Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

 

 

Η κατ.2 δεν συνδυάζεται με άλλες κατηγορίες πλην της 1. Οπότε αφού έχεις εξώστη κατ.4 θα βάλεις και τη διαμερισμάτωση κατ.4 (αλλά με παλαιότητα προ '83).

Σαφέστατο! Ευχαριστώ και πάλι!!!!!

 

Εννοούσα 10 ανά όροφο (ή και λιγότερα )

Και πάλι με βάση τη λογική (ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ) η αλλαγή διαμερισμάτωσης είναι ένα ντόμινο μεταξύ ΟΙ το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να πληρώνεται άπαξ. Τώρα βέβαια θεωρητικά μιλώντας θα μπορούσε ο νόμος να προβλέπει τακτοποίηση ορόφου μεταξύ όλων των ιδιοκτητών με κοινό πρόστιμο διαφορετικής διαμερισμάτωσης αλλά τι να λέμε τώρα συνάδελφε? Καλά που υπάρχει και το forum :smile:

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω πάνω στο θέμα την ένωση διαμερισμάτων - καταστημάτων 

Στο ισόγειο υπάρχουν 2 καταστήματα , είναι όμως ενωμένα και νοικιασμένα είναι ως 2!

Μπορεί να πουληθεί ως 2 καταστήματα ενώ είναι διαμορφωμένο ως 1!? ή πρέπει να μπει στον 4178?

Υπάρχει Σ. Οριζ. ιδιοκτ. στην πολυκατοικία 

Δημοσιεύτηκε

Όχι δεν μπορεί να εκδοθεί Βεβαίωση 4178 για εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος σε κανένα.

Υφίσταται η αυθαιρεσία της διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου, η οποία πρέπει πρωτίστως να ρυθμιστεί.

Η' να εκδοθεί κανονική άδεια δόμησης "Συνένωσης δύο καταστημάτων σε ένα" (το ορθότερο).

Δημοσιεύτηκε

Ο.Κ. !!!   (διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου )

 

Πες μου και κάτι άλλο: Δηλαδή πιστεύεις ότι αν έχουμε δύο κολλητές μεζονέτες (2 ΟΙ ή εξ αδιαιρέτου) οι οποίες συνενώθηκαν, χωρίς καμία άλλη παράβαση,  πρέπει να γίνουν δύο ή μία διαμερισμάτωση 

 

 

 

(στις παραγράφους μπέρδεψα το 10 με το 4)

Καλησπέρα σας,  Σας ευχαριστώ πολύ για τις θέσεις που πήρατε στην απορία μου. ευχαιστω DIMITRI kai PONIREA. Η άποψη ενός μηχανικού φίλου είναι να κάνω αναλυτικό προυπολογισμό που έπεσαν 2 τοίχοι (ισογειο και υπόγειο) και 3 WC που έχουν φτιαχτεί επιπλέον και ένας τοίχος που έγινε σε σημείο που δείχνει τζάμι και όλα βγαίνουν κάτω απο 15000ευρώ άρα 500 ευρώ πρόστιμο και άλλο ένα ΦΚ με παράβαση τον φωταγωγό που έγινε υπέρβαση.Ποια είναι η αποψή σας για αυτό

Επίσης για τον φωταγωγό έχω την εξής απορία. είναι 3,00x1,00 στα σχέδια και στην πραγματικότητα είναι 1,80x1,00. δεν τον έκλεισαν τον φωταγωγό , ανέβηκα ταράτσα και είναι έτσι φτιαγμένη η πολυκατοικία , άρα όλοι τον έχουν μέσα στα σπίτια τους. Θέλει 50%+1? ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους.
 
  Είμαι συνάδελφος μηχανικός (Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) και θέλω να τακτοποιήσω ένα διαμέρισμα που στην άδεια είναι 90τμ αλλά το έχω κάνει 3 γκαρσονιέρες των 30 τμ. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να διαβάσω και τις 83 σελίδες του νήματος και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις που ίσως να σας φανούν αφελείς (ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων γι' αυτό):
  1. Ισχύει αναβολή προστίμων για 30 χρόνια ή οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση; Πρακτικά τί σημαίνουν αυτά;
  2. Εάν γίνει η τακτοποίηση θα τα δηλώσω στο Ε9 ως τρία διαμερίσματα;
  3. Ο (πολιτικός) μηχανικός μου ζητά αμοιβή 700€.Είναι κάτι κοντά στις συνήθεις αμοιβές ή είναι κάτι υπερβολικό;
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, 
Γιώργος
Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
yian

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Στην δική σας περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχει άλλη αυθαιρεσία (συμπεριλαμβανομένων αλλων ρυθμίσεων/τακτοποίησεων) μπορείτε να εξαιρεθείτε οριστικά άμεσα (αν η διαμερισμάτωση έχει προηγηθεί του 83 - είστε δηλαδή κατηγορία 2) ή εξαιρείστε μεταγενεστερα ως κατηγορία 4 όταν εφαρμοστει η ταυτότητα των κτηρίων. Γενικά η αυθαιρεσία σας είναι μικρή και σας οδηγεί σε μόνιμη τακτοποίηση.

2. Έτσι πρέπει. Ακόμη και αν για κάποιο λόγο αποφύγετε να το δηλώσετε τώρα, θα το βρείτε μπροστά σας σε κάποια πιθανή μεταβίβαση.

3. Οι αμοιβές καθορίζονται ελεύθερα και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και του μηχανικού και δεν είναι ηθικό εδώ να συζητούμε αμοιβές συναδέλφων. 
Η αμοιβή που σας πρότεινε είναι σίγουρα κάτω από την ελάχιστη αμοιβή που ορίζει ο νόμος, και στην αγορά θα βρείτε και φτηνότερες και ακριβότερες αμοιβές, το κριτήριο όμως επιλογής σας δεν θα έπρεπε να είναι μόνο το οικονομικό, αλλά ο επαγγελματισμός, η συνεργασία και η ενημέρωση που σας προσφέρει ο μηχανικός σας.

Edited by soundholics
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι,

 

Δεν μπορώ να βρώ μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την υπαγωγή στο Ν.4178/13 αυθαίρετης συνένωσης οριζόντιων ιδιοκτησιών όμορων κτιρίων. Συγκεκριμένα, πρόκεται για αυθαίρετη συνένωση καταστημάτων όμορων κτιρίων εν γνώση των ιδιοκτητών. Το ένα από τα 2 ακίνητα είναι και διατηρητέο(!) αλλά αυτό θα το δω σε δεύτερη φάση. Το θέμα καταρχήν είναι αν επιτρέπεται τέτοιου είδους τακτοποίηση.

 

Αρχικά έστειλα ερώτημα στο ΤΕΕ και απάντησε ότι είναι αναρμόδιο να ερμηνεύσει το νόμο

 

Ερώτηση:

Σύμφωνα με το Ν.4178/13, επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαίρετης συνένωσης όμορων κτιρίων (πχ ενοποίηση 2 ισόγειων καταστημάτων που ανήκουν σε διαφορετικά κτίρια);
Αν ναι, ποιος κάνει τη δήλωση και ποια στοιχεία οικοδομής περνάμε στο σύστημα(πρόκειται για 2 οικοδομές στην ουσία);

Απάντηση:

Το ΤΕΕ, ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος, είναι αρμόδιο μόνο για διαχειριστικά θέματα δηλώσεων αυθαιρέτων και θέματα λειτουργίας του αντίστοιχου λογισμικού.
Ως εκ τούτου, δεν έχει την αρμοδιότητα για την ερμηνεία της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας ή την υπόδειξη αντιμετώπισης συγκεκριμένων περιπτώσεων αυθαιρέτων προς τους συναδέλφους μηχανικούς ή τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.
Εάν το θέμα του ερωτήματος αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία ή έχει ήδη διευκρινιστεί, μπορούμε να παραπέμψουμε τον ενδιαφερόμενο στο αντίστοιχο άρθρο ή διευκρίνιση.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, σαφή ερωτήματα καταγράφονται προκειμένου να προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων.

Σε σχέση με τον αριθμό των δηλώσεων, δείτε την παράγραφο 1 του άρθρου 11.

Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.
Δείτε και την Εγκύκλιο 3 του ΥΠΕΚΑ (1/10/2013), ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1, ΣΤ’ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ  α/α 36

Δεν έχουν δοθεί περισσότερες διευκρινίσεις από το υπουργείο για το θέμα που αναφέρετε.

 

Μετά το ΤΕΕ, έστειλα σήμερα φαξ στη ΔΟΚΚ η οποία άγνωστο πότε θα απαντήσει. Σας το κοινοποιώ για να δείτε το σκεπτικό μου και να μου πείτε τη γνώμη σας για το αν γίνεται τέτοιου είδους τακτοποίηση.

 

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Ν.4178/13 - ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΟΜΟΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

Έχοντας υπόψη τα ακόλουθα :

  1. Το άρθρο 2 “Απαγόρευση υπαγωγής” του νόμου 4178/13 δεν απαγορεύει την τακτοποίηση αυθαιρέτως συνενωμένων χώρων δύο κτιρίων

  2. Το άρθρο 23 του ν.4178/13, παράγραφο

    1.α. Στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες δύναται να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εφόσον καταβληθεί το παράβολο της παραγράφου 10 του άρθρου 11 και εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια νομιμοποίησης εντός τριών (3) ετών “

  3. Τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) ν.4067/12, άρθρο 23 παρ. 5

    5. Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών όμορων οικοπέδων είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις. Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών αυτοτελών ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου είναι δυνατή η λειτουργική τους ενοποίηση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις. “

  4. Την Υ.Α. Αριθμ. 13448/12 “Συμπλήρωση του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού”

    10. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διάνοιξη ανοιγμάτων σε εξωτερικούς τοίχους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων κατασκευασμένων σε επαφή με το κοινό όριο οικοπέδων, για τη λειτουργική συνένωση χώρων τους
    ....
    Η λειτουργική συνένωση γίνεται μετά από έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την Αποφ. 5219/04 (ΦΕΚ 114/Δ/17−2−04). ”

Ερμηνεύω από τα παραπάνω ότι είναι δυνατή η τακτοποίηση αυθαιρέτως συνενωμένων χώρων / ιδιοκτησιών που ανήκουν σε όμορα κτίρια – εφόσον φυσικά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για νόμιμη συνένωση, όπως αυτές περιγράφονται στα πλήρη κείμενα των παραπάνω.
Επειδή δεν αναφέρεται όμως η περίπτωση συγκεκριμένα στον ν.4178/13
παρακαλώ την ερμηνεία σας .
Υποθέτω ότι σε τέτοια περίπτωση την τακτοποίηση της αυθαίρετης συνένωσης θα πρέπει να αιτηθούν οι ιδιοκτήτες των εκάστοτε ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων, όπως ορίζει αντίστοιχα για νέες άδειες συνένωσης η ΥΑ 13451/12 , αρθ.1, παρ1 :

ii. η λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικου Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ; ) μετά από αίτηση εκάστου των ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους “

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου από ότι καταλαβαίνω θέλεις να συνενώσεις δυο καταστήματα που ανήκουν σε κτίρια διαφορετικών οικοπέδων.

Δεν γίνεται γιατί θα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα νομικά ζητήματα

(Μια ιδιοκτησία σε δυο οικόπεδά )

Όλα τα παραδείγματα που αναφερεις , αφορούν ΟΙ στο ίδιο οικόπεδο .

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα,

θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια πάνω στην επόμενη περίπτωση. Ο.Ι. οροφοδιαμέρισμα δυώροφης οικοδομής με υπόγειο  (άλλος ιδιοκτήτης σε ισόγειο και άλλος σε όροφο) με χρόνο κατασκευής 1964 εμφανίζει τα παρακάτω:

Α) μετατόπιση όλης της οικοδομής σε νέα σύννομη θέση (1μ προς την ΟΓ=ΡΓ, είχε τοποθετηθεί στην άδεια στα 4μ χωρίς να υπάρχει πρασιά καθώς οι όμορρες έχουν κτιστεί στο όριο)

Β) Το πρόσωπο είναι αυξημένο απο 10μ σε 10,15μ οπότε υπάρχει και ανάλογη υπέρβαση δόμησης ΚΧ ταυτόχρονα με την ΥΔ ΚΧ από κατασκευής λόγω μειωμένων διαστάσεων φωταγωγών σε σχέση με την άδεια.

Γ) Υπάρχει διαφορετική διαρρύθμιση καθώς η κουζίνα έχει κατασκευαστεί σε τελείως διαφορετική θέση και έχει κατασκευαστεί λουτρό στη θέση μιας αποθήκης. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε δύο ανοίγματα λόγω της τελευταίας.

Δ) Η Ο.Ι έχει επεκταθεί κατά 0.05μ εις βάρος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.

Η σκέψη μου είναι :

τα Α και Β να μπουν ως κατηγορία 1 με αποδεικτικό Α/Φ (οπότε κλείνει και θέμα μετακίνησης κτιρίου και ΥΔ προ 1973)

το Γ κανονικά δεν συνιστά αυθαιρεσία παρόλο που τα Η/Μ εντός του οροφοδιαμερίσματος έχουν τροποποιηθεί σημαντικά ώς προς την άδεια, παραμένουν οι διαφοροποιήσεις στα ανοίγματα.

και για το Δ (ιδού και το ερώτημα) αν μπορεί να χαρακτηριστεί ώς διαμερισμάτωση (καθώς δεν υπάρχει ΥΔ αλλά τροποποίηση εμβαδού Ο.Ι. και κοινοχρήστων) ή αν μπορώ με μία λοιπή παράβαση σε ένα Φ.Κ. να τοποθετηθεί η μετακίνηση του τοίχου εις βάρος κοινοχρήστου και σε αυτό να συμπεριλάβω τις διαφοροποιήσεις των ανοιγμάτων του Γ.

Γενικά στην διαμερισμάτωση εμπίπτει η περίπτωση υπέρβασης Ο.Ι. υπέρ κοινοχρήστου (τα Η/Μ τροποποιούνται ελάχιστα) ? Παλαιότερα θεωρούσα πως αποτελεί ΥΔΚΧ της Ο.Ι. αλλά μετά από 800 γνώμες έχω αρχίσει να αμφιβάλλω. 

Όποια πρόταση - εκτίμηση - γνώμη  είναι ευπρόσδεκτη . Ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.