Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχετικά με άντληση νερού και επανέγχυση του σε υδροφόρο στις γεωτρήσεις γεωθερμικών συστημάτων


Geoscopio

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

παρακαλώ θα ήθελα αν είναι εύκολο κάποιος να μου απαντήσει αν η ενέργεια που χρειάζεται για να αντληθεί νερό από βάθος χ και στάθμη υδροφόρου χ-ψ και να επιστρέψει μετά από απόσταση Α σε γεώτρηση εμπλουτισμού στον ίδιο υδροφόρο με πτώση (με βαρύτητα) είναι ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη με την ενέργεια που χρειάζεται για την ίδια άντληση και μεταφορά του νερού στην ίδια απόσταση Α στο τέλος της οποίας όμως είναι κανάλι που διοχευτεύει έπειτα το νερό σε καλλιέργεια. Η απόσταση Α θεωρούμε ότι είναι οριζόντια και κατά την αντληση και εμπλουτισμός η ροή του νερού κάθετη. Αν είναι απαραίτητο, η άντληση θα αφορά πχ 15λίτρα/δευτερ.

Ευχαριστώ πολύ

Edited by Geoscopio
Link to comment
Share on other sites

Η ενέργεια για την άντληση είναι ανάλογη με την παροχή (Q) x μανομετρικό ή διαφορική πίεση (H).

Θεωρούμε ότι η παροχή είναι ίδια και στις 2 περιπτώσεις άρα την ξεχνάμε.

 

Ψάχνουμε λοιπόν μόνο το απαραίτητο μανομετρικό. Μανομετρικό έχεις με 3 τρόπους στην εφαρμογή σου,

 

α. από υψομετρικές διαφορές. Στο σημείο που αντλείς μετράς από την επιφάνεια του νερού που το παίρνεις μέχρι εκεί που το ανεβάζεις. Αν η ίδια σωλήνωση το ξανακατεβάζει σε δεξαμενή νερού στο ίδιο επίπεδο τότε το μανομετρικό σου είναι μηδέν (είναι σαν κλειστό κύκλωμα - κύκλος). Αν η επιφάνεια του νερού είναι σε διαφορετικά επίπεδα τότε παίρνεις την διαφορά τους.

 

β. από τριβές σε σωληνώσεις και εξαρτήματα. Τριβές έχεις και στα κάθετα και στα οριζόντια τμήματα. Το πόσο θέλει υπολογισμό αλλά για την σύγκριση ψάχνεις μόνο τις διαφορές τους.

 

γ. Η απαραίτητη πίεση για την γεώτρηση "εμπλουτισμού". Δηλαδή το νερό στην εφαρμογή σου δεν πέφτει σε μια ανοιχτή δεξαμενή αλλά μέσα σε υδροφόρο ορίζοντα με συγκεκριμένη περατότητα και άρα απαιτεί κάποια πίεση. Δεν έχω ιδέα πως υπολογίζεται αλλά πρέπει να ξέρεις τον τύπο του υδροφόρου, την περατότητα του εδάφους, κλπ. Δες και http://www.geo.auth.gr/763/ch7.htm .

 

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.