Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τη «συνταγματική» του αντοχή θα δοκιμάσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Ενας εκ των πολιτών που προσέφυγαν ζητώντας -και, όπως όλα δείχνουν, πετυχαίνοντας- την ακύρωση του ν.4014/11 για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει προσφυγή και ενάντια στο ν.4178/13. Η κατάθεση αίτησης και στην Επιτροπή Αναστολών, με σκοπό το «πάγωμα» της ρύθμισης, θα δώσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο την ευκαιρία να δείξει τις διαθέσεις του απέναντι στο νέο πλαίσιο, το οποίο δημιουργήθηκε για να παρακαμφθούν τα προβλήματα συνταγματικότητας του προηγουμένου.

 

Η προσφυγή πρόκειται να κατατεθεί από την οικογένεια Χαρίκλειας, Μάρκου και Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη, με αφορμή την υπόθεση αυθαιρέτου στην Ηγουμενίτσα. «Ο λόγος που προσφεύγουμε και πάλι στη Δικαιοσύνη», αναφέρει, «είναι γιατί ο ν.4178/13 κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον ν.4014/11, όσον αφορά τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια, η οποία ακυρώθηκε από δικαστήριο ή ανακλήθηκε από τη διοίκηση. Ελπίζουμε σε μια αποφασιστική παρέμβαση από την Επιτροπή Αναστολών, καθώς η εκδίκαση της κύριας προσφυγής θα χρειαστεί τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο ακόμα, πλέον των όσων χρειάστηκε για την προηγούμενη προσφυγή μας».

 

Παράλληλα με την προσφυγή της η οικογένεια Θεοδωρίδη κατέθεσε αίτηση και στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό δίνει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο την ευκαιρία να ανακόψει, αν το κρίνει, την εφαρμογή του νέου νόμου από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Οι πιθανότητες είναι ουσιαστικά δύο:

 

-η Επιτροπή Αναστολών να «παγώσει» τη ρύθμιση μόνο όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων και

 

-Η Επιτροπή Αναστολών να αναστείλει μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, με την οποία γίνεται η έναρξη λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων.

 

Τι είναι πιθανότερο να πράξει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο; Με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας για τον ν.4014/11, είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς με ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του ΣτΕ για υπογραφή και αναμένεται να αναρτηθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πρώτη Ολομέλεια του μηνός. Το ζητούμενο είναι αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα «αξιοποιήσει» την ευκαιρία και θα αναστείλει τη ρύθμιση, με δεδομένο ότι ο ν.4178/13 ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να παρακαμφθούν τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας του ν.4014/11 (άρα για να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ). Ή θα επιτρέψει τη συνέχιση της υποβολής δηλώσεων.

 

Πάντως, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόκριμα για το αποτέλεσμα της κύριας προσφυγής. Υπενθυμίζεται ότι σε προσφυγές που είχαν κατατεθεί ενάντια στον ν.4014/11 η Επιτροπή Αναστολών περιορίστηκε να απαγορεύσει την υποβολή δηλώσεων χωρίς πιστοποίηση από δημόσια έγγραφα. Ωστόσο, η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να πλήξει «την καρδιά» της ρύθμισης, δηλαδή τη φιλοσοφία της και όχι επιμέρους τεχνικά ζητήματα (όπως τα έγγραφα που συνοδεύουν μια αίτηση). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πολυαναμενόμενη απόφαση θα επικαλείται τη μακρά νομολογία του ΣτΕ για το ζήτημα των αυθαιρέτων, κρίνοντας αντισυνταγματική την «τακτοποίηση» με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς ελέγχους και ανεξαρτήτως του είδους και των συνεπειών της αυθαιρεσίας. Η δημιουργία 3 κατηγοριών αυθαιρέτων στο ν.4178/13 στοχεύει ακριβώς σε αυτό, ωστόσο, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι γενική, καθώς κάτω από κάθε κατηγορία μπορούν να ενταχθούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις κτισμάτων, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

 

Πολλοί είναι, πάντως, εκείνοι που έχουν ήδη επισημάνει την ευθέως αντισυνταγματική διάσταση της φιλοσοφίας και του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (που απαρτίζεται από διακεκριμένους νομικούς) επεσήμανε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου ότι «οριστική εξαίρεση αυθαιρέτου από την κατεδάφιση επιτρέπεται κατά τρόπο συνταγματικώς ανεκτό, κατ' αρχήν μόνο για τα παλαιά αυθαίρετα, δηλαδή όσα ανεγέρθηκαν μέχρι την 31-1-1983, ημερομηνία που ορίσθηκε από τον ν. 1337/1983. Τα μεταγενεστέρως ανεγερθέντα αυθαίρετα κτίσματα δεν επιτρέπεται, κατά κανόνα, να εξαιρούνται της κατεδάφισης», διαχωρίζοντας μόνο «ήσσονος σημασίας παραβάσεις». Επίσης, για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα επισημαίνει: «Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι επιτρεπτή μόνο εάν προηγηθεί ένταξη της περιοχής αυτής σε πολεοδομικό σχέδιο, διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και πρόσφατη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Αφορμή της διαμεσολάβησης ήταν η άρνηση των Αρχών να κατεδαφίσουν αυθαίρετο που «τακτοποιήθηκε» με τον ν.4014/11, παρότι υπήρχε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Ανάλογη δυνατότητα δίνεται σε κάποιες περιπτώσεις και στον ν.4178/13.

 

Πηγή: http://news.kathimer.../09/2013_532627

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Καλύτερα να βγάλει το ΣτΕ και αυτό το νόμο ως αντισυνταγματικό βάσει του άρθρου του Συντάγματος για το περιβάλλον και στη συνέχεια να γίνει νομιμοποίηση των αυθαιρέτων από δικηγόρους-συμβολαιογράφους-υποθηκοφύλακες.

Έτσι θα γλυτώσουμε από την μουρμούρα των πελατών, των ιδιοκτητών (βλέπε Παραδιάς) και του νομικού κόσμου. Να τα νομιμοποιεί τα αυθαίρετα ο νομικός κόσμος που "ξέρει" να προστατεύει το περιβάλλον και τους πελάτες τους.

Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτεί ο νομικός κόσμος από τα χιλιάδες άκυρα συμβόλαια που έχει εκδόσει "υπέρ" των πελατών του!!! Βέβαια για τα συμβόλαια αυτά δεν γνωρίζει το ΣτΕ.

  • Upvote 9
Δημοσιεύτηκε

Θα τα .....βρούνε μεταξύ τους κι όλα καλά, όλα ανθηρά και το όποιο ....παραδάκι στα .....άδεια κρατικά ταμεία!!!!

Δημοσιεύτηκε

χαρη σε αυτο το αρθρο σημερα εκανα εισπραξη....

 

και αρκετοι που δεν προλαβαν με 4014 μου τηλ να κανουμ τις δηλωσεις μεσα στο 2013....

 

η λογικη των πελατων ειναι...

 

αν εχω περαιωση με 3843-4014-4178 η οποιον αλλο νομο ειμαι   ''εξασφαλισμενος'' απεναντι

1. σε αναδρομικα δημοτικα χαρατσια

2. πολεοδομικα, κανω και μεταβιβαση

3.φορολογικα αναδρομικα με Ε9 κτλ

4. με ΙΚΑ εργατικες εισφορες....

 

οπως μου λενε και πελατες που δεν κανανε με νομο τριτση

 

'' οπως εχει αποδειξει η ιστορια οποιος δε περνει τις ευκαιριες  παει χαμενος''

Δημοσιεύτηκε

σχολιο πρωτο:
...ολος ο τεχνικος κοσμος χορευει τωρα με το νταουλι της Χαρικλειας!

 

σχολιο δευτερο:

...καλα αυτοι οι ''διακεκριμενοι νομικοι'' που λενε - και εγω προσωπικα δε εχω λογο διαφωνιας- οτι ολα τα μετα του 1983 αυθαιρετα δεν τακτοποιουνται, δεν βλεπουν γυρω τους την πραγματικοτητα? υπαρχει ενα προβλημα που πρεπει να λυθει με καποιον τροπο. πιστευει κανενας οτι θα βγουν οι μπολντοζες και θα ριξουν τα αυθαιρετα? οτι θα ερθει γερανος να σου τραβηξει το ανευ αδειας πανωσηκωμα? γιατι δεν κανουν ΚΑΤΙ, εναν νομο ή μια αλλαγη στο συνταγμα για να το διορθωσουν? Να δωσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια λυση στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ που ζουμε με τα αυθαιρετα παντου και οχι στις θεωριες και στα εδρανα για να τους γραφουν τα χρονολογια οτι καποτε ειπαν κι αυτη τη μεγαλη κουβεντα!! Ολοι ξανα μεσα στα χαρακωματα τους!! Μηχανικος σημαινει να βρισκεις λυσεις! Ασχολεται τωρα το ΣΤΕ με τον Μαρκο απο την Ηγουμενιτσα και αυριο θα βγει κι' η Ροζα απο τη Καλαμαρια....Ελεος πια

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

"φως, νερό, τηλέφωνο κάθε τέσσερα χρόνια"

για όποιον δεν το έχει ακούσει είναι από διαφήμιση μεσιτικού γραφείου που διαφήμιζε τη 10ετία του '70 κατατμημένα "παραθαλάσσια" αγροτεμάχια

τα 4 χρόνια αφορούν προφανώς εκλογικές περιόδους

το κράτος ευλογεί τα αυθαίρετα μια ζωή (και δύο και τρείς) γιατί

- προσφέρουν αύξηση της οικοδομικής-καταναλωτικής δραστηριότητας

- λύνουν προσωρινά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας

- αυξάνουν τα έσοδα του κράτους (μέσω προστίμων)

- συμπληρώνουν τις κουτσουρεμένες αμοιβές των ΔΥ

- δημιουργούν μια πολιτική-κομματική αλλά και οικονομική ομηρία

(ως εν περιλήψει απόσπασμα διπλωματικής εργασίας 1977, προ 1983)

.....

ούτε με τον 1337/83 λυνόταν το πρόβλημα αλλά έχουν αρχίσει κάποιοι να πιστεύουν ότι ήταν "σταθμός" στην ιστορία των αυθαιρέτων και την προστασία του περιβάλλοντος 

λάθος, εισπρακτικός ήταν κι αυτός και μόνο! (ποιες πολεοδομικές μελέτες γίνανε -ολοκληρώθηκαν εννοώ- σε περιοχές αυθαιρέτων?)

.....

το παραμύθι με τα 3 γουρουνάκια το θυμάται κανείς;

η αχυροκαλύβα και η παράγκα πέφτουν

η βίλλα αντέχει στο φύσημα κάθε υπουργού και κάθε νομικού

....

αυτά..

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

 γιατι δεν κανουν ΚΑΤΙ, εναν νομο ή μια αλλαγη στο συνταγμα για να το διορθωσουν? Να δωσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια λυση στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ που ζουμε με τα αυθαιρετα παντου και οχι στις θεωριες και στα εδρανα για να τους γραφουν τα χρονολογια οτι καποτε ειπαν κι αυτη τη μεγαλη κουβεντα!! 

 

Πολύ ωραία αυτά που γράφεις ότι πρέπει επιτέλους να δωθεί λύση αλλά το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πήγε και παρανόμησε δε δικαιολογεί να κάνουμε τα στραβά μάτια στους νόμους. Αν είχες ένα σπίτι σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο και είχες πληρώσει ότι απαιτείται στο κράτος για να το χτίσεις και ερχόταν ο ελληναράς και σήκωνε ένα παράνομο 2 ορόφους μεγαλύτερο ακριβώς δίπλα σου σε χωράφι των 100τμ και σου προκαλούσε ένα σωρό προβλήματα θα ζητούσες από τους νομικούς να τηρήσουν τους νόμους. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις απλές.

Ο 4014 και 4178 είναι γραμμένοι στο πόδι από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την οικοδομή, λογικό είναι να βγουν αντισυνταγματικοί

  • Upvote 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.