Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φουσκωμα δοχείο διαστολής θέρμανσης υπό πίεση


Dinos1974

Recommended Posts

Γεια σε όλους και ευχαριστώ για την ανάγνωση και για τις πιθανές απαντήσεις- γνώμες

 

 

Το κλειστό δοχείο διαστολής στην κεντρική θέρμανση του σπιτιού μου , μετά από 4 χρόνια έχει

χάσει  0.4 bar ( τοποθέτησα μανόμετρο στην βαλβίδα με κρύα εγκατάσταση και έδειξε 1.1 bar ενώ έρχεται από το εργοστάσιο με 1.5 bar). To χειμώνα που πέρασε αναγκάστηκα να προσθέσω νερό μέσω του πληρωτή γιατί χρειαζόμουν εξαερώσεις σχετικά συχνά στα μακρινά σώμα και η πίεση του μανόμετρο με νερό ζεστό στους 75ο C έδειχνε 1.3 bar.  Η πίεση τον Μάιο ήταν 1.7 bar και μετά 3 μήνες 1.1bar. Υποθέτω ότι με τον καιρό το δοχείο χάνει αέρα (σημειώστε ότι το δοχείο μπορείς πολύ εύκολα να το σηκώσεις που σημαίνει ότι δεν έχει σημαντική ποσότητα νερού μέσα του). 

Ερώτηση: Μπορώ να προσθέσω με κομπρεσέρ 0.4bar αέρα απευθείας στην εγκατάσταση (άζωτο δεν μπορώ να βρώ) για να αποφύγω την "πλημμύρα" ?

Στην ερώτηση έλαβα δύο απαντήσεις: α. Καθηγητής σε μηχανολόγους - θερμουδραυλικούς σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και συνάδελφος: ΝΑΙ μπορείς ο αέρας θα σπρώξει το λίγο νερό στην κρύα εγκατάσταση και δεν έχεις κανένα πρόβλημα β. Ο Υδραυλικός - 65χρονών - πού έκανε την εγκατάσταση : ΟΧΙ δεν μπορείς χωρίς να ξέρει το γιατί.

 

Κάθε συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Και γω είμαι της ίδιας άποψης με το καθηγητή

 

Ομως σε κάποιο χρονικό διάστημα Χ (άγνωστο πότε), το δοχείο θα παρουσιάσει διάβρωση του μεταλλικού τοιχώματος απο οξείδωση λόγω παρουσίας του αέρα σ΄αυτό. Δεν είναι τυχαίο οτι μέσα βάζουν αδρανές αέριο (αζωτο)

 

Τώρα γιατί χάνει πίεση... εγω το αποδίδω οτι η εγκατάσταση δεν είναι στεγανή, ειδικότερα στα σημεία σύνδεσης των σωλήνων με τα θερμαντικά σώματα, που σημαίνει οτι κατά την αποθέρμανση, ρουφάει αέρα η εγκατάσταση

 

Επίσης, άλλο σημείο μπορεί να είναι η σύνδεση του δοχείου αδράνειας με τη σωλήνα επιστροφής της εγκατάστασης ή οι σωληνώσεις προσαγωγής - επιστροφής με το λέβητα ή οι συνδέσεις του κυκλοφορητή με την σωλήνα προσαγωγής ή επιστροφής (ανάλογα που έχει τοποθετηθεί), όπου πάλι μπορεί να μην είναι στεγανές οι συνδέσεις και να παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μπορείς.... απλά η πίεση του δικτύου θα ξαναπάει στο 1,5bar (δεν θα πάρει ακριβώς τον ίδιο όγκο αέρα που είχε, διότι έχει αντικατασταθεί από νερό στο δίκτυο, αλλά δεν σημαίνει κάτι)... ωστόσο πρέπει να δεις την πίεση που λέει η μελέτη... το 1,5 bar, που είχε από το εργοστάσιο δεν σημαίνει ότι είναι και η πίεση της μελέτης...

 

όσο για την στεγανότητα, συμφωνώ με τον dib... κάνε έναν οπτικό έλεγχο αν μπορείς να εντοπίσεις την διαρροή... όπως και να έχει όμως πρέπει να ελεχθεί ο αυτόματος πλήρωσης ότι είναι ρυθμισμένος σωστά (η πίεση πλήρωσης να είναι η πίεση του δικτύου που λέει η μελέτη) και ότι λειτουργεί (δηλαδή πρέπει να δίνει νερό μόνος του όταν αυτό χάνεται από το δίκτυο)...

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και πρέπει να ξέρεις το γιατί, δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

 

Όσο για το όγκο, ισχύει το προφανές:

Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία φουσκώματος του δοχείου, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να είσαι βέβαιος ότι το δοχείο περιέχει τον σωστό όγκο αέρα στην σωστή πίεση. Την ακολουθείς λοιπόν και τελειώνει η δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει η πιθανότητα η διαρροή να γίνεται ακόμα και μέσα στον λέβητα... να χάνει μια σταγόνα το 24ωρο... ε... δεν το βρίσκω λογικό να λύσει τον λέβητα για αυτόν τον λόγο....

 

η διαδικασία επαναπλήρωσης του δοχείου διαστολής με αέρα εξαρτάται μόνο από τους διακόπτες που έχουν εγκατασταθεί στο δίκτυο... αν έχει μπει ο σωστός αριθμός και στα σωστά σημεία μπορεί να είναι πολύ απλή και χωρίς "πλημμύρα" στο λεβητοστάσιο.... αν ο μελετητής ή ο υδραυλικός ήταν "τσιγκούνηδες" τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειάζεται να αδειάσει σχεδόν όλο το δίκτυο (το έχω δει σε αρκετές εγκαταστάσεις). Άρα, κρίνεις ανά περίπτωση...    άλλωστε λέει..

 

(σημειώστε ότι το δοχείο μπορείς πολύ εύκολα να το σηκώσεις που σημαίνει ότι δεν έχει σημαντική ποσότητα νερού μέσα του). 

 

άρα δεν μιλάμε για κάτι τραγικό...

Link to comment
Share on other sites

Η μόνη απαίτηση σε βάνες είναι μία βάνα αποκοπής του δοχείου διαστολής. Και οι βάνες πλήρωσης και εκκένωσης του λέβητα βεβαίως.

Link to comment
Share on other sites

 αν έχει διακόπτη στο δοχείο διαστολής το θέμα λύνεται προφανώς εύκολα.

 

αν και είμαστε "εκτός θέματος" διακόπτες (σε μία συνήθη εγκατάσταση) για μια "προσεγμένη δουλειά" χρειάζονται:

 

1. έναν στο δοχείο διαστολής

2. δύο στον αυτόματο πλήρωσης

3. δύο στον λέβητα

4. δύο στον κυκλοφορητή

5. δύο στη ράβδο μαγνησίου

6. δύο διακόπτες πετρελαίου (έναν στην δεξαμενή και ένα πριν το φίλτρο)

7. δύο στα κολεκτέρ (προσαγωγή - επιστροφή) για κάθε διαμέρισμα (εκτός λεβητοστασίου βέβαια, αλλά "καμμιά φορά ξεχνιέται")

 

αν υπάρχει και δοχείο αδρανείας-αποθήκευσης

 

8. δύο στο δοχείο

9. ένα στο δοχείο διαστολής του δοχείου

 

 

Βεβαίως, όλα αυτά επιδέχονται προσθαφαιρέσεις ανάλογα και με την "γεωμετρία" του δικτύου... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν μπορείς και καλά τα έλεγε ο μπάρμας υδραυλικός...

Για να βάλεις αέρα θα πρέπει το δοχείο να είναι άδειο απο νερό μιας και ο αέρας είναι συμπιεστός και το νερό όχι....

Αρα....Αδειάζεις τόσο νερό όσο η πίεση του δοχείου να είναι μεγαλύτερη απο αυτή του δικτύου για να είσαι σίγουρος ότι το δοχείο δεν έχει νερό...

Τότε προσθέτεις αέρα για μετά προσθέτεις νερό.

Link to comment
Share on other sites

Ή, για να το πούμε διαφορετικά:

 

  1. Φουσκώνεις το δοχείο στην μέγιστη επιτρεπτή πίεση για την εγκατάσταση (3bar συνήθως) και -εφόσον απαιτηθεί- αδειάζεις νερό από την εγκατάσταση μέχρι το μανόμετρο της εγκατάστασης να δείξει σαφώς μικρότερη πίεση απ' ότι η πίεση του αέρα.
  2. Κλείνεις την βάνα του δοχείου διαστολής και ρυθμίζεις την επιθυμητή πίεση του αέρα (αφαιρώντας αέρα).
  3. Αφαιρείς την τρόμπα και ελέγχεις την βαλβίδα πλήρωσης για διαρροή.
  4. Ανοίγεις την βάνα του δοχείου διαστολής και ρυθμίζεις από την βάνα εκκένωσης και τον πληρωτή την επιθυμητή πίεση της κρύας εγκατάστασης.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.