Kapa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 (edited) Χρόνια πολλά Ελένη. Έχεις υπέρβαση ύψους σε σχέση με το εγκεκριμένο της άδειας, δηλαδή 10.00-6.20=3,80 μ, οπότε 3,80/6,20=61.29%>20%--->συντ. προσαύξησης 1,40. Θα χρεώσεις ως επιφάνεια αυτή του τελευταίου ορόφου. Για την ακρίβεια δεν είναι έτσι? 3,80/6,20 = 61,29% >20% -----> κατηγορία 5 (σύγκριση με το εγκεκριμένο της άδειας για την επιλογή κατηγορίας) και 3,80/7,50 = 50,67% > 20% -----> συντελεστής ύψους 1,40 (σύγκριση με το επιτρεπόμενο της περιοχής για την επιλογή συντελεστή ύψους κατά τον υπολογισμό προστίμου) κατά τα λοιπά όπως είπε ο συνάδελφος tetris.... (Το διευκρίνισα γιατί θα μπορούσε με λίγο διαφορετικά ύψη να μην είναι και στις δυο περιπτώσεις >20%) Επίσης μια ερώτηση..... την υπέρβαση ύψους του ημιϋπαιθρίου που παραμένει ανοικτός σε όροφο που ψηλώνει χωρίς υπέρβαση δόμησης πώς τον υπολογίζουμε επί το ορθότερο? α) προσθέτοντας τα μέτρα του σε εκείνα της νόμιμης δόμησης του ορόφου (αφού είμαστε ΧΩΡΙΣ υπέρβαση δόμησης)? ή β) με αναλυτικό? (Ο Η/Χ δεν είναι εσωτερικός (σε εσοχή) αλλά εκτός περιγράμματος δόμησης ή γωνιακός που σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα υποστήλωμα ή και περισσότερα που ψήλωσαν και ΔΕΝ περιέχονται στα μέτρα της δόμησης (που ΔΕΝ μεγάλωσε)... *** Το α βγάζει περισσότερο πρόστιμο εννοείται...... Edited Δεκέμβριος 28 , 2015 by Kapa
tetris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 όπως και να το υπολογίσεις, δεν θα σε μαλώσει κανείς πάντως θεωρώ πιο σωστή την περίπτωση με αναλυτικό
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Για την ακρίβεια δεν είναι έτσι? 3,80/6,20 = 61,29% >20% -----> κατηγορία 5 (σύγκριση με το εγκεκριμένο της άδειας για την επιλογή κατηγορίας) και 3,80/7,50 = 50,67% > 20% -----> συντελεστής ύψους 1,40 (σύγκριση με το επιτρεπόμενο της περιοχής για την επιλογή συντελεστή ύψους κατά τον υπολογισμό προστίμου) εγκύκλιος 4: ΑΡΘΡΟ 18 33) Παρ. 2 : α) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται µε τους επιτρεπόµενους όρους και περιορισµούς δόµησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου». Σκοπός της διάταξης είναι, ανεξαρτήτως εάν το οικόπεδο/γήπεδο όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο, να συγκρίνονται τα πολεοδοµικά µεγέθη του αθροίσµατος των επιφανειών των αυθαιρέτων κατασκευών ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης µε τους όρους δόµησης που ισχύουν σήµερα στη θέση του ακινήτου προκειµένου να υπολογιστούν οι συντελεστές τετραγωνιδίων και στη συνέχεια το ενιαίο ειδικό πρόστιµο. Το κείμενο με την έντονη μπλε γραφή παραπέμπει σε επιφάνειες αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων προκειμένου να υπολογιστούν οι συντελεστές προσαύξησης. Θα συμφωνούσα με το σχόλιο σου αν αυτό αφορούσε συντελεστή προσαύξησης για υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης, οπότε θα γινόταν χρήση των σημερινών όρων δόμησης κατά τα γνωστά. Από την εγκ. 4 προσωπικά αντιλαμβάνομαι (και εφαρμόζω) ότι οι συντελεστές προσαύξησης λαμβάνουν υπόψη σημερινούς όρους δόμησης, μόνο σε υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης (δηλαδή επιφανειών) και όχι σε υπέρβαση ύψους ή παραβίαση Δ. Τα τελευταία δυο μεγέθη (κατά τη δική μου "ερμηνεία") εξετάζονται με βάση την τότε άδεια και όχι με σημερινούς όρους δόμησης.
Kapa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 (edited) Από την εγκ. 4 προσωπικά αντιλαμβάνομαι (και εφαρμόζω) ότι οι συντελεστές προσαύξησης λαμβάνουν υπόψη σημερινούς όρους δόμησης, μόνο σε υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης (δηλαδή επιφανειών) και όχι σε υπέρβαση ύψους ή παραβίαση Δ. Τα τελευταία δυο μεγέθη (κατά τη δική μου "ερμηνεία") εξετάζονται με βάση την τότε άδεια και όχι με σημερινούς όρους δόμησης. Σίγουρα όμως ο ίδιος ο Νόμος είναι πιο ισχυρός από την κάθε Εγκύκλιο. Στο ΙΣΧΥΟΝ παράρτημα Α (με βάση την τροποποίηση του αρχικού με το ΦΕΚ 39Β -14-1-2014) το οποίο αποτελεί και τμήμα του Νόμου (όχι εγκύκλιο), στις διευκρινίσεις για τους συντελεστές τετραγωνιδίων (*6) είναι σαφέστατα διατυπωμένο ότι "Αφορά σε αυθαίρετο ύψος που συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο από τους όρους δόμησης ύψος που ισχύει στη θέση του ακινήτου" Το θέμα της υπέρβασης ύψους σίγουρα είναι το πιο προβληματικό σημείο του Ν.4178 αλλά γιατί να μπερδευόμαστε περαιτέρω με τις εγκυκλίους όταν κάτι (δηλ. με το πιο συγκρίνουμε) είναι διατυπωμένο τόσο σαφώς στον ίδιο το Νόμο? Κατά τη γνώμη μου η διευκρίνιση της εγκυκλίου 4 που παρέθεσες έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι ΔΕΝ άθροιζαν τις αυθαίρετες επιφάνειες προκειμένου να κάνουν τη σύγκριση (προφανώς για να βγάλουν μικρότερα πρόστιμα διαιρώντας τμηματικά κάθε παράβαση με τα επιτρεπόμενα) και αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ το σημείο θέλει να τονίσει και ΟΧΙ να εννοήσει ότι συγκρίνεις με τα επιτρεπόμενα ΜΟΝΟ τις επιφάνειες. Edited Δεκέμβριος 28 , 2015 by Kapa
Kapa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 (edited) όπως και να το υπολογίσεις, δεν θα σε μαλώσει κανείς πάντως θεωρώ πιο σωστή την περίπτωση με αναλυτικό Κι εγώ το ίδιο θα σκεφτόμουνα αν δε με προβλημάτιζε ότι πρέπει να "καλύψω" και υπερβάσεις ύψους ορόφου (χωρίς υπέρβαση δόμησης) που βρίσκεται στην χαμηλότερη στάθμη από τον Η/Χ. (πρόκειται για ενιαία ιδιοκτησία (μεζονέτα). Συγκεκριμένα έχω υπόγειο που άλλαξε χρήση (η μεγαλύτερη επιφάνεια), ισόγειο με Η/Χ που απλά ψήλωσε χωρίς υπέρβαση δόμησης και α' όροφο που επίσης ψήλωσε χωρίς υπέρβαση δόμησης.... κι όλα αυτά σε διαφορετικά περιγράμματα μεταξύ τους...... Το υπόγειο έχει ίδιο περίγραμμα με το ισόγειο (συν τους Η/Χ του ισογείου) και ίσο με την κάλυψη του κτιρίου, ενώ ο α' όροφος είναι μικρότερος μεν από το ισόγειο, αλλά ταυτόχρονα εκτείνεται η δόμησή του εν μέρει και πάνω από τον Η/Χ του ισογείου) Εάν μπορείς ρίξε μια ματιά και στα #1074 και #1080 (πρόκειται για το ίδιο ακίνητο) να μου πεις τη γνώμη σου.... Edited Δεκέμβριος 28 , 2015 by Kapa
tetris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2015 για τα 1074 @ 1080 έχω απαντήσει όσο για το "ξεμπάζωμα" πώς θα αποδείξεις ότι έχει γίνει, σε επίπεδο οικόπεδο? Το ότι δεν έχει δειχτεί στην άδεια (ένα κάποιο) μπάζωμα, είναι επιβαρυντικό στην περίπτωση αυτή.
Kapa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2015 για τα 1074 @ 1080 έχω απαντήσει όσο για το "ξεμπάζωμα" πώς θα αποδείξεις ότι έχει γίνει, σε επίπεδο οικόπεδο? Το ότι δεν έχει δειχτεί στην άδεια (ένα κάποιο) μπάζωμα, είναι επιβαρυντικό στην περίπτωση αυτή. Στο #1080 (αφού μου είχες απαντήσει στο #1074) διευκρίνισα ότι δεν μιλάω για "ξεμπάζωμα" αλλά για "μη μπάζωμα"..... Όπως και να 'χει, ακόμα κι αν συμπεριλάβω την υπέρβαση ύψους του υπογείου ΠΩΣ θα "χρεώσω" την υπέρβαση ύψους του υπογείου (το οποίο έχει ταυτόχρονα ΚΑΙ υπέρβαση δόμησης σε τμήμα του λόγω μετατροπής σε χώρο κύριας χρήσης)? Ρωτάω γιατί με προβληματίζει το εξής θέμα.... ΑΝ χρεώσω την υπέρβαση ύψους του υπογείου στο ίδιο Φ.Κ. με την υπέρβαση δόμησης ου αντιστοιχεί σε τμήμα του υπογείου, ΜΕΤΑ θα πρέπει να "ξαναχρεώσω" τις υπερβάσεις από ισόγειο και πάνω (ΧΩΡΙΣ υπέρβαση δόμησης). ΑΝ χρεώσω την υπέρβαση ύψους εξετάζοντας ως σύνολο το κτίριο (όπως κανονικά πρέπει αφού είναι ΜΙΑ ιδιοκτησία), θα έχω χρεώσει την προσαύξηση ύψους βάσει των τελικών υψομέτρων του κτιρίου πάνω από το υπόγειο ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ (που υπάρχει στην επιφάνεια του τμήματος υπογείου). Μήπως το ορθότερο είναι να "θεωρήσω στήλες" σπάζοντας την επιφάνεια του υπογείου σε διαφορετικά Φ.Κ. σε τμήματα με υπέρβαση δόμησης και χωρίς υπέρβαση δόμησης και χρεώνοντας τα με την τελική υπέρβαση ύψους της τελικής στάθμης του τελευταίου ορόφου κατά περίπτωση?
tetris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2015 Το μόνο σταθερό που έχεις για να υπολογίσεις υπερβάσεις υψομέτρων, είναι το φυσικό έδαφος (στάθμη +-0,00), αφού έτσι δείχνεται και στην άδεια. Η σωστή (για μένα) πορεία καταγραφής είναι: - όπου δεν έχεις υ.δ., αλλά μόνο ύψους, βάζεις την αντίστοιχη επιφάνεια χωρίς υ.δ. αλλά με υ.υ. - όπου έχεις υ.δ. και υ.υ. βάζεις την αντίστοιχη επιφάνεια με τις υπερβάσεις - για το ποσοστό υ.υ. του υπογείου που μετατράπηκε σε κ.χ. θα συγκρίνεις τις δύο στάθμες δαπέδου του ισογείου (ή οροφές του υπογείου).
patrick2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2015 Σε ερωτημα μου προς το ΤΕΕ για το αν μπορω να ρυθμισω 3ωροφο κτηριο με 3 οριζοντιες ιδιοκτησιες διαφορετικων ιδιοκτητων σε μια δηλωση ελαβα την εξης απαντηση:"Θεωρούμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύνολο του ακινήτου σαν ενιαία ιδιοκτησία (αναγράφοντας όμοιες παραβάσεις για το σύνολο του ακινήτου σε ένα φύλλο καταγραφής) και να βάλετε κατηγορίες συνολικά στο κτίριο." Και το ερωτημα ειναι το εξης: το κτηριο συνολικα δεν εχει υπερβαση υψους η σταθμη οροφης ισογειου(δαπεδου Α) εχει τοποθετηθει χαμηλοτερα (+4,10 αντι 4,30) το μικτο υψος Α'οροφου ειναι 3,23 αντι 3,15 και του β'οροφου 3,20 αντι 3,05 . Με βαση και την παραπανω απαντηση θα βαζατε 1 πολεοδομικη παραβαση για αλλαγη εσωτερικων διαρρυθμισεων του κτηριου ως προς τα υψη ή 2 παραβασεις κατ3 για καθε οριζ ιδιοκτησια ξεχωριστα?(στο ισογειο δεν θεωρω οτι το χαμηλοτερο υψος ειναι παραβαση). Και τελος εαν μπουν 2 παραβασεις κατ3 αυτες μπορουν να συνδιαστουν και με αλλες πολεοδομικες παραβασεις προυπολογισμου<15000 ανα ιδιοκτησια?
tetris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2015 Αν το κτίριο κατασκευάστηκε με μια άδεια, θα το υπαγάγεις ενιαίο, και αν δεν έχει άλλες παραβάσεις, βάλε μια λοιπή παράβαση για τις τροποποιήσεις των υψών, και είσαι o.k. Αν έχει κατασκευαστεί με διαφορετικές άδειες, καλό είναι να ελέγξεις κάθε άδεια χωριστά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα