Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν και έχει αναφερθεί ήδη εδώ : http://www.michanikos.gr/topic/29903-εκτος-περιγράμματος-υπόγειο-σε-πρασιά/?p=591498

το ανεβάζω σε ξεχωριστό θέμα γιατί είναι σημαντικό.

 

Κτιριοδομικός - 4.3.2.
Τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων δεν πρέπει να προεξέχουν στα όμορα ακίνητα, στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης καθώς και στα προκήπια των οικοπέδων στα οποία ανεγείρονται και σε κάθε περίπτωση να μη θίγουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (υπόνομοι, δίκτυα παροχής νερού, ρεύματος, αερίου κλπ.). 
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων να προεξέχουν μέχρι 0,30 του μέτρου έξω από τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση. 
Επίσης κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία αυτά να προεξέχουν μέσα στα προκήπια των οικοπέδων μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους τους, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1,00 μέτρο από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.
 
ΝΟΚ - άρθρο 17
8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα, φυτά ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού.
Α. Κάτω από την επιφάνειά τους επιτρέπονται :
...
δ. Διαπλατύνσεις των θεμελίων, έως 0,30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

 

Είναι προφανές ότι, στη βιαστική αντιγραφή από τον κτιριοδομικό για να φτιαχτεί ο ΝΟΚ :

α) αντικαταστάθηκε η λέξη ρυμοτομικές από τη λέξη οικοδομικές και

β) δεν περιλήφθηκε η δεύτερη εξαίρεση που αφορά στην προεξοχή των θεμελίων του κτηρίου.

[Εκτός από τον παραλογισμό να επιτρέπονται κατασκευές αλλά όχι τα θεμελιά τους, όπως συζητήθηκε στο παραπάνω θέμα].

 

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα από το βασικό λάθος να μην ενσωματωθεί ο κτιριοδομικός στον οικοδομικό κανονισμό ...

 

Σε υπαρκτό παράδειγμα :

Αν εφαρμόσω το ΝΟΚ, σε μελέτη θεμελίων οικοδομής με υπόγειο, οδηγούμαι σε πέδιλα μονής ή και διπλής εκκεντρότητας που δεν τα θέλω (όπως και την κοιτόστρωση).

Επειδή νομίζω ότι (κάποια στιγμή) θα διορθωθεί το προφανές λάθος και η παράλειψη, σκέφτομαι να το πάρω πάνω μου και στην άδεια δόμησης να καταθέσω στατικά σύμφωνα με τον κτιριοδομικό. Στην άδεια δόμησης δεν πρόκειται να ελεγχθεί.

 

Τι γνώμες έχετε ;

Δημοσιεύτηκε

Και εγώ πιστεύω πως το λάθος του ΝΟΚ είναι προφανές. Όπως προφανής είναι και η καθυστέρηση διόρθωσης του λάθους. Είναι απολύτως παράλογο να μας οδηγεί ο ΝΟΚ σε έκκεντρη θεμελίωση μόνο και μόνο λόγω πρασιάς.

Και εγώ πάνω μου θα το έπαιρνα και θα συνέχιζα το πέδιλο και κάτω από το προκήπιο (σύμφωνα με κτηριοδομικό). 

Δημοσιεύτηκε

Εδώ αν δεν κάνω λάθος , ο ΝΟΚ ξαναεπιτρέπει κολώνες σε περίπτωση προσθήκης και βέβαια τα θεμέλια τους , έξω από Ρ.Γ. και δεν θα επιτρέπεται έξω από την Ο.Γ. στην πρασιά ?

  • 6 years later...
Δημοσιεύτηκε

μέχρι στιγμής, υπάρχει αυτό

Διαπλατύνσεις των θεμελίων, έως 0,30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
On 22/12/2019 at 7:11 ΜΜ, tetris said:

μέχρι στιγμής, υπάρχει αυτό

Διαπλατύνσεις των θεμελίων, έως 0,30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

Στο Δ υπάρχει κάποιος περιορισμός;  μπορώ να έχω επέκταση μέσα στο Δ; 

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Να κάνουμε και ένα update οτι δηλ διαπλάτυνση της θεμελίωσης επιτρέπεται 0.30μ εκτός ρυμοτομικής, άρα επιτρέπεται κανονικά μέσα στη πρασιά.

Δημοσιεύτηκε

Καλά με τη ρυμοτομική λύθηκε ...

Με την πρασιά όμως :

- ισχύει ακόμη ο Κτιριοδομικός :

Επίσης κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία αυτά να προεξέχουν μέσα στα προκήπια των οικοπέδων μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους τους, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1.00 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

- οι Τ.Ο. του ΝΟΚ λένε :

Α.  Κάτω από την επιφάνειά τους, εκτός των προβλεπόμενων στον παρόντα νόμο, επιπλέον επιτρέπονται :

Η παρούσα παράγραφος Α ισχύει με την επιφύλαξη της παρ.2 του άρθρου 22 του Κτιριοδομικού κανονισμού (Απόφ. 3046/89 ΦΕΚ 59Δ’) για τα οικόπεδα με πρόσωπο στο βασικό οδικό δίκτυο.


 

και η παράγραφος 6.β του άρθρου 17 του ΝΟΚ λέει με άνεση :

Οι επεκτάσεις υπογείων ορόφων με τις χρήσεις που ορίζονται στο άρθρο 11 δύνανται να κατασκευαστούν εντός των ελαχίστων αποστάσεων Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου του ακινήτου. Επίσης, δύνανται να κατασκευαστούν κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων εφόσον, η στάθμη της πλάκας επικάλυψης βρίσκεται τουλάχιστον σαράντα (40) εκατοστά  κάτω από τη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους.


  • Thanks 1
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.