Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά αυθαιρέτου


klikos

Recommended Posts

Εχω βρει για να αγορασω ενα αυθαιρετο 60 τμ ηλεκτροδοτουμενο σε οικοπεδο 500 τμ στην Παλαια Φωκαια . Το κτισμα ειναι

σε αθλια κατασταση και ο προυπολογισμος επισκευης ειναι περιπου στις 40000 χιλ.

Η ερωτηση εχει να κανει με το εξης , με συμφαιρει η αγορα και επισκευη ή με συμφαιρει η αγορα σαν οικοπεδο με μελλοντικη δυνατοτητας κανονικου κτισματος με τον καινουργιο νομο .Μηπως δεν συμφαιρει η αγορά ?

Το οικοπεδο βρισκεται στην οδο Μουριας (παραλληλη στην Λαυριου μεταξυ Αναβυσσου και Παλαιας Φωκαιας 300 μετρα απο τον οικισμο ΑΤΕ που ειναι εντος σχεδιου και 1 χιλ απο την Λ Καραμανλη στην Αναβυσσο .

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι λίγο ριψοκίνδυνη η αγορά έτσι κι αλλιώς στις μέρες μας, επισκεφθείτε έναν εκτιμητή (όχι μεσίτη) να σας κάνει μια εκτίμηση του ακινήτου με εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης.

Παράλληλα, η επίσκεψη σε ένα μηχανικό θα σας διαφωτίσει σχετικά με το καθεστώς της περιοχής και τις δυνατότητες δόμησης του οικοπέδου.

Μην τσιγκουνευτείτε να πληρώσετε λίγα χρήματα προκαταρκτικά, προκειμένου να είστε σίγουρος τι αγοράζετε...

Link to comment
Share on other sites

Και συμπληρώνοντας τον προλαλήσαντα συνάδελφο, να συνεκτιμήσεις στο όποιο κόστος ανακαίνισης και ένα κόστος από 5 έως και 10 χιλιάδες (μπορεί και περισσότερο) για να παύσει να είναι αυθαίρετο.

Ως αυθαίρετο δεν μπορείς καν να το αγοράσεις.

 

Αν το αγοράσεις αφού θα έχει κατεδαφιστεί το υπάρχον υπολόγισε αν δικαιούσαι να βγάλεις άδεια για νέα ανοικοδόμηση κλπ κλπ…

 

Είναι νομίζω μονόδρομος να πας σε τεχνικό γραφείο με ότι σχέδια υπάρχουν παραμάσχαλα και τίτλους να κάνει έναν πολεοδομικό προέλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός που θα επισκεφθείς, θα μελετήσει τους όρους δόμησης της περιοχής, την "αγορα" και θα σε συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνεις.

 

Για το αν συμφέρει να κρατήσεις "αδειο".

Η να κρατήσεις το αυθαίρετο + 40000ε επισκευής.

Η ... .... και πάει λέγοντας.

 

Κρινοντας βεβαια απ'τα λεγόμενα σου πως ο ιδιοκτήτης θα το νομιμοποιήσιε, προφανώς θέλει να το πουλήσει μαζί με το κτίσμα. Λύση βέβαια υπάρχει για όλα...

Link to comment
Share on other sites

Επισκεφτικα 2 μηχανικους οι οποιοι σε μια πρωτη επαφη και προς τιμην τους αφιλοκερδος μου ειπαν την γνωμη τους .

Και οι 2 μου ειπαν οτι δεν γινεται να το γκρεμισω και να το κτισω απο την αρχη και οτι με τα μεχρι τωρα δεδομενα στην περιοχη δεν εχει γινει καν κουβεντα για να ενταχθει η περιοχη στο σχεδιο , επιση οτι μελλοντικα δεν γνωριζουν πως θα διαμορφωθει ο νομος και αν θα επιτραπει υπο καποιες συνθηκες η δομιση εκτος σχεδιου σε καποια αποσταση απο ηδη οικοισμους .

Ο ενας μου προτεινε να προσεξω πολυ στα συμβολαια η περιγραφη τις κατασταση του ακινητου και οι ενδεχομενες επισκευες πρεπει να αναγραφονται στα χαρτια τακτοποιησης για να ειναι ευκολοτερη η αδεια μετα απο την πολεοδομια .

Η αδεια επισκευης ο ενας μου ειπε περιπου 600 ευρω και ο αλλος 2000 χιλιαδες . Ο ποιος ακριβος μου ειπε οτι δεν μπορω να κανω νομιμα την δουλεια με αδεια μικρης κλιμακας και μπορει να παρουσιαστουν προβληματα κατα την επισκευη .

Επισης οτι καποια στιγμη ισως πρεπει να πληρωσω καποιο ποσο και στην τραπεζα γης εαν και εφ οσον γινει για τα 25 τμ ,διοτι το σπιτι ειναι 35 με αδεια προ του 76 και τα 25 χωρις αδεια .

Edited by klikos
Link to comment
Share on other sites

Αρα δε μιλάμε για οικόπεδο. Μιλάμε για τμήμα αγροτεμαχίου, στυλ Χαλκιδικής. "Κατάτμηση" σε 500άρια τεμάχια που πωλούνται για...οικόπεδα.

 

Συνεπως δε σε συμφέρει να το γκρεμίσεις, διότι δε μπορείς να χτίσεις καθόλου. Αρα πρέπει να νομιμοποιηθεί με τον 4178 και αμέσως να βγεί η άδεια μικρής κλίμακας (;) για τις επισκευές. Προσοχή στο ερωτηματικό. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τις άδειες για τι τύπου άδεια χρειάζεσαι.

Το θετικό ειναι πως το τοπογραφικό που θα χρησιμοποιήσεις για την μεταβίβαση, θα το χρησιμοποιήσεις για για την πολεοδομία. Οπότε αν καταλήξεις στην αγορά του, ξεκίνα με ένα σωστό τοπογραφικό απ'την αρχή, σε συννενόηση με τον/τους μηχανικούς.

Με τον 4178 θα έχεις νόμιμα πλέον και τα 25τμ άνευ αδείας. Και οικονομικά, διότι κάπου εκεί στο "προ του 76" το πρόστιμο είναι μικρό. Αν δεν απατώμαι...

Link to comment
Share on other sites

 ...αυθαιρετο 60 τμ ηλεκτροδοτουμενο σε οικοπεδο 500 τμ στην Παλαια Φωκαια...

Πόσα χρόνια ζωής έχει ακόμα το κτίσμα???

Παραθαλάσσιο, με τμήμα αυθαίρετο και άλλο τμήμα προ του 76, όπως μας γράφεις, είναι επίφοβο

και θέλει πολύ καλό έλεγχο όσο αφορά την εναπομένουσα στατική του ικανότητα. 

 

Μην κάνεις λόγο για 40.000 ευρώ ως κόστος επισκευής

αν πρώτα δεν κάνεις τους ανάλογους ελέγχους!!!

Χωρίς ελέγχους και μετρήσεις πως κατέληξες στο συμπέρασμα πως το κόστος επισκευής είναι 40 χιλιάρικα?? 

 

Υπάρχει κόσμος που έχει αγοράσει παλαιά παραθαλάσσια 

και μέσα στην πενταετία το μετάνιωσε πικρά...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Συνάδελφοι , πελάτης θέλει να αγοράσει σε εκτός σχεδίου αυθαίρετη κατοικία που εντάχθηκε στον 4495 και ζητά να το ελέγξω πριν το αγοράσει. 

Το ακίνητο είναι σωστό ως προς το περίγραμμα και εμβαδόν, βάσει των σχεδίων της ρύθμισης. Το πρόστιμο όμως δεν είναι σωστό ως προς την Α΄ κατοικία.

Ερώτηση : Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για τον τρόπο που έβγαλε ο μηχανικός του ιδιοκτήτη το πρόστιμο;  Δηλαδή θα πρέπει να κάνω συστάσεις στον μηχανικό του;

Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, psycho said:

............ πελάτης ................. ζητά να το ελέγξω πριν το αγοράσει. 

.......Το πρόστιμο όμως δεν είναι σωστό ως ..........

Ερώτηση : Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για τον τρόπο που έβγαλε ο μηχανικός του ιδιοκτήτη το πρόστιμο; ..........

Εσύ ως Μηχανικός μέχρι να υπογράψεις κάτι δεν είσαι υπεύθυνος.

Εσύ όμως αφού σου αναθέτει κάποιος να ελέγξεις την υπαγωγή οφείλεις να τον ενημερώσεις για τα όποια ελαττώματα έχει ή δεν έχει η υπαγωγή και να ενημερώσεις ότι σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο ή άλλο φανεί πρόβλημα που μπορεί να ανακληθεί η υπαγωγή θα έχει τεράστια προβλήματα ο αγοραστής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.