Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το Ν651/77 που επανέφερε τη δίαταξη του ΝΔ690/48 απαγορεύεται η κατάτμηση για τη δημιουργία μή αρτιων οικοπέδων. Μόνο που ο παραπάνω νόμος αναφέρεται σε οικόπεδα "σύμφωνα με τον νομοθέτη οικόπεδο είναι το γήπεδο το οποίο βρίσκεται εντός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός των ορίων των οικισμών"

Για τα εκτός σχεδίου εφόσον βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης (500μ) από το συνεκτικό τμήμα του οικισμού μπορεί να γίνει κατάτμηση με οποιονδήποτε τρόπο έστω και αν οδηγεί σε μη άρτιο γήπεδο. (με την προϋπόθεση να μην υπάρχει κτίσμα στο γήπεδο- εφόσον υπάρχει κτίσμα πρέπει να τηρούνται οι αρτιότητες και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μην καταστεί αυθαίρετο).

Εφόσον το γήπεδο βρίσκεται εντός ζώνης η μόνη απαίτηση είναι το τεμάχιο που απομένει καθώς και τα νέα τεμάχια να έχουν εμβαδόν >=1000τμ.

Τέλος εφόσον το γήπεδο είναι κλήρος απαγορεύεται οποιαδήποτε κατάτμηση (υπάρχει τρόπος να γίνει κατάτμηση κλήρου μόνο μέσω δικαστικής αναγκαστικής διανομής)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.......Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ...ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΙΝΑΙ 18 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΜΒΑΔΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ 25 ΜΕΤΡΑ......ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ..;

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ο Ν651/77 που επανέφερε τη δίαταξη του ΝΔ690/48 ( που απαγορεύει την κατάτμιση σε μη άρτια) ισχύει για "Οικόπεδα" καί όχι για γεωτεμάχια.

Όσο για το τι είναι οικόπεδο ο ΓΟΚ του 85 στο άρθρο 2 παράγραφος 13 ορίζει:

"Οικόπεδο είναι κάθε γήπεδο που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο"

Από τα παραπάνω και βάσει του Ρωμαϊκού Δικαιού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα που λέει - Επιτέπεται ότι δεν απαγορεύεται- προκύπτει:

Επιτέπεται η δημιουργία μή αρτίων γεωτεμαχίων σε περιοχές Εκτός Σχεδίου Πόλεως και Εκτός οικισμού με μόνο περιορισμό το ελάχιστο των 1000 μ2 για τα εντός ζώης και φυσικά τις ΖΟΕ

  • Upvote 1
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
sir-topo όλα εντάξει.

Οντως υπάρχει νομικό κόλυμα σε αυτό

Καλύτερα η γνώμη της αρμόδιας πολεοδομίας.

Πάντως εγώ σε όποια πολεοδομία και αν έχω πάει και με όποιον μηχανικό

έχω μιλήσει αυτό μου έχει πει. Σου λέω τι εφαρμόζεται

Βέβαια έτσι κι αλλιώς στη Θεσσαλονίκη έχει ΖΟΕ 10στρ οπότε

δε γίνονται καταμήσεις και επίσης η περισσότερες περιοχές εκτος σχεδίου

στη Β.Ελλάδα είναι διανομές Υ.Γ. αλλά και εκτός ΖΟΕ εφαρμόζουμε όλοι

οι μηχανικοί τα 4 στρ. Τώρα αν αλλού, εννοώ σε άλλη πολεοδομία την

ερμηνεύουν αλλιώς τη νομοθεσία είναι άλλο θέμα.

Ετσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα η κατάτμηση σε μη άρτιο γιατί

μετά δεν οικοδομείται.

Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι για το αν μπορεί να γίνει κατάτμηση αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 4.500 τ.μ. το οποίο βρίσκεται εντός της ζώνης γενικού πολεοδομικού σχεδίου των 500 μέτρων και έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο 50 μέτρων.Η κατάτμηση θα αφορά στη δημιουργία 2 οικοπέδων 2.250 τ.μ. του καθένα με πρόσωπο 25 μέτρα στο δημοτικό δρόμο, θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα;
Δημοσιεύτηκε

Οχι γιατι για να ειναι αρτια και οικοδομησιμα

με εμβαδον 2250μ² < κατα κανονα αρτιοτητα

επρεπε αυτα να ηταν ετσι "κομμενα" πριν την 24.4.1977

(αφου ειναι εντος ζωνης)

Δημοσιεύτηκε

ΟΧΙ.......πρός θεού...

Άρτια κατα παρέκκλιση σε ζώνη οικισμού ή Σχεδίου είναι μόνο αυτά που δημιουργήθικαν πρό τις 24-4-1977.

Αν σήμερα θέλεις να κάνεις κατάτμηση σε Ζώνη πρέπει να δημιουργέις γεωτεμάχια με εμβαδό 4.000 μ. και πρόσωπο 25μ. σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο. Αλλίως τα γεωτεμάχιά σου θα είναι μή άρτια.

Δημοσιεύτηκε

Θελω να παρατηρησω δυο πραγματα :

1. Συνηθως τα διαταγματα περι ΖΟΕ στις γενικες διαταξεις αναφερουν κατωτατο οριο κατατμησης και αρτιοτητας.

2. ΠΡΟΣΟΧΗ .Τα 4 στρεματα δεν ισχυουν παντου.Για παραδειγμα στην εκτος σχεδιου περιοχη της Αττικης υπαρχει ΠΔ του 83 που την καθοριζει ως ΖΟΕ με κατωτατο οριο κατατμησης και αρτιοτητας τα 20 στρεματα.

Δημοσιεύτηκε
...και πρόσωπο 25μ (ΠΡΟΣΟΧΗ πρόσωπο σε κοινόχριστη οδό π.χ. αγροτικό δρόμο προ το 23 ή επαρχιακή οδό με έγκριση από τον νομάρχη περί αυτού(αστα να πάνε δηλαδή)).

 

1)Μήπως μπορείτε να μου πείτε τη διαδικασία αναγνώρισης ενός δρόμου ως αγροτικού υφιστάμενου προ του 23:

2)Εάν ο "αγροτικός" δρόμος δεν υφίσταται προ του 23 τι ισχύει γι' αυτόν το δρόμο όσο αφορά αποστάσεις κτισμάτων απ' αυτόν κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Σωστά Avgoust

Επειδή εδώ (Πάτρα) δεν υπάρχουν και πολλές ΖΟΕ μερικές φορές το ξεχνάμε.

gk: 1) Αν υπάρχει συμβόλαιο προ του 23 που αναφέρει το δρόμο ( ή του ιδίου ή του δίπλα ή του απέναντι ) τότε δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη. Τα πολεοδομικά γραφεία το δέχονται.

2) Ισχύουν οι αποστάσεις σαν απο όριο οικοπέδου (θεωρήται απλά όριο ιδιοκτησίας)

Δημοσιεύτηκε
1) Αν υπάρχει συμβόλαιο προ του 23 που αναφέρει το δρόμο ( ή του ιδίου ή του δίπλα ή του απέναντι ) τότε δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη. Τα πολεοδομικά γραφεία το δέχονται.

2) Ισχύουν οι αποστάσεις σαν απο όριο οικοπέδου (θεωρήται απλά όριο ιδιοκτησίας)

 

1)Αν υπάρχει συμβόλαιο προ του 23 και αναφέρεται σε αγροτικό δρόμο εννοείται ότι δεν θέλει άλλη απόδειξη. Το θέμα είναι αν το συμβόλαιο είναι μεταγενέστερο π.χ. του 1960.

2) Όσο αφορά τον μη αναγνωρισμένο δρόμο ως αγροτικό, μήπως σ' αυτή τη περίπτωση, πολεοδομικά πάντα αναφέρομαι, για να θεωρήσουμε το όριο του δρόμου ως πίσω ή πλάγιο όριο του αγροκτήματος θα πρέπει να μπούμε στην αντίστροφη διαδικασία και να αποδείξουμε ότι ο δρόμος δεν είναι αγροτικός;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.