Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α07] Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών (γενικά)


Recommended Posts

# χριστίνα 127:

Η διαφορετική διαμερισμάτωση μπαίνει όταν τα Η/Μ που τροποποιούνται περνάνε από κοινόχρηστο ή από άλλες ιδιοκτησίες. Αν δεν ισχύει αυτό δεν έχεις αυθαιρεσία. Ναι η ημερομηνία διακοπής από την εφορία είναι αποδεικτικό παλαιότητας. Επίσης ψάξε και βρες που κατατέθηκε ή επισυνάφτηκε η κάτοψη του 1995, για να την χρησιμοποιήσεις σαν παλαιότητα και αυτή.

 

#panmyr:

Ακόμα και αν δεν ισχύει η άδεια, παρ'όλα αυτά είναι τεκμήριο χρονολογίας κατασκευής του κτιρίου ή τουλάχιστον μέρους. Ειδικά αν είναι άδεια από χωροφυλακή, υπάρχει πιθανότητα με αυτήν να φτιάξανε ότι τους κατέβει (το έχω συναντήσει μερικές φορές). Μετά κοιτάς και πιθανή ηλεκτροδότηση, συνέχεια κατασκευής και καταλήγεις σε Ε9 και άλλα φορολογικά έγγραφα,

Edited by Ιοάννης Γκούμας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά την εκ των υστέρων τροποποίηση Ε9 (σήμερα) για να αποδείξετε παλαιότητα αυθαιρέτου π.χ. του 1970....την εφαρμόζετε πάντα και χωρίς δεύτερη σκέψη ?

 

Θέλω π.χ. να ρυθμίσω αυθαίρετη αλλαγή χρήσης αποθήκης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παλιά οικοδομή. Αν πάει ο ιδιοκτήτης και τροποποιήσει σήμερα το Ε9 από αποθήκη σε κατάστημα είναι τελικά καλυμμένος ?

 

1. Άλλοι λένε ότι η τροποποίηση έπρεπε να έχει γίνει το έτος που μας αφορά. Δηλαδή το 1970. Θα μου πεις δεν υπήρχε τότε Ε9...ε ό,τι υπήρχε.

2. Άλλοι λένε ότι η τροποποίηση έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον πριν τις 27.08.2011 ή πριν την εφαρμογή του νόμου 2013....

3. Άλλοι πάλι λένε ότι δεν υπάρχει όριο....

 

Γενικά η διατύπωση του νόμου είναι πλέον ασαφής. Είναι δυνατόν να είναι τόσο απλό πλέον ? Δηλαδή δηλώνει ο καθένας ό,τι χρήση θέλει στο Ε9 και τελείωσε ?! Τότε γιατί να βγαίνουν άδειες αλλαγής χρήσης ?

 

Η εγκύκλιος 4 λέει : 

 

Στις περιπτώσεις που στο έντυπο Ε9 αναφέρεται η αυθαίρετη κατασκευή (ή χρήση ?) και ο χρόνος κατασκευής της (ή εγκατάστασης της ?), θεωρείται ως δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή/και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.

 

Μα στο Ε9 αναφέρεται ο χρόνος κατασκευής. Δεν αναφέρεται πουθενά ο χρόνος εγκατάστασης μίας νέας χρήσης ! Η κάθε ιδιοκτησία βρίσκεται σε μία γραμμή του Ε9, αν τώρα εσύ πας και αλλάξεις την χρήση...δεν θα αλλάξει κάποιο έτος ! 

 

Εσείς τι λέτε ?

Link to comment
Share on other sites

ο νόμος δίνει το δικαίωμα να μην υποβάλλεις δικαιολογητικό εγκατάστασης αυθαίρετης χρήσης αλλά τότε δεν σου δίνει μειωτικό λόγω παλαιότητας και σου λέει ότι (θεωρητικά) λαμβάνεις την εγκατάσταση χρήσης μετά το 2004. 

 

Πέραν της αεροφωτογραφίας για την απόδειξη του 
χρόνου κατασκευής, ο χρόνος της αλλαγής χρήσης απο−
δεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας 
αρχής στο οποίο αναφέρεται το ακίνητο και η χρήση 
όπως περιγράφονται κατά την υπαγωγή.
Το αποδεικτικό έγγραφο υποβάλλεται στο πληρο−
φοριακό σύστημα και αναφέρεται στην τεχνική έκθεση 
Μηχανικού. Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της 
φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως 
χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004.
 
και εγκ. 3:
ΑΡΘΡΟ 7        
26)  Παρ.  2  :  Η  υπαγωγή  αυθαίρετης  αλλαγής  χρήσης  χώρου  στο  ν.  4178/13  είναι  δυνατή 
ακόµη  και  αν  δεν  υποβληθεί  έγγραφο  φορολογικής  ή  άλλης  δηµόσιας  αρχής,  αλλά  στην 
περίπτωση αυτή για τον υπολογισµό του προστίµου θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 
1.1.2004. 
Link to comment
Share on other sites

Παύλο το ξέρω αυτό ! 

 

Αλλά δεν είναι ούτε λογικό ούτε δεολογικό.....

 

Ο ένας μηχανικός να βγάζει πρόστιμο 500 ευρώ και να δίνει εξαίρεση από κατεδάφιση ως προ 1975

 

και ο άλλος μηχανικός να βγάζει πρόστιμο 3.000 ευρώ , να το βάζει και Κατηγορία 5 και να μην παίρνει εξαίρεση από κατεδάφιση....!

 

Δηλαδή ό,τι θέλει κάνει ο καθένας ?!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι "παράνομο" να χρησιμοποιούμε (με φειδώ κι αφού εξαντλήσουμε όλες τις άλλες πιθανότητες) το "δωράκι" που μας έδωσε ο νόμος (Ε9)!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο το ξέρω αυτό ! 

 

Αλλά δεν είναι ούτε λογικό ούτε δεολογικό.....

 

Ο ένας μηχανικός να βγάζει πρόστιμο 500 ευρώ και να δίνει εξαίρεση από κατεδάφιση ως προ 1975

 

και ο άλλος μηχανικός να βγάζει πρόστιμο 3.000 ευρώ , να το βάζει και Κατηγορία 5 και να μην παίρνει εξαίρεση από κατεδάφιση....!

 

Δηλαδή ό,τι θέλει κάνει ο καθένας ?!

Αν διαβάσεις παλιότερες δημοσιεύσεις μου για το Ε9 αναφέρω ότι γίνεται χρήση του με προσοχή και συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή στις κρίσιμες ημεροχρονολογίες που αφορούν στα κτίρια προ 55 και προ 75. 

Το γεγονός ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος βασίζεται στην "ασάφεια" και στον ανύπαρκτο έλεγχο είναι αδιαμφισβήτητο και δεν διαφωνούμε σε τίποτα αναφορικά με αυτό.

Από κει και πέρα τι να πούμε. Ο καθένας κρίνει και πράττει αναλόγως.

Μήπως ακόμα και σαφήνεια να υπήρχε νομίζεις ότι θα εξέλειπαν οι περιπτώσεις "ταλιμπάν συναδέλφων" που θα έκαναν τα πάντα για να φανούν οικονομικότεροι στους πελάτες τους?

Συμπερασματικά λοιπόν, ναι στο ε9 και στις τροποποιήσεις του, εφόσον συντρέχουν και βάσιμες ενδείξεις για όσα δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα όταν ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα νομιμότατα να βάλεις παλαιότητα προ 2011 και εσύ με πατέντα βάζεις προ 75'...δεν εξαντλείς πιστεύω κάθε πιθανότητα. Και τελικά προκύπτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού όταν εγώ βγάζω Χ πρόστιμο και ο άλλος μηχανικός βγάζει το 1/7 του προστίμου.

 

Και επίσης το ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τροποποιημένου σήμερα Ε9....δεν είναι 100% σίγουρο κατ' εμέ.

 

 

 

Στις περιπτώσεις που στο έντυπο Ε9 αναφέρεται η αυθαίρετη κατασκευή και ο χρόνος κατασκευής της, θεωρείται ως δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή/και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.

 

Αυτή η πρόταση..δεν σημαίνει και απαραίτητα....πήγαινε σήμερα και δήλωσε ό,τι χρήση θέλεις. Ξαναρωτάω, πως φαίνεται η ημερομηνία εγκατάστασης μίας χρήσης στο Ε9 ?

Link to comment
Share on other sites

Το έχω παραθεσει πιο πάνω από το σώμα του νόμου. Απαιτούνται έγγραφα φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής. Ελλείψει αυτών η υπαγωγή μπορεί να γίνει με δήλωση εγκατάστασης χρήσης μετά το 2004, οπότε δεν παίρνει έκπτωση στο πρόστιμο.

Για το ε9 έχουν γραφεί άπειρες απόψεις χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει λάθος από τη μια ή την άλλη πλευρά. Η "μέση" λύση είναι αυτή που ανέφερα. Χρήση ε9 με προσοχή, ειδικά στα πολύ μικρά πρόστιμα (προ 75) και με βάση και άλλες ενδείξεις.

Link to comment
Share on other sites

Ως προς την χρήση, αν πρόκειται για μη κατοικία, είναι πιθανό να βγεθούν και άλλα έγγραφα, όπως τα βιβλία της επιχείρησης και η δηλωμένη έδρα. Στην τελική αν δεν έχει τίποτα ο άνθρωπος, πράτουμε και κατά συνείδηση. Επίσης υπάρχει και άλλο παράθυρο, εκτός 4178... του ΝΟΚ. Όπου επιτρέπει αλλαγή χρήσης δωρεάν υπό προϋποθέσεις. Μπορείς να δηλώσεις ότι η αλλαγή χρήσης έγινε μετά το ΝΟΚ και καθαρίζεις τσάμπα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.