Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους (γενικά)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

post-86-0-98289100-1423478156_thumb.jpg

Στο παραπάνω σχήμα έχει γίνει αυθαίρετη επέκταση υπογείου στον πίσω ακάλυπτο.

 

Υπάρχουν δύο θέματα, πρώτον το νόμιμο υπόγειο έχει κατασκευαστεί χαμηλότερα από την στάθμη που δείχνει η άδεια και δεύτερον η αυθαίρετη επέκταση του υπογείου στον ακάλυπτο έχει γίνει σε μία νέα στάθμη.

 

α) Υπάρχει υπέρβαση ύψους του υπογείου που υπολογίζεται με αναλυτικό ή με Μ2 με ΥΥ μόνο ?

 

β) Η επέκταση του υπογείου έχει υπέρβαση κάλυψης ? Θεωρείται υπόγειο με μειωτικό συντελεστή ? Τονίζω ότι η άνω στάθμη του είναι υπόγεια.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Παύλο για το (β). Εϊσαι σίγουρος για τον μειωτικό συντελεστή ? Διαβάζω την εγκύκλιο 4 και γράφει : 

 

 

Επίσης ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται για αυθαιρεσίες σε νομίμως υφιστάμενες υπόγειες στάθμες, δηλ. με βάση οικοδομική άδεια και μόνο στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στη στάθμη που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση αυτή όταν υπάρχουν εκσκαφές στον περιβάλλοντα χώρο της υπόγειας στάθμης εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4178/13.

 

Έτσι όπως το γράφει είναι σαν να λέει ότι ο μειωτικός συντελεστής στα υπόγεια εφαρμόζεται μόνο για αλλαγή χρήσης από βοηθητικό σε κύριο χώρο. Εγώ στην περίπτωση μου δεν έχω ένα νομίμως υφιστάμενο υπόγειο και σίγουρα δεν έχω την στάθμη υπογείου της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Ο  νόμος αναφέρει για υπόγειες στάθμες. Η εγκ. 4 ήρθε να τα κάνει μπάχαλο.

Επίσης από τις απαντήσεις του H.D (όχι ότι θεσμοθετείται απάντηση από αυτό)  στο νούμερο 21, υπάρχει αναφορά σχετικά υπόγειο βάση ΓΟΚ 85 για λήψη μειωτικού. Η δική σου περίπτωση είναι υπόγειο ακόμη και κατά ΝΟΚ. Πόσο μάλλον κατά ΓΟΚ. 

Προσωπικά σε μια τέτοια περίπτωση θα έβαζα  άνετα μειωτικό. Καθαρό υπόγειο (με κάθε ορισμό) και  είναι όλο κάτω από το έδαφος. 

Τελικά, όπως και σε πολλά άλλα του ν. 4178, εσύ αποφασίζεις στο τέλος. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

21.Πού εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής όταν αναφερόμαστε σε υπόγειες στάθμες, σε εσωτερικούς εξώστες( πατάρι) και σε σοφίτες ;

 

Ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται σε υπόγειες στάθμες που είναι σύμφωνες με τον ορισμό της παρ. 24 του άρθρου 2 του ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210 Α’), όπου αναφέρεται ότι «Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους.», σε εσωτερικούς εξώστες (πατάρι) κατά τον ορισμό της παρ. 28 του άρθρου 2 του ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79 Α’) και σε σοφίτες κατά τον ορισμό της παρ. 81 του άρθρου 2 του ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79 Α’) ανεξαρτήτως επιφανείας.

 

Πραγματικά....άλλα λέει αυτό και άλλα η εγκύκλιος. Και αυτό που λέει το HD είναι πολύ λογικό. Μιλάμε για αποθήκη σε υπόγειο...είναι παράλογο να μην παίρνει μειωτικό.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση οικοπέδου που έχει οικοδομική άδεια, και πέραν τον νομίμων κατασκευών έχει γίνει Υ.Κ. χωρίς να αφήνεται καθόλου ακάλυπτος χώρος, τότε η Υ.Κ. με ποσοστό >20% χρεώνεται και με παράβαση Δ> 20%, για το τμήμα που είναι εντός του Δ?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά έτσι θα το αντιμετώπιζα με ΥΔ, ΥΚ και υπέρβαση 100% της Δ (άρα>20%)

Εννοείς δηλαδή έχω Υ.Δ. και Υ.Κ. και επιπλέον για το τμήμα που είναι εντός Δ, έχω και επιπλέον υπέρβαση πλάγιων ορίων, με ποσοστό >20%?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.