Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ.

 

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση; Δηλ μπορεί κάποιος με 50% της κάθετης να τακτοποιήσει χωρίς την συναίνεση του άλλου 50%;

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

τι κτισμα ειναι αυτη η καθετη?

και πώς προκυπτει το 250/250 που προανεφερες...και σε τι αντιστοιχει?

και τι αυθαιρεσιες υπαρχουν?

 

 

Δημοσιεύτηκε

το 250/000 προκύπτει από τη σύσταση, όπου αναφέρει ότι το 50% της κάθετης (Α) αντιστοιχεί σε 500/000 εξ αδιαιρέτου στο όλο γεωτεμάχιο. Σωστά δεν τον ερμηνεύω;

Αυθαιρεσίες δεν ξέρω ακόμα - εκκρεμεί αυτοψία, είναι στην επαρχία το ακίνητο.

Τι κτίσμα είναι, τι εννοείς; Υπήρχε άδεια για ένα κτίσμα με Εεπιτρ = 200μ2 και στην πράξη υπάρχει ένα κτίσμα με δύο ιδιοκτησίες (ανεξάρτητες είσοδοι) που έχουν χωριστεί με μεσοτοιχία. Οπότε έτσι έχουν δημιουργηθεί και οι 2 κάθετες (Α και Β).

 

προτού φτάσουμε στο τι αυθαιρεσίες υπάρχουν, ρωτάω αν μπορεί να τακτοποιήσει ο 50% της κάθετης (Α) χωρίς τη συναίνεση του άλλου 50% του συνιδιοκτήτη της κάθετης (Α).

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει οικοδομική άδεια του 1981 για ανέγερση μίας οικοδομής. Στην πράξη το κτίριο χωρίστηκε και υπάρχουν δύο ιδιοκτησίες με ανεξάρτητες εισόδους αλλά κοινό Φ.Ο. Αυτό έγινε αυθαίρετα προφανώς.

 

Το «αυθαίρετα» θα το κρίνεις από τα σχέδια της ΟΑ και μόνο. Δεν είναι ασυνήθιστη εικόνα για κτίριο αυτή που περιγράφεις.

 

Ερωτήσεις:

ι) μπορεί ο 1 που δεν συνεννοείται με τον 2, να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες του στην Α κάθετη ιδιοκτησία, χωρίς τη συναίνεση του 2;

ιι) ο 3 προχωράει σε τακτοποίηση χωρίς συναίνεση από 1 και 2;

ιιι) ο 1 με τον 3 τα βρίσκουν να προχωρήσουν σε τακτοποίηση. Μπορεί να γίνει μία δήλωση με όλες τις αυθαιρεσίες;

 

i) Όχι, θέλει συναίνεση. Στην πράξη, ο 1 μπορεί να κάνει αίτηση, μόνος του, και να νομιμοποιήσει τα πάντα στην κάθετη Α, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς από μόνο του. Άνετα φτάνουν στα δικαστήρια.

ii) ναι, άνετα

iii) εκτός κατηγορίας 1, μπορεί να γίνει μία δήλωση για δύο ιδιοκτησίες, αλλά δεν προσπερνάς την συναίνεση στην Α έτσι. (Οικονομικά, μπορεί να μην συμφέρει λόγω παραβόλων). Και πάλι ισχύει αυτό που είπα πιο πάνω. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θίγεται.

Δημοσιεύτηκε (edited)

αφου τα διαμερισματα  εχουν κοινη μεσοτοιχια , δεν ειχαν λογο να συστησουν καθετη

 

μαλλον προκειται για συσταση ΟΙ...μια ανεξαρτητη αριστερα και μια δεξια...

 

αλλα και καθετη να ειναι  σε συνδυασμο με συσταση ΟΙ, παραμενει νομιμος ο  "διαχωρισμος"

 

κατα τα λοιπα

 

εχει δικηο ο φιλος dsworks

 

και,

αν δεν δεις τα συμβολαια

 

δεν μπορεις  να προχωρησεις σε τπτ...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ και τους 2.

 

Μια διευκρίνιση για το ι).

Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το ιδιοκτησιακό. Το κόστος τακτοποίησης το αναλαμβάνει όλο ο 1). Γίνεται χωρίς συναίνεση συνιδιοκτήτη;

Edited by spapako
Δημοσιεύτηκε

Συγγνώμη αν δεν γίνομαι κατανοητός.

Τα αυθαίρετα είναι εκτός ειδικότητας μου, απλά η περίπτωση αφορά φίλο, για αυτό εμπλέκομαι.

 

Τα συμβόλαια τα έχω μπροστά μου.

Η ερώτηση "ελπίζω" να είναι συγκεκριμένη:

- Για την μία κάθετη στην οποία υπάρχει 50-50 εξ αδιαιρέτου κυριότητα, ο φίλος μου θέλει να προχωρήσει σε τακτοποίηση (και επωμίζεται όλο το κόστος). Με το συνιδιοκτήτη (το υπόλοιπο 50%) δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση και δεν πρόκειται να υπογράψει ότι δέχεται να τακτοποιήσει την συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Μπορεί να γίνει τακτοποίηση χωρίς τη συναίνεση του;

 

Με μπέρδεψε λίγο η απάντηση του dsworks "i) Όχι, θέλει συναίνεση. Στην πράξη, ο 1 μπορεί να κάνει αίτηση, μόνος του, και να νομιμοποιήσει τα πάντα στην κάθετη Α, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς από μόνο του. Άνετα φτάνουν στα δικαστήρια."

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, τα εξ' αδιαιρέτου είναι πληγή - και μιλάμε για περιπτώσεις ένα ακίνητο με δεκάδες κτίσματα μέσα, εκεί να δεις χαμός. Είναι όροι που δεν υπήρχαν στον 4014 και περάστηκαν στον 4178, για να μπει ένα μικρό φράγμα στο χάος, ότι ντε και καλά η πλειοφηψία περνάει το δικό της. Και ο χαμός έχει να κάνει με συγκεκριμένο σημείο. Αν, στην περίπτωσή σου, είσαι ο 1, τακτοποιήσεις κάτι ερήμην του 2, δεν μπορείς μετά να πεις στον 2 «αυτό δεν σου ανήκει, εγώ το τακτοποίησα». Δεν θίγει η τακτοποίηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αν, ως 1, μείνεις σε αυτή την παραδοχή, πως ό,τι τακτοποιήσεις θα ανήκει και στον 2 κατά το ποσοστό του, και δεν έχεις απαίτηση να συμμετέχει στο πρόστιμο και στα έξοδα, τότε δεν βλέπω τον λόγο ο 2 να κινηθεί εναντίον σου στο μέλλον: δεν τον ζημίωσες. Οπότε, προχωράς, όπως έχουν κάνει χιλιάδες μέχρι τώρα. Είναι όπως και με τις ΟΑ και κάθε διοικητική πράξη: ισχύει εφόσον δεν έχει ακυρωθεί.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ωστόσο, δεν θα απαιτηθεί Υ.Δ. από τον 2 που να δίνει τη συγκατάθεσή του για την τακτοποίηση; Δεν θα απαιτείται το 51% των συνιδιοκτητών να συμφωνούν για την τακτοποίηση; Και το 51% δεν το έχει κανένας από τους δύο συνιδιοκτήτες. Δεν θα πρέπει να κατατεθεί δικαιολογητικό ότι συμφωνεί τουλάχιστον το 51% με την τακτοποίηση;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.