Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

nikosantonakas

Καλησπέρα Νίκο. 

Δεν πρόκειται για διαφορετικά ποσοστά διότι στο ένα ΦΚ δεν έχεις υπέρβαση δόμησης για να έχεις ποσοστό. Συμφωνώ με την επιλογή 2 του #671 μηνύματός σου.

 

nik

Προσωπικά με βάση τον ορισμό του ΝΟΚ : "81. Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία", θα υπολόγιζα τον αυθαίρετο όροφο χωρίς μειωτικό συντελεστή και δεν θα τον θεωρούσα σοφίτα.Ταυτόχρονα θα χρέωνα στον αυθαίρετο όροφο υπέρβαση ύψους  με συντελεστή υπέρβασης ύψος αυθαιρέτου ορόφου προς προβλεπόμενο ύψος να υλοποιηθεί βάσει της Ο.Α. 

Για τις μεταβολές των 30 εκ. στους προβλεπόμενους από την άδεια ορόφους θα χρέωνα μια λοιπή παράβαση, με την προυπόθεση ότι δεν υπάρχει σύσταση Ο.Ι.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παύλο, Ισόγειο - Α και νεός Β όροφος είναι ενιαία ιδιοκτησία (μαιζονέτα). Μήπως αυτό επηρεάζει την απάντηση σου ? 

 

Εγώ λέω ότι έχω μόνο ΥΥ για τον Β' όροφο και ότι μπορώ να πάρω μειωτικό συντελεστή ενώ δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τις ΥΥ των ορόφων. Συμφωνείς ?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και με βάση τα σχήματα των τ.ο. του ΝΟΚ αλλά και τον ορισμό του, σε τέτοια περίπτωση δεν θα το θεωρούσα σοφίτα και συνεπώς δεν θα έβαζα μειωτικο. Βεβαίως καθαρά προσωπική άποψη.

Για την Υ.Υ του β ορόφου συμφωνώ.

Για τους ενδιάμεσους ορόφους, σαφώς και δεν έχει ποτέ ξεκαθαριστεί τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η λοιπή παράβαση είναι μια λύση για να δείξεις τη διαφορά στάθμης δαπέδου του κάθε ορόφου. Εξάλλου αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις με αναλυτικό, τότε δεν υπάρχει  κόστος για την επιλογή αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο για την σοφίτα δες εδώ ερωτοαπάντηση. Και φαντάσου η περίπτωση αυτή είναι χειρότερη από την δική μου γιατί εγώ τουλάχιστον στην άδεια είχα στέγη. Αυτός είχε δώμα και έφτιαξε μετά την στέγη ! 

 

 

245. Σε βατό δώμα έχει κατασκευαστεί, δίχως Οικοδομική Άδεια, δίρριχτη στέγη ξύλινου φορέα. H κατασκευή δημιουργεί υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ύψους κατά περίπου 150 εκ.. Οι αμείβοντες της στέγης εδράζονται σε πλαϊνά φέροντα τοιχία οπτοπλινθοδομής ύψους 142 εκ.. Η καθαρή απόσταση κορφιά και δαπέδου είναι 333 εκ. Το μέσο ύψος προκύπτει ως (142 + 333) % 2 = 237,5 εκ. Ο χώρος που προκύπτει ανάμεσα στο δάπεδο και τη στέγη μπορεί να λογιστεί ως "σοφίτα" και να υπαχθεί στη δήλωση του Ν.4178/13 με μειωτικό συντελεστή 50%;

 

Ναι μπορεί. Ο μειωτικός συντελεστής υπολογίζεται σε κάθε περίπτωση χώρου στέγης και ανεξαρτήτως μεγέθους.
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά από την ερωτοαπάντηση, κάποιος είχε περίπτωση απόληξης στο δώμα και μετά την τοποθέτηση στέγης θέλησε να το ρυθμίσει ως σοφίτα.Η απάντηση που δίνει ο συντάκτης, λέει σε " περίπτωση χώρου στέγης", και δεν αναφέρει περίπτωση κάτω από το χώρο στέγης, δηλαδή από τη στάθμη διαμορφωμένου δαπέδου ορόφου, έως το κάτω μέρος της στέγης. Προσωπικά και στην περίπτωση αυτή δεν θα έδινα μειωτικό. Νομίζω ότι η περίπτωση "φωτογραφίζει"  όροφο ή τμήμα ορόφου και όχι  σοφίτα. 

 

Ας περιμένουμε όμως και άλλες απόψεις συναδέλφων.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο νομίζω είναι σαφής η Ε/Α.

 

Βατό δώμα με απόληξη ή χωρίς, φτιάξανε μία στέγη από πάνω και τον όροφο που δημιουργήθηκε τον βαφτίσανε σοφίτα. Ούτε ύψος κοιτάξανε, ούτε αν η στέγη στηρίζεται σε στηθαίο, ούτε τίποτα. 

 

Το μόνο σου λέει η Ε/Α που πρέπει να κοιτάς είναι α) να μην είναι ξεχωριστή ιδιοκτησία και β) όλος ο χώρος να είναι κάτω από στέγη δηλαδή μην κάνεις μία στέγη 15τ.μ. ενώ όλος ο όροφος είναι 50τ.μ. .

Link to comment
Share on other sites

Σεβαστή η άποψη του συντάκτη, πλην όμως ξανά δες τον ορισμό της σοφίτας 

 "81. Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία"

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, ο οποίος θα καθορίσει τη λήψη μειωτικού συντελεστή προστίμου, στις περιπτώσεις που μας απασχόλησαν, ρυθμίζεται χώρος εντός του ύψους της επικλινούς στέγης?

Αν δεν κάνω λάθος ο χώρος που είναι προς ρύθμιση αφορά χώρο από το δάπεδο της αυθαίρετης κατασκευής μέχρι την οροφή. Επίσης αν δούμε ξανά το σχήμα των Τ.Ο  στη σελ. 6 παράδειγμα 2 φαίνεται ο χώρος σοφίτας κάτω από τη στέγη και μέχρι το κάτω μέρος της δοκού (ενδεχομένως το ύψος της δοκού να είναι και η μόνη επιτρεπτή κατακόρυφη υπερύψωση για να οριστεί ο χώρος ως σοφίτα)

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω έναν προωληματισμό... ξανά.

περίπτωδση αδειας ισογείου κτίσματος εν έτος 1978, που ο μπετατσης "το εφτιαξε για καλυτερα" με πυλωτη.

το θέμα ειναι ότι τωρα νομιμοποιώ τμήμα της πυλωτης (2 σκαλακια κάτω από φυσικό έδαφος) που έγινε κατοικία αλλά έχω πρόβληματισμο:

1. η πύλωτη φαίνεται τώρα ώς τμήμα της παλίας αδείας (ισογείου) άρα νοιμομοποιώ τα τμ και των δυο ορόφων?

2. νομιμοποιώ την πυλωτη ως ΚΧ και τελος

3. τι παίζει με το ισόγειο που μεταφέρθηκε πιο πάνω? έχει υπερβαση ύψους σε σχεση με την αδεια. 

αλλά θυμίζω έγινε πλήρη μεταφορά προς τα πάνω..

υ.γ. με μόνη υπέρβαση ύψους πάνω απο 100τμ σε "άλλη κατοικία" έχει διχίλιαρο παράβολο?

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου θα βάλεις Υ.Υ (σημερινό ύψος-το προβλεπόμενο να υλοποιηθεί από την τότε άδεια) χωρίς Υ.Δ στο κλειστό (αυτό που σήμερα είναι άνω της πυλωτής) και για την πυλωτή, θα υπολογίσεις το πρόστιμο της με αναλυτικό με βάση την εγκ. 4 σελ. 9

35) Παρ. 5β : Σε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική 
και από κύρια σε κύρια, χωρίς όµως να έχουν εκτελεστεί οικοδοµικές εργασίες για τις οποίες 
να    µπορεί    να    συνταχθεί    αναλυτικός    προϋπολογισµός,    καταβάλλεται    παράβολο 
πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται ειδικό πρόστιµο. 
Στην    έννοια    των    αυθαίρετων    ηµιϋπαίθριων    χώρων,    στεγάστρων    κ.λ.π. 
συµπεριλαµβάνονται  και  η  αυθαίρετη  απόληξη  κλιµακοστασίου,  καθώς  και  οι  αυθαίρετοι 
ανοιχτοί υπόστυλοι χώροι (π.χ. pilotis, υπόστυλη στάθµη ), που πρόκειται να παραµείνουν 
ως έχουν. 
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.