Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Συνάδελφοι 

Σε μία δήλωση του Ν.4178/2013 προς περαίωση όταν έχουμε λοιπές παραβάσεις(ανοίγματα κλπ) και έχουμε και μετατόπιση τοιχοποιίας μεταξύ δύο Ο.Ι. ίδιου ιδιοκτήτη (Διαμερισμάτωση) τότε μπορούν να πάνε και τα δύο σαν Λ.Π.? 

Γνωρίζω στον Ν.4495/2017 πρέπει να πάει ξεχωριστά αλλά στον Ν.4178/2013 δεν το θυμάμαι και ζητώ την βοήθεια σας.

Σας ευχαριστώ.

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, ισχύει το ίδιο και στο Ν.4178/13, δηλ. θα καταχωρίσεις την ΔΔ σε 2ο ΦΚ, όχι δηλαδή μαζί με τις λοιπές.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και πάλι.

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Προχωρώντας σύμφωνα με τα παραπάνω στο σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ στον Ν.4178/2013 μου βγάζει το παρακάτω μήνυμα :       

- Η "Διαφορετική διαμερισμάτωση/Χωροθέτηση θέσεων Στάθμευσης" επιλέγεται μόνο αν αποτελεί την μοναδική παράβαση σε κτίρια με οικοδομική άδεια διαφορετικά δηλώνεται ως λοιπή παράβαση.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Αν θυμάμαι σωστά τις οδηγίες του ΤΕΕ στα εγχειρίδια χρήσης αναφέρονταν ότι εφόσον υπάρχουν και άλλες παραβάσεις πέραν της Δ.Δ τότε βάζουμε την Δ.Δ ως μια επιπλέον Λ.Π. Οπότε, μάλλον το συστημικό μήνυμα ταυτίζεται με τις οδηγίες που είχαν δοθεί. 

Δημοσιεύτηκε

Οπότε δεν ισχύει σύμφωνα με εγκύκλιο ότι ομαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες Λ.Π. και έως 15.000 € ως 1 Λ.Π. 

Λόγω της Δ.Δ. θα πρέπει να μπει σε ξεχωριστό 2ο Φ.Κ. με 1 Λ.Π., δηλαδή συνολικά για το ακίνητο 2 Λ.Π. που το 1ο Φ.Κ. να αφορά τις Λ.Π. και το 2ο Φ.Κ. μόνο την Δ.Δ.

Δεν το έχω αντιμετωπίσει πάλι και με ξενίζει λίγο ως προς την αντιμετώπιση. Αν έχετε πρόχειρο το σημείο στην οδηγία ή στο εγχειρίδιο χρήσης να το επιβεβαίωσουμε.

Σας ευχαριστώ και πάλι.   

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα πας στη σελίδα του ΤΕΕ και θα αναζητήσεις τα εγχειρίδια Ν. 4178. Από τη στιγμή που και το σύστημα στο επιβεβαιώνει, τι άλλο να ψάξεις; Θα βάλεις 2 Λ.Π.  Το να μπει σε ξεχωριστό ΦΚ δεν είναι απαραίτητα, αλλά για εποπτικούς λόγους μπορείς να το κάνεις. Εξάλλου στην τ.ε αναγράφεις τα σχετικά.

Η ομαδοποίηση δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα αν έχεις αυθαίρετες κατασκευές κατηγορίας 3 που αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (πχ αποθήκη, μεταβολή επιφάνειας από 2%-5%) δεν μπορείς να τις ενσωματώσεις σε παραβάσεις αναλυτικού καθώς οι τελευταίες αφορούν αυθαιρεσίες που δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, με εξαίρεση τις κατασκευές που αναφέρονται στο άρθρο 100 (πχ στέγαστρα, κιόσκια, Η.Χ κλπ).

Υ.Γ παραθέτω αυτολεξεί από τις τότε οδηγίες του 2013 στα πλαίσια εφαρμογής Ν. 4178

16. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ

Με βάση την παρ. 10 του άρθρου 23 Ν. 4178/2013, στην περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης πληρώνονται 500 ευρώ πρόστιμο και όχι παράβολο.

Όταν η διαμερισμάτωση είναι η μοναδική παράβαση, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο του ΦΚ και κατά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται μόνο η πληρωμή του τέλους ανταπόδοσης. Μετά την εξόφλησή του, η εντολή πληρωμής του προστίμου θα εμφανιστεί κατά την προώθηση σε «Υπαγωγή».  

Σε περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης μαζί με άλλες αυθαιρεσίες, καταβάλλεται το παράβολο που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες αυθαιρεσίες και το πρόστιμο των 500 ευρώ για την διαμερισμάτωση, προστίθεται στο συνολικό πρόστιμο.

Για να γίνει αυτό, η διαμερισμάτωση δηλώνεται ως 1 λοιπή παράβαση, χωρίς να κάνετε αναλυτικό προϋπολογισμό. Μπορείτε να δηλώσετε σε χωριστό ΦΚ τη λοιπή παράβαση της Διαμερισμάτωσης, αναγράφοντας στην περιγραφή του "ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ".

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Για την ομαδοποίηση ΚΑΤ3 και αυθαιρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 100 (αναλ. Π/Υ - Λ.Π.) στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ 2 για τον Ν.4495/2017 αναφέρει πως στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν τα παραπάνω είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού (Κατηγορίας 3 και παρ. 5 του άρθρου 100). 

Δεν παρατηρώ κάπου να διαχωρίζει ότι όταν οι ΚΑΤ3 αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου δεν ομαδοποιούνται. Αυτό που βλέπω είναι ότι όταν ΚΑΤ3 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων τότε δεν συνιστούν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις και επιλέγεται άλλη κατηγορία πλην της 3.

 

Δημοσιεύτηκε

Η εγκύκλιος 2 Ν. 4495 όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη του ν. 4178 δεν έλαβαν υπόψη το νόμο και ουσιαστικά έγινε copy paste η ερμηνεία η οποία θα έπρεπε να αναφέρει ότι δεν δύναται να γίνει ομαδοποίηση στις περιπτώσεις που αναφέρω παραπάνω.

Παραθέτω το σχετικό που βρίσκεται στην παράγραφο 5 άρθρου 100.

5.   Για  τις  παραβάσεις  οι  οποίες  δεν  εμπίπτουν  στις  κατηγορίες  1  έως  και  12  του  πίνακα  του  Παραρτήματος  Α  και  δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στις παρ.19, 26 και 57 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α79) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 96 καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό σύμφωνα με το Παράρτημα Β. Αν στο Παράρτημα Β δεν περιλαμβάνεται τιμή μονάδος της αυθαίρετης κατασκευής, λαμβάνεται η τιμή μονάδος τιμολογίων αγοράς.  Προϋπολογισμός  έως  και  δεκαπέντε  χιλιάδων  (15.000)  ευρώ  θεωρείται  μία  (1)  παράβαση  για  την  οποία καταβάλλεται πρόστιμο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ. Ο  αριθμός  των  παραβάσεων  προκύπτει  από  το  πηλίκο  του  συνολικού  προϋπολογισμού  δια  του  ποσού  των  δεκαπέντε χιλιάδων  (15.000)  ευρώ,  στρογγυλοποιούμενο  προς  τα  άνω.  Ο  συνολικός  αριθμός  των  παραβάσεων  του  ακινήτου σημειώνεται στο τετραγωνίδιο 13 του πίνακα του Παραρτήματος Α. 
Στον  ανωτέρω  τρόπο  υπολογισμού  του  ενιαίου  ειδικού  προστίμου  υπάγονται  επίσης  αυθαίρετοι  ημιυπαίθριοι  χώροι, στέγαστρα, κιόσκια, καθώς και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια χρήση σε κύρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και με την προϋπόθεση, ότι δεν επέρχεται υπέρβαση δόμησης, λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης σύμφωνα με την παρ.7.  
Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, που δηλώνονται παραβάσεις αποκλειστικά αυτής της κατηγορίας, δεν υποβάλλονται τα δικαιολογητικά γγγ, δδδ, εεε της παραγράφου στ του άρθρου 99. 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι,

έχω περίπτωση ισογείου καταστήματος, το οποίο έχει οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης με Ν.720, όπου στα σχέδια φαίνεται ένα ενιαίο. Οι γονείς ήταν οι ιδιοκτήτες.

Έχουν γίνει συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς (για τον θάνατο του πατέρα) και στη συνέχεια και συμβόλαιο δωρεάς και γονικής παροχής για να μοιραστούν στα παιδιά και στην μητέρα. Τόσο στην αποδοχή κληρονομιάς όσο και στα μετέπειτα συμβόλαια εμφανίζονται 2 καταστήματα με τα ποσοστά τους επί του οικοπέδου και αντίστοιχα έχουν καταχωρηθεί και ξεχωριστά στο κτηματολόγιο. Αλλά οι ιδιοκτήτες είναι 2 (αδερφές). Η κάθε μία έχει από ένα κατάστημα.

Καλούμαι να δώσω βεβαίωση για σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας για το ένα κατάστημα.

Οπότε πρέπει να ενταχθεί στον 4495. Στην τακτοποίηση δηλώνεται ως διαφορετική διαμερισμάτωση, σωστά;

Γίνεται μία δήλωση με τις 2 ιδιοκτήτριες με ποσοστά 50/50;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

έχεις το ν720 όπου φαινεται ένα κατάστημα και στην πραγματικότητα υπάρχουν 2 , άρα έχεις σίγουρα μια παράβαση διαμερισμάτωσης. Μπορείς να κάνεις μια δήλωση 4495 για το ένα κατάστημα του πελάτη σου αλλά μπορεί να  συμπεριλαμβάνεται και η άλλη ιδιοκτησία ( διαμερισμάτωση ορόφου). 

Η δήλωση θα γίνει στο όνομα τους ενος ιδιοκτήτη και θα αναφέρεις στην ΤΕ ότι με τη σύμφωνη γνώμη του άλλου ιδιοκτήτη (πάρε και μια ΥΔ του οτι συναινεί στη ρύθμιση και επιθυμεί να ενταχθεί) ρυθμίζεται και η δική του ιδιοκτησία.

Δεν μπορείς να βάλεις ιδιοκτήτες 50/50 αφου το κατάστημα ανήκει σε έναν

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.