Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι καλημέρα. Έχει κανείς αντιμετωπίσει την περίπτωση τακτοποίησης τμήματος πιλοτής υφιστάμενου κτιρίου με άδεια του 1979 ως προς την διαδικασία Παθητικής - Ενεργητικής Πυροπροστασίας. Η αυθαιρεσία έγινε πριν την ισχύ του ΠΔ 71/88. Σύμφωνα με την πολεοδομία απαιτείται παθητική με το ΠΔ 71/88 η οποία προφανώς και δεν βγαίνει λόγω ύπαρξης μίας μόνο εξόδου κινδύνου (Χώρος συνάθροισης κοινού) ενώ με την 3/81 πυρ. διάταξη για πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο εξόδου κινδύνου. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να διευκρινίζει τι γίνεται με κτίρια προς τακτοποίηση πριν το 1988 ως προς τις μελέτες που απαιτούνται. Επίσης υπάρχει το οξύμωρο να πληρώσει κάποιος για την τακτοποίηση ενός κτιρίου και μετά να διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει η Παθητική. Ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο, ο μηχανικός που κάνει την τακτοποίηση;

Ευχαριστώ 

 

Το θέμα σας μεταφέρθηκε στο παρόν.

yian

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε

κάποιοι συνάδελφοι λένε ότι η τακτοποίηση αυτόματα σημαίνει και "νομιμοποίηση" της νέας χρήσης,

ως προς τη μη τήρηση των προδιαγραφών. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς. 

Αν πας στο νήμα της αλλαγής χρήσης αλλά και σε όσα αφορούν τα ΚΥΕ,

θα βρεις πληθώρα επιχειρημάτων και για τις δύο πλευρές. Κι εσύ αποφασίζεις.

Κατά τη γνώμη μου, και μερικών υπηρεσιών που τυχαίνει να τις έχω ακούσει, 

το να δηλώσεις το υπόγειο για κύρια χρήση δεν σημαίνει ότι θα πάρεις και άδεια λειτουργίας σώνει και καλά.

Άρα, μπορεί να πληρώσεις το πρόστιμο και μην κάνεις τίποτα στο τέλος. Θέλει πολλή προσοχή

Δημοσιεύτηκε

Αναφέρεται και στον νόμο ότι ρύθμιση δεν συνεπάγεται και μη απαίτηση μελετών για άδειες χρήσεων, το έχω δει κάπου για τα ξενοδοχεία

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς και δεν υποστηρίζω ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλοι οι χώροι και να τους δώσουμε και άδεια λειτουργίας. Ίσως αυτό θα έπρεπε το υπουργείο να το κάνει σαφές και να μην ενδιαφέρεται μόνο για την είσπραξη του προστίμου. Υπάρχει όμως το εξής οξύμορο. Χώρος συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκε νόμιμα πριν το 1988 (ας πούμε το 1982), οπότε δεν υπήρχε και μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, λαμβάνει πιστοποιητικό πυρασφάλειας σύμφωνα με την 3/81 πυροσβεστική διάταξη, στην οποία επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο εξόδου κινδύνου για πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων. Αντίθετα, χώρος ο οποίος τακτοποιείται ως Χώρος συνάθροισης κοινού (προφανώς υφιστάμενος) και ο οποίος είχε διαφορετική χρήση (πιλοτή για στάθμευση αυτοκινήτων) στην άδεια οικοδομής του κτιρίου, η οποία εκδόθηκε επίσης το έτος 1982 και η αυθαιρεσία έγινε εξαρχής, ζητείται να γίνει μελέτη παθητικής πυροπροστασίας με το ΠΔ 71/88 ως νέο κτίριο, όπου προβλέπονται δύο έξοδοι κινδύνου, οι οποίες ασφαλώς δεν υπάρχουν. Και αν το παράδειγμα με το χώρο συνάθροισης σας φαίνεται τραβηγμένο, το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, όπου για κτίριο του 1982 επιτρέπεται μία έξοδο κινδύνου για καταστήματα κάτω των 250τμ χωρίς περιορισμό ως προς την πραγματική απόσταση (45μ), ενώ με το ΠΔ 71/88 στην περίπτωση μίας πόρτας εξόδου, η μέγιστη απόσταση από αυτήν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 12μ. Δεν είμαι υπερ της ισοπέδωσης αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ισχύουν τα ίδια πράγματα για κτίρια ίδιας χρονολογίας.

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει βέβαια μία ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους. Το ένα είναι νόμιμο και το άλλο όχι.

Κι αν θέλουμε να δούμε την ουσία της πυρασφάλειας, κανονικά θα έπρεπε όλα να θέλουν οδεύσεις κλπ,

αλλά δεν το κάνουν για να μην κλείσουν όλα τα παλιά μαγαζιά.

Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις όπου είναι δυνατόν, (προβλέπεται άλλωστε)

αλλά πολλοί συνάδελφοι δίνουν εύκολα βεβαιώσεις ότι δεν είναι εφικτό και η ζωή συνεχίζεται.

Πόσο κοστίζει ρε παιδιά μια πόρτα στον ακάλυπτο;

(όχι ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που πράγματι δεν γίνεται) 

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε εάν γνωρίζεις κάτι για το θέμα που ρωτάω απάντησε μου συγκεκριμένα. Ρωτάω με ποια νομοθεσία θα εξεταστεί και όχι τι είναι νόμιμο και τι παράνομο (θέλει μεγάλη κουβέντα). Εγώ στο κάτω κάτω δεν κάνω τακτοποιήσεις. Δεν ζήτησα γενικόλογες παρατηρήσεις και ευχολόγια για το τι θα έπρεπε να ισχύει. Υπάρχει εγκύκλιος που να προβλέπει εάν εξετάζεται με το ΠΔ 71/88 κάθε κτίσμα προς τακτοποίηση ή εξαρτάται από το έτος κατασκευής (όπως ίσχυε παλαιότερα στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων πριν τον 4014).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.