Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασια με υγραεριο.


gio

Recommended Posts

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

 

με βάση τα ισχύοντα πρότυπα (τα οποία δεν υπάρχουν καν στην 15η ΠΔ) οι ανιχνευτές υγραερίου πρέπει να είναι αντιεκρηκτικού τύπου υποχρεωτικά?

Να σημειώσω ότι κοστολογικά οι απλοί ανιχνευτές σε σχέση με τους αναλογικούς αντιεκρηκτικούς (αν αυτό απαιτείται τελικά) δεν έχουν καμία σχέση. 

Link to comment
Share on other sites

Η λογική λέει οτι δεν εχει νόημα να υπάρχει ανιχνευτής αερίου που δεν είναι αντιεκρηκτικού τύπου , αλλίως και μια φλόγα στο χώρο ανιχνευτής αερίου είναι :smile: .

(Βεβαια αυτό δεν είναι τελείως σωστό γιατί μπορεί να ανιχνεύεις ένα αέριο πολύ πριν δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα , αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ)

Τώρα , για αυτό που εννοείς δες εδώ http://www.critical-environment.com/blog/what-is-the-difference-between-explosion-proof-and-intrinsically-safe-gas-detectors/

Οι πρώτοι ειναι αρκετά πιο ακριβοί και ειναι αυτοί που συνήθως λέμε οτι ειναι αντιεκρηκτικού τύπου.Ανάλογα με τον χώρο (δες την κωδικοποίηση ATEX) μπορεί να απαιτούνται μόνο οι πρώτοι (συνήθως όμως σε βιομηχανία) .

Αμα θες για κανα λεβητοστάσιο κατοικίας πχ , που έχει μέσα πίνακα με  κανονικά ρελέ πχ  , τι να τον κάνεις τον ανιχνευτή αντιεκρηκτικού τύπου ,απλά  ζήτα απο τον προμηθευτή συμμόρφωση στο πρότυπο  .

Γενικά για κατοικίες θες συμμόρφωση στο ΕΝ50194 , αλλά για τις άλλες εφαρμογές θες συμμόρφωση σε άλλα πρότυπα πχ ΕΝ60079 ( 94/9/EC )

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Δεν κατέληξα όμως κάπου. Εννοώ πότε εφαρμόζεται το 50194 και πότε το 60079. Και συγκεκριμένα δεν αναφέρομαι σε οικιακή κατανάλωση αλλά σε περίπτωση χρήσης υγραερίου σε κουζίνα εστιατορίου ή και χρήση υγραερίου σε βιοτεχνία (όχι εκτεταμένη χρήση αλλά σε κάποιο σημείο λειτουργία μίας συγκεκριμένης μηχανής με χρήση υγραερίου). Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι πρέπει (αλλά πως) να καταταχθεί ο χώρος από άποψη εκρηκτικότητας. Αυτό που βρήκα ψάχνοντας μιλάει για παραγόμενα εκρηκτικά προιόντα που εδώ δεν έχουμε. Επίσης τι νόημα θα είχε να βάλω ανιχνευτές αντιεκρηκτικούς όταν ολόκληρη η υπόλοιπη εγκατάσταση του χώρου δεν είναι αντικεκρηκτικού τύπου

Link to comment
Share on other sites

Το 50194 ειναι μόνο για κατοικίες ,για τις χρήσεις που θες κανονικά δεν επιτρέπεται  .

Εσυ εισαι στην χαμηλότερη κατηγορία, (εκρηκτικό μιγμα μπορει να δημιουργηθεί μόνο από ατύχημα-δυσλειτουργία και όχι υπο κανονικές συνθήκες).

Δες και εδώ (εξηγεί και τι ακριβώς πρέπει να αναφέρει πάνω ο ανιχνευτής ανα κατηγορία )  https://library.e.abb.com/public/d4c253ea24de4a358962d2f50eefe057/11507_Explosive_atmospheres_brochure_3AUA0000037223_REVC_EN_lowres.pdf

 

edit:

Για να σε βοηθήσω στην επιλογή σε ανάλογη περίπτωση εψαχνα και εγω να δω αν ημουν καλυμμενος οταν ενας εγκαταστάτης

έβαλε ενα απλό ανιχνευτή των 70€ σε ενα εργαστήριο.

Η πυροσβεστική δεν εχει πρόβλημα  , αυτοι δεν ξέρουν τα δικά τους πρότυπα θα ξέρουν για τα άσχετα....

Με λιγο ψαξιμο ειδα οτι δεν ειναι ΟΚ .Οταν γίνει στραβή (και πιστεψε με οπου να ναι θα ακουσουμε για το πρώτο μπαμ απο αέριο σε κατοικίες , ειναι απλη στατιστική , μακαρι να διαψευστώ ) ολοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν την ουρά τους απ' εξω, και θα μείνει  με τον μουντζούρη ο επιβλέπων και υπογράφων μηχανικός...

Στο τέλος - τέλος δεν θα τα βάλεις από την τσέπη σου . Εγω ζήτησα ΥΔ από τον εγκαταστάτη οτι ο ανιχνευτής ειναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο  αέριο  και για την συγκεκριμένη  χρήση (και πάλι δεν ειμαι καλυμμένος , κουτοπονηριά είναι από μέρους μου ...)

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συναδελφοι καλησπέρα,

 Προσφατα σε  ξενοδοχειο εγινε έλεγχος απο την Πυροσβεστικη Υπηρεσια  για την εφαρμογη της μελετης πυρασφαλειας. Στη μελετη φαινεται ο χωρος Παρασκευαστηριου Πρωινων χωρις τη χρηση υγραεριου. Εκ των υστερων ο ιδιοκτητης τοποθετησε φιαλες υγραεριου και φριτεζα. 

Εκτος της συμπληρωματικης μελετης για την εγκατασταση υγραεριου, τι αλλο θα χρειαστει να καταθεσω στην αρμοδια Π.Υ;

Ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

 

Συνάδελφοι καλημέρα,

Η 31856/2003 στην παράγραφο 6.3.5.1.3 για εσωτερικούς επαγγελματικούς χώρους αναφέρει:

¨Σε εσωτερικούς ενιαίους χώρους επαγγελματικής χρήσης συνολικού όγκου άνω των 50 m3 επιτρέπεται η εγκατάσταση μέχρι 4 φιαλών υγραερίου (βουτάνιο, μίγμα ή προπάνιο) συνδεδεμένων σε συστοιχία συνολικής χωρητικότητας σε υγραέριο μέχρι 100 kg. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται η αποθήκευση μόνο δύο φιαλών υγραερίου μη συνδεδεμένων, είτε αυτές είναι πλήρεις εφεδρικές είτε κενές.¨
 

Μόνο σε συστοιχία μπορεί να είναι οι 4 αυτές φιάλες?

 

Δεν μπορούν να συνδέονται απ' ευθείας σε συσκευή υγραερίου μέσω ρυθμιστή πίεσης και εύκαμπτου σωλήνα?

Επίσης αν έχω τις 4 που λέει, και έχω και 2 αποθηκευμένες παύω να είμαι Κατηγορία 0?

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να έχεις 4 φιάλες εγκατεστημένες και 2 φιάλες αποθηκευμένες

Για να λειτουργούν όλα αυτά πρέπει να έχεις συλλέκτη με όλα τα προβλεπόμενα εξαρτήματα, ρυθμιστή υψηλής και χαμηλής, ανεπίστροφη, φίλτρο, βάνες, ηλεκτροβάνα, ανιχνευτές.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ @Panagiotis_H

άρα με 4+2 είμαι κατηγορία 0.

μπορεί η κάθε συσκευή να συνδέεται με 1 φιάλη μέσω εύκαμπτου χωρίς συστοιχία?

επειδή φαντάζομαι θα βγαίνει πιο φτηνά αν αποφύγεις το δίκτυο σωληνώσεων με κολλεκτέρ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.