Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ίσως ανόητη απορία περί "g"


Billator

Recommended Posts

Καλησπέρα, μου έχει δημιουργηθεί μια απορία σχετικά με την τιμή της επιτάχυνσης της βαρύτητας g καθώς μελετούσα ένα σύγγραμμα.

 

Λοιπόν η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι η επιτάχυνση που αποκτάει ένα σώμα όταν βρεθεί μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Η τιμή της δεν εξαρτάται από το βάρος του σώματος. Δεν θα αναφερθώ σε μεταβολές της σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά στην επιφάνεια της θάλασσας στο γεωγραφικό πλάτος 45ο οπου ορίζετε η τιμή της. Κατά την απομάκρυνση  από την επιφάνεια της θάλασσας μειώνετε η τιμή του με βάση τον νόμο της παγκόσμιας έλξης. Και όπως είναι λογικό όσο προχωράμε σε βάθος στο πυθμένα της θάλασσας αυξάνετε οριακά η τιμή του g. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σταματάει να αυξάνει η τιμή της σε βάθος 4.500m κάτω απο την επιφάνεια  της γής, καθώς το τετράγωνο της απόστασης μειώνεται κατά πολύ όσο κατεβαίνουμε περαιτέρω. Στο κέτρο της γης ποια είναι η τιμή του; Υφίσταται εκεί ως μέγεθος;

 

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Όταν είσαι πολύ βαθιά στη γη, τόσο που περισσότερη μάζα είναι από πάνω σου παρά από κάτω σου, λογικό είναι να μειώνεται το g.

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια, μια καλή παραδοχή που χρησιμοποιούμε συνήθως (δεν λαμβάνει υπόψη την διαφορά πυκνότητας φλοιού - μανδύα - πυρήνα), είναι ο γραμμικός νόμος με μηδενικό g στο κέντρο της γης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.