Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπολογισμός προστίμων (γενικά)


Recommended Posts

Μπορώ να κάνω όλη τη διαδικασία του υπολογισμού προστίμου από την αρχή

προσωπικα, τις τακτοποιησεις του 3843 θα τις εβαζα εφοσον συνεφερε οικονομικα στο συμψηφισμο του νεου προστιμου.

Διαφορετικα, θα εβαζα μονο τη διαφορα που θα προεκυπτε

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να τακτοποιήσω διαμερισμάτωση και επέκταση ανοιχτού εξώστη μέχρι 10% πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης (εκτός Ρ.Γ.) σε διαμέρισμα προ 75.

 

Η διαμερισμάτωση θα πάει Κατηγορία 1 (προ 75) ως μία λοιπή παράβαση με αναλυτικό.

 

Η επέκταση ανοιχτού εξώστη μέχρι 10% ανήκει στην παράγραφο (δ) της Κατηγορίας 3.

δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφάνειάς τους έως 10%. Συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης.

Επίσης στην εγκύκλιο 3 αναφέρει ότι :

Οι περιπτώσεις αυθαιρέτων ανοιχτών εξωστών ανεξαρτήτως μεγέθους, που υφίστανται προ του ν.1577/85 υπάγονται στο εδάφιο δ της Κατηγορίας 3, δεδομένου ότι δεν ίσχυε περιορισμός της επιφανείας τους από τις τότε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει η υπέρβαση επιφάνειας των εξωστών που ορίζονται στο εδάφιο αυτό.

Τέλος στην εγκύκλιο 4 αναφέρει ότι :

Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις της Κατηγορίας 3 με παραβάσεις της παρ. 5α του άρθρου 18 του ν. 4178/13 (δηλ. αυτές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α΄ του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, καθώς και εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στην παρ. 19 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012) είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ. 5α του άρθρου 18) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Στην περίπτωση αυτή δεν επιλέγεται η Κατηγορία 3 στο σχετικό φύλλο καταγραφής, αλλά όποια άλλη κατηγορία εκ των : Κατηγορία 1 προ 1975, Κατηγορία 2 προ 1983, Κατηγορία 4 σε οικόπεδο/γήπεδο με οικοδομική άδεια ή Κατηγορία 5 σε οικόπεδο/γήπεδο χωρίς οικοδομική άδεια.

Όμως....το help desk έχει δώσει της εξής ερωτοαπάντηση την οποία και δεν καταλαβαίνω...

8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου της παρ. 10 του άρθρου 23 του ν. 4178/13 συμψηφίζεται με άλλες αυθαιρεσίες του άρθρου 18, παρ. 5 (αναλυτικό προϋπολογισμό) του νόμου ;

Όχι, αλλά εισάγεται στο πληροφοριακό σύστημα προστιθέμενη ως μία ξεχωριστή λοιπή πολεοδομική παράβαση στον αναλυτικό προϋπολογισμό κατά την παρ. 5 του άρθου 18 των λοιπών αυθαιρεσιών και γίνεται ειδική μνεία στην Τεχνική έκθεση από τον αρμόδιο μηχανικό.

 

Δηλαδή ενώ οι νόμοι και οι εγκύκλιοι μου επιτρέπουν να βάλω την επέκταση των εξωστών μου ως μία λοιπή παράβαση Κατηγορία 1 και να ξεμπερδέψω με 500 ευρώ το help desk με υποχρεώνει να βάλω δύο παραβάσεις. Τι εννοεί όμως ?

 

α) Ένα φύλλο καταγραφής κατηγορίας 1 με δύο παραβάσεις ? Τότε δεν έχει νόημα γιατί αν επιλέξω Κατηγορία 1, το πρόστιμο θα είναι πάντα 500 ευρώ!

 

β) Δύο φ.κ. , ένα κατηγορία 1 με μία λοιπή παράβαση για τη διαμερισμάτωση και άλλο ένα κατηγορία 3 για τους εξώστες ?! Τότε πάμε 1000 ευρώ....! 

 

γ) Επίσης πέρα από το πως θα το βάλω για εξώστες προ 85 πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης, η επέκταση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη του 10% της επιφάνειας αυτών ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Η διαφορετική διαμερισμάτωση καταχωρείται ως ξεχωριστή λοιπή παράβαση (χωρίς να απαιτείται σύνταξη προυπολογισμού)  στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες, προκειμένου να κοστολογείται μόνη της με επιπλέον 500 Ε. Στη περίπτωση παράβασης κατηγορίας 1, είτε βάλεις ξεχωριστό ΦΚ είτε την βάλεις στο ίδιο Φ.Κ, το πρόστιμο πάντοτε θα βγαίνει 500 Ε. 

Σε άλλες κατηγορίες όμως η επιπλέον λοιπή παράβαση της διαμερισμάτωσης θα αυξήσει το πρόστιμο κατά 500 Ε.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το ξέρω. Οπότε τι προτείνεις ? Να βάλω ένα ΦΚ Κ1 με δύο παραβάσεις , να μου βγει 500 ευρώ σύνολο να τελειώνω ? Ή πρέπει να βάλω δύο ξεχωριστά Φ.Κ. ? 

 

Επίσης τελικά μπορούμε να ξεπερνάμε το 10% επιφάνειας εξωστών πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης ?

Link to comment
Share on other sites

για προ ΓΟΚ 85 εξώστη κατηγορία 1 δεν έχεις θέμα. Βάλε όσα Φ.Κ πιστεύεις ότι πρέπει για καλύτερη εποπτεία. 500 Ε και τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Πάυλο....αν βάλω σε άλλο φύλλο τον εξώστη θα πρέπει να τον βάλω κατηγορία 3 όμως ? Οπότε πάω στο 1000ρικο ! Ο εξώστης είναι πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης και μόνο η κατηγορία 3 με καλύπτει...Αν βάλω δύο φύλλα χάνω την ομαδοποίηση. Για αυτό λέω ένα φύλλο με 2 παραβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο εξώστης δεν είναι προ 75? Αν ναι κατηγορία 1 θα βάλεις (εκτός και αν το κτίριο δεν έχει επικρατούσα χρήση κατοικία).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο είναι προ 75. Όμως για να βάλεις πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης από όσο ξέρω μόνο η Κατηγορία 3 κάνει γιατί έχει την εξαίρεση της παρ δ. Για την κατηγορία 1 ισχύει λογικά η απαγόρευσης υπαγωγής χώρου ή κατασκευής πάνω από κοινόχρηστο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Το σκεπτικό έχει ως εξής.

Εξώστης προ ΓΟΚ 85 μπορεί να υπαχθεί στην κατ. 3 ανεξαρτήτου μεγέθους.

Επίσης υπάρχει η εγκ. 4 που λέει αυθαιρεσίες κατ. 3 και αναλυτικού μπορούν να πάνε με αναλυτικό στην αντίστοιχη κατηγορία.

Άρα, αν έχω αυθαιρεσίες κατ 3 και αναλυτικού με αφήνει να πάω με αναλυτικό, ενώ αν έχω σκέτες αυθαιρεσίες κατ 3 δε με αφήνει;

Αν λοιπόν μπορώ να σουμάρω αυθαιρεσίες με αναλυτικό, τότε θα επιλέξω την αντίστοιχη κατηγορία η οποία είναι η 1.

Τα παραπάνω αφορούν περίπτωση εξώστη προ ΓΟΚ 85 για να μη γίνει καμιά παρανόηση.

Γενικότερα τώρα, κατά τη γνώμη μου,  η κατ 1, είναι κάτι σαν "προ 55 κατηγορία" (αφού τα προ 55 δεν εντάσσονται στο νόμο) και υπερισχύει στα πάντα. Προϋπόθεση  να υπάρχει επικρατούσα (κατά νόμο αποκλειστική, αλλά δεν το ανοίγουμε το θέμα)  χρήση κατοικίας στο κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.