tomkat Δημοσιεύτηκε September 16, 2013 at 09:49 μμ Δημοσιεύτηκε September 16, 2013 at 09:49 μμ (edited) Συνάδερφοι θέλω να ανοίξω το θέμα με την εξεις απορια.Μετα το νέο χτυπημα του εγκέλαδου στην φθιώτιδα τις τελευταιες ώρες οι σεισμολογοι προειδοποιήσαν τους κατοικους να μην μείνουν στα σπίτια τους αν διαπιστώσουν καποιες βλάβες..μεχρι να γίνει έλεγχος απο μηχανικούς..Αν ένα κτίριο σε προγενεστερο σεισμό αυτο που έγινε της 14 Αυγουστου είχε υποστει βλάβες που η επιτροπή δεν τις έκρινε οτι ειναι σημαντικές κατα τον πρωτοβάθμιο έλεγχο και συμβαίνουν επαναλαμβανόμενοι σεισμοι σε τακτα χρονκά διαστηματα το κτίριο μπορεί να αστοχησει...Το θέμα είναι οτι σε τετοιες περιπτώσεις επαναλαμβανομενων σεισμών αξιόλογων μεγεθών σε πολυ μικρή χρονική διάρκεια, δεν ειναι συνηθές φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι των μηχανικών θα πρέπει να ειναι ιδιαιτερώς προσεχτικοί ως προς το χαρακτηρισμό των κτιριων..Ενα κτιριο που βγηκέ κατοικισιμο με μικρές βλαβες μπορεί σε ενα μηνα να βγει κόκκινο....και αν υπάρξουν θύματα; οι μηχανικοι που το έκριναν κατοικισιμο δεν εχουν ευθύνη κατα τον πρωτοβαθμιο έλεγχο;Οι συνάδερφοι που κάνουν αυτοψιες στην περιοχή πρέπει να ιδιαιτερα προσεχτικοι.Οι κάτοικοι θα πρέπει να ενημερωνονται επισημα απο την πολιτεια και δεν πρεπει να ακουν τους σεισμολόγους.... Edited September 16, 2013 at 10:02 μμ by tomkat
AlexisPap Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 04:39 πμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 04:39 πμ Όχι, οι του πρώτου πρωτοβάθμιου δεν έχουν καμία ευθύνη αν μετά από λίγο γίνει κι άλλος σεισμός που θα μετατρέψει το κατοικήσιμο σε ακατοίκητο. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στον σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978: Κτήρια πράσινα έγιναν μετά από ένα μήνα κόκκινα, αλλά και κτήρια που είχαν βαρύτατες βλάβες πέρασαν τον δεύτερο σεισμό αβρόχοις ποσί... Άγνωσται αι βουλαί του Εγκέλαδου.
tasanto Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 05:06 πμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 05:06 πμ Το θέμα είναι οτι σε τετοιες περιπτώσεις επαναλαμβανομενων σεισμών αξιόλογων μεγεθών σε πολυ μικρή χρονική διάρκεια, δεν ειναι συνηθές φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι των μηχανικών θα πρέπει να ειναι ιδιαιτερώς προσεχτικοί ως προς το χαρακτηρισμό των κτιριων..Ενα κτιριο που βγηκέ κατοικισιμο με μικρές βλαβες μπορεί σε ενα μηνα να βγει κόκκινο....και αν υπάρξουν θύματα; οι μηχανικοι που το έκριναν κατοικισιμο δεν εχουν ευθύνη κατα τον πρωτοβαθμιο έλεγχο; μόλις περιέγραψες ένα νομικό κενό και το πιο σημαντικό, ένα μεγάλο κενό ασφαλείας σε όσα ισχύουν σήμερα. Από την άλλη πως μπορείς να γνωρίζεις την σεισμική εξέλιξη σε μια περιοχή. Ποιος μας εγγυάται για παράδειγμα ότι σεισμοί με απόσταση μερικών χλιομέτρων στα επίκεντρα τους, σχετίζονται? Δυστυχώς και αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί πρόχειρα από την πολιτεία.
KF Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 06:04 πμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 06:04 πμ http://www.patris.gr/articles/231227?PHPSESSID=#.UjfcfH-NZiw Αυτο συναδελφοι τα λεει ολα για οσους το θυμαστε
panos Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 08:02 πμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 08:02 πμ Θα μας πει κανας σεισμολόγος αν το ρηγμα της Πάρνηθας ή τα πρόσφατα ρηγματα στον Παρνασσό ήταν γνωστά ή έγιναν εκ των υστέρων? Και δεν μιλάω απλά καταγεγραμμένα πάνω σε γεωλογικό χάρτη.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 11:53 πμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 11:53 πμ Για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις, κι επειδή μας διαβάζουν και άνθρωποι -πιθανότητα χωρίς τεχνική κατάρτιση- που τους έφερε εδώ η αγωνία για την κατάσταση που βιώνουν: Ο σκοπός του πρωτοβάθμιου ελέγχου είναι η άμεση προστασία των ανθρώπων που τα σπίτια τους έχουν υποστεί επικίνδυνες βλάβες. Ο έλεγχος αυτός διεξάγεται υπό την έντονη ψυχολογική πίεση των γεγονότων, και το αποτέλεσμά του συνήθως είναι ολίγον υπερβολικό. Γιαυτό έρχεται ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Του οποίου ο σκοπός -από μία άποψη- είναι να προστατέψει από τους κινδύνους της εκτός οικίας διαμονής, εκείνους που τα σπίτια τους δεν έχουν πάθει όντως σοβαρές βλάβες. Κανείς από αυτούς τους ελέγχους δεν είναι έλεγχος στατικής επάρκειας. Κανείς από αυτούς τους ελέγχους δεν αποσκοπεί στον καθορισμό της μακροπρόθεσμης τύχης του κάθε κτίσματος. Κανείς από αυτούς τους ελέγχους δεν πιστοποιεί ότι το κτίσμα είναι αβλαβές, και κανείς δεν προσδιορίζει την σημαντικότητα των όποιων βλαβών για την μελλοντική χρήση.
Γιάννης Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 12:33 μμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 12:33 μμ (edited) Επίσης, υπάρχουν πιθανότατα παλιές ψαθυρότατες κατασκευές τις οποίες μπορεί να μην τις άγγιξαν 1-2 μικροί σεισμοί. Δεν σημαίνει ότι θα είναι ασφαλείς σε ένα 6άρι! Κακά τα ψέματα παιδιά και χωρίς καμία δόση υπερβολής: Τόσο σεισμογενής χώρα με τέτοιες αντισεισμικές κατασκευές υπάρχουν μόνο σε χώρες του "τρίτου κόσμου". Οι πολιτισμένες σεισμογενείς χώρες (και αναφέρω: Δυτική ακτή ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και άλλες) είναι πολύ μπροστά στην αντισεισμική νοοτροπία. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να πείσεις νέους ανθρώπους ότι "η τριώροφη πολυκατοικία του '65, είναι καλή-χρυσή αλλά δεν μπορείς να κάνεις προσθήκη χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και πιθανότατα ενισχύσεις" και να σου λένε ότι "έλα μωρέ, δεν χρειάζεται..."Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα αφυπνιστεί ο κόσμος χωρίς να γίνει κανένα φοβερό κακό... Γιατί αν κάνει κανένα 6.5άρι ή 7άρι σε κατοικημένη περιοχή (όπως έκανε και κάνει συνεχώς στο Canterburry της Νέας Ζηλανδίας, θα κλάψουν πολλές μανούλες...και ειδικά μέσα στην κρίση, θα πάθουμε μεγάλη πανωλεθρία σαν χώρα.... Πιστέψτε με: Στοιχίζει πολύ λιγότερο να έχουμε σωστή αντισεισμική νοοτροπία!! Δείτε τις δύο εικόνες που ανεβάζω! Η διαφορά είναι προφανής νομίζω...Ο πιο κοντινός "μεγάλος" σεισμός στο λεκανοπέδιο ήταν το 6άρι στην Πάρνηθα το 1999. Θυμάστε τι έγινε. Από εκεί και πέρα στον Κορινθαικό έχει μέχρι και 6.7R Edited September 17, 2013 at 12:34 μμ by Γιάννης
georg coco Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 06:00 μμ Δημοσιεύτηκε September 17, 2013 at 06:00 μμ Είδα το Cristchourch του Γιάννη και θυμήθηκα κάποιες φωτ/φίες που έχω φυλάξει. Η τρίτη είναι από Τουρκία: Ένα δομά για τρεις νομά στην πόρτα Domus το κλειδί και στο καφάσι η τιβί κι αφού δεν έχουμε ντουλά στο τοίχο βάζουμε καρφιά... Και Γιάννη αφού σωστά το λες ότι δεν μπορείς να πείσεις νέους ανθρώπους για την αναγκαιότητα αντισεισμικού ελέγχου και για την πιθανότητα μιας ενίσχυσης φαντάσου τι γίνεται με τους υπόλοιπους για να μην αναφέρω κατηγορίες... εγκεφάλων και παρεξηγηθώ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα