Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ότι και να κάνετε δεν ψήνομαι να διαβάσω τον νόμο επιστάμενα μέχρι να δω ΦΕΚ…

 

 

 

Ή λές επισταμένως ή τίποτα. Επίρρημα "επιστάμενα" δεν υπάρχει, μη τρελλαθούμε τώρα.

Edited by terry
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συναδελφε "Ρομπεν των Αυθαιρετουχων", ευγε!!

 

Δεν ειδες οτι στο αρθρο παζαρευονται οι αμοιβες μας, το "εξτρα" προστιμο αυτων που δεν πληρωσαν σε νοιαζει.

 

ΥΓ. Το αυθαιρετακι σου, τακτοποιησε το, να τελειωνουμε...

Δημοσιεύτηκε

δεν είδα καμιά αμοιβή μου να παζαρεύεται, γιατί από τον ν.Σουφλιά που ήταν απλούστατος και θα μπορούσα και εγώ να τακτοποιήσω , έχουμε προοδεύσει σε 3843/2010, σε 4014/2011 κλππππ που φυσικά η ειδικοτητά μου ακόμα και για το δικό μου ακίνητο μένει έξω.

Σαν απλό πολίτη συνεχίζουν να με ενδιαφέρουν ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ.

Δημοσιεύτηκε

Μήπως ο νέος νόμος αναφέρει και για καμία παράταση πέρα της 30/09/2013 για την κατάθεση όλων των δικαιολογιτικών που πρέπει να εισάγουμε σύμφωνα με το 4014/11;;;;;;;;;  

Δημοσιεύτηκε (edited)
 ....μη τρελλαθούμε τώρα.

 

 

Από εμένα έχεις το ελεύθερο.

Μερσί που με διορθώνεις. Κάνω συχνά σαρδάμ και λάθη και παρ ότι τα βλέπω μετά κατά κανόνα τα αφήνω ως έχουν.

Το γραπτό δεν είναι το φόρτε μου, στο προφορικό όμως μπορώ να σου βγάζω λόγο 6 ώρες για την αξία της σιωπής…

Οπότε καλοδεχούμενη η όποια γραμματειακή σου υποστήριξη.

 

Φυσικά πέρα απ αυτό εγώ ούτε επισταμένως ούτε επιστάμενα ψήνομαι (αυτό το ενέκρινες οπότε οκ) να μελετήσω τον νόμο μέχρι να βγει το ΦΕΚ.

 

 


Και επ ευκαιρία της εστίασης της προσοχής σου, δες και αυτό που βρήκα με ένα πρόχειρο γουγλάρισμα.

Το πού έπεφτε ο τόνος στα αρχαία είχε να κάνει με μακρόχρονες και βραχύχρονες συλλαβές. Κάποια στιγμή έπαψαν να ισχύουν τα μακρά και τα βραχέα, αλλά άφησαν την κληρονομιά τους σε διάφορες τονικές μας συνήθειες, π.χ. το δίκαιο, του δικαίου, η τελεία κ.λπ.

 

Πολλές φορές, όταν έχουμε να κάνουμε με λόγιους τονισμούς, μας καταλαμβάνει αμηχανία, νιώθουμε σαν καλεσμένοι σε επίσημο δείπνο που δεν ξέρουμε τι ακριβώς να κάνουμε με τα μαχαίρια και τα πιρούνια, και στο τέλος την κάνουμε την γκάφα.

 

Θα πάρω την περίπτωση του επιθέτου επιστάμενος, αλλά ελπίζω να σκεφτώ κι άλλες γκάφες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία παρατονισμών εξαιτίας της λόγιας παράδοσης.

 

Στη δημοτική, τα επίθετα κλίνονται χωρίς να ανεβοκατεβαίνει ο τόνος, δηλ. επιστάμενος, επιστάμενου, επιστάμενο, επιστάμενοι, επιστάμενων, επιστάμενους / επιστάμενη, επιστάμενης, επιστάμενες / επιστάμενο, επιστάμενα (παραλείπω τα ευκόλως εννοούμενα). Στη λόγια κλίση, που παραμένει και πιο συνηθισμένη, ο τόνος κατεβαίνει όταν η λήγουσα είναι βραχύχρονη μακρόχρονη (–ου, –η, –ω): επισταμένου, επισταμένη, επισταμένων.

 

Το ΛΝΕΓ σαν να μη δέχεται τη μη λόγια κλίση: γράφει «επιστάμενος, επισταμένη, –ο». Το επίρρημα είναι επισταμένως, με τόνο κατεβασμένο λόγω του «ω». Στην «επισταμένη» και το «επισταμένως» πρέπει να αποδώσουμε τις γκάφες.

 

Η δημοτική σέβεται το κατέβασμα του τόνου στα επιρρήματα σε –ως· έτσι γίνεται η διάκριση από το επίθετο σε –ος, π.χ. ομολογουμένως, ενδεχομένως. Όταν όμως προτιμάμε το επίρρημα σε –α, πρέπει να θυμηθούμε πώς τονίζεται το επίθετο όταν η κατάληξη είναι βραχύχρονη (βραχύχρονο είναι το –α των επιρρημάτων). Το επίρρημα στη δημοτική είναι επιστάμενα και όχι *επισταμένα.

 

 

Δείτε τώρα πόσα λάθη έχουμε αν πιστέψουμε τα νούμερα του Altavista:

 

επιστάμενη έρευνα 13

επισταμένη έρευνα 775

 

επιστάμενες έρευνες 25

*επισταμένες έρευνες 348 (λάθος, αφού το «ε» είναι βραχύ)

 

επισταμένως 15.300

επιστάμενα 112

*επισταμένα 9.140

 

Γιά σκεφτείτε κι εσείς κανέναν τέτοιο παρατονισμό.

................................................................................................................

Το λήμμα στο ΛΚΝ κάνει καλά που γράφει «και επισταμένη».

 

επιστάμενος -η -ο θηλ. και επισταμένη : που γίνεται λεπτομερώς, σε βάθος και πολύ προσεκτικά: ~ έλεγχος. Απατείται (sic) επισταμένη έρευνα / μελέτη της υποθέσεως. επισταμένως EΠIPP: O γιατρός εξέτασε ~ τον ασθενή. [λόγ. < αρχ. ἐπιστάμενος ‘που ξέρει, επιδέξιος’• λόγ. < αρχ. ἐπισταμένως]

 

Τέλος το Off topic και φυσικά δεν το συνεχίζουμε.

Edited by Didonis
  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα κ απο μένα!

 

Αυτο του προ του 75 η 83 αντιστοιχα πως το ερμηνευετε? εχω περιπτωση οικοπεδου σε χωριο που μέσα έχει 4 ανεξάρτητα κτίσματα χωρίς κάποια σύσταση όμως. Πρόκειται για 2οροφο κτίριο με κατάστημα στο ισόγειο κ κατοικία στον όροφο κ στέγη-σοφίτα(μη κατοικησιμη αλλά δίριχτη με παράθυρα κ υψος 2.7), μία αποθήκη κ ένα ακομα κατάστημα που έχει συνενωθεί με την αποθήκη που ήταν κολλητά κ είναι ενα ενιαίο πλέον. Το περίεργο είναι οτι το κατάστημα στο 2ροφο έχει αδεια αλλαγής χρήσης (2001) χωρίς όμως να υπάρχει καποια οικοδομική άδεια για το πότε χτίστηκε. Η κατοικία στον όροφο έχει μεν άδεια (1970) αλλα δν ταιριάζει το περίγραμμα της κ έχει κάνει κατι προσθήκες κατ επέκταση με χρήση αποθήκες (όλες προ 1980) Η στέγη -σοφίτα κατασκευάστηκε περίπου το 2010. Η αποθήκη είναι το μόνο καθ ολα νόμιμως υφιστάμενο κτίσμα στο οικόπεδο. Ενώ το άλλο κτίσμα που προέκυψε απο τη συννένωση (2006) των 2 ουσιαστικά το μισό ειναι νόμιμο (οικ. αδεια με χρηση καταστήματος 1962)  αλλά το αλλο μισο (οικοδομικη αδεια αποθηκης 1978) που συνεννώθηκε έχει αλλαγή χρήσης κ εννοείται η ενοποιηση των 2 εγινε αυθαίρετα. Μπορεί κανείς να βοηθήσει?

Δημοσιεύτηκε (edited)

δες  στα "αυθαιρετα"  στην ενοτητα  για τον 1478

 

εχει αναλυτικο  θεμα για το 9

 

ισως σε βοηθησει....

 

υγ

καλο θα ηταν να γινονται οι ερωτησεις  στην κατηγορια που εχει ηδη ανοιξει για τον 4178

 

Ηδη υπαρχουν απαντησεις,  ανα αρθρο και παραγραφο...σε αρκετα θεματα...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το παρών κλειδώνεται. Η συνέχεια στα αντίστοιχα θέματα.

Edited by Manolis gon
Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.