Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοχείο Αδρανείας


nino_gt

Recommended Posts

Καλησπερα σας συναδελφοι μηχανικοι,

θα ηθελα να τη βοηθεια σας σε ποιες περιπτωσεις ειναι αναγκαιο να τοποθετησουμε δοχειο-α αδρανειας αλλα κ στον υπολογισμο του.

 Εχω ολοκληρωσει  μια μελετη θερμικων απωλειων για μια οικια και οι ενεργειακες απωλειες ειναι 23KW. Απο τυποποιημενες αντλιες θεμοτητας επιλεγω αντλια 25KW.

 

1) Γιατι να επιλεξω να βαλω δοχειο αδρανειας εφόσον θέλω μόνο θερμανση και έχω ενα μηχανημα αυτοματοποιημενο; Αντιθετως π.χ. ενος λεβητα ξυλου στον οποιο θα ηταν απαραιτητο γιατι να μην καταντησει ο πελατης καρβουνιαρης.

 

2)Συμφωνα με την Sicc(κατασκευαστης δοχειων αδρανειας) έχουμε για τον υπολογισμο:

 

 Assuming: V = Accumulator volume.                                 Ογκος δοχειου

 

N = Nr of choke steps                                                         Ως βήματα ποια λαμβανονται;
P = Refrigerating capacity in refrigeration unit/hr               Η ψυκτικη ισχυς σε KW ; (στην περιπτωση μου θέλω μονο θερμανση)
 DT on-off = Adjustment thermostat differential                  Αναλογικη διαφορα θερμοστατη. Ποια εννοει ο ποιητης;
 
1) Calculation for a system having max. 8 choke steps 
V = P(24xNxDT on-off)±10%
 
2) Calculation for a system having more than 8 choke 
steps:
V = P(60xDT on-off)±10%
 
3) Pro rata calculation as to the plant power                    Δηλαδη;
 
V = 24 liters each kW for on-off plants
V = 12 liters each kW for 2-choke step plants
V = 8 liters each kW for 4-choke step plants 
 
Εαν γνωριζει καποιος επι του θεματος  παρακαλω να απαντησει. Εαν γνωριζει καποια αλλη μεθοδολογια υπολογισμου πολυ ευχαριστως να την συζητησουμε.
 
 

 

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα το δοχείο αδρανείας όταν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πέρα των ηλιακών η χρήση τους είναι η ομαλότερη λειτουργία της μονάδας παραγωγής. Ουσιαστικά κάτι σαν το αμορτισέρ στο αυτοκίνητο...

Link to comment
Share on other sites

το δοχείο έχει 2 λόγους ύπαρξης. ο ένας συμφώνα με τον ΕΝ303-5 είναι στης περιπτώσεις που ο λέβητας δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά στο 30% της ονομαστικής ισχύος, αλλά δουλεύει μόνο σε μεγάλα φόρτια (οι περισσότεροι λέβητες πυρόλυσης). Για να κάνει ακριβώς αυτήν την ανάρτηση που γραφεί ο qwert

ο δεύτερος λόγος είναι η μπαταρία. Αν έχεις λέβητα που τροφοδοτείτε με το χέρι και θες στις 4 που σχολάς έτοιμο ζεστό σπίτι με χρονοδιακόπτη η μόνη λύση είναι το δοχείο. Αλλιώς πας στις 4 και παλεύεις με το πετρέλαιο και τα λουκούμια για να ζεσταθείς στης 5….

Το δοχείο έχει γίνει πλέον μόδα…. Ένα δοχείο μαζεύει τα περισσέματα της ζέστης που δεν μπορεί να πάρει το σπίτι. Αν μπορεί ο χειριστής και ο λέβητας να ελέγξει την ποσότητα και την ισχύ της φωτιάς τότε δεν περισσεύει για να πάει στο δοχείο.

Και το τελευταίο είναι στον λογαριασμό. Ένα δοχείο θα δώσει οικονομία από 2 έως 20%. Αν τα ξύλα είναι σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή έως δωρεάν, οικονομικά δεν θα κάνει ποτέ απόσβεση το ποσό της εγκατάστασης που για να γίνει σωστά με όλα μέσα είναι από 1800 μέχρι 2500 ευρώ.

Και φυσικά ένα δοχείο ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ πρέπει να έχει ΑΔΡΑΝΕΙΑ. Δλδ κάτι δοχειάκια 500 λίτρα στα ελληνικά δεδομένα δεν κάνουν τίποτα παρά μόνο λογαριασμό!

Link to comment
Share on other sites

1) Γιατι να επιλεξω να βαλω δοχειο αδρανειας εφόσον θέλω μόνο θερμανση και έχω ενα μηχανημα αυτοματοποιημενο; Αντιθετως π.χ. ενος λεβητα ξυλου στον οποιο θα ηταν απαραιτητο γιατι να μην καταντησει ο πελατης καρβουνιαρης.

Οταν όμως μιλάμε για δοχεία σε αντλίες θερμότητας έχω την αίσθηση ότι τότε μιλάμε για δοχεία αδράνειας ενώ στους ξυλολέβητες για αποθήκευσης.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, τα δοχεία αδρανείας χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που πρέπει να συνδυάσεις μία διακύμανση φορτίου (απώλειες ή απαίτηση θέρμανσης), με μία διακύμανση ισχύος (παρεχόμενη θερμότητα), χωρίς να ξεφύγεις από ένα αποδεκτό θερμοκρασιακό εύρος.

 

Στην περίπτωσή μίας απλής αντλίας θερμότητας η διακύμανση φορτίου είναι η διαφορά στην απαίτηση θέρμανσης μεταξύ ενός ζεστού σπιτιού σε μία όχι παγωμένη μέρα (ελάχιστες απαιτήσεις) και ενός κρύου σπιτιού (100% της απαίτησης).

 

Η διακύμανση της ισχύος είναι το ON-OFF.

 

Το περιθώριο θερμοκρασίας είναι το ΔΤ του θερμοστάτη.

 

Και η δουλειά του δοχείου αδρανείας είναι να μην ανοιγοκλείνει η αντλία κάθε 60sec, δηλαδή να συμβιβάσει την τεράστια διακύμανση ισχύος της αντλίας με το πολύ μικρό θερμοκρασιακό εύρος, για κάθε πιθανή τιμή του φορτίου.

 

Και σε αυτά που αναφέρεις:

Μήπως έχεις κάποιο λάθος στην παράθεση; Μοιάζει να έπρεπε ο όγκος να είναι αντιστρόφως ανάλογος του Ν, αλλά τον έχεις ανάλογο...

 

Pro rata σημαίνει κατ' αναλογίαν.

Link to comment
Share on other sites

και μια και το πιασαμε αυτο, το δοχειο αδρανειας δεν ανεβαζει τις θερμιδες! πολλες φορες ακουσα οτι αντι να παρει 60αρι λεβητα πειρε 35αρι με δοχειο. μαλλον το δοχειο γενναει αλλες 25 χιλιαδες θερμιδες!

Link to comment
Share on other sites

Axinar δεν νομίζω ότι το δοχείο από μόνο του γεννάει, ούτε καταπίνει, θερμίδες... Μια μικρή επαύξηση λόγω τοπικών απωλειών θα μπορούσα να δικαιολογήσω, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο θεωρώντας ότι το δοχείο θα είναι επαρκώς μονωμένο και όχι ένα απλό ντεπόζιτο.

Τώρα για την πρόταση που παραθέτεις ως λανθασμένη, θα μπορούσε υπό συνθήκες να ισχύει: Αν ένα σπίτι, έχει θερμικές ανάγκες 30 kw, παλιότερα οι εγκαταστάτες πρότειναν αύξηση της ισχύος του λέβητα στα 50, για να μπορεί να ζεστάνει το σπίτι γρήγορα και να μην κάνει ώρες για να ζεσταθεί.

Με την προσθήκη δοχείου αδράνειας σε μια τέτοια περίπτωση υπερδιαστασιολόγησης, μπορείς εύκολα να διαστασιολογήσεις σωστά διαχειριζόμενος τυχόν περισσεύματα ισχύος με αποθήκευση θερμικής ενέργειας σε ένα δοχείο αδράνειας, την οποία θα μπορούσες να ανακτήσεις κατά το δοκούν.

 

Κάτι, σαν το KERS της F1 για να το δώσω να το καταλάβουν και οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού: δυνατότητα κάλυψης αιχμών φορτίου, με αποθηκευμένη ενέργεια από ενδιάμεσα κενών φορτίου, διαστήματα.

Edited by mechpanos
Link to comment
Share on other sites

 Αγαπητέ Αλέξη,

τι τιμές παιρνει το DT on-off = Adjustment thermostat differential ;

1)Τη διαφορα του θερμοστατη στο δοχειο αδρανειας που δινει εντολη στην αντλια να ξεκινησει;

2)Το ποσες φορες να ανοιγοκλεισει η α/θ; κάτι τετοιο πως θα το εκτιμήσω;

 

Πως υπολογίζουμε τα βήματα γνωρίζεις επί του θέματος;

 

Ας δουμε ενα παραδειγμα εως 8 βηματα (δεν υπαρχει λάθος ειναι απο το κατασκευαστη,εαν ψάξεις θα το βρεις κ συ,copy paste το κανα)

 

1) Calculation for a system having max. 8 choke steps  

Εαν εχουμε :25KW A/Θ,πούμε οτι η Α/Θ θα ανάψει μια φορα την ώρα στο 8αρο,και θερμοκρασιακη διαφορα εχουμε 10 C βαθμους στο δοχειο αδρανειας,κ ενα βήμα . Φανταζομαι 2 βηματα σε 2 αντλιες θερμοτητας κ παει λεγοντας.

 

V = P(24xNxDT on-off)±10% 
 
Άρα έχουμε V= 25KW x (24x1x10)= 6.000 κυβικα δλδ σε λιτρα αντε γεια! 
 
Γι αυτο ρωταω εαν γνωριζει κανεις αυτην ή καποια αλλη μεθοδολογια υπολογισμού δοχείου.
Link to comment
Share on other sites

Επειδή στο παράδειγμα του "3" (pro rata) δίνει πολύ μικρούς όγκους ανά κιλοβάτ, γιαυτό είπα ότι δεν μπορεί να είναι σωστοί οι τύποι.

 

Το 6000m³ είναι προφανώς λάθος.

 

Το πιο είναι το ΔΤ δεν μπορώ να το πω, καθώς δεν γνωρίζω το μηχάνημα. Είναι θέμα κατασκευαστή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.