Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιάννη κανένα πρόβλημα δεν έχουμε με τους συναδέλφους Π.Ε. με τους οποίους συνεργαζόμαστε άψογα καθημερινά. Το πρόβλημα ξεκινάει και τελειώνει στο Τ.Ε.Ε. το οποίο βαφτίζει Πολιτικούς Μηχανικούς απόφοιτους Αγγλίας,Βουλγαρίας κλπ και οι οποίοι έχουν τελειώσει Construction Mangment και Μηχανικός Αγροτικής Οικονομίας.. και τους Πτυχιούχους ΤΕΙ οι οποίοι κράτησαν όρθια Μεγάλα γραφεία και Τεχνικές Εταιρείες για δεκαετίες τους βλέπει ως λεπρούς.

 

Συμφωνώ ότι τα ΤΕΙ και οι σχολές Μηχανικών πρέπει να καταργηθούν αλλά γιατί δεν το κάνουν;

 

Από την στιγμή όμως που έχεις σχολές ως κράτος και λειτουργούν έχεις την συνταγματική υποχρεώσει να τους απονείμεις  Ε.Δ. Αυτό είπε και το ΣτΕ με την τελευταία απόφαση του. 

Δημοσιεύτηκε

Το σημαντικότερο πρόβλημα για μένα δεν είναι μόνο η έλλειψη Επαγ. Δικ. αλλά και ο μη διαχωρισμός μεταξύ στις ειδικότητες, που σε συνδιασμό με την έλλειψη αντικειμένου εργασίας το πρόβλημα σήμερα είναι πολύ αισθητό. Δεν μεπορεί ο Πολ. Μηχ. π.χ. να υπογράφει τα πάντα (τπογραφικά, αρχιτεκτονικά, στατικά, ύδρευση - αποχέτευση)! Θα πρέπει ο καθένας να έχει το αντικειμένο του! Και αυτη η προκλητική στάση των συντεχνιών απέναντι στους απόφοιτους ΤΕΙ είναι αδικαιολόγητη, με το αποκορύφωμα το μπάχαλο με τα Ενεργ. Πιστοπ.! Δεν μπορεί να έχει διακαίωμα να κάνει ΠΕΑ π.χ. ο Αρχιτέκτονας και Τοπογράφος σε τριτογενή τομέα (που μηλάμε και για περιπτώσεις κλιματισμού) και να μην το έχει  ο Μηχανολόγος ΤΕΙ. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

 Κανονικά έπρεπε να βγει νέο ΠΔ για τα ΕΔ από το 1983.

 

Συνοπτικά περιγράφω την εξέλιξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

 

1. (1959) 

Με το ΝΔ 3971/4.5.59 ιδρύονται Δημόσιες Τεχνικές Σχολές Υπομηχανικών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπό την εποπτεία του ΕΜΠ.

2.(1966) 

Με το ΝΔ 4564/10.10.66 οι Δημόσιες Σχολές Υπομηχανικών εντάσσονται στην Ανωτέρα Τεχνική Εκπαίδευση. Τα πτυχία όλων των μέχρι τότε Σχολών Υπομηχανικών είναι ισότιμα και ισοδύναμα με τα πτυχία τ ων Δημοσίων Τεχνικών Σχολών Υπομηχανικών (του άρθρου 1 ΝΔ 3971/59).

Επίσης με το ίδιο ΝΔ ιδρύεται Ανωτέρα Σχολή Ναυπηγών στον Πειραιά και οι δημόσιες ή αναγνωρισμένες από το ΥΠΕΠΘ ιδιωτικές σχολές Ραδιοηλεκτρολόγων 3ετούς μεταλυκειακής φοίτησης μετονομάζονται σε Ανώτερες Σχολές Ηλεκτρονικών.

Απαγορεύεται, από την ισχύ του Ν. Δ/τος, η ίδρυση άλλων ιδιωτικών Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών.

3. (1970) 

Με το ΝΔ 652/27.8.70 ιδρύονται τα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (ΚΑΤΕ), τα οποία είναι Συγκροτήματα, Δημοσίων Σχολών Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως.

Σκοπός των ΚΑΤΕ είναι η εκπαίδευση τεχνικών στελεχών ανωτέρου επιπέδου, ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ Ανωτάτης Επιστημονικής και της Μέσης Τεχνικής Βαθμίδας. Με αυτό το Ν. Δ/γμα ιδρύονται τα 5 πρώτα ΚΑΤΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης και άλλων ΚΑΤΕ.

4.1973) 

Το 1973 με Π.Δ/τα (331 μέχρι 337) καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΚΑΤΕ σε εφαρμογή του ιδρυτικού νόμου 652/70.

5.(1976) 

Με το Ν. 298/16.4.76 καθορίζονται οι ισοτιμίες των πτυχίων των Σχολών ΚΑΤΕ και άλλων Τεχνικών Σχολών και καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Eιδικότερα:

α. Τα πτυχία των τμημάτων Τεχνολόγων Πολιτικών, Τεχνολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων των ΚΑΤΕ είναι ισότιμα και ισοδύναμα με τα πτυχία των αντίστοιχων τμημάτων των Ανωτέρων Σ .ολών Υπομηχανικών (ΝΔ 3971/59 και ΝΔ 4564/66).

β. Τα πτυχία των τμημάτων των Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών και Τεχνολόγων Ναυπηγών των ΚΑΤΕ είναι ισότιμα και ισοδύναμα με τα πτυχία των Ανωτέρων Σχολών Ηλεκτρονικών και Ναυπηγών αντίστοιχα (ΝΔ 4 564/66).

Επιπλέον τα πτυχία των αποφοίτων των Μέσων Τεχνικών Σχολών Εργοδηγών (που καταργήθηκαν με το ΒΔ671/61) είναι ισότιμα και ισοδύναμα με τα πτυχία των αποφοίτων Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών, εφόσον οι πρώτοι έχουν και απολυτήρια Γυμνασίου (κατ επέκταση ισότιμα και ισοδύναμα με τα πτυχία των ΚΑΤΕ).

Την ισοτιμία των πτυχίων ακολουθεί και η εξομοίωση ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.

6.(1977) 

Με το Ν. 576/7.4.77 η Ανωτέρα Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται από τις Ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές και ανήκει στην τρίτη Βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Παύουν να λειτουργούν μεμονωμένα Ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές. Εντάσσονται και συγκροτούν τα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ). Με τον ίδιο νόμο ιδρύονται τα ΚΑΤΕΕ Πειραιά και Χαλκίδας, ενώ τα ήδη λειτουργούντα ΚΑΤΕ ανάγονται σε ΚΑΤΕΕ.

7.(1983) 

Με το Ν. 1404/22.11.83 ιδρύονται τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τα οποία ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα ΤΕΙ διακρίνονται σαφώς ως προς το ρόλο και την κατεύθυνση των ίδιων και των αποφοίτων τους και ως προς το περιεχόμενο και τους τίτλους σπουδών από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΕΙ. Μεταξύ άλλων τα ΤΕΙ έχουν σαν αποστολή: Να παρέχουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, επαρκή για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων στο επάγγελμα... να συνεισφέρουν ως στελέχη εφαρμογής... στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

8.(2001)

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ), από το έτος 2001 (Ν.2916/2001)

 

 

 

Σαν αρχαίος που είμαι να κάνω και εγώ κάποιες ψιλοδιορθώσεις και διευκρινίσεις .

 

Υπήρχαν σχολές συντομότερου κύκλου μηχανικών και πριν το 1959 . Αν θυμάμαι καλά από το 1917 με τις σχολές Γεωμετρών , όπως υπάρχουν και στην Ιταλία .

 

Επίσης να θυμίσω ότι και στην Αγγλία , polytechnics και στην Γερμανία ,  fachhochschule και σε άλλες χώρες υπήρχε το διπλό σύστημα σπουδών . Αυτοί το έλυσαν . Εμείς ως συνήθως δεν αγγίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος .

 

Επίσης να θυμίσω ότι σε όλο τον κόσμο είναι 3 οι βαθμίδες εκπαίδευσης . Εμείς γιά πολύ καιρό στην Ελλάδα είχαμε 4 , αφού υπήρχε διαχωρισμός βαθμίδας μεταξύ Ανωτέρας και Ανωτάτης . Επίσης οι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων , ξέχασαν να σκεφτούν πως θα ονομάζονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών , αφού γιά το βασικό πτυχίο , χρησιμοποίησαν τον υπερθετικό βαθμό .

 

Αφού ξεμπερδέψαμε με τα 1 και 2 , ας πάμε παρακάτω .

Το 1970 ιδρύονται τα ΚΑΤΕ και καταργούνται οι σχολές Υπομηχανικών . Ετσι το ωραίο κράτος μας ,  το 1972 εκδίδει ΕΔ γιά τις σχολές που μόλις κατάργησε .

 

Πάμε τώρα στο 4 . Το 1973 , επί δικτατορίας ακόμα , εκδίδονται τα ΠΔ γιά τους πτυχιούχους ΑΣΤΕΜ - ΚΑΤΕ .

Με αυτά καταργείται το δικαίωμα αυτοδύναμης μελέτης , αλλά δίνεται δικαίωμα ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ επίβλεψης , 3 χρόνια μετά την κτήση του πτυχίου .

 

Το τεε προσφεύγει στο στε και το ΠΔ καταργείται .

 

Πάμε στο 5 .

Αυτά που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο γιά τους εργοδηγούς που είχαν και απολυτήριο Γυμνασίου , είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ελλιπή , αφού δεν αναφέρει ότι αυτοί παρακολούθησαν σπουδές στις σχολές επί δύο εξάμηνα και μετά από εξετάσεις εξομοιώθηκαν . Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε γιά ανθρώπους που ήταν τότε το 1978 , άνω των 40 ετών , αφού ο νεώτερος θα έπρεπε να είχε γεννηθεί γιά να υπαχθεί στον νόμο το 1940 . Επίσης μην ξεχνάμε ότι ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε με την εξομοίωση των απόφοιτων των διετών παιδαγωγικών ακαδημιών με τα τετραετή πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα .

 

Με το 6 , επανέρχεται η λογική ως προς τον αριθμό των βαθμίδων της εκπαίδευσης , ενώ με το 7 μας τελειώνει το ανώτερο και τα τμήματα λογιστικής και παραιατρικών αποκτούν 1 επιπλέον έτος σπουδών .

 

Με το 8 όλα τα τμήματα αποκτούν ακαδημαική αναγνώριση και ένα εξάμηνο σπουδών επιπλέον , επειδή το άρθρο 16 του συντάγματος έχει ακόμα τον εσφαλμένο διαχωρισμό ανωτέρας -ανωτάτης παιδείας και τα 3 χρόνια .

Αυτός ο διαχωρισμός δεν εφαρμόζεται από τα εθελόδουλα στελέχη , όταν κρίνουν 3ετή προγράμματα σπουδών του εξωτερικού .

 

Στο 7 όμως μπήκε και η ρημάδα η υποχρέωση του κράτους να έχει εκδώσει ΕΔ μέχρι τον Φεβρουάριο του 1987 , κάτι που δεν έκανε , η μάλλον έκανε με το 318/94 , αλλά το στε το ακύρωσε και τώρα το στε στηλιτεύει , όπως και ο συνήγορος του πολίτη , το γεγονός ότι τὀσα χρὀνια δεν έχει επανεκδώσει διορθωμένα ΕΔ .

 

Αναμένουμε την συνέχεια . Τώρα όμως που μπαίνει και οικονομικό θέμα , θα σφίξουν οι πρωκτοί .

Δημοσιεύτηκε

Σφαζόμαστε για λάθη και σκοπιμότητες άλλων .

Το έχω (έχουμε) ξαναπεί.

Ποιος ο λόγος δημιουργίας των ΤΕΙ στην Ελλάδα; 

Μα ο ίδιος λόγος δημιουργίας σε κάθε πόλη και μίας σχολής.

Η πλασματική μείωση της ανεργίας και η ψηφοθηρία.

Και εμείς συνεχίζουμε να σφαζόμαστε....

Και θα συνεχίζουμε.

Καλημέρα σας...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Να διορθώσω το 8. Δεν ιδρύθηκαν ποτέ ΑΤΕΙ. Μόνο ΤΕΙ υπάρχουν, τα οποία το 2001 αναγνωρίστηκαν ως ανώτατα.

Δημοσιεύτηκε

Πάντως αυτές οι απόψεις περί του "ρόλου του υπομηχανικού στο εργοτάξιο" είναι από προσβλητικές εώς εξοργιστικές. 

 

Σαφώς πρέπει να υπάρχουν διαφορές στα ΕΔ μεταξύ ΤΕ-ΠΕ, αλλά καμία σχέση με την αντίληψη που έχουν κάποιοι περί αυτού.

 

Ένας Μηχανικός ΤΕ μπορεί να είναι  επικεφαλής εργοταξίου ακριβώς όπως και ένας ΠΕ και με τα ίδια δικαιώματα (εννοείται ικανής εμπειρία είτε ΤΕ είτε ΠΕ). Το "ρόλο του υπομηχανικού" θα τον παίξουν οι άπειροι μηχανικοί (τε ή πε) ή οι έμπειροι εργοδηγοί (οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο τουλάχιστον ιεκ). Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις σπουδές ενός Μηχανικού ΤΕ. Η διαφορά προφανώς θα πρέπει να υπάρχει στο δικαίωμα μελετών, αλλά και αυτή θα πρέπει να είναι ορθολογική (να αντιστοιχεί σε αντικειμενικές διαφορές στα προγράμματα και έτη σπουδών) και να εξομοιώνεται μετά από μεταπτυχιακά ή αποδεδειγμένη εμπειρία ικανής περιόδου. Μόνο αυτή η διαφορά δικαιολογείται από τα σημερινά προγράμματα σπουδών. Οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει μόνο με συντεχνιακές αντιλήψεις και στενά συμφέροντα και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

 

Δηλαδή τι μου λέτε τώρα, ότι εμένα μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και MSc στη Διαχείριση Τεχν. Έργων (δηλ. συνολικά 6έτη σπουδών), θα με κατατάξουν στο "ρόλο του υπομηχανικού" και ο μόλις απόφοιτος ΠΕ θα είναι ο επικεφαλής; (βάσει προσόντων πάντα) Ας σοβαρευτούμε λίγο λέω εγώ... και ας προσγειωθούμε επίσης..!

 

Επιτέλους, οι υπομηχανικοί και ο ρόλος τους έχει τελειώσει εδώ και 40 χρόνια.  Έλεος! και μετά λέτε γιατί φαγωνόμαστε. Μέχρι να αναγνωριστεί -τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά- ο ρόλος που αντιστοιχεί στο επίπεδο σπουδών μας,  θα φαγωνόμαστε.. Δυστυχώς!

Δημοσιεύτηκε

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο! 12 χρόνια κάνω μελέτες και βγάζω άδειες , έχω μεταπτυχιακό structural engineering και αναγκάζομαι να ζητάω υπογραφή από τον 22χρονο που μόλις βγήκε από την αίθουσα για να περάσω ένα ΔΔΤ στα αυθαίρετα..Κοροϊδία... Όλοι πρέπει να κάνουμε την διαδικασία αποζημίωσης ώς ένα μέτρο πίεσης προκειμένου να λυθεί (αυτόν τον αιώνα ελπίζω) το θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πάντως αυτές οι απόψεις περί του "ρόλου του υπομηχανικού στο εργοτάξιο" είναι από προσβλητικές εώς εξοργιστικές. 

Ο ρόλος ενός υπομηχανικού σε ένα εργοτάξιο είναι σημαντικός για την επίτευξη του έργου. Στην Ελλάδα ένας από τους λόγους που τα έργα γίνονται στον "αυτόματο" με αποτέλεσμα τις κακοτεχνίες είναι η έλλειψη αυτής της θέσης κυρίως για να περιοριστεί το κόστος της κατασκευής. Δεν νομίζω να υπάρχει συνάδελφος που να έχει δουλέψει σε εργοτάξιο (δεν μιλάμε για σπιτάκι) και να αμφισβητεί την ανάγκη ενός συνδετικού κρίκου μεταξύ του επιβλέποντα μηχανικού και του τεχνίτη, χειριστή μηχανήματος κτλ.

Φυσικά το πρόθεμα "υπό" στην Ελλάδα των 10000000 διευθυντών, προέδρων κτλ δεν αρέσει! Δεν έχω πρόβλημα να τους αποκαλούμε τους υπομηχανικούς "Μηχανικούς της Αυτού Μεγαλειότης" αρκεί να κάνουν την δουλειά.

Αυτό που βλέπω από την συζήτηση είναι ότι σας απασχολεί αποκλειστικά ο τίτλος, και ο τίτλος δεν είναι πια η ουσία!!!

Τα επαγγελματικά διακαιώματα κατά καιρούς απασχολούν πολύ κόσμο, μέσα σε αυτούς και τους ΠΕ, όπου Αρχιτέκτονες υπογράφουν στατικά, Μηχανολόγοι υπογράφουν Ηλεκτρολογικά και Ηλεκτρολόγοι υπογράφουν Θέρμανση.

Το αποκορύφωμα είναι τα τελευταία χρόνια όπου εγώ ως Μηχανολόγος κάνω τεχνικές εκθέσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων και οι Αρχιτέκτονες εκδίδουν ΠΕΑ.

Η ουσία είναι να παλέψουμε όλοι για μια ορθολογική κατανομή ρόλων μέσα στο τεχνικό επάγγελμα και όχι μοίρασμα τίτλων! 

Υ.Γ. Σε όλα τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνω κάποιες σχολές μηχανικών ΠΕ και ΤΕ που δεν έχουν πάρει καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα, πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο! 

Edited by TomA
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

 

Πάμε στο 5 .

Αυτά που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο γιά τους εργοδηγούς που είχαν και απολυτήριο Γυμνασίου , είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ελλιπή , αφού δεν αναφέρει ότι αυτοί παρακολούθησαν σπουδές στις σχολές επί δύο εξάμηνα και μετά από εξετάσεις εξομοιώθηκαν . Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε γιά ανθρώπους που ήταν τότε το 1978 , άνω των 40 ετών , αφού ο νεώτερος θα έπρεπε να είχε γεννηθεί γιά να υπαχθεί στον νόμο το 1940 .

 

    Το 1978 η μητέρα μου ήταν 24 ετών και απόφοιτη της μέσης σχολής εργοδηγών την οποία είχε τελειώσει παράλληλα με το εξατάξιο τότε γυμνάσιο. Πάντως τότε αρκούσε οποιοδήποτε πτυχίο για αυτούς που ήθελαν να διοριστούν στο δημόσιο και γενικά έξω υπήρχε μία ιεραρχία με βάση το πτυχίο αλλά η διαφορά ήταν ότι είχαν όλοι δουλειά επειδή ήταν πολύ λιγότεροι.

Ποιος ο λόγος δημιουργίας των ΤΕΙ στην Ελλάδα; 

Μα ο ίδιος λόγος δημιουργίας σε κάθε πόλη και μίας σχολής.

 

 Σωστό, να προσθέσω χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο για μισθωτούς σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Όπως το ίδιο κάνανε και με τα Πολυτεχνεία και με τις σχολές.

 

βγήκε από την αίθουσα για να περάσω ένα ΔΔΤ

 

  Το δίκαιο είναι να υπάρχει διαβάθμιση των ΕΔ ανάλογα με τα προγράμματα σπουδών που παρακολούθησε ο καθένας.

.και δεν είναι μόνο ο αριθμός των μαθημάτων αλλά και ο όγκος της ύλης του κάθε μαθήματος.

 

Αρχιτέκτονες εκδίδουν ΠΕΑ.

 Λογικό για τα Μπέα αφού είναι ειδικότεροι επί του κέλυφους και της μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας.

Edited by spy1551
Δημοσιεύτηκε (edited)

@TomA   καμία σχέση... μάλλον δε διάβασες αυτά που γράφω ή κατάλαβες αυτά που ήθελες. Κι αν το θέλεις και διαφορετικά μας ενδιαφέρει και η ουσία και o τίτλος. Υποκριτής δεν είμαι. Αλλά στο παραπάνω post αναφέρομαι στην ουσία (εκτός κι αν τα ΕΔ δεν τα θεωρείς ουσία). Ωστόσο οι τίτλοι έχουν και αυτοί τη σημασία τους, όταν αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά προσόντα και πραγματικές αρμοδιότητες και ευθύνες. Μην υποβαθμίζεις το θέμα του τίτλου.

 

Κανείς δεν είπε ότι ο ρόλος του εργοδηγού (πες το υπομηχανικός αν θες) δεν είναι σημαντικός. Αυτό που λέμε είναι το αυτονόητο που προφανώς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε! (για ευνόητους λόγους, αποπροσανατολισμού της συζήτησης) 

 

Ότι Μηχανικός με 4ετείς (ΤΕ)  ή και με 6ετείς σπουδές (MSc) δεν είναι δυνατό να βαφτίζεται εργοδηγός. Και δε μιλάω για τον τίτλο, μιλάω για τις πραγματικές αρμοδιότητες και δικαιώματα.  Οι Μηχανικοί ΤΕ είναι ακριβώς οι Επιβλέποντες Μηχανικοί που αναφέρεις παραπάνω. Πάρτε το απόφαση αυτό. Τώρα το ποιοι θα τον παίξουν το ρολο του εργοδηγού ή υπομηχανικού ή ότι άλλο τεσπα, είναι άλλο θέμα. Προφανώς θα τον παίξουν οι αναβαθμισμένοι πλέον απόφοιτοι των μετα-δευτεροβάθμιων τεχνικών σχολών (ιεκ, τεε κλπ). Η άλλη λύση είναι να υποβαθμιστούν τα ΤΕΙ και να γίνουν διετείς τεχνικές σχολές (όχι ανώτατης εκπαίδευσης). Αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν ως έχουν... Get over it! Και η λύση προφανώς πρέπει να βασίζεται στη σημερινή κατάσταση ως έχει και όχι σε αυτό που θα ήθελαν κάποιοι να ισχύει..

Edited by Allobar
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.