Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ως Υπέρβαση Δόμησης χώρου με μειωμένο συντελεστή. Πρόσεχε το ιδιοκτησιακό....

  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

 

Α Σε εντός σχεδίου , με άδεια του 75,

 

1. 1 ΦΚ με  ΥΔ ΚΧ Κατ. 2 και με αναλυτικό το ξεμπάζωμα+ κλιμακοστάσιο+ εξώστες (στο ίδιο ΦΚ ή σε άλλο ο αναλυτικός ως Κατ.5?) Κοίτα αν η περίσσεια συντελεστή δόμησης που έχεις, σου δίνει την δυνατότητα να τακτοποιήσεις χωρίς την κατ. 5.

2. παίρνει μειωτικό; ( είναι πιο 'χαμηλά' από τη νόμιμη στάθμη της άδειας και ψηλότερα από το 1,20 του νοκ) Μειωτικό τα ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, το 1.20 θα έλεγα να μην σε απασχολήσει. Θα έλεγα ο ΝΟΚ εγώ να μην σε απασχολεί (ίσως να κάνω λάθος βέβαια, πιο διαβασμένοι Συνάδερφοι, ίσως να έλεγαν να συγκρίνουμε με Νοκ σύμφωνα με εγκύκλιο ... τάδε. Δεν το ξέρω. Δεν μου φαίνεται λογικό οικοδομή που χτίστηκε το 75, να συγκρίνεται με ΝΟΚ του 2012. Δεν το ξέρω αν καμιά πιο σύγχρονη εγκύκλιος το έβαλε. Η δικιά μου λογική λέει όχι. Και θα ήθελα να το μάθω αν το γνωρίζει κανένας Συνάδερφος, οικοδομή με άδεια του 75 το συγκρίνουμε με τι μπορεί να χτίσει σήμερα το οικόπεδο σύμφωνα με τον Νοκ (του 2012) (?)

Συνεχίζω, στο ίδιο. Υπέρβαση ύψος, δεν βλέπω, εσύ είσαι πιο κάτω. Αρα υπέρβαση ύψος δεν βάζω, εφόσον τα μέγιστα δεν υπερβαίνοται.

Ας με διορθώσει όποιος ξέρει.

Το 1,20 με μπέρδεψε βέβαια. Κατάλαβα ότι το δάπεδο υπογείου το έχει κάνει 0,50 πιο κάτω. Το 1.20 ήταν η στάθμη δαπέδου ισόγείου, την οποία επίσης υπερέβηκε?

 

 

 

Β στο ίδιο κτήριο λόγω μεγάλης κλίσης υφίσταται σε χαμηλότερη στάθμη λεβητοστάσιο 25 τ.μ. ύψους 2,30 εντός νόμιμου περιγράμματος

αλλά χωρίς να είναι δηλωμένο στην άδεια, ξεμπαζωμένο από τις 3 πλευρές, ουσιαστικά κοινόχρηστο υπόγειο (η συναίνεση υπάρχει)

 

1. 1ΦΚ ΥΔ αλλά με τι κλάσμα συντελεστή (παράβασης)/(επιτρεπόμενα) ? Μειωτικός σίγουρα,

             + αναλυτικό για το ξεμπάζωμα

2. μειωτικό παίρνει; 

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Βάσει ΓΟΚ το υπόγειο αυτό αν προβλέποταν δεν θα μέτραγε στη δόμηση.

Επομένως βάζουμε ΦΚ με ΥΔ <50% όπως και να έχει;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ πολύ Arche για την άμεση απάντηση

Α 
1.  αν η περίσσεια συντελεστή δόμησης που έχεις, σου δίνει την δυνατότητα να τακτοποιήσεις χωρίς την κατ. 5.
χμ. Οι αυθαιρεσίες είναι όλες προ του 82. 
η ΥΔ , εφόσον τα τμ δεν είχαν προσμετρηθεί στην άδεια (ως αποθήκες) είναι 102/0 >40% οπότε χάνει την Κατ 2 και  πάει Κατ. 5 ?

2. Μειωτικό τα ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, το 1.20 θα έλεγα να μην σε απασχολήσει. 

Το +1,40 είναι η υλοποιημένη στάθμη του ισογείου όπως στην ΟΑ. (ο γοκ επέτρεπε ως +1,50) και ναι έχει πιο χαμηλά τη στάθμη του υπογείου από την εγκεκριμένη.
Η ερώτηση για μειωτικό πήγαινε στο Αρθρο 18 π6 (περί υπόγειας στάθμης) + άρθρο 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79), που θα έχει συζητηθεί αλλά χάθηκα στα threads και θέλησα να ρωτήσω για επιβεβαίωση 

ΥΥ ναι δεν υπάρχει, αν κατανοώ από εγκύκλιο/ερωταπάντηση : )


Β. Οπότε 1ΦΚ ΥΔ  με μειωτικό  και για το πρόστιμο της ΥΔ συγκρίνω με συνολο κτηριου δλδ 25/ 340 <50 %   σωστά? 

συγνώμη για τα πολλαπλά ερωτήματα / δεν έχω πολλή εμπειρία απο αυθαίρετα 

Edited by sour
Δημοσιεύτηκε

Βάσει ΓΟΚ το υπόγειο αυτό αν προβλέποταν δεν θα μέτραγε στη δόμηση.

 

Αν το είχε φτιάξει ....τότε!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ok thanks!

Επομένως ΥΔ, μειωτικός συντελεστής.

Αλλά για το ποσοστό της υπέρβασης έχει βάσει το σκεπτικό μου για <50%, εφόσον τα τ.μ. του υπογείου ΒΧ εντός περιγράμματος δεν επιβαρύνουν τη δόμηση του κτηρίου βάσει ΓΟΚ 85;

Δημοσιεύτηκε

Όχι, δεν θα υπολογιστεί ο συντελεστής υπέρβασης δόμησης με αυτό τον τρόπο.

 

Μεταφέρω το χαρακτηριστικό απόσπασμα του νόμου: "........Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.....".

Δημοσιεύτηκε

στην εγκύκλιο 4 αρθρο 9 παρ.16 ο ποιητής λέει ότι για τον υπολογισμό του ποσοστού υπερβάσεων συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν το σδ...μια ερμηνεία είναι ότι υπόγειες αποθήκες και βοηθητικοί χώροι μπορεί να μη συμμετέχουν στα στα ποσοστά υπέρβασης δόμησης

Δημοσιεύτηκε

Ούτε οι ίδιοι έχουν καταλάβει τι έγραψαν.

Προσωπικά, αλλά και πολλοί συνάδελφοι αγνοούμε την ασάφεια και στο συντελεστή βάζουμε κάθε υπέρβαση ανεξαρτήτου χρήσης.

Μη ξεχνάς ότι οι δυο τελευταίοι νόμοι δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν ορθά την κτιριοδομική έννοια του χώρου κύριας και βοηθητικής χρήσης, διότι ο σκοπός τους είναι εισπρακτικός και όχι σκοπός πολεοδομικής αποκατάστασης.

Παράδειγμα, βλέπεις ότι μια ισόγεια αποθήκη επιφάνειας μικρότερης των 50 τ.μ στον υπολογισμό προστίμου λαμβάνεται με μειωτικό. Κατά κτιριοδομικό μπορεί να είναι β.χ, αλλά αν μετράει στο ΣΔ είναι κύριας χρήσης.

Βγάζεις άκρη?

Προφανώς όχι.

Άρα, κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε που λέει και ο λαός μας και βάλε το συντελεστή υπέρβασης με κάθε επιφάνεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.