Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πάντως όντως το ΣΧΟΟΑΠ υπερισχύει των ΠΔ. 

 

Επομένως, από τη στιγμή που αναφέρεται ρητά σε αυτό ο ΣΔ, η Πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να το ακολουθεί, μέχρι τυχόν διόρθωση. 

Δημοσιεύτηκε

Πάντως όντως το ΣΧΟΟΑΠ υπερισχύει των ΠΔ. 

 

Επομένως, από τη στιγμή που αναφέρεται ρητά σε αυτό ο ΣΔ, η Πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να το ακολουθεί, μέχρι τυχόν διόρθωση. 

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σχετικα με τους παραδοσιακους οικισμους ( εκτος αυτων που εχουν θεσπιστει με το  19.10.1976 Π.Δ/γμα (Δ'594)) , εχουν εφαρμογη οι οροι δομησης ως προς το υψος και την μεγιστη δομηση, του διαταγματος 289ΑΑΠ/11?

 

Στο 181/1985 ΠΔ διαταγμα, στο  Αρθρο 9 : Καταργούμενες - διατηρούμενες διατάξεις

η  παραγραφος  3 αναφερει οτι 

"Ειδικά δ/τα που χαρακτηρίζουν παραδοσιακούς οικισμούς και καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης αυτών κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος" , χωρις να εχει γινει καποια τροποποιηση. 

 

 

Στο 289ΑΑΠ/11 

 αρθρο 4-Μεταβατικες διαταξεις  

η παραγραφος 4 γραφει.

" Τυχόν αυστηρότερες ειδικές διατάξεις, που έχουν θεσπιστεί για λόγους προστασίας συγκεκριμένων οικιστικών συνόλων ή του περιβάλλοντος εν γένει, κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος".

 

Οταν με το διαταγμα των παραδοσιακων επιτρεπεται και υπερβαση του υψους εως 8.50 μετρα, τι συμβαινει τοτε? 

Το 289/11 ειναι πολυ αυστηρο σε σχεση με τα υψη και η αφετηρια μετρησης ειναι το φυσικο εδαφος και οχι η τελικη σταθμη. 

Επισης στην περιπτωση  επικλινους εδαφους μεγαλυτερο του 15%,  θετει πολυ μικροτερα υψη. 

Edited by feim
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δυσμενέστερα σου λέει όπως γράφεις,κατισχύουν επομένως κατισχύει το(υ) 2011

Edited by Elounda
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορεις να διευκρινισεις καλυτερα αυτο που εγραψες?

 

Η γνωμη μου ειναι  οτι μετα το ΠΔ. 289/11 κατισχυουν μονο  οι δυσμενεστερες διαταξεις   των ειδικων διαταγματων των παραδοσιακων οικισμων  και οχι ολοκληρα.

Πολλα σημεια, ειδικα σε σχεση με το υψος , ειναι ευμενεστερα με τα διαταγματα των παραδοσικων οικισμων.

 

 

 

Εχει ξεκαθαρισει  καποιος συναδελφος τι ισχυει?  Εψαξα στα εγγραφα του ΥΠΕΚΑ αλλα δεν εχω βρει κατι σχετικο. Καποιες πολεοδομιες λαμβανουν τους ορους δομησης αποκλειστικα και μονο   των ειδικων διαταγματων των παραδοσιακων,εφοσον εξακολουθει να μην εχει τροποποιηθει η παρ. 3 του αρθρου 9 του ΠΔ. 1985.

Edited by feim
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Διαβάζοντας την παράγραφο 7 πλέον (πρώην 6) του Άρθρου 85 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ΠΔ 04.11.2011 αναφέρει πως ο ΣΔ των οικοπέδων σε παραδοσιακούς οικισμούς "ορίζεται για τα πρώτα 100 τμ επιφάνειας του οικοπέδου σε 1". Κατα τα λοιπά και για τους οικισμούς αυτούς ισχύουν οι υπόλοιπες διατάξεις της περίπτωσης της παραγράφου 2β". Η Παράγραφος 2β όπως τροποποιήθηκε απο το ΠΔ 04.11.2011 αναφέρει για τα οικοπεδα μεγαύτερα και μικρότερα των 700 τ.μ. Απο που προκύπτει οτι έχει εφαρμογή ακόμη η παράγραφος 2γ για οικοπεδα κάτω των 200 τμ σε παραδοσιακούς οικισμούς; Δεν θα ανέφερε και την παράγραφο 2γ το ΠΔ;

 

Επίσης ΠΔ 19-10-1978 (ΦΕΚ 594-Δ-13.11.1978) περί καθορισμού των Παραδοσιακών οικισμών ορίζει στο Άρθρο 2 παρ. 3 πως όταν δεν έχει ορισθεί κεντρικό τμήμα ισχύουν ο κανόνας (Προσωπο 25, Βαθος 40, Εμβαδόν 2000) και οι παρεκκλίσεις (Προσωπο 12, Βαθος 18 και Εμβαδόν 300)της Παραγράφου 2. Ισχύει κάτι τέτοιο ή αναφέρουμε σε τοπογραφικό διάγραμμα και τις παρεκκλίσεις του ορίζονται στην Παράγραφο 1 θεωρώντας κεντρικό τμήμα αυτό που αναφέρει το άρθρο 84 του Κώδικα Πολεοδομικής Νομοθεσίας (σύμφωνα με το άρθρο 85 Παρ. 7 (πρώην 6); Όταν δεν έχει ορισθεί με ΦΕΚ το κεντρικό τμήμα ενός παραδοσιακού οικισμού ισχύουν οι παρεκκλίσεις της Παρ. 1 του Αρθ. 2 του ΠΔ 19-10-1978 (ΦΕΚ 594-Δ-13.11.1978);

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε παραδοσιακο οικισμο προ του 23 χαρακτηρισμενο  με το ΠΔ. 594/78 , ανω  των 2000 κατοικων- δεν εμπιπτει στις διαταξεις του  181/85,  υπαρχει ειδικο διαταγμα προγενεστερο με ευμενεστερους συντελεστες δομησης. Συμφωνα με τις μεταβατικες διαταξεις του αρθρου 8 του ΠΔ. 594/78 κατισχυουν ειδικες διαταξεις με ειδικους ορους και περιορισμους δομησης που εχουν θεσπιστει για την προστασια του οικισμου προγενεστερα. 

 

Η αποψη μου ειναι οτι δεν με καλυπτει αυτη η διαταξη ωστε να χρησιμοποιησω εξ ολοκληρου το προηγουμενο διαταγμα και να λαβω υποψην μου τους ευμενεστερους Σδ, γιατι αναφερεται σε ειδικες διαταξεις και οχι ξεκαθαρα σε ολοκληρο το ειδικο διαταγμα, οπως αναφερεται με σαφηνεια  το μεταγενεστερο διαταγμα 138/81 στις μεταβατικες διαταξεις, που γραφει ειδικα διαταγματα κατισχυουν. 

 

Εχει αντιμετωπισει αλλος συναδελφος το ιδιο θεμα??

Edited by feim
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

Σε παραδοσιακό οικισμό που προυπάρχει του έτους 23 και στερείται Εγκεκριμένου Σχεδίου, όταν στη θέση του ακινήτου ίσχυε πριν από την ισχύ του Ν-1577/85 το συνεχές σύστημα, η κάλυψη είναι 70% παρόλο που ο ΝΟΚ ορίζει ότι η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60%;  Τι από τα δύο υπερισχύει;

 

Ευχαριστώ.

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, έχω μια περίπτωση υφιστάμενου κτιρίου προ του 55, σε παραδοσιακό οικισμό, στο οποίο θα γίνουν οι εξής εργασίες,θα σηκωθούν οι τοίχοι στα 3 μέτρα,όπου είναι 2,5 τώρα και  πόρτες και παράθυρα στο 2,20 από 1,90 περίπου που είναι,θα πέσει σενάζ στην κορυφή με μαρκίζα περιμετρικά, και θα γίνει νέα στέγη. Το πρόβλημα είναι πώς στους όρους δόμησης αναφέρει μέγιστη κλίση στέγης 35%, αλλά λόγω χιονιού θέλουμε κλίση 50%,καθώς και σε όλα τα υφιστάμενα της περιοχής η κλίση είναι 50%,υπάρχει τρόπος να γίνει νόμιμα αυτό; 

Δημοσιεύτηκε

Ίσως με αιτιολόγηση μετά από έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής??

"ε) Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή, προστατευόμενη ή μη."

υ.γ. Τα υπόλοιπα που θέλεις να κάνεις είσαι σίγουρος ότι θα στα εγκρίνουν??

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.