Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α03] Δικαιοπραξίες εν ζωή (δικαιολογητικά, σχέδια, βεβαιώσεις κ.τ.λ.)


Recommended Posts

Εκθετω τις εξαιρετικες μου περιπτωσεις εδω, εις γνωση των συναδελφων απο Θεσσαλονικη...

 

2 περιπτωσεις, Καλαμαρια και Περαια, υπαγομενες στο Κτηματολογιο Καλαμαριας

Συμβολαια του 1986, συστασεις οριζοντιων ιδιοκτησιων, πραγματοποιηθηκαν με ΜΗ πολεοδομικα σχεδια, τα οποια τροποποιηθηκαν σημαντικα εως την εκδοση της αδειας, με αποτελεσμα, προφανως, να τροποποιηθει και η εμβαδομετρηση των διαμερισματων

 

Και οι δυο περιπτωσεις ηταν προς ρυθμιση αυθαιρετων κατασκευων.

Ρυθμιζονται τα παντα, οτι υπηρχε και δεν υπηρχε στη συσταθεισα ΟΙ και κατεγραφη στην τεχνικη εκθεση το αρχικο καθαρο εμβαδον του διαμερισματος βασει εγκεκριμενων πολεοδομικων σχεδιων (που διεφερε κατατι απο τα σχεδια της συστασης), το εμβαδον των τακτοποιησεων και το τελικο καθαρο εμβαδον που προεκυψε....

Ειδικα στη μια περιπτωση τακτοποιουσα ΜΟΝΟ υπερβαση υψους (συν λοιπες με αναλυτικο και κατηγορια 3) οποτε ως νουμερο εμφανιζοταν το καθαρο εμβαδον που μετρησα και ρυθμισα ΥΥ στη δηλωση μου.

 

Και φτανουμε στο σημειο της μεταγραφης των συμβολαιων (ευτυχως το προλαβαμε πριν τα συμβολαια)

Εκει αρνηθηκαν να τα μεταγραψουν γιατι τα νουμερα του μηχανικου δε συνεπιπταν με του συμβολαιου και ζητουσαν ή την τροποποιηση ΟΛΩΝ των συμβολαιων ως τωρα (πραγμα πρακτικα αδυνατο) ή την τροποποιηση της αδειας!!!!

 

Τελικα βρεθηκε η χρυση τομη της δημιουργιας μιας νεας δηλωσης, χωρις παραβασεις, που να πιστοποιει οτι ΟΛΕΣ οι αυθαιρετες κατασκευες ειναι τακτοποιημενες, βασει των συγκεκριμενων Α/Α δηλωσεων κλπ, ωστε να αποφευχθει η εμφανιση της καθαρης εμβαδομετρησης που δε συνεπιπτε με της συστασης (δηλαδη να αποφευχθει το λεκτικο της ΤΕ μου) και να περασει το συμβολαιο με το εμβαδον της συστασης ΣΥΝ τα τακτοποιημενα... Ωστε να πραγματοποιηθει δικαιοπραξια οχι με τη βεβαιωση και τον ηλεκτρονικο κωδικο της τακτοποιησης αλλα ενος αλλου (για κλασσικη βεβαιωση νομιμοτητος) που να αναφερει απλα τους αριθμους τακτοποιησης και να πιστοποιει οτι ολα τακτοποιηθηκαν, μαζι με το κλασσικο 5σελιδο αυτης της δηλωσης και οχι της δηλωσης τακτοποιησης αυθαιρετου...

Δηλαδη διαιωνιζεται ενα λαθος, αντι να διορθωνεται...

 

Οι συναδελφοι απο Θεσσαλονικη που χειριζονται υποθεσεις τακτοποιησης προ δικαιοπραξιας και υπαγονται στο Κτηματολογιο Καλαμαριας ας ειναι ιδιαιτερα προσεκτικοι...

Edited by Inzaghi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 407
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@FAETHON

??? Αφού ΠΡΙΝ τη σύσταση έχουμε ΜΙΑ ιδιοκτησία, πώς θα δώσουμε βεβαίωση για Χ ιδιοκτησίες???

Και εγώ της δικής σου άποψης ήμουν (και είμαι) αλλά επέμεναν συμβολαιογράφος και ιδιώτης, οπότε έδωσα τιμή και δεν τον ξαναείδα......

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω συνάδελφοι πρέπει να υπογράφουμε υπ.δήλωση οτι εντος 2 μηνων θα ανεβαζουμε τα σχεδια στο σύστημα, για να γίνει κάποιο συμβολαιο???Και αν ναι, τι γίνετε αν δεν ειναι έτοιμη η πλατφορμα???

Link to comment
Share on other sites

το εντος 2 μηνων ηταν για την μεταπηδηση απο 4014 σε 4178

για το ανεβασμα αρχειων δεν υπαρχει χρονικο οριο που πρεπει να δηλωσεις  (περαν αυτου που οριζει ο νομος)

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Το οποίο από την ΥΑ είναι 6 μήνες από την υπαγωγή, δλδ την καταβολή του παραβόλου? Καλά θυμάμαι?

Link to comment
Share on other sites

Το οποίο από την ΥΑ είναι 6 μήνες από την υπαγωγή, δλδ την καταβολή του παραβόλου? Καλά θυμάμαι?

πολυ καλα

Link to comment
Share on other sites

παραθέτω παρακάτω τι πρέπει να περιλαμβάνει

η δήλωση και

τι η βεβαίωση

(συγνώμη για το μέγεθος της γραμματοσειράς -αλλά δυστυχώς έτσι τα έχω στο word-πιστεύω να καταλαβαίνετε για πιο λόγο-γιατί είμαι ακόμη...χωρίς γυαλιά ) 

 

Σε κάθε  δήλωση αυθαιρέτων 4178

συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται:

1.     υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη

2.     βεβαίωση μηχανικού και

3.     όπου απαιτείται υποβάλλεται και το ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ όταν ενεργοποιηθεί  το σύστημα ( σε ΕΓΣΑ - και σε περίπτωση πράξης εφαρμογής πλέον των ΕΓΣΑ και των συντεταγμένων αυτής)

 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ

Η βεβαίωση υπαγωγής και βεβαίωση για μεταβίβαση ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 

1.     Τεχνική έκθεση με μνεία:

·         για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου (αυτό ισχύει και για τις μη περαιωμένες του 4014)

·        για την υποβολή ή μη μελέτης στατικής επάρκειας Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας αναφέρεται ρητά ότι η μελέτη στατικής επάρκειας πρέπει να υποβληθεί πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις κείμενες διατάξεις

· για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης

· και επισυνάπτονται επιπλέον, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 10 του παρόντος των σχεδίων που τις απεικονίζουν.  Ως αντίγραφα των σχεδίων από το πληροφοριακό σύστημα προσκομίζονται και επισυνάπτονται αντίγραφα των σχεδίων που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, στα οποία αναγράφεται ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013, που εξάγεται από το πληροφοριακό σύστημα.

Σε περίπτωση δε που τα συγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κατ΄ εφαρμογή της παρ.1 του παρόντος άρθρου τα αντίγραφα των σχεδίων φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού,

αναγράφεται σε αυτά ο ηλεκτρονικός κωδικός της δήλωσης καθώς και

 η δήλωση του Μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία και τις μελέτες και θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

2.     Τοπογραφικό πριν την σύνταξη συμβολαίων (σ.σ ακόμη και του αδόμητου άρτιου αγροτεμαχίου)

3.     Αεροφωτογραφίες που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα

     

Άλλες σχετικές διατάξεις

 

1.     Για τη λήψη άδειας εγκατάστασης, λειτουργίας, για κάθε είδους διοικητική άδεια ή έγκριση για τη χρήση και τη λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης, τροποποίησης και ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την άσκηση μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 έως 40 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) ή του παρόντος, απαιτείται αντί της οικοδομικής άδειας, η βεβαίωση περαίωσης ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου, κατά τις διατάξεις του παρόντος, από το πληροφοριακό σύστημα.

2.      Ο μηχανικός υποχρεούται μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

 

3.     στ. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μονογράφεται η επισήμανση «Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος». Τα στοιχεία της βεβαίωσης καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έκδοση.

4.     Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, στον αρμόδιο για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικό επιβάλλεται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τ.Ε.Ε. και με διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Κάνω ένα τοπογραφικό σε οικισμό (εντός σχεδίου) και σύμφωνα με την αποτύπωση έχει εμβαδόν 576,40 τ.μ.. Σύμφωνα με τον τίτλο (τελευταίο αλλά και άλλους 7 στο παρελθόν) και τη διανομή έχει 521,00 τ.μ. απόκλιση μεγαλύτερη του 5%.

Πρέπει να διορθώσω όλα τα παλιά συμβόλαια; 

 

Κατά τη γνώμη ενός συναδέλφου που εμπιστεύομαι όχι παρά μόνο το τελευταίο συμβόλαιο αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με υποθηκοφύλακα που έχει πολύ όρεξη για δουλειά.

 

Παραθέτω τις σχετικές πρα. 2 και 3 του άρθρου 4

 

2. Ορίζεται αποδεκτή απόκλιση επί του εμβαδού οικο−
πέδου/γηπέδου από το αναγραφόμενο στο τοπογραφι−
κό διάγραμμα που έχει συνταχθεί μέχρι τη δημοσίευση 
του παρόντος και βάσει του οποίου εκδόθηκε άδεια 
οικοδομής ή καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη 
σε σχέση με τη νέα καταμέτρηση στο τοπογραφικό 
διάγραμμα που συνοδεύει τη βεβαίωση του άρθρου 3 
ως εξής:
α. Για οικόπεδα/γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμο−
τομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού η αποδεκτή 
απόκλιση ορίζεται σε ποσοστό ±5%. 
β. Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα/γήπεδα η αποδεκτή 
απόκλιση ορίζεται σε ποσοστό ±10%.
3. Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων/γηπέδων που έχουν 
συμπεριληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξί−
ες εν γένει, οι οποίες είναι εντός της αποκλίσεως του 
προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται αποδεκτές και δεν 
απαιτείται η αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας, κα−
θώς και η διόρθωση – τροποποίηση των τίτλων κτήσης 
για την έκδοση άδειας δόμησης.
 
Και αν ναι πως θα το διορθώσω με δικαστική απόφαση; 
 
Ευχαριστώ. 

 

 

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.