Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατατμήσεις γηπέδων εκτός σχεδίου


Recommended Posts

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΖΩΝΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΟΫΟΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ 1923.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι παρακαλώ για την βοήθειά σας σχετικά με το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

 

Πρόκειται για γήπεδο έκτασης 11000τμ. με πρόσωπο 100μ σε αγροτική οδό προυπάρχουσα του '23. Προφανώς άρτιο και οικοδομήσιμο. Το γήπεδο αυτό δημιουργήθηκε από ένα αρχικό τεμάχιο 3500τμ, στα οποία σταδιακά με αγορές προστέθηκαν άλλα τμήματα και έγιναν τα 11στρ. Εχω το παζλ των τεμαχίων που το συνέθεσαν.

Θέλω να το κατατμήσω για να μπορέσω να κάνω 2 σπίτια ένα για το κάθε παιδί. Το ένα κομμάτι (που δημιουργείται από το παζλ) έχει εμβαδόν 6500τμ με πρόσωπο στο δρόμο και μορφή που επιτρέπει την κατασκευή σπιτιού ακόμα και αν αφήσω απόσταση 15μ από τα όριά του. Το δεύτερο, στο οποίο θα μεταβιβάσω 5% στην σύζυγο, είναι 5500τμ αλλά με τη μορφή που έχει αν αφεθούν 15μ από τα όρια δεν έιναι δυνατόν να κτισθούν τα 200τμ που επιτρέπεται. Τελικά, σε ποιά κατηγορία των υποπεριπτώσεων μπορεί να ενταχθεί και επομένως ποιές αποστάσεις από τα όρια (υποθέτω και από τα όρια του υπόλοιπου δικού μου εφαπτόμενου γηπέδου) πρέπει να τηρηθούν? Πρέπει η κατάτμηση να γίνει ακολουθώντας τα όρια των αρχικών γηπέδων που δημιούργησαν το τελικό γήπεδο? Η μπορούμε να τραβήξουμε μία αυθαίρετη γραμμή και να γίνει η κατάτμηση? Σας ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη απάντησή σας.

 

Παρακαλώ πολύ όπως συμπληρώσετε την ειδικότητα στο προφίλ σας, εφόσον είστε συνάδελφος.

Ευχαριστώ, GRTOPO

Link to comment
Share on other sites

Η κατάτμηση σήμερα, εφόσον δεν βρίσκεσαι σε ΖΟΕ ή NATURA όπου έχουν θεσπισθεί μεγαλύτερα όρια αρτιότητας, απαιτεί εμβαδόν τουλάχιστον 4000 τ.μ. και πρόσωπο 25μ. σε κοινόχρηστο δρόμο, προκειμένου τα νέα γήπεδα που θα δημιουργηθούν να είναι οικοδομήσιμα.

Για τα νέα αυτά γήπεδα η γραμμή δόμησης τίθεται υποχρεωτικά σε απόσταση 15μ. από τα όριά τους χωρίς παρέκκλιση.

Το κοινό όριο των νέων γηπέδων μπορεί να σχεδιασθεί όπως επιθυμείς, αρκεί να εξυπηρετεί και τη δόμηση.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι η ύπαρξη ή έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού Δασαρχείου ως μη Δασική έκταση.

Link to comment
Share on other sites

επειδή έχω μπερδευτεί λίγο, η γραμμή δόμησης των 15μ είναι μόνο για την πλευρά που γίνεται η κατάτμηση? ή για όλες τις πλευρές?

Θέλω ένα αγροτεμάχιο 14,5 στρ. να το κατατμήσω σε 4 στρ. το οποίο προκύπτει άρτιο και οικοδομήσιμο.

Θα φτιαχτεί αγροτική αποθήκη που ισχύει παρέκκλιση 5μ αποστάσεις από τα όρια (ΦΕΚ 270β/85). Θα ισχύει αυτή η παρέκλλιση μετά την κατάτμηση?

Link to comment
Share on other sites

Αφού με την κατάτμηση δημιουργείς υποχρεωτικά άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα στον κανόνα (4000 τ.μ.) τότε βάσει της παρ. 5α του άρθρου 1 του Π.Δ. 24-5-85 ΦΕΚ 270Δ'/85 ισχύουν αποστάσεις 15μ. από τα όρια. Οι παρεκκλίσεις αφορούν τα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα. Με την κατάτμηση μπορείς βέβαια να δημιουργήσεις και μη άρτια γήπεδα (αρκεί να μην παραβιάζεις το όριο κατάτμησης ΖΟΕ) αλλά αυτά δεν θα είναι οικοδομήσιμα.

Link to comment
Share on other sites

Τοπογάβρε,

για την γεωργική αποθήκη που θέλω να φτιάξω σε άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο μετά από κατάτμηση δεν ισχύει η παράγραφος 1δ του άρθρου 2 του Π.Δ. 24-5-85 ΦΕΚ 270Δ'/85

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει κανείς όταν γίνεται η κατάτμηση γηπέδου ποιος δίνει την παρέκλλιση ? Η πολεοδομία με στέλνει στην διεύθυνση γεωργίας και η διεύθυνση γεωργίας με στέλνει στην πολεοδομία.:confused:

Link to comment
Share on other sites

Όταν ο πατέρας κάνει κατάτμηση στο χωράφι του για να το μοιράσει στα παιδιά του, δεν έχει ανάγκη από καμία υπηρεσία.

 

Εάν τα παιδιά θελήσουν να μετατρέψουν τη γεωργική χρήση της γης σε οικιστική, τότε ξεκινάν τα προβλήματα και πρέπει να ελεγχθεί εάν κάθε γήπεδο που δημιουργήθηκε με την κατάτμηση (με συμβόλαιο και όχι με λόγο) πληροί τα αντίστοιχα όρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας είτε κατά τον κανόνα είτε κατά την παρέκκλιση.

 

Επομένως, την παρέκκλιση δεν τη χορηγεί καμία υπηρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει κανείς όταν γίνεται η κατάτμηση γηπέδου ποιος δίνει την παρέκλλιση ? Η πολεοδομία με στέλνει στην διεύθυνση γεωργίας και η διεύθυνση γεωργίας με στέλνει στην πολεοδομία.:confused:

 

Την παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ της 24-4-85, στην οποία μάλλον αναφέρεσε, την δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Απαιτούνται όμως γνώμες των "αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείου Γεωργίας".

Το πρόβλημα (με τις γνωμοδοτήσεις) έχει προκύψει επειδή στον Καλλικράτη η γνωμοδότηση για παρέκκλιση έχει μεταβιβαστεί ΚΑΙ στον Δήμο ΚΑΙ στην περιφέρεια ως ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ αρμοδιότητα. Οπότε πολλές διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζονται ότι πλεον δεν γνωμοδοτούν και λένε να γνωμοδοτήσουν οι υπηρεσίες Δήμου και περιφέρειας που ασκούν πολεοδομικές αρμοδιότητες.

Η κοινή λογική λέει ότι η Πολεοδομία του Δήμου θα γνωμοδοτήσει ως "αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ" σύμφωνα με το αρθ-2 του ΠΔ της 24-3-85 και η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ως "αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας" σύμφωνα με το ίδιο άρθρο (εξού και η μεταβίβαση και σε Δήμο και σε Περιφέρεια).

Μάλλον μέχρι την έκδοση εγκυκλιου δεν θα ξεκαθαρίσει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.