Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κατερίνα,

Το καλοκαίρι που δούλεψες δροσισμό, σε τι θερμοκρασία είχες του θερμοστάτες χώρου? Δούλεψες μόνο το πάτωμα? Δε σου υγροποιούσε το πάτωμα? Σε ποια περιοχή είσαι ?

Στοιχεία κατανάλωσης της αντλίας σε kWh ξέρεις? Ποιά περίοδο δούλεψε ο δροσιμός?

Την αντλια την ειχα στους 19 και το θερμοστατη χωρου στους 27. Δεν υγροποιηθηκε το πατωμα πουθενα. Δεν εχω βαλει μετρητη για την αντλια. Το μονο που ξερω ειναι οτι τη λειτουργησα Ιουλιο Αυγουστο κ λιγο απο Σεπτεμβρη κ πληρωσα συνολικο ρευμα σπιτιου 300 ευρω. Τα μισα περιπου ηταν για την ψυξη. Εγω ειμαι ευχαριστημενη διοτι με τον αντρα μου που ζουσε με το a/c πληρωναμε πολλα περισσότερα.

• Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

• 11 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας,

Μελετάω σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης για μια οικεία διώροφη (πετρόκτιστη, περίπου 120 μ2 ο όροφος, πάτωμα με πατητή τσιμεντοκονία) σε ορεινό χωριό της Τήνου.

Ο πελάτης επιθυμεί και δροσισμό μέσω της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, για το οποίο δεν έχω εμπειρία για την μελέτη αλλά ούτε και για την κατασκευή.

Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά.

Θέτω ορισμένα ερωτήματα που προέκυψαν διαβάζοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Θα ικανοποιηθεί το απαιτούμενο φορτίο ψύξης?

Πως θα αποτραπούν προβλήματα με συμπυκνώσεις?

θα υπάρχουν προβλήματα ρωγμών στο πάτωμα?

Χρειάζεται ελάχιστο πάχος ελαφρομπετού?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Εγώ έχω ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης (2εκ ελαφρομπετον, 2εκ πολυστερινη 1.5 εκ γυψοσανιδα με αυλακώσης για το Φ10 σωλήνα της ενδοδαπέδιας)
Θεσσαλονίκη, πρώτος όροφος 5οροφης, Δυτικό προσανατολισμο  15εκ μόνωση Θερμολαστικης (το πιο μικρο λ). Χωρίς fan coils. Κουφώματα με Uw ~0.8 και κάτω απο 0.8 . (14τμ συνολο)

Φόρτο ψύξη
Ενώ το χειμώνα είναι θεική 4-10kWh την ημέρα για 26 βαθμους μόνιμα στο σπίτι. Το καλοκαίρι στο δροσισμό δεν τα πάει και πολύ καλα...
τον Ιουλιο του 2024 που ειχα κατι 40αρια δεν μπορούσε να κατεβάσει την θερμοκρασία του σπιτιού κάτω απο 29 βαθμούς. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορτίο ψύξης αλλά το πως να το μεταδόσεις γιατι ο αέρας ο ψυχρος στο πάτωμα ενεργεί ώς μονωτικό και δεν ψύχεται το σπίτι τόσο γρήγορα όσο το χειμώνα που ο ζεστός αερας απο μόνος του ανεβαινει προς τα πάνω και υπάρχει κυκλοφορία

Ωστόσο μολις εβαλα ανεμηστηρα με κατευθυνση προς τα κάτω αρχισε να είναι καλύτερα. Και τώρα σκεφτομαι για φετος το καλοκαιρι να βάλουμε φωτιστικά με ελικα (ειναι απο ανακαινιση οποτε ακομα δεν εχουμε αγορασειφωτιστικα :D

Συμπυκνώσεις (θερμοκρασια νερου το πήγα έως 18C): Οι συμπυκνωσεις που βρήκα μόνο ήταν στους σωλήνες του συλλέκτη (στάζαν) και στη πετσετοκρεμαστα/καλοριφερ στο μπάνιο (ξέχασα να το απομονώσω για καλοκαίρι). Δεν βρήκα κάτι στο πάτωμα, δεν είχα αφυγραντήρα έχω όμως αερισμο σε κάθε δωμάτιο (εναλλακτες ενεργειας). Μια αποτροπή ειναι υπολογισμός του σημείου δρόσου και μόλις πλησιάζεται να ενεργοποιείται αφυγραντήρας.

Ρωγμές στο πάτωμα μόνο σε αρμούς σε 2-3 σημεία αλλα είχαν βγει πριν βάλω πρώτη φορά ψυξη οπότε μάλλον ήταν αστοχία αναλογίας κατα την παρασκευη του αρμού.

Δημοσιεύτηκε

Μείνετε μακριά από αυτήν την αντιεπιστημονική μπούρδα που αποκαλούν δροσισμό (δεν υπάρχει τέτοια έννοια στα HVAC συστήματα). Πηγαίνετε σε ασφαλείς και λειτουργικές λύσεις. 

Υπάρχουν FCU αθόρυβα με φίλτρα κλπ που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Κάνεις πλέον όποιο αυτοματισμό θες και ζεις σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. 

Βάλτε και αερισμό με ανάκτηση θερμότητας αλλά με καλά φίλτρα γιατί ο εξωτερικός αέρας πλέον δεν είναι και ο καλύτερος. 

Μην ακούτε τους πωλητές, αυτοί να πουλήσουν θέλουν. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμφωνώ απολύτως ότι, τουλάχιστον για το κλίμα της Ελλάδας, όπου ο κλιματισμός είναι επιθυμητός, αυτό δεν γίνεται σε καμμία περίπτωση με ενδοδαπέδιο.

Κλιματισμός σε υγρό κλίμα, όπως της Ελλάδας, περιλαμβάνει απαραίτητα και αφύγρανση και αυτό δεν γίνεται με ...δροσισμό.

Τα FCU, είτε νερού, είτε DX (με freon), είναι η μόνη λύση.

Edited by antloukidis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.