείνει ο georgegaleos.

Link to comment
Share on other sites

Η σύμβαση συνάπτεται με την κοινοποίηση στον μειοδότη της εγκριτικής απόφασης. Η υπογραφή του συμφωνητικού έχει βεβαιωτικό χαρακτήρα.

Μερικοί πονηροί βρίσκουν στο Διαύγεια έργα που έχουν κατακυρωθεί πρόσφατα στον πρώτο μειοδότη και κάνουν ένσταση με τη δικαιολογία ότι έχει αποκρύψει έργο που έχει εν ενεργεία. Από κει και πέρα και με δεδομένο το κενό νόμου, είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής Διαγωνισμού να την κάνει δεκτή ή όχι.

 

Για να γλυτώσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλό θα ήταν να υποβάλλεις την υπεύθυνη δήλωση που προτείνει ο georgegaleos.

Νομίζω ότι έχεις λάθος από την στιγμή της κατακύρωσης μέχρι την υπογραφή σύμβασης υπάρχει μια διαδικασία και πώς να δηλώσεις ότι εκτελείς ένα έργο για το όποιο δεν έχεις υπογράψει σύμβαση η υπηρεσία δεν μπορεί να σου χορηγήσει ανεκτέλεστο δεν μπορείς να λάβεις την πρωτότυπη μελέτη και αλλά τόσα .

Σε απάντηση στο ερώτημα του The Spartan σε περίπτωση που είναι να λάβεις μέρος σε δημοπρασία απλά καθυστερείς να υπογράψεις την σύμβαση η βεβαίωση από το ΙΚΑ βγαίνει αμέσως όταν έχεις πάει όλα τα δικαιολογητικά .Έχε ειπούν όμως ότι σε περίπτωση που πάρεις τον διαγωνισμό πρέπει την ημέρα του διαγωνισμού να έχεις σε ισχύει και ανεκτέλεστο και βεβαίωση μη οφειλής για συμμέτοχη σε δημοπρασίες από το ΙΚΑ για σε διαφορετική περίπτωση όταν πας τα επικυρωμένα θα σε ακυρώσουν με όλες τις συνέπειες κατάπτωση εγγυητικής κτλ 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κάτι ακόμα μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης θεωρείσαι μειοδότης και όχι ανάδοχος του έργου 

Link to comment
Share on other sites

Η πρωτη πραξη εκτελεσης μιας συμβασης ειναι η υπογραφη του συμφωνητικου (ΣτΕ 609/95,ΔΕφΑθ 3084/94,76/89 , ΔΕφ.Θεσ 242/92 κ.λ.π) .Οι υπολοιπες (αναγγελια στο ΙΚΑ,εκτελεση εργου κ.λ.π) επονται.Το συμφωνητικο το παιρνεις την ιδια στιγμη που εχουν μπει ολες οι υπογραφες!

Προσοχη την μερα που μπαινει η τελευταια υπογραφη (απο την υπηρεσια συνηθως) εκεινη τη μερα να υπογραφεις και εσυ ή τουλαχιστον εκεινη τη μερα να το παιρνεις, και την ιδια ημερομηνια να γραφει το εντυπο της συμβασης.

Ποτε να μη δεχεσαι να υπογραψεις και να φευγεις περιμενοντας ποτε θα υπογραψει και η υπηρεσια.

 

Μην ξεχναμε οτι η προθεσμια εκτελεσης (αρα και η εκτελεση ) αρχιζει μετα την υπογραφη του συμφωνητικου.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, ότι έγραψα παραπάνω προκύπτει από το άρθρο 30 του Ν. 3669/2008, που λέει μεταξύ άλλων:

 

1. Η σύμβαση κατασκευής του έργου, όταν αυτή αποτελεί συνέχεια δημοπρασίας, συνάπτεται με την κοινοποίηση προς τον ανακηρυχθέντα ως ανάδοχο, της εγκριτικής του αποτελέσματος της δημοπρασίας απόφασης της προϊσταμένης αρχής. ....... Το, αποδεικτικού χαρακτήρα, έγγραφο συμφωνητικό που πρέπει να υπογράφεται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών ύστερα από την σύναψη της σύμβασης, απαγορεύεται να μεταβάλει τους συμβατικούς όρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση η σύμβαση συνάπτεται με την υπογραφή του σχετικού εγγράφου.

...
5. Για την υπογραφή του εγγράφου συμφωνητικού καλείται ο ανάδοχος σε ορισμένο τόπο και σε ορισμένη προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δεκαπέντε (15) ημέρες. Η έγγραφη πρόσκληση γίνεται συγχρόνως με την κοινοποίηση προς τον ανάδοχο της αντίστοιχης εγκριτικής του αποτελέσματος της δημοπρασίας απόφασης της προϊσταμένης αρχής. Μέσα στην τασσόμενη προθεσμία ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τις σχετικές εγγυήσεις και όλα τα απαιτούμενα από τη σύμβαση έγγραφα.
 
6. Αν ο ανάδοχος δεν προσέλθει για την υπογραφή του εγγράφου συμφωνητικού ή δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα από την προηγούμενη παράγραφο στοιχεία και η σύμβαση έχει κατά τα παραπάνω ήδη συναφθεί, κηρύσσεται έκπτωτος από αυτήν, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση ειδικής πρόσκλησης και καταπίπτει υπέρ του κυρίου του έργου η εγγύηση συμμετοχής στη δημοπρασία, ως ειδική ποινή. Η έκπτωση κηρύσσεται με απόφαση της διευθύνουσας υπηρεσίας και κατ’ αυτής ο ανάδοχος δικαιούται να υποβάλει ένσταση εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή της. Η εμπρόθεσμη υποβολή ένστασης αναστέλλει την επιβληθείσα έκπτωση από τη σύμβαση. Επί της ενστάσεως αποφασίζει οριστικά η προϊσταμένη αρχή.

 

 
Σε κάθε δημοπρασία, οι αποφάσεις της προϊσταμένης αρχής είναι δύο. Η πρώτη εγκρίνει τα πρακτικά του διαγωνισμού και ανακηρύσσει τον μειοδότη και η δεύτερη (μετά την προσκόμιση των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών) εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και ανακηρύσσει τον ανάδοχο. Με την κοινοποίηση αυτής της απόφασης στον ανάδοχο πλέον, η σύμβαση έχει συναφθεί. Γι' αυτό και αν αυτός δεν προσέλθει για την υπογραφή κηρύσσεται έκπτωτος. Δεν έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει όσο θέλει την υπογραφή, παρά μόνο με έγκριση της προϊσταμένης αρχής.

 

Όσο γι αυτό που έγραψα για ενστάσεις που γίνονται σε περιπτώσεις που κάποιος αναδείχθηκε πρόσφατα ανάδοχος και δεν έχει προλάβει καν να υπογράψει συμφωνητικό, δεν είναι υπόθεση, έχει συμβεί. 

 

Είναι παράλογο μεν να ζητείται από κάποιον να φέρει ασφαλιστική ενημερότητα για έργο που αντικειμενικά δεν μπορεί να το απογράψει στο ΙΚΑ, αλλά μήπως είναι ο μόνος παραλογισμός στη νομοθεσία μας;

 

Γι αυτό και πρότεινα στον The Spartan να δηλώσει το έργο εξηγώντας τους λόγους που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αυτές λέει ο νόμος πρέπει να υποβάλλονται από τον διαγωνιζόμενο "για κάθε έργο που εκτελεί". Αν ήταν πιο σαφής δεν θα χρειαζόταν να ασχολούνται τα δικαστήρια για το τι σημαίνει "εκτελεί".

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.