Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Η' το ορθότερο κατ' εμέ, δύο δηλώσεις 4178, μια για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Η' το ορθότερο κατ' εμέ, δύο δηλώσεις 4178, μια για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία.

 

Θα ίσχυε το ίδιο εάν επρόκειτο για πλήρεις κυριότητες παρά για επικαρπία/ψιλές κυριότητες?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, (αλλά τότε επικαρπωτής θα ήταν ο έχων την πλήρη κυριότητα κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

σε μία Ο.Ι. β' ορόφου σε πολυκατοικία με άδεια του 1979 μου ζητήθηκε να δώσω βεβαίωση για μεταβίβαση. Το πρόβλημα είναι ότι σε μία όψη όλη η πολυκατοικία έχει διαφορετικό περίγραμμα από αυτό της 'αδειας. Στο σημείο δε που είναι το διαμέρισμα έχει βγει ένα τμήμα του κτιρίου (προεξοχή) προς τον ακάλυπτο κατά 0,4μ σε πλάτος 1μ.. από το ισόγειο έως τον 6ο όροφο. Το θέμα μου είναι το εξής: έστω ότι το πηγαίνω κατηγορία 3 ή υπέρβαση δόμησης και κάλυψης, τίθεται θέμα υπέρβασης σε κοινόχρηστο χώρο? Χρειάζεται τροποποίηση σύστασης? (συναίνεση απαιτείται λόγω αλλαγής όψεων?)

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

θεωρώ ως πιθανότερο, αφού λες ότι ισχύει για όλους τους ορόφους, ότι είναι περασμένη η προεξοχή στα σχέδια της σύστασης έστω και που αυτή συνιστά πολεοδομική παράβαση ως προς την άδεια.

Αν ναι, τότε απλά τακτοποιείς  χωρίς καμία συναίνεση.

Αν όχι, φοβάμαι ότι χρειάζονται όλες οι Ο.Ι συναίνεση (βλ. συνημ) - τακτοποίηση - τροποποίηση σύστασης.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ.ppt

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα επανέρχομαι στο θέμα! Λοιπόν από τα σχεδια προκύπτει ότι η προεξοχή που περιγράφω παραπάνω αφενός δεν αποτυπώνεται στα σχέδια της σύστασης, αφετέρου ,μπορώ να τα περάσω σαν Κατηγορία 3 (περίπτωση ιστ) περί αλλαγής διαστάσεων.

Ερωτώ λοιπόν:

1) Αφού είναι κατηγορία 3, πρέπει να γίνει τροποποίηση στη σύσταση?

2) Απαιτείται συναίνεση της πλειοψηφίας? επειδή υπάρχει αλλαγή στις όψεις? διότι ότι μπαίνει μέσα στον ακάλυπτο, θα έπρεπε να απασχολήσει τον ιδιοκτήτη του ισογείου θεωρώ.

3) Η εγκύκλιος 3, στη σελίδα 6 (Παράρτημα 1, Δ, δεύτερη παράγραφο) που λέει :

στην περίπτωση διαπίστωσης αυθαιρεσιων Κατ.3  στους κοινόκτητους ή κοινόχρηστους χώρους....οι οποίες δεν επαυξάνουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της διαιρεμένης ιδιοκτησίας ο μηχανικός μπορεί να χορηγήσει βεβαίωση και δεν επηρεάζεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου....
εδώ μάλλον δεν αναφέρεται στην δική μου περίπτωση. Τι εννοεί ακριβώς, ότι δίνεις βεβαίωση χωρίς να υπαχθεί στο νόμο?
Μία σκέψη που έκανα πάντως είναι: από τη στιγμή που έχω ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3, σύμφωνα με την εγκύκλιο 3 δεν γραφω αναλυτικά τι παραβάσεις έχω. Άρα γιατί να ζητήσω συναίνεση και γιατί να αλλάξει η σύσταση?
Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Αναφερόμενοι στο δεύτερο εδάφιο της παρ.Δ  εγώ προσωπικά τουλάχιστον έχω διαπιστώσει, όσες φορές και να το διαβάσω, ότι αυτό πελαγοδρομεί και αντιφάσκει.

Συγκεκριμένα :

ενώ στο πρώτο εδάφιο η παρ. Δ ορίζει (επιβεβαιώνοντας το αρ. 3.1α.ii) με σαφήνεια και καθολικότητα ως προς το είδος των αυθαιρεσιών, ότι η νομιμότητα-μεταβίβαση των διακεκριμένων Ο.Ι  δεν επηρεάζεται από αυθαιρεσίες στους κοινοκτήτους - κοινοχρήστους χώρους,

εντούτοις  στο δεύτερο εδάφιο περιορίζει την καθολικότητα των αυθαιρεσιών που θα μπορούσαν να υπάρχουν στους κοινοκτήτους - κοινοχρήστους χώρους αναφερόμενη σε αυτές της ΚΑΤ. 3  "....οι οποίες δεν επαυξάνουν την δόμηση, την κάλυψη και το ύψος..." της  Ο.Ι.

 Όμως βάσει αρ. 3.1α.ii  ισχύει ότι οι διακεκριμένες Ο.Ι μπορούν   να μεταβιβάζοννται έστω και αν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις με ΥΚ, ΥΔ, ΥΥ στους κοινοκτητους χώρους - κοινοχρήστους χώρους.

 

Τέλος συνάδελφε Roukat θεωρώ ότι η παρ. Δ αναφέρεται στον μη επηρεασμό των νομίμων διακεκριμένων Ο.Ι από αυθαιρεσίες των κοινοκτήτων - κοινοχρήστων χώρων  ΚΑΙ ΟΧΙ σε αυθαιρεσίες της ίδιας της Ο.Ι όπως εν προκειμένω η περίπτωση σου .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε, 

νομίζω ότι έχεις δίκιο. Αυτό που θα κάνω τελικά είναι να δηλώσω την Ο.Ι. με αυθαιρεσίες κατηγορίας 3, οι οποίες αφορούν την Ο.Ι. και μόνο και άρα δεν θα χρειαστώ συναινέσεις. Το τελευταίο το συζήτησα με τον προϊστάμενο στο τμήμα αυθαιρέτων. Όσον αφορά στη σύσταση, θεωρώ πως δεν απαιτείται τροποποίηση αφού οι διαφορές στο εμβαδόν είναι πολύ μικρές και κανονικά ούτε καν πρέπει να γράψω αναλυτικά ποια είναι η αυθαιρεσία, παρά μόνο γενικά ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες Κατηγορίας 3. 

Αν γνωρίζει όμως κάποιος ας μου πει από ποια διαφορά κι έπειτα στο εμβαδόν ο.ι. απαιτείται τροποποίηση σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε εντός οικισμού οικόπεδο υπάρχει διώροφη οικοδομή με Ο.Α., με σύσταση 2 Ο.Ι. και ποσοστό επί του ακαλύπτου 50% για την καθεμία.

Εκ των υστέρων εκτός σύστασης, κατασκευάστηκαν αυθαίρετες προσθήκες καθ΄επέκταση του ισογείου και του ορόφου

και επίσης αυθαίρετες αποθήκες επί του κοινόχρηστου ακαλύπτου.

Μου αναθέτουν την απο κοινού υπαγωγή στο νόμο.

Παρακαλώ τη γνώμη σας: μπορώ να υποβάλλω μια  δήλωση για τις Ο.Ι.  και για τις κοινόχρηστες επιφάνειες;

 

Οι παραβάσεις έχουν γίνει από κοινού και φυσικά εξασφαλίζοντας τις συναινέσεις τους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.