Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος Γ24/1979 ΥΠΕΧΩΔΕ


Recommended Posts

Συνάδελφοι κάποιος που να έχει την εγκύκλιο Γ24/1979 ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά στα Διαγράμματα Εφαρμογής Ρυμοτομικών Σχεδίων? Θα εκτιμούσα πολύ την βοήθειά σας.

 

Link to comment
Share on other sites

99% την έχω σε χαρτί στο γραφείο. Εάν δεν βρεθεί κάποιος συνάδελφος πιο ..ετοιμοπόλεμος, θα φροντίσω να την ψηφιοποιήσω και να την ανεβάσω αύριο μέχρι το μεσημέρι συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε:

 

Εγκ-9388/24/79. "Εφαρμογή εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων στο έδαφος".

 

              Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθ.18 του ΠΔ/3-4-29) ο Δήμος  ή  η  Κοινότης  έχει  υποχρέωση,  μετά  την έγκριση ενός σχεδίου ρυμοτομίας  ή της επεκτάσεως αυτού  να προβή στη μεταφορά του επί του εδάφους. Στην πράξη όμως, ο αρμόδιος αυτός Φορέας για την  εφαρμογή των  σχεδίων  στο  έδαφος, δεν  ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή  του  αυτή,  συνήθως  λόγω  οικονομικών  δυσχερειών, με αποτέλεσμα  να   καλείται  η  ΔΤΥ  ή   η  Δ/νση  Πολεοδομίας  του αντιστοίχου  Νομού  να  ερμηνεύσει  το  ρυμοτομικό  διάγραμμα που συνήθως είναι σε κλίμακα 1:2000, για  να ορισθεί η οικοδομική ή η ρυμοτομική γραμμή στο έδαφος με την πρόχειρη μέθοδο των "Τεχνικών Εκθέσεων".

      Η διαδικασία  αυτή  που καθιερώθηκε ατύπως από την επιθυμία για την  εξυπηρέτηση των πολιτών  στην έκδοση οικοδομικών  αδειών απεδείχθη στην  πράξη ότι ενέχει πολλούς  κινδύνους σφαλμάτων και πολλές φορές οδηγεί στο  αντίθετο αποτέλεσμα. Τούτο οφείλεται στο ότι   τα  τοπογραφικά   διαγράμματα  που   συνοδεύουν  το  σχέδιο ρυμοτομίας  είναι  παλαιά  και  μη  ενημερωμένα  ή ακόμη η μερική εφαρμογή του  διαγράμματος με τις τεχνικές  εκθέσεις διαφέρει από το   εγκεκριμένο  διάγραμμα.   Είναι  δε   σε  όλους   γνωστά  τα αποτελέσματα αυτής της  απαράδεκτης επιστημονικώς διαδικασίας των "Τεχνικών Εκθέσεων" που οδηγούν  σε διαδικασίες τροποποιήσεων των ρυμοτομικών  σχεδίων,  άρσεων  ασυμφωνιών,  έκδοση  νέων τεχνικών εκθέσεων που αντίκεινται σε προηγούμενες κλπ.

      Κατόπιν  των  ανωτέρω  και   προς  αποφυγή  συνεχίσεως  της απαράδεκτης  αυτής  καταστάσεως  σας  παρακαλούμε  να επιστηθεί η προσοχή εις τους Δήμους και  τις Κοινότητες στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από  τον νόμο ως προς την  εφαρμογή επί του εδάφους των εγκεκριμένων ρυμοτομικών διαγραμμάτων.

      Οι ΔΤΥ και οι Δ/νσεις Πολεοδομίας στις οποιες κοινοποιείται η παρούσα, εντέλλονται την εφεξής  κατάργηση του τρόπου ερμηνείας των ρυμοτομικών σχεδίων με τεχνικές εκθέσεις όπως γίνεται σήμερα. Εξαίρεση στον κανόνα μπορεί  να γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρις  εγκρίσεως  αρμοδίως  των  διαγραμμάτων  εφαρμογής  ή  των διαγραμμάτων   λεπτομερειών   (Αρθ-5    του   ΝΔ/17-7-23).   Στις περιπτώσεις αυτές θα συντάσσεται  με φροντίδα των ενδιαφερομένων, τοπογραφικό  διάγραμμα σε  κλίμακα 1:500  όπου θα  αποτυπώνεται η υφισταμένη  κατάσταση  ενός   τουλάχιστον  ολοκλήρου  οικοδομικού τετραγώνου  και ζώνης  πλάτους τουλάχιστον  10 μέτρων  των έναντι αυτού ρυμοτομικών  γραμμών. Οι ΔΤΥ και  οι Δ/νσεις Πολεοδομίας θα ελέγχουν  την ακρίβεια  του διαγράμματος  και με  την βοήθεια των τοπογραφικών του στοιχείων θα  συντάσσουν το διάγραμμα καθορισμού των  ρυμοτομικών γραμμών  του υπόψη  οικοδομικού τετραγώνου καθώς και  των  έναντι  αυτού  ρυμοτομικών  γραμμών  έτσι ώστε να είναι δυνατή  η  μεταφορά  του  εγκεκριμένου  ρυμοτομικού  σχεδίου  στο έδαφος.  Τούτο δε  αποτελεί και  το διάγραμμα  εφαρμογής του  επί μέρους τμήματος του όλου σχεδίου.

                              

Εν Αθήναις τη 28 Μαρτίου 1979.

 

 

 

 

Να ζητήσω και εγώ με τη σειρά μου την σχετική εγκύκλιο 17/84. Αν κάποιος την έχει παρακαλώ να την αναρτήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Εγκ-15/92 (Εγκ-56262/1402/15/14-4-92)  

 

Με αφορμή αναφορές ιδιωτών σχετικά με την σύνταξη, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία ορισμένων διαγραμμάτων εφαρμογής σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

1. Για τα ρυμοτομικά σχέδια που εγκρίθηκαν με τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 και δεν εφαρμόσθηκαν συνολικά στο έδαφος (όπως οι οικείοι ΟΤΑ, έχουν υποχρέωση με το Αρθ-18 ΠΔ/3-4-29) έγινε δεκτή, με τις Εγκ-24/79 και Εγκ-17/84, μια, κατά το δυνατόν, τεχνικά άρτια διαδικασία μερικής εφαρμογής του σχεδίου με διαγράμματα εφαρμογής (ΔΕ) τα οποία θα συντάσσονται από ιδιώτες μηχανικούς και θα κυρώνονται από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία με επίσπευση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών.

 

2. Παλαιότερες εφαρμογές των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων (ΕΡΣ) με άλλες μεθόδους (τεχνικές εκθέσεις, πράξεις αναλογισμού κτλ.) εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον ελεγχόμενες αποδίδουν σωστά το εγκεκριμένο σχέδιο και η υφισταμένη κατάσταση έχει διαμορφωθεί οριστικά σύμφωνα με αυτές.

 

3. Η βέλτιστη θέση των ρυμοτομικών γραμμών στο έδαφος είναι προφανές ότι θα προκύπτει από την επαλληλία των εξαρτήσεων τους από όσο το δυνατόν περισσότερα σταθερά σημεία του ΕΡΣ τα οποία θα αναγνωρισθούν στο έδαφος και θα επισημανθούν πάνω σε ένα αξιόπιστο και λεπτομερές τοπογραφικό υπόβαθρο. Αναλυτικότερα για την σύνταξη ΔΕ απαιτούνται:

 

α. Αποτύπωση ενός τουλάχιστον ολοκλήρου ΟΤ και ζώνης βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων εσώτερον των έναντι αυτού ΡΓ, σε κλίμακα 1:500.

 

β. Επισήμανση των σταθερών σημείων του ΕΡΣ και εκτίμηση της αξιοπιστίας τους (είδος σταθερών, τυχόν αλλοιώσεις τους, αποστάσεις τους από υπόψη θέση κλπ.).

 

γ. Εκτίμηση της συμφωνίας μεταξύ τοπογραφικού υποβάθρου ΕΡΣ και πραγματικότητας.

 

δ. Εκτίμηση της θέσης και της απόστασης των σταθερών σημείων από τις ΡΓ (Ρυμοτομική Γραμμή).

 

ε. Καθορισμός ΡΓ-ΟΓ σε όλες τις πλευρές του ΟΤ και στις έναντι αυτών ώστε να αποφευχθεί τυχόν ολίσθηση ή παραμόρφωση του σχεδίου (Οικοδομική Γραμμή).

 

στ. 'Ελεγχος και συσχέτιση με άλλα ΔΕ ομόρων ΟΤ και με τη διαμορφωμένη κατάσταση από παλαιότερες εφαρμογές.

 

4. Για την εξασφάλιση των παραπάνω αλλά και για λόγους τυποποίησης των διαγραμμάτων εφαρμογής (ΔΕ), επιβάλλεται να αναγράφονται σε υπόμνημα τα εξής:

 

α. Η μέθοδος και τα στοιχεία της αποτύπωσης (συν/κες πολυγωνομετρικών και σταθερών σημείων, εξασφαλίσεις κλπ.) και οι τοπογραφικές εν γένει εργασίες που εκτελέσθηκαν. Τα παραπάνω θα χρησιμεύουν και για τον έλεγχο της παρακατεθείσης αμοιβής μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις των ΠΔ-515/89 και Εγκ-92/89.

 

β. Ονομαστική αναφορά και περιγραφή των σταθερών σημείων που χρησιμοποιήθηκαν και αιτιολόγηση της προτεινόμενης θέσης των ΡΓ.

 

γ. Συσχέτιση με όμορα ΔΕ.

 

δ. Εκτίμηση τυχόν ασυμφωνιών εγκεκριμένου σχεδίου και πραγματικότητας σε βαθμό τροποποιήσεως.

 

ε. Σύγκριση με την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση από παλαιότερες εφαρμογές.

 

5. Οι προϋποθέσεις των παρ.3 και 4 αποτελούν και τις βασικές αρχές για τον έλεγχο της πληρότητας των ΔΕ κατά την κύρωσή τους από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία.

 

6. Τέλος, επισημαίνονται ορισμένες βασικές αρχές για την αποφυγή προβλημάτων κατά την κύρωση ΔΕ.

 

α. Οποιαδήποτε εφαρμογή στο έδαφος δεν μπορεί να υφίσταται του ΕΡΣ περισσότερο από ότι δικαιολογείται από την ανοχή της κλίμακας αυτού.

 

β. Τα σημεία επαφής ΡΓ με τα σταθερά τοπογραφικά στοιχεία θεωρούνται ισχυρότερα στοιχεία καθορισμού της ΡΓ, από άλλα στοιχεία που προκύπτουν μετρητικά, δηλαδή σημεία των οποίων οι σχετικές αποστάσεις εκτιμώνται με κλιμακόμετρο, μήκη πλευρών ΟΤ κ.α. (πχ. δεν είναι δυνατόν να ρυμοτομούνται από εφαρμογή μετρητικών στοιχείων, ιδιοκτησίες που δεν θίγονται από το ΕΡΣ).

 

γ. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ασυμφωνία σχεδίου και πραγματικότητας σε βαθμό τροποποίησης είναι αναγκαίο να μην κυρώνεται το ΔΣ αλλά να κινείται η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων.

 

δ. Στις περιπτώσεις που με τα ΔΕ διαφοροποιείται η διαμορφωμένη κατάσταση όπως προέκυψε από παλαιότερες εφαρμογές (τεχνικές εκθέσεις) θα πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως όλοι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες".

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.