Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλίση συλλέκτη ηλιακού για βέλτιστη απόδοση.


Recommended Posts

Δεν είναι real time η παραγωγή ζνχ. Αν σου τελειώσει το πρωί το αποθηκευμένο ζνχ ότι προσανατολισμό και να έχεις δεν αλλάζει. Οπότε μείνε στον νότιο που όλη μέρα δίνει κάτι παραπάνω και φρόντισε να έχεις αποθηκευμένο αρκετό ζνχ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Θέλω να βάλω ηλιακό συλλέκτη σε στέγη η οποία είναι προσανατολισμένη στο Νότο. Απ' όσο ξέρω η ιδανική κλίση τοποθέτησης είναι 40 - 45 μοίρες. Η στέγη έχει κλίση περίπου 15 μοίρες (27,5%) και με προβληματίζει το αισθητικό κομμάτι της υπόθεσης καθώς μιλάμε για την πρόσοψη του σπιτιού. Μου είπε ο υδραυλικός ότι αν βάλω επιλεκτικό συλλέκτη μπορω να ακολουθήσω την κλίση της στέγης χωρίς να έχω θέμα με την απόδοση του ηλιακού. Ισχύει αυτό ή να υπερύψωσω τον ηλιακό σε σχέση με την στέγη ώστε να είμαι σίγουρος; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

αν θελεις να κανεις κατι τετοιο πρεπει να αντικαταστησεις το χασιμο της κλισης με επιπλεον επιφανεια.

αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να συννενοηθεις με τον κατασκευαστη ωστε οταν γινει η παραγγελεια σου απο το καταστημα να καταλαβουν οτι ζητας επιπλεον συλλεκτη που ειναι εκτος της κλασσικης γραμμης.

μιας και οι κατασκευαστες ειναι ελληνες (φανταζομαι δε θελεις εισαγωμενο κατι που κατασκευαζεται κατεξοχην εδω) δε θα υπαρξει προβλημα (αν και πολλοι θα αναρωτηθουν τι τα θελει 6τμ συλλεκτη για 200 λιτρα θερμοσιφωνα)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω βάλει 200lt δοχείο κ 3μ2 επιλεκτικό συλλέκτη, προσανατολισμό Νότιο, αλλά η κλίση της στέγης την οποία και ακολούθησα(18-20 μοίρες) δεν είναι ικανοποιητική και μου δημιουργεί πρόβλημα στην απόδοση.Το ιδανικό για μένα είναι πείπου 50-55 μοίρες, ώστε να έχεις καλύτερη απόδοση το χειμώνα, που το χεις κ ανάγκη....τώρα σκέφτομαι να προσθέσω κ άλλον συλλέκτη.......

Link to comment
Share on other sites

Εσεις που σκεφτεστε να προσθεσετε συλλεκτες γιατι η κλιση σας ειναι μικρη, σκεφτειτε το ξανα! Καλοκαιρι - 6τμ επιλεκτικου - κλιση 15° και ΟΧΙ δοχειο 2 τονους = μεγαλοπρεπεστατο σκασιμο! Πυροτεχνηματα δεν θα εχει, αλλα μια πλημυρα ενδεχομενως θα την εχετε!

 

Σοβαρα, αν θελεις να βαλεις περισσοτερα τμ για να εκμεταλευτεις περισσοτερο ηλιο το χειμωνα, πρεπει το Μαιο να ανεβαινεις στη στεγη και να σκεπαζεις τους συλλεκτες ολους εκτος απο κανα δυο τμ. Αλλιως θα το παρετε στα χερια το συστημα.

Link to comment
Share on other sites

4,2τμ εχω ηδη σε καλυτερη κλιση (40 μοιρες) σε 200 λιτρα ηλιακου. χωρις καταναλωση το καλοκαιρι φτανει μετ απο 2-3 μερες οριακα στους 100 βαθμους (με την ανακυκλοφορια που εχω βεβαια παει με το ζορι 78).

αν πας στις 15 μοιρες εχεις ( στο συγκεκριμενο μοντελακι) ισοδυναμη επιφανεια 3,8 (επετρεψε μου για πρακτικους λογους να θεωρησω οτι αυτο το 10% δεν μεταβαλεται τοσο πολυ στην διαρκεια του ετους).

συνεπως η επιφανεια των 6,6τμ (που ειναι οριακα υπερβολικη) ειναι στην πραξη 5,7τμ (τοσο χρησιμοποιει η συγκεκριμενη εταιρια στον 350αρη της).

αρα λοιπον δεν ειναι τοσο τραγικο το προβλημα (ακομα και σε τοσο αποτομη μεταβολη επιφανειας +50%). πρακτικα το κλειστο κυκλωμα θα χασει αρκετο μερος του υγρου (θα φυγει απο το ασφαλιστικο, κατι που γενικα το καλοκαιρι δεν ειναι ασυνηθιστο - ενας λογος οτι τον οκτωβρη ελεγχεις παντα την πληρωση και συμπληρωνεις) ωστε τελικα στον εναλλακτη του δοχειου να εχει περισσοτερο ατμο απο οτι συνηθως και η συναλλαγη να ειναι πεσμενη. εικαζω οτι το πολυ το νερο να παει 110 βαθμους σε ενα καυτο σ/κ που θα λειπει καποιος απο το σπιτι - εκει θελει προσοχη βεβαια διοτι αν οι σωληνωσεις ειναι πλαστικες/πολυστρωματικες και δεν παρεμβαλεται θερμοστατικη βαλβιδα θα ανοιξεις συντριβανι.

 

ωστοσο

θεωρω οτι τον ηλιακο τον θελουμε για να παραγει νερο οσο περισσοτερες μερες το χρονο γινεται και ιδιως τον χειμωνα (το καλοκαιρι ενδεχεται το νερο του δικτυου να μπει στο σπιτι ακομα και με 24 βαθμους ) αρα σε μια καινουρια κατασκευη οταν μελεταμε εναν ηλιακο καλυτερα θα ηταν να εχουμε στοχο την καλυψη τον αναγκων τον χειμωνα (ιδανικα , αν βγαλει λιγο ηλιο για ενα διωρακι να εχεις 45 βαθμους στο δοχειο σου ) και αν βρισκουμε τροπους αποφυγης αστοχιων το καλοκαιρι (ειτε καλυψη συλλεκτων ειτε ανακυκλοφορια ζνχ , ειτε κυκλωμα ψυξης με θερμοστατη και φυσικη/βεβιασμενη κυκλοφορια κλπ)

Edited by pankrok
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

pankrok, συμφωνω, αλλα οχι απολυτως! Αυτο που λεω ειναι πως αν εχεις ηλιακο σε στεγη (αρα και 15° κλιση) δεν πρεπει να πας σε μεγαλυτερη επιφανεια συλλεκτη γιατι εναι δυσκολο να ανεβαινεις το Μαιο να σκεπαζεις και τον Οκτωβριο να ξε-σκεπαζεις. Εσυ ο ιδιος μπορει να το κανεις, αλλα ο πελατης σου δεν ειναι βεβαιο. Ειναι διαφορετικο να ειναι οι συλλεκτες σε δωμα.

Η γνωμη μου λοιπον ειναι πως το να προσπαθεις να "ξεζουμισεις" τον ηλιο εχει κοστος και οικονομικο αλλα και προσωπικο (περισσοτεροι συλλεκτες, φθορες, συντηρηση, ελεγχο λειτουργιας, εξτρα αυτοματισμοι) που ο νορμαλ ανθρωπος πιθανον να μην ειναι διατεθειμενος να υποστει. Αφηνω το οτι τα δικα μας καλοκαιρια δεν ειναι παιξε-γελασε, με 35°+ τον Ιουλιο π.χ., ποιος θελει να κανει καυτο μπανιο; Μια θαλασσα ψαχνουμε ολοι να χωθουμε!

 

Εκτος των αλλων, μεγαλο ειναι και το θεμα της περιοχης: στα Γιαννενα ας πουμε, μια ηλιολουστη μερα του χειμωνα ο ηλιος θα βγει κατα τις 12 - 1 το μεσημερι λογω ομιχλης, αρα ειναι δωρο - αδωρο να σηκωσεις τους συλλεκτες σου στις 60° ας πουμε, δεν προκειται ποτε να δεις τον πρωινο ηλιο του χειμωνα!!

 

Σαν μηχανικοι θεωρω πως δεν ειναι θεμιτο να προσπαθουμε να επιτυχουμε το βελτιστο με οποιοδηποτε κοστος. Οφειλουμε να επιτυγχανουμε μια πολυ καλη λυση μεσα στο πλαισιο που οριζει η καθε εγκατασταση. Δεν μπορουμε να πουμε στον πελατη μας π.χ. να φτιαξει αλλο σπιτι γιατι η στεγη του που βλεπει Νοτο δε χωραει τους συλλεκτες που θελουμε να βαλουμε για να καλυψουμε το 100% της απαιτησης για ζνχ. Θα βαλουμε οσους μπορουμε (και αντεχει η τσεπη του) και θα εχουμε το 60% ή το 70%. Μια χαρα ειναι κι αυτο. Οπως επισης δεν μπορουμε να του πουμε να το περιστρεψει γιατι δεν εχει στεγη στο Νοτο: θα τους βαλουμε περιπου στο Νοτο, ακομα και μια αποκλιση 25-30° δεν επιφερει μεγαλη απωλεια αποδοσης σε ετησια βαση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συμφωνω (αντε να μην πω απολυτα)

ωστοσο οταν ο πελατης ζηταει μεγαλυτερη αποδοση τον χειμωνα τι θα του πεις , οτι δεν γινεται?

αυτες ειναι λιγο πολυ οι εναλλακτικες του.

παρεπιπτωντως σκεφτηκα και μια αλλη η οποια ειναι αυτοματη (automatic by hand ενα πραμμα) και δεν θελει καμια προσπαθεια .

αν ταιριαζει με την οροφη (καθαρα αισθητικο θεμα ) θα μπορουσε να προστεθει ενα σκιαστρο σε θεση που τον χειμωνα δε θα σκιαζει καθολου τους συλλεκτες ενω το καλοκαιρι θα σκαιζει το 20-25% . (θα μπορουσε να ειναι ενα σκεπαστρο που θα καλυπτει το δοχειο (αν μπει εξωτερικα) και θα προεκτινεται νοτια τοσο ωστε τον χειμωνα να κανει σκια στην ψηλοτερη θεση του ηλιου ακριβως πανω στο πλαισιο του συλλεκτη)

αν μπορει ο αρχιτεκτονας να το κανει αυτο μερος του σχεδιου του (οπως κανουν πχ τις περσιδες στα πλαισια του βιοκλιματικου σχεδιασμου)θα ειχε ενδιαφερον.

 

πρακτικα παντως ετσι και αλλιως ο ηλιακος απαιτει ασφαλη προσβαση τουλαχιστον στο δοχειο ωστε να μπορει καποιος ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ να αλλζει ανοδια, να βαζει υγρα κλπ. αρα η τοποθετηση στην κερμαοσκεπη πρεπει απαραιτητως να εξασφαλιζει κατι τετοιο (πχ υποδοχες για αφαιρουμενα ρελια , σημεια δεσιματος του τεχνικου κλπ) κατι που γενικα δεν εχω δει να συμβαινει (πχ το δικο μου δωμα δεν εχει καν καγκελα και ειναι και επιπεδο)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα 3,2 τμ επιφάνεια για 200 λίτρα νερό μποίλερ είναι λίγα.

Τα 200 λίτρα χρειάζονται μια επιφάνεια της τάξεως των 5τμ δια να δει κανείς στο νερό χρήσεως Δτ περίπου στους 30-35 βαθμούς τον χειμώνα και 40-50 το καλοκαίρι σε μέρες με πλήρη ηλιοφάνεια.

Οσο πιο ζεστό είναι το νερό χρήσεως τόσο πέφτει και η απόδοση της εγκατάστασης και την ενέργεια την ξεβράζει ο συλλέκτης.

Τα βεβιασμένα ηλιακά φίλε pasla δεν σκάνε το καλοκαίρι και αλίμονο αμα σκάγανε έτσι για πλάκα.

Πέρα από όλα αυτα συμφωνώ ότι αν κάποιος δεν έχει μεγάλες καταναλώσεις το καλοκαίρι ή απουσιάζει καλό είναι να τα σκεπάζει.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

σωστα.

3 ειναι παρα πολυ λιγα και ουσιαστικα ειναι μονο για καλοκαιρι.

και εννοειται οτι το δοχειο για να σκασει (δοκιμασμενα στα 12bar - πρακτικα αυτο σημαινει οτι ξεπερνανε τα 16) πρεπει να εχεις σφραγισει το ασφαλιστικο η να ειναι κινεζικο απο τα "καλα"(ακομα και ετσι πιθανοτερο ειναι να χανει ολη την ωρα παρα να σφραγισει σε μεγαλη πιεση)

παντως αν γινει μπαμ απο αστοχια η πλημυρα θα ειναι το τελευταιο που θα μας απασχολησει (αν εχετε δει το βιντεακι με την δοκιμη στο mythbusters, 60 λιτρα θερμοσιφωνας εκτοξευτηκε πανω απο 100 μετρα υψος οταν εσκασε (στα 22 bar) ο δε πατος του απο κοιλος εγινε πλακε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.