Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν.4178/2013

 

Δομική τρωτότητα αυθαιρέτων κατασκευών.

 

1.Αντιφάσεις :Άρθρο 11 παρ.8 με άρθρο 9 κατηγορία 1,κατηγορία 2, κατηγορία 3 ,δεν περιλαμβάνεται το δελτίο δομικής τρωτότητας στις περιπτώσεις που ορίζει το άρθρο11.Είναι δυνατόν να δίδεται εξαίρεση από κατεδάφιση σε κτίσματα ή κατασκευές χωρις να γίνεται ταχύ οπτικό έλεγχο των κατασκευών και επίσημη καταγραφή των στοιχείων τρωτότητας αυτών. Σε αυτό το νόμο προέχει η αισθητική ένταξη των αυθαιρέτων όπως και στο προηγούμενο μόρφωμα Ν4014/2011 και όχι η στατική επάρκεια της κατασκευής. Το Σ.τ.Ε θα πρέπει να κρίνει το νόμο ως αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας να νομιμοποιούνται ή να τακτοποιούνται οποιοδήποτε μορφή κατασκευής χωρίς να έχει γίνει στατικός έλεγχος αυτής και όχι με εξαίρεση μόνο των κατασκευών που περιέχονται στο άρθρο 11 παράγραφο 8β και εντός προθεσμίας 5 ετών.

2.Η κοροϊδία του δελτίου δομικής τρωτότητας.. Η χρήση του δελτίου δομικής τρωτότητας είναι μια παραλλαγή του δελτίου προσεισμικού ελέγχού κατασκευών του ΟΑΣΠ με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης κτισμάτων. Το δελτίο δομικής τρωτότητας δεν έχει θέση στατικής επάρκειας σε μια αυθαίρετη κατασκευή και έτσι δεν μπορούμε να δώσουμε την πληροφορία στο ιδιοκτήτη αν το σπίτι στο οποία διαμένει είναι ασφαλές. Το δελτίο δομικής τρωτότητας που υιοθέτησε κατά την άποψη μου το ΤΕΕ και το έθεσε ως τεχνική οδηγία είναι αυθαίρετο χωρίς κανένας νόμος να το ορίζει ως το έγκυρο δελτίο δομικής τρωτότητας. Αν υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία που να λέει ότι αυτό το δελτίο είναι έγκυρο να μου το αναφέρει κάποιος. Αν αντιπαραβάλλει κανείς το δελτίο δομικής τρωτότητας του ΣΠΜΕ –ΟΑΣΠ-ΤΕΕ και αυτό που υιοθέτησε το ΤΕΕ θα δείτε ότι λείπει το τμήμα που αναφέρεται στην δομική βαθμολογία και στην δομική κατάταξη. Άραγε να είναι τυχαίο; Άρα ο μηχανικός δεν προχωρά σε αποτίμηση της δομικής κατάστασης του κτίσματος …ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως μηχανικοί και να μην παίζουμε τον πόντιο Πιλάτο. Ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών μήπως έχει πάει και αυτός διακοπές;Οι καθηγητές πανεπιστημίου το παίζουν ήδη πόντιοι πιλάτοι...

 

 

 

 

Δελτίο δομικής τρωτότητας ή μελέτης στατικής επάρκειας άρθρο 14παρ1α vii) σε διατηριτέο κτήριο.Ο συντάξας ειναι βαθια νυχτωμένος εξισώνει την μελέτη στατικής επάρκειας με ενα δελτίο καταγραφής της τρωτότητας...ειναι επικύνδυνοι για την κοινωνία αυτοί οι νομοθέτες...Όλα αυτές τις αυθαιρεσίες θα της αποκαλύψή ο σεισμός που δεν κρύβεται πίσω απο νομοθετικές ανοησιες, όταν θα μετράμε θύματα κατώ απο το συντρίμια των τακτοποιημένων κτισμάτων..τα οποία όμως θα εχουν ενταχθεί άρτια στο περιβαλλόν και θα ικανοποιύν την αισθητική μας, η υποκρισία στο μεγαλειο της...και τότε όλοι θα αναλογιστουμε τις ευθύνες μας..

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

ένας ακόμη νόμος ντυμένος με υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία και στην ουσία εισπρακτικός. Αν ήθελαν να είναι ειλικρινείς ας έλεγαν.

"Δε μας ενδιαφέρει καμία στατική επάρκεια, και κανένα δεδοτα. Πληρώστε να νομιμοποιήσετε τα πάντα όλα. Και ότι σας βρει μετά δικό σας θέμα. Έτσι και αλλιώς και χωρίς νόμο περί τακτοποίησης πάλι μένατε μέσα εκεί." 

Είναι ολοφάνερο και μόνο από τα χρόνια που δίνουν περιθώριο για τη μελέτη στατικής επάρκειας, προς τα που πηγαίνει η δουλειά...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Άρθρο 20 παρ3.O νομοθέτης ενδιαφέρθηκε για την στατική επάρκεια, μάλιστα με συμψηφισμό των αμοιβών υπηρεσιών εργασιών και υλικών για ενεργειακή αναβάθμιση και καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών επι κατασκευών προ του έτους 2003 με ποσά του ειδικού προστιμού και εως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου ειδικού προστίμου.Με αποφάση του υπουργού που ΘΑ δημοσιοποιηθεί..αν το θέλει ο ιδιοκτήτης...Τα μετά του 2003 -2011 ειναι όλα μια χαρά δεν θέλουν κανένα έλεγχο δωσε ενα συγχωροχάρτι δομικής τρωτότητας εισαι έτοιμος..και τώρα μετα απο αυτη την μεγαλοψυχία του υπουργείου, εχει ευαισθησια μην είμαστε αχάριστοι.Αν δεν θέλεις να το κανεις στατικά επαρκές δεν πειράζει βρε αδερφέ αφησε το ετσι, εισαί (νόμιμος=πηραμε τα φραγγα),αν γίνει σεισμός ή πιάσει φώτια ή παθεις ηλεκτροπληξία γιατι ο ηλεκτρολόγος ξεχασε να βάλει τις ασφάλειες στο πίνακα..ας προσέχες.Εσυ είσαι νόμιμος..θα πεθάνεις νόμιμος..Ελλαδισταν

 

 

ο παραλογισμός συναιχίζεται άρθρο 23 παρ5.υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές και εγκαταστάσεις κεραιών πανω απο την απόληξη κλιμακοστασίου ή ανελκιστηρα που διαθέτουν άδεια απο την Επιτροπή Τηλεπίκοινωνιών και Ταχυδρόμειων και έχουν γνωμοδότηση της ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας επι της μελέτης εκπεπόμενης ακτινοβολίας ή θεωρούνται οτι λειτουργούν νόμιμα..χαχα καλο.... :shock:

 

 

Οσό αφορά τα δελτία δομικής τρωτότητας υπάρχει και το αρθρο 30 παρ4:Υπαγωγές για τις οποιές κατα τις προγενέστερες διατάξεις υποβλήθηκε δελτίο δομικής τρωτότητας,συμφωνα με την τεχνική οδηγία του Τ.ΕΕ. θεωρούνται αποδεκτές και δεν επανεξετάζονται ως προς τα τυπικά στοιχεια του δελτίου δομικής τρωτότητας.Χρειάστηκε το άρθρο 30παρ4 για να δώσει εγκυρότητα στο δελτίο δομικής τρωτότητας που ειχε βγάλει το ΤΕΕ.Απο την παράγραφο αυτή συμπεράνω οτι θα βγεί καινούργιο δελτίο δομικής τρωτότητας το οποίο θα έχει την έγκριση του υπουργείου με το οποίο θα υποβάλλονται οι νέες δηλώσεις..περιμένουμε..

Edited by terry
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ο ΚΑΝΕΠΕ είναι ενας κανονισμός του ελληνικού κράτους για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας υφιστάμενων δομημάτων και κανονων εφαρμογής  για τον αντισεισμικό ανασχεδιασμό τους όπου απαιτείται..Κεφάλαιο 1.2.2 του ΚΑΝΑΠΕ αναφέρετε:          Κέιμενο:Οι υποχρεώσεις υποχρεωτικού ελέγχου υφιστάμενων δομημάτων καθορίζονται με απόφαση της δημόσιας αρχής.    

Σχόλια:Ο έλεγχος υφιστάμενου δομήματος, περαν των περιπτώσεων προσθηκών ή αλλαγών χρήσης όπου, κατα κανόνα γίνεται έλεγχος, έιναι δυνατόν να επιβληθεί στις εξεις περιπτώσεις:

Τεχνικών έργων χωρίς μελέτη ή μελέτη μη εγκέκριμένη (αυθαιρέτων)κλπ..

Ο νέος νόμος των αυθαιρετων εξαιρεί απο το υποχρεωτικό έλεγχο μεγάλη κατηγορία αυθαιρέτων και έτσι ζητά:

β.Μελέτη στατικής επάρκειας για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή
εγκατασταθεί σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης,όπως ενδεικτικά κτίρια συνάθροισης κοινού ,περίθαλψης,κοινωνικής πρόνοιας,εκπαίδευσης,πολιτιστικών λειτουργιών,ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις ,θρησκευτικούς
χώρους,εμπορικά,καταστήματα,τράπεζες,κοινωφελείς οργανισμούς,δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιοηχανικής
ή βιοτεχνικής χρήσης,καθώς και σε μεμονωένες αυθαίρετες κατασκευές
στις παραπάνω χρήσεις.Η μελέτη στατικής επάρκειας δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσίας πέντε (5)ετών από την ηεροηνία
υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν την συπλήρωσητης ταυτότητας του κτιρίου Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται ελέτη
στατικής επάρκειας υποβάλλεται δελτίο δομικής τρωτότητας κατά το Παράρτημα του παρόντος.
Η εγκληματική αμελεια του κράτους θα επιβεβαιωθεί με τους σεισμούς και τα θύματα που θα έχουμε...για αυτο ζητα να πληρώσουμε και σεισμοσημο ώστε να πληρωσουμε το κόστος αποκατάστασης..(τα εχουν υπολογίσει), τις ανθρωπινες ζωες που θα χαθούν δεν τους νοιαζει...Το συνταγμα τι λεει πανω σε αυτό το θέμα...όλα αυτα ειναι συνταγματικα;
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Στο πρόλογο του βιβλίου Μέθοδοι για την επιτόπου αποτίμηση των χαρακτηριστικών των υλικών ο Καθηγητής Θ.Τάσιος αναφέρει..το 2001

Ακούγεται ως απαράδεκτη η διαπίστωση ότι , από αντισεισμική άποψη, οι σημερινοί Ελληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες Προσδόκιμου Ζωής:

α)Σ’ αυτούς που κατοικούν σε κτίρια που χτίσθηκαν μετά το 1995 (ή, έστω , το 1985), και

β) σ’ αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν πρωτύτερα . (Ακόμα δε χειρότερα αν έχουν χτισθεί

πριν από το 1959).

Τα κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα για την αναίρεση αυτής της ανισότητας είναι τόσο ισχυρά, ώστε έπρεπε

να αναληφθεί μία συστηματική εθνική δράση επί του θέματος , τέτοια ώστε να αντιμετωπίζει με πραγματισμό

το σύνολο των (εν πολλοίς) διακλαδικών δυσχερειών που παρουσιάζονται και , κυρίως , να προσφέρει το μόνι-

μο οργανωτικό πλαίσιο για μία υπομονητική δράση σ’ ολόκληρον τον απαιτούμενο χρονικόν ορίζοντα...

Περασαν αρκετά χρόνια απο την εκπόνηση αυτού του χρήσιμου αυτου βιβλίου μετά απο αρκετά χρόνια ήρθε και ο ΚΑΝΕΠΕ...που είναι πλέον και κανονισμός του κράτους...Μετά όμως ήρθε η κρίση και όλα αυτα χάθηκαν και ήρθε το απλοικό πενταφυλλο με το όνομα δελτίο δομικης τρωτότητας...Καταρχάς υπάρχει ένα θέμα ορολογιας...τι οριζουμε τρωτότητα;Τρωτοτητα είναι η τρωτοτητα του φεροντος οργανισμού του κτιριου συμφωνα με το νόμο..παλι δεν το καταλάβα...ψάχνω λίγο ιντερνετ δεν μπόρεσα να βρώ ένα επιστημονικό ορισμό σε κατι σεμινάρια του ΤΕΕ λέει ενας ομιλητης οτι ειναι η σεισμική επικυνδυνότητα και εκει πάω να ξεχασω και αυτα που ήξερα...εδώ δεν έχουμε ορισμό σε πρώτη φάση...Στην διεθνή βιβλιογραφία πως είναι ο όρος τρωτοτητα;παλι δεν το βρήκα...Άγνοια...Συμφωνα με ενα ελληνικό λεξικό είναι αυτό που είναι εκτεθειμενο σε κινδυνους...αυτός ο ορισμός κάπως ακουγεται λογικός...αλλα είναι λιγο έως πολυ ασαφης απο πλευρας πολιτικού μηχανικού...Λοιπον το Δελτίο Δομικής τρωότητας είναι ένα στατιστικό δελτίο για την εκτίμηση σε ταχυ οπτικό έλεγχο της καταστασης μιας κατασκευής....ειχε δημιουργηθεί για να απογραφούν τα δημοσια κτήρια στα πλαίσια του προγραμματος του ΕΠΑΝΤΥΚ που πρόεδρος ηταν ο καθηγητης Θ.Τάσιος...Οτι αφορά το τάχύ οπτικό έλεγχο χωρίς την αποτυπωση του αυθαίρετου φέροντος οργανισμού, χωρις αποτιμηση των χαρακτηριστηκών των υλικών που χρησιμοποιηθηκαν και χωρίς την προσομοιωση και στατική επιλύση του δομιμάτος και της συμπεριφοράς του σε δυναμικές φορτισεις είναι μη επιστημονικός...κατα την άποψη μου..σε μια χώρα με τοσο υψηλη σεισμικότητα ειναι εγκληματική η αντιμετώπιση των κατασκευών με τοσο προχειρότητα.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.