Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Συντελεστές (για τον υπολογισμό προστίμων)


Recommended Posts

BAS

συγνώμη για τα κεφαλαία αλλά το πήρα από ένα pp που έχω.

Κατά τη γνώμη μου η παράγραφος εντάσσει στον νόμο:

 

1.ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ 4014 ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ 4014 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
2.ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 4014 ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΣ 28.07.2011 (π.χ. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΟΣ Η/Χ)
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

kan64 

 

Το να βάλεις ένα ακίνητο στην κατηγορία 4 δεσμεύεσαι και το δεσμεύεις. Γιατί κάποιος άλλος μηχανικός θα πάρει την δήλωση και θα την χρησιμοποιήσει στην ταυτότητα κτιρίου, ώστε να το εξαιρέσει οριστικά. Άλλωστε, σύμφωνα με το προσχέδιο της ταυτότητας, και η ταυτότητα θα γίνεται ανά οριζόντια ιδιοκτησία, όσο περισσότερο τους διαβάζω τόσο περισσότερο καταλαβαίνω πως εκεί το πάνε, ταυτότητα, κτηματολόγιο, Ε9, ΔΕΗ, ανά οριζόντια ιδιοκτησία.

 

ΥΓ. Από τα παραρτήματα της ταυτότητας που δεν δημοσιεύτηκαν δεν περιμένω να δω κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει το σώμα του προσχεδίου.

 

Ένα παράδειγμα. Πολλές οικοδομές με υπόγειο δεν έχουν ξεμπάζωμα, αλλά υπέρβαση ύψους. Δημιουργείται έτσι ΥΔ στο υπόγειο που κατά κανόνα αλλάζει και χρήση. Επιπλέον δημιουργείται υπέρβαση ύψους στον τελευταίο όροφο, έστω <20%. 

 

Ποια η πρακτική των πολεοδομιών και των δικαστηρίων μέχρι σήμερα. Βγάζανε κατεδαφιστέο τον τελευταίο όροφο γιατί αυτός μπορούσε να κατεδαφιστεί και όχι το ΄΄υπόγειο΄΄, γιατί δεν μπορεί να κατεδαφιστεί όλη η οικοδομή, ώστε έτσι να επέλθει η ισορροπία στον ΣΔ.

 

Φαντάσου σήμερα σε μια ίδια οικοδομή κάποιος να δώσει εξαίρεση από κατεδάφιση στον τελευταίο όροφο που όντως θα τηρεί το <40% και <20% και επιπλέον χωρίς να γνωρίζει εάν αυτήν η οικοδομή θα βρεθεί σε ζώνη συγκέντρωσης ΣΔ, ώστε να μπορεί να μεταφέρει ΣΔ κτλ.

 

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση όσο αφορά το ΄΄υπόγειο΄΄- ισόγειο στην πραγματικότητα.

 

Φυσικά ακόμα και να μπαζωθεί σε αυτήν την περίπτωση δεν αίρονται οι συνέπειες της υπέρβασης του ΣΔ, δεν επανερχόμαστε στην νόμιμη κατάσταση, γιατί δεν τηρήθηκαν οι στάθμες της άδειας.

 

Ή θα εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με δικαστική απόφαση άνευ μεταφοράς ΣΔ, επειδή δεν μπορεί να γκρεμιστούν νόμιμες ΟΙ (ανάγκη έννομης προστασίας λόγω δημιουργίας πραγματικής κατάστασης), ή θα ακυρωθεί η εξαίρεση στον τελευταίο όροφο (ώστε να κριθεί κατεδαφιστέος) ώστε να επέλθει η ισορροπία στην έννομη τάξη, στον ΣΔ εν προκειμένω.

 

Φυσικά δεδομένου της 30 ετής αναστολής στην επιβολή κυρώσεων, έως ότου γίνουν όλα αυτά οι ευθύνες για τον μηχανικό θα έχουν παραγραφεί.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Σουάνης ξέρω ποιούς αφορά . Το πρόβλημα μου είναι που αναφέρει 20 % υπέρβαση γιά όλα και όχι 40-40-20 . Αρα αυτό σημαίνει ότι αν το υπερβαίνεις , απλά πας κατηγορία 5 η δεν εντάσσεσαι καθόλου στον νόμο , κάτι που όμως αποκλείεται , αφού οι εξαιρέσεις ένταξης ορίζονται ακριβώς . 

Link to comment
Share on other sites

Για το 20-40% μην απορείς γιατί το ίδιο κτήριο μπορεί να έχει ήδη 20% από το ν.3843 ...

Έτσι όπως είναι εννοεί ότι δεν εντάσσεται καθόλου, τι θα γίνει όμως μετά με την ταυτότητα δεν ξεκαθαρίζεται ... υπομονή.

Link to comment
Share on other sites

Το τι δεν εντάσσεται στον νόμο είναι ξεκάθαρο στα πρώτα άρθρα . Αρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντάσσεται . Απλά αντί γιά 40 % , γιά να πάς στην 4 χρειάζεται να είσαι μέχρι το 20 , αλλιώς πας στην 5 .

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς έτσι BAS ... κατά κανόνα δεν εντάσσονται λόγω του βασικού άρθρου 7 :

1. Υπάγονται στον παρόντα νόμο αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης έχει περατωθεί, κατά τις ειδικότερες διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος πριν την 28.7.2011.

 

Όμως, με την ειδική διάταξη που αναφέρεις, επιτρέπει την ένταξη (των μέχρι 20%) μόνο σε αποπερατωμένο σκελετό ...

Τα παραπάνω μένουν ξεκρέμαστα μέχρι να κριθεί η τύχη όλων των μετά την 28.7.2011 ...

Link to comment
Share on other sites

BAS

η μόνη εξήγηση που δίνω, είναι ότι θα έπρεπε δυνάμει του 4014 να ενταχθούν στον τότε νόμο και να ολοκληρώσουν με άδεια αποπεράτωσης.

Αυτοί όμως έχτιζαν αυθαίρετα ακόμα και με τον 4014 σε ισχύ.

 

Αλλιώς δεν έχει ουσία η 23.14.

 

Γενικά το άρθρο 23 ξεπλένει αμαρτίες πολλές.

Για αυτό πολλές από τις διατάξεις μας φαίνονται λίγο παράξενες, αλλά περιγράφουν συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η ολοκλήρωση μιάς οικοδομής που είναι απούλητη σημαίνει επιπλέον έξοδα , όπως ΔΕΗ , φόρος ακίνητης περιουσίας και καταβολή ΦΠΑ που είναι αδύνατον να πληρωθούν . Ετσι πολλές οικοδομές παραμένουν ημιτελείς , αλλά οι αυθαιρεσίες έχουν γίνει χρόνια πριν και φαίνονται και στις αεροφωτογραφίες . Τυπικά μπορεί να έχουν υποβληθεί και δηλώσεις με παλιούς νόμους , 3843 και 4014 , αλλά το συνολικό ποσοστό να υπερβαίνει το 20 % .

 

Τώρα πρέπει να πάνε με τον 4178 και πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα . Αφήστε που μπορεί να έχουν γίνει και μεταβιβάσεις και να έχουμε και άλλα θέματα .

 

Γενικά έχουμε θέμα εδώ .

Link to comment
Share on other sites

για αυτό είχα γράψει παλιότερα.

ίσως κλειδί αποτελεί το:

να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους.

 

οι εργασίες αποπεράτωσης δλδ μετά τον σκελετό.

14.α Στις διατάξεις του παρόντος νόμου, υπάγονται
υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους μέχρι ποσο−
στού 20% των επιτρεπομένων, κατασκευών, επί κτιρίου
για το οποίο εκδόθηκε νόμιμη άδεια και οι εργασίες
αποπεράτωσης ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους μετά
τις 28.7.2011
, υπό την προϋπόθεση ότι εργασίες κατα−
σκευής του φέροντος οργανισμού πραγματοποιήθηκαν
προ τις 28.7.2011
και η θεώρηση για την έναρξη των ερ−
γασιών, από την Αστυνομική Αρχή,

 

Δε μπορώ να βρω άλλη εξήγηση...

Link to comment
Share on other sites

... Τυπικά μπορεί να έχουν υποβληθεί και δηλώσεις με παλιούς νόμους , 3843 και 4014 , αλλά το συνολικό ποσοστό να υπερβαίνει το 20 % .

 

To 23.14 δεν βλέπω να περιλαμβάνει και αυτά. Αν τα προς ένταξη δεν ξεπερνάνε το 20% εντάσσονται και αν μαζί με τα παλιά δεν ξεπερνάνε το 40% μπάινουν και στην κατ. 4 ...

 

@ssouanis,

Όντως το 23 είναι άρθρο περιβόλι ... εγώ εκείνο το 23.1β (με τη μελλοντική αλλαγή όρων δόμησης) το βλέπω να δείχνει προς το μέλλον στα εκτός σχεδίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.