Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυλώνες υψηλής τάσης


Nick D.

Recommended Posts

Σε ένα οικόπεδο εντός οικισμού του Ν.Ρεθύμνης στην Κρήτη και σε απόσταση περίπου 35μ από το όριό του βρίσκεται πυλώνας υψηλής (ή μέσης, δεν είμαι σίγουρος) τάσης.

 

Με ρωτάει λοιπόν ο ιδιοκτήτης αν γίνεται να πραγματοποιήσει κάποιος μέτρηση,

ώστε να διαπιστωθεί η ένταση του πεδίου στο οικόπεδό του,

καθώς και να συγκριθεί η συγκεκριμένη τιμή με τις γενικά παραδεκτές τιμές για ασφαλή διαβίωση.

 

Γνωρίζετε ποιος μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια μέτρηση και να βεβαιώσει περί της ασφάλειας ή όχι για τη ζωή σε μια τέτοια περίπτωση??

Γενικά σας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό?

 

Ευχαριστώ.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην δεν επιτρεπονται κεφαλαια στον τιτλο ή στη δημοσιευση. Διαβασε παρακαλω τους κανονες συμμετοχης και διορθωσε με την επεξεργασια την δημοσιευση σου.

 

Οσον αφορα το θεμα που ρωτησες ριξε μια ματια εδω

http://www.panionios.gr/files/uploads/panionios_report.pdf

 

Το πεδιο εχει 2 συνιστωσες, μια που οφειλεται στη ταση (ηλεκτρικο πεδιο) και ειναι αναλογη με το επιπεδο της τασης, και μια που οφειλεται στο ρευμα που διαρρεει τη γραμμη (μαγνητικο πεδιο) και ειναι αναλογη της εντασης του ρευματος.

 

Το ηλεκτρικο πεδιο δεν ειναι τοσο διεισδυτικο, και σταματα ευκολα. Αντιθετα το μαγνητικο πεδιο διαπερνα την κατασκευη και η θωρακιση απο αυτο ειναι γενικα δυσκολη και ακριβη.

 

Μηχανικος εισαι; Τι ειδικοτητα; Υπαρχουν πιστοποιημενες εταιριες που κανουν τετοιου ειδους μετρησεις. Το καλυτερο θα ηταν να απευθυνθεις σε μερικες να δεις τι παιζει σχετικα με την διαδικασια και το κοστος αυτης. Μετα αποφασιζετε με τον ιδιοκτητη. Η αγορα ενος πεδιομετρου δεν νομιζω να ειναι καλη ιδεα.

 

Οσον αφορα τα ορια ασφαλους διαβιωσης οπως λες ανοιγεις μεγαλη κουβεντα... Ας καταληξουν καποτε οι επιστημονες και βλεπουμε..

Link to comment
Share on other sites

Το αρχείο που έδωσε ο chriako αφορά μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες εγκατεστημένες σε πυλώνες φωτισμού.

 

Στέλνω ένα συνημμένο αρχείο που αφορά γενικότερα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβλία συμπεριλαμβάνοντας και πυλώνες υψηλής τάσης ΔΕΗ.

 

Η εντύπωση που αποκόμισα από την έκθεση αυτή είναι μάλλον καθυσηχαστική. Αυτό διότι, τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται από τους πυλώνες της υχηλής τάσης ΔΕΝ είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα πεδία που αναπτύσσονται από τα ηλεκτρικά καλώδια και τις ηλεκτρικές συσκευές ΕΝΤΟΣ του σπιτιού μας.

 

Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να πληρώσει κανείς, για να μετρήσει μεγέθη τα οποία λίγο η πολύ έχουν γνωστές τιμές (βλ. Σχ 1 στην σελ. 3 του pdf)

_ue_aess_157.pdf

Link to comment
Share on other sites

Το καλυτερο θα ηταν κατα την γνωμη μου να γινει μια σωστη θεμελειακη γειωση και πριν τα επιχρισματα να ντυθουν οι εξωτερικοι τοιχοι με πλεγμα για θωρακιση απο ακτινοβολια και να συνδεθουν με τη γειωση. Δεν μπορω να δωσω κοστος αυτης της λυσης αλλα μια φορα το φτιαχνει το σπιτι ο πελατης.

Εχω ενα βιβλιο της ελεμκο για την θεμελειακη γειωση και εχει πλεγματα για αυτη ακριβως τη δουλεια..

Link to comment
Share on other sites

Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται από τις ηλεκτρικές συσκευές και τα ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας έχουν παραπλήσιες τιμές με τα αντίστοιχα πεδία που αναπτύσσονται από τα "εξωτερικά" αίτια όπως πυλώνες ΔΕΗ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κτλ.

 

Η θωράκιση του σπιτιού με πλέγματα για την μείωση της "εισερχόμενης" ακτινοβολίας, μπορεί να φαίνεται αρχικά καλή ιδέα, αλλά έχει και μειονεκτήματα π.χ.

1. δεν θα έχει σήμα το κινητό τηλέφωνο με αποτέλεσμα να εκπέμπει σε μεγαλύτερη στάθμη ισχύος,

2. η "εσωτερική" εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα ηλεκτρικά καλώδια και τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές, δεν θα μπορεί να περάσει προς τα έξω

Link to comment
Share on other sites

Κωστα για το σημα του κινητου μαλλον εχεις δικιο.

Οπως ειπα δεν εχω δει τετοια εγκατασταση παρα μονο σε βιβλιογραφια.

 

Η εσωτερικη ακτινοβολια ομως που συμφωνω οτι καθε αλλο παρα αμελητεα ειναι δεν θα γειωνεται με την ισοδυναμικη επιφανεια που φτιαχνουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι πολύ καλός γνώστης του φαινομένου ...

 

Δεν νομίζω να γειώνεται, τουλάχιστον όχι όλη. Μέρος της ακτινοβολίας μπορεί να "συγκεντρώνεται" σε ακμές ή κορυφές ενός πλέγματος και να σπινθηρίζει...

 

Θεωρώ ότι η υπερβολική μόνωση (είτε πρόκειται για αερισμό, είτε πρόκειται για υγρασία είτε πρόκειται για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ η θερμότητα) δεν είναι πάντα επιθυμητή. Οπως λέει και το pdf που έστειλα, τα συνήθη οικοδομικά υλικά παρέχουν συντελεστή μείωσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κατά ένα συντελεστή της τάξης του 10 περίπου. Περαιτέρω μείωση δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι επ'ωφελεία του ενοίκου...

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχην το οτι δεν θα πιανει το κινητο για μενα ειναι θετικο κι οχι αρνητικο. Δεν θα εχεις ουτε ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια απο κεραιες κινητης, ουτε απο τηλεοραση, ουτε ρανταρ, ουτε ΔΕη. Θα γλιτωσεις με λιγα λογια απο τα ηλεκτρομαγνητικα κυματα που μας βομβαρδιζουν σημερα απο παντου μεσα στο σπιτι μας.

Το κινητο μπορεις να το βαλεις μπροστα σε ενα παραθυρο και να πιανει κανονικα.

 

Επισης αν θες ασυρματο τηλ. να πιανει στον κηπο, βαζεις τη βαση σε ενα παραθυρο. Η κεραια τηλεορασης παει απεξω ετσι κι αλλιως.

 

Αυτο για την εσωτερικη εκπεμπομενη ακτινοβολια δεν το ξερω. Οντως υπαρχει η πιθανοτητα να εχεις ανακλασεις εσωτερικα του σπιτιου. Ομως θεωρωντας οτι δεν εχεις wifi, και ασυρματα τηλεφωνα νομιζω οτι η εσωτερικη ειναι μηδαμινη. εξαλου τα καλωδια μεγαλου ρευματος (ηλ. κουζινα, θερμοσιφωνας ειναι πολυ κοντα η φαση με τον ουδετερο και εχουμε αλληλοεξουδετερωση των πεδιων. Αλληλοεξουδετερωση δεν εχουμε στα φωτα που η φαση παει μεσω διακοπτων (αλλη διαδρομη απ τον ουδετερο), αλλα εκει εχουμε μικρα ρευματα.

Link to comment
Share on other sites

Πειραματισμοί με την υγεία δεν γίνονται. Αποψή μου είναι ότι η κατασκευή ενός μονωμένου από την ΗΜ ακτινοβολία σπιτιού, είναι περισσότερο πειραματική από όσιο (πειραμτατική) είναι η καθημερινή μας ζωή...

 

Αλλά στιο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει...

 

Προς sakistsalikis :

τα καλωδια μεγαλου ρευματος (ηλ. κουζινα, θερμοσιφωνας ειναι πολυ κοντα η φαση με τον ουδετερο και εχουμε αλληλοεξουδετερωση των πεδιων

από πού προκύπτει αυτό; Η τάση των 50 Hz εφαρμόζεται πάνω στον αγωγό ακόμη και χωρίς να διαρρέται από ρεύμα, όπως όταν π.χ ο διακόπτης της κουζίνας ή του θερμοσίφωνα είναι στο ΟFF.

Link to comment
Share on other sites

Προς sakistsalikis :

τα καλωδια μεγαλου ρευματος (ηλ. κουζινα, θερμοσιφωνας ειναι πολυ κοντα η φαση με τον ουδετερο και εχουμε αλληλοεξουδετερωση των πεδιων

από πού προκύπτει αυτό; Η τάση των 50 Hz εφαρμόζεται πάνω στον αγωγό ακόμη και χωρίς να διαρρέται από ρεύμα, όπως όταν π.χ ο διακόπτης της κουζίνας ή του θερμοσίφωνα είναι στο ΟFF.

Μιλαει για το μαγνητικο πεδιο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.