Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορες περιπτώσεις αυθαιρεσιών του Ν. 4178/13


Recommended Posts

οπως τα λεει ο παυλος

 

"Ο γείτονας μια χαρά μπορεί να τον πάει στο δικαστήριο απαιτώντας την αποκατάσταση δηλαδή την κοπή του εξώστη.  Και στατικά αν το δεις δεν θα του προκαλέσει υπέρμετρη βλάβη. Δεν του ζητάει να γκρεμίσει κολώνες."

 

υπαρχει βεβαια και η περιπτωση να επιδικασθει αποζημιωση

 

Διατάξεις:
ΑΚ: 1010,
ΚΠολΔ: 560, 580, (ΦΑΝΙΑ)Αριθμός 614/2007

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

Ενοικοδόμηση κατά ένα μέρος σε γειτονικό ακίνητο. Αναιρείται η προσβαλλομένη απόφαση.
- Kατά το άρθρο 1010 ΑΚ, αν ο κύριος ακινήτου, ανεγείροντας πάνω σ΄ αυτό οικοδομή, την επεκτείνει καλόπιστα στο γειτονικό γήπεδο και ο κύριος του γηπέδου δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου πριν από την ανέγερση της οικοδομής κατά μεγάλο μέρος το δικαστήριο μπορεί κατά εύλογη κρίση, να επιδικάσει την κυριότητα του γηπέδου που καταλήφθηκε στον κύριο του ακινήτου που οικοδομήθηκε. Η επιδίκαση γίνεται έναντι καταβολής της αξίας του γηπέδου κατά το χρόνο της κατάληψής του και αποκατάστασης κάθε άλλης ζημίας, ιδίως από την τυχόν μείωση της αξίας του υπολοίπου.
- Οι προϋποθέσεις επιδίκασης του γειτονικού γηπέδου που καταλήφθηκε με την επέκταση της οικοδομής είναι η ανέγερση οικοδομής, η κυριότητα αυτού που ανεγείρει την οικοδομή επί του γηπέδου επί του οποίου επιχειρεί να οικοδομήσει, η οικοδομή αυτή, κατά την ανέγερσή της να εισέρχεται κατά ένα μέρος στο έδαφος του γειτονικού γηπέδου, η καλή πίστη αυτού που ανεγείρει την οικοδομή κατά το χρόνο της ανέγερσης και επέκτασης αυτής στο γειτονικό γήπεδο και η έλλειψη έγκαιρης διαμαρτυρίας, δηλαδή πριν ή κατά μέγα μέρος συντελεστεί η οικοδομή από τον κύριο του γειτονικού γηπέδου, στο οποίο επεκτάθηκε η οικοδομή. Αφού συντρέχουν οι όροι αυτοί, γίνεται, μετά από αίτηση αυτού που ανεγείρει την οικοδομή, επιδίκαση σ΄ αυτόν του τμήματος που καταλήφθηκε από το γειτονικό γήπεδο, αντί καταβολής πλήρους αποζημίωσης στον κύριο του γηπέδου, η οποία καθορίζεται κατ΄ εύλογο κρίση μη υποκείμενη στον έλεγχο του Αρείου Πάγου, του δικαστηρίου. Η αποζημίωση περιλαμβάνει την αξία του γηπέδου που καταλήφθηκε κατά το χρόνο της κατάληψης καθώς και κάθε άλλη ζημία όπως η ενδεικτικώς αναφερόμενη στο ανωτέρω άρθρο 1010 ΑΚ, η προερχόμενη από την μείωση της αξίας του υπόλοιπου τμήματος του γειτονικού γηπέδου.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βιοτεχνικό κτίριο σε εκτός σχεδίου είχε κατασκευαστεί με Ο.Α. πριν την ισχύ του ΓΠΣ.

Συγχρόνως κατασκευάζεται αυθαίρετη προσθήκη καθ' επέκταση του  νόμιμα υφιστάμενου κτιρίου.

Με Α/Φ αποδυκνείεται η ύπαρξή του, πριν την ισχύ του ΓΠΣ.

Σήμερα η περιοχή εντάσσεται στην ΠΑΓΡ περιοχή (περιοχή αγροτική) που απαγορεύεται η χρήση  βιοτεχνικού

κτιρίου, επιτρέπει μόνο αγροτικές αποθήκες κ.λ.π.

 

Η αυθαίρετη επέκταση θα δηλωθεί με αλλαγή χρήσης επειδή απαγορεύεται η χρήση σήμερα;

Το ΓΠΣ επιτρέπει δόμηση 150,00τμ για αγροτική αποθήκη.

Για να υπολογίσω τους επιβαρυντικούς συντελεστές, ποιούς όρους δόμησης χρησιμοποιώ;

Την εκτός σχεδίου για βιοτεχνικό κτίριο όπως ισχύει σήμερα ή τα 150τμ της αγροτικής αποθήκης;

 σχεδίου

Link to comment
Share on other sites

Η νόμιμη επιφάνεια στη νόμιμη χρήση δεν απαιτείται να δηλωθεί. Η αυθαίρετη επιφάνεια με την αυθαίρετη χρήση θα δηλωθεί κανονικά ως Υ.Δ, Υ.Κ (αν είναι εκτός περιγράμματος) και έλεγχος για παραβίαση Δ.

Η γνώμη μου είναι χωρίς να αναφέρεται κάπου στο νόμο (δεν προβλέφτηκε αυτή η περίπτωση), ότι τους συντελεστές προσαύξησης θα πρέπει να τους εξετάσεις με βάση τους προγενέστερους του Γ.Π.Σ., όρους δόμησης, διότι σήμερα επιτρέπεται η χρήση αγροτικών αποθηκών, η οποία δεν έχει καμία σχέση ακόμη και με τη νόμιμη χρήση του νόμιμου κτιρίου. Άρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε προσαυξήσεις για το αυθαίρετο τμήμα με συντελεστή δόμησης που αφορά μια άλλη χρήση (αγροτικών αποθηκών).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα..

 

Σε ένα ακίνητο στο οποίο έχει εκδοθεί  το 1973 "άδεια αγροτικής οικοδομής τύπου Δ", η οποία δεν τηρήθηκε ποτέ (και έχει κατασκευαστεί κατοικία) λαμβάνουμε ότι υπάρχει ΟΑ στον υπολογισμό του προστίμου?? Και αν ναι πώς θα βάλω τα ποσοστά υπέρβασης;;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια (δ. κάλυψης, αρχιτεκτονικά κλπ) πρακτικά δεν μπορείς να  προχωρήσεις. Θεωρείς παντελώς αυθαίρετη την κατοικία και δεν έχεις συντελεστή κάλυψης και παραβίασης Δ στη περίπτωση αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα τοπογραφικό-ΔΚ που, παραδόξως,δείχνει αρκετά ..

Μπορώ να "τικάρω" το κουτάκι της ΟΑ, ορμωμενη από το ότι ένα κτίσμα μέσα στο οικόπεδο είναι προ του 1955?

 

(Σε ευχαριστώ και από δω!! :smile: )

Link to comment
Share on other sites

το να βάλεις ένδειξη "άδειας" για να μειωθεί το πρόστιμο μπορείς να το κάνεις και λόγω ύπαρξης άδειας αποθήκης και λόγω προ 55 κτιρίου. Πρακτικά, έχεις τη δυνατότητα  μέσω των σχεδίων να εντοπίσεις τις παραβάσεις και να υπολογίσεις τους συντελεστές προσαύξησης? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.