saou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 Συνάδελφοι μια ερώτηση : έχοντας περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης (οροφοδιαμέρισμα στην άδεια, περίπου 200τμ το οποίο έγινε 2 διαμερίσματα στην πράξη) και μια ακόμα αλλαγή σε σχέση με τα σχέδια της άδειας, δηλαδή έναν εξωτερικό τοίχο ο οποίος έχει μετακινηθεί περίπου 1,60μ προς το εσωτερικό του διαμερίσματος δημιουργώντας έναν ημι-υπαίθριο χώρο , αρχικά σκέφτηκα να δηλώσω σε ένα φύλλο καταγραφής τη διαμερισμάτωση και σε ένα δεύτερο μια λοιπή πολεοδομική παράβαση για να πιάσω και τον ημι-υπαίθριο. Όταν το επιχείρησα το σύστημα μου έβγαλε ότι ''διαφορετική διαμερισμάτωση βάζουμε μόνο όταν πρόκειται για τη μοναδική παράβαση στην ιδιοκτησία και όταν έχουμε και άλλες παραβάσεις μπαίνει σαν λοιπή πολεοδομική παράβαση. Οπότε γεννήθηκε η απορία, μήπως και γλιτώσει η ιδιοκτήτρια το δεύτερο 500άρικο : Η διαμερισμάτωση χρειάζεται αναλυτικό υπολογισμό σε αυτές τις περιπτώσεις , οπότε να κοιτάξω μήπως ''χωράει'' και η αλλαγή της τοιχοποιίας, ή δε γλιτώνουμε τα δύο 500άρικα ?
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 η διαμερισμάτωση, όταν υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες, καταχωρείται ως μια λοιπή ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ παράβαση χωρίς αναλυτικό. Λεπτομέρειες στο εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ.
killertomato Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2016 το διπλό πεντακοσάρι δεν το γλιτώνεις , θέλεις ένα ΦΚ για τη διαμερισμάτωση που θα μπει ως 1 λοιπή παράβαση χωρίς αναλυτικό και στον τίτλο θα γράφεις διαφορετική διαμερισμάτωση (όπως λεέι και ο συνάδελφος παραπάνω) και δεύτερο ΦΚ για τον αναλυτικό του ημιυπαιθρίου. αν θυμάμαι καλά θα αυξηθούν και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς λόγω του αναλυτικού. οριακά θα μπορούσες να δεχτείς τη δημιουργία ημιυπαιθρίου σαν τμήμα της διαφορετικής διαμερισμάτωσης να το αποτυπώσεις και να βάλεις το καινούργιο σχέδιο αποτύπωσης. αλλιώς πας για 1000 όπου με εφαπαξ καταβολή θα γίνει 800 (έκπτωση 20%)
saou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Ευχαριστώ συνάδελφοι. Αυτό φανταζόμουν και γω , απλά είπα μήπως γίνεται να γλιτώσει κάτι η ιδιοκτήτρια..
dimitris GM Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 το ερωτημα του saou αφορουσε α] διαφορετικη διαμερισματωση και β] μετατοπιση ενος εξωτερικου τοιχου του διαμερισματος που δημιουργησε-εκ των πραγματων- εναν ΗΧ ερωτημα Θα μπορουσε να θεωρηθει οτι εγινε μικροτερο το διαμερισμα και αυτο δεν αποτελει αυθαιρεσια, αφου ο ΗΧ δεν "αυξησε" τα τμ. του διαμερισματος? Αν ναι, τοτε εχουμε μονον μια διαμερισματωση
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Καλησπέρα Δημήτρη, Στη περίπτωση του συναδέλφου, αφού υπάρχει μια παράβαση (διαμερισμάτωση) τακτοποιούνται τα πάντα στην Ο.Ι. Αν υποθέσουμε ότι δεν είχαμε διαμερισμάτωση, αλλά μόνο αυθαίρετη δημιουργία Η.Χ λόγω εκ κατασκευής ανέγερσης του εξωτερικού τοίχου εσώτερα. Πέρα από την αλλαγή όψης (η οποία θα μπορούσε να μην τακτοποιηθεί αν είχαμε μόνο έλεγχο για μεταβίβαση) δημιουργείται και διαφοροποίηση χρήσης λόγω του Η.Χ, οπότε αυτή δεν μπορεί να την παραβλέψουμε, διότι στο λεκτικό της βεβαίωσης θα υπογράψουμε ότι στην Ο.Ι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές καθ υπέρβαση της δόμησης, κάλυψης, ύψους και αλλαγής εγκεκριμένης χρήσης. (ορισμός Η.Χ κατά ΓΟΚ 85: 32. Ημιυπαίρθιος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων") Επίσης, η κατασκευή Η.Χ διέπεται από περιορισμούς ποσοστών επί της επιτρεπόμενης δόμησης, για τον έλεγχο τον οποίων, στα πλαίσια της υπαγωγής αυθαιρέτου, ο νομοθέτης μας απάλλαξε, ορίζοντας όμως την κατασκευή του Η.Χ ως μια διακριτή αυθαιρεσία υπολογιζόμενη με αναλυτικό (λοιπή παράβαση).
dimitris GM Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 (edited) αυτο το "αλλαγη χρησης" ηταν που εκανε....ενα ενοχλητικο.... κουδουνισμα στο μυαλο μου οταν το εγραφα.. :-) [βεβαια, τι σόι αυθαιρετη αλλαγη χρησης ειναι ενα δωματιο που απο κατοικια του κοψαμε ενα κοματι και εγινε ΗΧ...παλι κατοικια ειναι...απλα ειναι..."εξοχικη"....] αλλα θα ελεγα σωστη η απαντηση σου... τα λεμε υγ το ακρον αωτον της τυπικοτητας θα ηταν, να ζητηθει συναινεση της πλειοψηφιας της οικοδομης ή και του 100% των συνιδιοκτητων... για αλλαγη στην κοινοχρηστη οψη της οικοδομης...απο τοιχο/μπαλκονοπορτα σε..Η/Χ.... :mrgreen: Edited Απρίλιος 13 , 2016 by dimitris GM
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2016 Μεγάλη συζήτηση η συναίνεση για τις αυθαίρετες αλλαγές όψεων όπως και αν αυτές οι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί. Τυπικά θα έπρεπε να ζητάμε συναίνεση αφού πρόκειται για παρεμβάσεις σε κοινόκτητο τμήμα της οικοδομής, αλλά στη πράξη το γνωρίζουμε ότι δεν θα γινόταν ούτε μια δήλωση αν απαιτούσαμε συναίνεση για αυτές τις αλλαγές. Έχουμε και τον προγενέστερο νόμο 3843/10 που δεν απαιτούσε συναινέσεις για κλείσιμο Η.Χ, οπότε το κάνουμε "γαργάρα" καλώς ή κακώς.
betatzis89 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2016 Καλησπέρα, Διαμέρισμα στην οικοδομική άδεια είναι μεγαλύτερο από την τωρινή κατάσταση, λόγω μετακίνησης τμήματος τοίχου του κοινόχρηστου χώρου προς το διαμέρισμα. Στην περίπτωση αυτή έχω διαμερισμάτωση ή δίνω βεβαίωση; Στην ουσία μεγαλώνει ο κοινόχρηστος εις βάρος του διαμερίσματος. Ουσιαστικά δεν έχω υπέρβαση δόμησης; Αν δώσω βεβαίωση η κάτοψη της πολεοδομίας που θα είναι διαφορετική με την πραγματική κατάσταση δε θα είναι πρόβλημα για τον συμβολαιογράφο;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2016 θεωρητικά δεν είναι παράβαση κάτι που κατασκευάζεται μικρότερο και εξαιτίας αυτού δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις. Το διαμέρισμα όχι μόνο δεν καταπατά όμορη ιδιοκτησία ή κ.χ, αλλά αντιθέτως χάνει επιφάνεια. Όμως, σε ευθεία αναλογία με τη λογικής της διαμερισμάτωσης και επειδή θα ζητηθεί, η υφιστάμενη κάτοψη, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αρθεί η ανακολουθία ανάμεσα στην εγκεκριμένη επιφάνεια, επιφάνεια τίτλου και υφιστάμενη (πραγματική) επιφάνεια, μέσω της μιας λοιπής παράβασης. Μέσω της δήλωσης θα εισάγεις κάτοψη (παρότι δεν απαιτείται) στο σύστημα αυθαιρέτων. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως θα το αντιμετωπίσει ο συμβολαιογράφος κατά τη μεταβίβαση το όλο θέμα. Πως δηλαδή θα περιγράψει το μεταβιβαζόμενο το οποίο στην πραγματικότητα έχει μικρότερη επιφάνεια από αυτή της σύστασης.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα