Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Μάγκες ευχαριστώ πολύ. Αυτή ήταν και η δική μου άποψη λόγο της ψιλής κυριότητας. 

 

Εντελώς πληροφοριακά εφόσον το ακίνητο είναι ένα και μοναδικό, το κτίσμα πληρεί τους περιορισμούς αναφορικά με το εμβαδόν αλλά υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο οικόπεδο, λογίζεται ως κύρια και μοναδική;   

 

η §3 λέει: ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών (3.000) χιλιάδων, καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 

Γενικά λέει οικόπεδο άρα συμπεριλαμβάνεται και το υπό ένταξη και δεν έχει εκπτώσεις στο παράβολο, σωστά;  

Link to comment
Share on other sites

Να επιβεβαιώσω λίγο τα εξής:

1)Άτεκνος,άγαμος με εντελώς αυθαίρετη κύρια και μοναδική (δεν έχει άλλα ακίνητα) 200m2 σε οικισμό<2000 που ανήκει σε δ.δ<2000,παίρνει το μειωτικό ανεξαρτήτως τετραγωνικών,δηλαδή και τα 200m2 παίρνουν 0,4 (Νόμος και Εγκύκλιοι δε διαφωνούν σε αυτό ΝΟΜΙΖΩ)
2)Άτεκνος,άγαμος με εντελώς αυθαίρετη κύρια και μοναδική (δεν έχει άλλα ακίνητα) 200m2 σε οικισμό<2000 που ανήκει σε δ.δ>2000,παίρνει το μειωτικό μόνο για τα 70m2,τα υπόλοιπα 130m2 με 0,5ή 0,6 (Νόμος και Εγκύκλιοι διαφωνούν σε αυτό,εγώ ως συντηρητικό αγόρι πάω βάσει Εγκυκλίων)
 

Είναι σωστά τα ανωτέρω 1 και 2?Ειδικά το 1,που ΝΟΜΙΖΩ μας επιτρέπει ανεξαρτήτως m2 να πάρουμε 0,4 είναι καλό,αφού εδώ στην Κέρκυρα έχουμε πολλές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες (πρώην δημοτικά ή τοπικά διαμερίσματα) <2000 κατοίκων βάσει της τελευταίας απογραφής...

Έχω και κάποιες περιπτώσεις που έχουν "ωριμάσει" μετά από καιρό και είναι καιρός να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας....

Link to comment
Share on other sites

Μάγκες ευχαριστώ πολύ. Αυτή ήταν και η δική μου άποψη λόγο της ψιλής κυριότητας. 

 

Εντελώς πληροφοριακά εφόσον το ακίνητο είναι ένα και μοναδικό, το κτίσμα πληρεί τους περιορισμούς αναφορικά με το εμβαδόν αλλά υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο οικόπεδο, λογίζεται ως κύρια και μοναδική;   

 

η §3 λέει: [προσοχή...λέει ...εφόσον  δεν  εχεις...]   ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών (3.000) χιλιάδων, καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 

Γενικά λέει οικόπεδο άρα συμπεριλαμβάνεται και το υπό ένταξη και δεν έχει εκπτώσεις στο παράβολο, σωστά;  

 

Ναι

Είτε  εχεις ενα αλλο οικοπεδο ολοκληρο, ειτε εχεις ποσοστο σε αλλο ή   σε άλλα , ειτε μιλαμε για το οικοπεδο όπου βρισκεται η υπο τακτοποίηση αυθαιρεσια,  υπολογιζεται το υπολοιπο   σδ. που σου ανηκει στο  "αχτιστο",  μονον αν βρισκονται σε πανω απο 3000

Αλλά,

δεν υπολογιζονται  εάν βρισκονται  σε κατω απο 3000 κατοικους.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 [οι απαντησεις ανωθεν...]

 

nick  said..."Έχω και κάποιες περιπτώσεις που έχουν "ωριμάσει" μετά από καιρό και είναι καιρός να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας...."

 

ναι...

αλλα αν ...υπερωριμασουν

 

αρχιζουν και πεφτουν....

 

και τους μαζευουν οι...περαστικοί... :smile:  :smile: 

 

τις καλημερες μου ....δλδ  νι-χαου

---------------------------------------

και μην σας πιασει   στερητικο συνδρομο...

...επειδη απο  σημερα δεν θα εχει πλεον   "ακολουθει πολιτικη διαφημιση"

 

θα το ξανακουσουμε.....οσονουπω :smile: :smile: :smile:

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Περιπτωση αποδοχης κληρονομιας διαμερισματος 69,40 τ.μ. μεικτών απο 2 αδερφια, εξ αδιαιρετου 50-50

Ανυπαντρα και τα δυο, 37 και 22 ετων αντιστοιχα.

Ο ενας εχει χασει και τους 2 γονεις, η αλλη μονο τη μητερα, φιλοξενειται στον πατερα της (ετεροθαλη αδερφια)

 

Κατα δηλωση τους, τα Ε9 και των δυο ειναι ολολευκα, δεν εχει κανενας τιποτα, πλην ενος χωραφιου που εχει η κοπελα στο ονομα της, κατι λιγα μετρα μου ειπε.

 

Θα τα παρω στα χερια μου αυριο. Τι θα πρεπει να προσεξω ωστε να μπορεσω να δηλωσω τα αυθαιρετα του διαμερισματος που κληρονομησαν ως σε κυρια και μοναδικη κατοικια αντι για αλλη?

 

Ο 37χρονος δεν εχει ουτε παιδια, ουτε γονεις εν ζωη, ολομοναχος, χωρις σπιτια και περιουσιακα στοιχεια στο ονομα του.

Η 22χρονη εχει μονο το χωραφι και ο πατερας της εχει διαμερισμα-τα στο ονομα του.

 

Ο Νομος μιλαει για τον ιδιοκτητη η το/τη συζυγο η τα τεκνα που να εχουν δικαιωμα ψιλης, πληρους, επικαρπιας η οικησης σε διαμερισμα η δικαιωμα κυριοτητος σε οικοπεδο οικοδομησιμο στο οποιο να αντιστοιχει εμβαδον κτισματος που να πληροι τις στεγαστικες αναγκες.

 

Βοηθηστε λιγο γιατι πρωτη φορα ενδεχεται να δηλωσω κυρια και μοναδικη κατοικια.

 

Υ.Γ. Δεδομενο οτι στο Ε9 που θα μου προσκομισουν και οι 2 δε θα φαινεται το ακινητο που τακτοποιουμε και πουλανε γιατι η μητερα πεθανε τον Οκτωβρη και επισημως εκαναν αποδοση πριν 10 ημερες. Αν η 22χρονη ουσα προστατευομενη του πατερα της δεν εχει ξανακανει φορολογικη ουτε εχει κλειδαριθμους και Ε9, τι γινεται?

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

ειναι δυο ιδιοκτητες  σε διαμερισμα ....60 τμ καθαρα

κατα ποσοστο 50% καθε ενας, δλδ τους ανηκουν απο 30 τμ σε καθεναν

Με οριο τα 70...δικαιουται άλλα 40 τμ. καθε ενας...

 

Για οποιον  ειναι "κυρια" κατοικια  και το δηλωνει στο Ε1, παιρνει μειωτικο συτελεστη για το ..50%  των αυθαιρεσιων

Μοναδικη ειναι σιγουρα και για τους δυο τους με βαση τα περιουσιακα στοιχεια που  εδωσες

 

υγ

 

το Ε9 δεν εχει σχεση με την αποδοχη...δλδ και χωρις να εχει γινει αποδοχη...ο κληρονομος δηλωνει τα ποσοστα του

Εδω  εγινε ηδη η αποδοχη, οπότε εχουν γινει ολα τα τυπικα...

Ο θανατος ηταν τον Οκτωβρη...

Αρα την 1-1-2014 τους ανηκαν τα ποσοστα

και αυτα θα δηλωσουν στο Ε9...η προθεσμια ειναι μεχρι 31-5  αν δεν παρει παραταση....

 

αυτα τα Ε9 θα σου φερουν

και προχωρας

 

υγ

Για να γινει αποδοχη , επρεπε να γινει πρωτα  δηλωση  φορου  κληρονομιας στην εφορια και εκει δήλωσε  και ΑΦΜ και πηρε  και κλειδαριθμο

 

Αλλα αυτα ειναι θεματα περισσοτερο  του λογιστη...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δεδομενου οτι φορολογικη δηλωση για το 2014 δεν εχει κανει κανεις τους ακομα, ενω η αποδοχη κληρονομιας εγινε εν ετει 2014, δεν ξερω αν καποιος εκ των δυο δηλωνε τοπο κατοικιας το διαμερισμα του οποιου τις αυθαιρεσιες τακτοποιουμε και πουλαμε στο Ε1 του 2013 για τα εισοδηματα του 2012.

Τοτε ακομα το ακινητο ανηκε στη θανουσα και δηλωνοταν στο Ε9 αυτης, οποτε η μονη περιπτωση να φαινεται αυτο στις δηλωσεις των κληρονομων θα ειναι αν δηλωναν οτι φιλοξενουνταν απο τη μητερα τους.

Νομιζω πως και οι δυο παντως εχουν δηλωμενη κατοικια αυτο το διαμερισμα.

 

Απο κει και υστερα, απο το θανατο της ιδιοκτητριας, ο γιος μενει στο διαμερισμα αυτο και η κορη πηγε στον πατερα της και φιλοξενειται εκει.

 

Παιζει κανενα ρολο το οτι ο πατερας της κληρονομου εχει ακινητο στην κατοχη του, στο οποιο και φιλοξενει την κορη του (πλεον)?

Το χωραφι που εχει η κληρονομος στο ονομα της πρεπει να ελεγξουμε αν ειναι αρτιο και οικοδομησιμο και αν "βγαζει" διαμερισμα ικανο να καλυψει τις στεγαστικες της αναγκες μετα απο ενδεχομενη ανεγερση η οχι?\

 

Υ.Γ. Τα Ε9 που θα μου δωσουν οι πελατες, δεδομενου οτι το ακινητο θα πουληθει εντος της εβδομαδος θα περιλαμβανουν τα περιουσιακα τους στοιχεια για μεχρι το 2013, οποτε το ακινητο δε θα φαινεται. Θα τους βαλω να υπογραψουν ΥΔ οτι το απεκτησαν με αποδοχη το 2014 και ως εκ τουτου θα δηλωθει στην κατοχη τους στην τρεχουσα φορολογικη δηλωση.

Να αναμενουμε να κανουν τις δηλωσεις τους ειναι αδυνατον διοτι ειναι αναγκη να πουληθει το διαμερισμα μεσα στον τρεχοντα μηνα.

Το μοναδικο που μπορω να κανω ειναι να ζητησω απο το λογιστη τους να μου δωσει τα Ε9 τους αφου τους κανει τη νεα δηλωση.

Link to comment
Share on other sites

Καθησα και διαβασα τη συνομιλια στο παρον Thread μεσα στο 2014 και κατεληξα στα εξης:

 

  1. Για να ειναι κυρια κατοικια καποιου πρεπει να ελεγξουμε το τελευταιο Ε1 του. Εν προκειμενω αυτο του 2013. Στην περιπτωση μου, στη φορολογικη του 2013 (γα εισοδηματα του 2012) οι δυο κληρονομοι ΜΟΝΟ αν δηλωναν φιλοξενουμενοι της μητερας τους στην κατοικια αυτη που κληρονομησαν. Αν ο Πινακας 5 του Ε1 ειναι λευκος (και δε δηλωναν τη φιλοξενια δηλαδη) τι παιζει? Δε μπορω να αποδειξω την κυρια κατοικια σε κανεναν?
  2. Για να ειναι μοναδικη κατοικια πρεπει στο Ε9 τους να μη φαινεται αλλο ακινητο (που να καλυπτει τις στεγαστικες τους αναγκες). Δεν εχουν αλλο ακινητο κατα δηλωση τους

Οποτε αν μου προσκομισουν Ε1 και Ε9 του 2013 εκαστος απο τους δυο κληρονομους και δω αφενος και στους δυο δηλωμενη κυρια κατοικια το διαμερισμα αυτο ως φιλοξενουμενοι, ενω οντως δεν εχουν αλλο περιουσιακο στοιχειο στο Ε9 δηλωμενο, παμε με κυρια και μοναδικη κατοικια, ειδαλλως παμε για αλλη κατοικια?

 

Καταλαβα κατι λαθος?

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου,

αυτός που φιλοξενείται κάπου,

ΔΕΝ μπορεί να δηλώσει το ακίνητο αυτό ως κύρια του κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

σταυρε, 

σωστα,

αυτος που  "φιλοξενειται"...δεν ειναι ιδιοκτητης...

 

κατοικει  μεν σαν κυρια οικια εκει.....αλλά   σε "ξενο σπιτι"

 

αλλοιως θα "ιδιοκατοικουσε"  στο  δικο του...

 

δλδ δεν εχει την "κυριοτητα"..αλλα εχει χρηση σε "ξενο" σπιτι...

 

αρα δεν μπορει να "τακτοποιησει"  ξενη ιδιοκτησια...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.