Panayiotis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Υπάρχει κάποιος τρόπος να διορθώσουμε τα σίδερα όπλισης των τοιχίων ώστε να οπλίζει τα δύο κρυφουποστυλώματα στις πλευρές παρά στα άκρα του τοιχίου? Ίσως ο έλεγχος επάρκειας υφισταμένων να είναι κάποια λύση, αλλά θα το εκτιμούσα εάν μπορεί κάποιος να μας δώσει ένα τρόπο υπολογισμού όπλισης, ίσως παράδειγμα μετατροπής οπλισμού από τις γωνιές του τοιχίου σε οπλισμό στις πλευρές των δύο κρυφουποστυλωμάτων Ευχαριστώ.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Ο έλεγχος επάρκειας είναι η μόνη λύση. Προσοχή όμως, όταν κάνεις έλεγχο επάρκειας σε τοίχωμα νέας κατασκευής να αφαιρέσεις τον οπλισμό κορμού, δηλαδή τη σχάρα που θα σου αυξήσει την επάρκεια μέχρι και 20%. Εκτός εάν ο κατακόρυφος οπλισμός της σχάρας είναι με Φ14 και πάνω.
Jimmy Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Προφανώς αυτό το αναφέρεις καθαρά εμπειρικά και για λόγους ασφάλειας (συμφωνώ και εγώ με αυτήν την τακτική αγνόησης του οπλισμού κορμού, αλλά βέβαια για σχετικά μικρού μήκους τοιχία).
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Όχι εμπειρικά αλλά για να είσαι σύννομος. Άλλο το να εξετάζεις την επάρκεια ενός υφιστάμενου κτηρίου όπου θα υπολογίσεις και τον οπλισμό κορμού κι άλλο να κάνεις τον "έλεγχο επάρκειας" σε ένα νέο κτήριο που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρώ ότι έχει ισχύ η §18.4.3 του ΕΚΩΣ που αναφέρει ως ελάχιστη διάμετρο διαμήκους οπλισμού για στύλους το Φ14. Όταν κάνεις "διαστασιολόγηση" ενός τοιχώματος λαμβάνεις υπόψη σου τον οπλισμό κορμού; Έχω την εντύπωση πως όχι. Γιατί να τον λάβεις όταν κάνεις "έλεγχο επάρκειας";
iovo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Στη δεύτερη περίπτωση θεωρώ ότι έχει ισχύ η §18.4.3 του ΕΚΩΣ που αναφέρει ως ελάχιστη διάμετρο διαμήκους οπλισμού για στύλους το Φ14. Για στύλους λέει όμως Χάρη όχι για τοιχεία, άλλωστε το τοιχείο έχει τα κρυφά υποστυλώματα, όπου πρέπει να υπάρχει ελάχιστος οπλισμός Φ14. Με την ίδια λογική γιατί να διαστασιολογούμε από την αρχή το Asv με Φ12? Ο ΚΑΝΕΠΕ δεν αγνοεί αυτόν τον οπλισμό για ανάλογη περίπτωση. Ακόμα στην περίπτωση αυτή όμως μπορεί να χρησιμοποιούμε τον έλεγχο επάρκειας αλλά είναι τέχνασμα για να διαστασιολογήσουμε. Οπότε γιατί να αγνοήσεις τον οπλισμό κορμού. Περαιτέρω (άσχετα με το σύννομο της συζήτησης) ο οπλισμός κορμού μεταβάλει και σημαντικά την ενεργή δυσκαμψία του τοιχείου σε μιά ανάλυση με βάη τις μετακινήσεις θα είχε σημαντική διαφοροποίηση η εντατική κατάσταση. ΥΓ. Αυτά εφόσον δεν υπάρχει καμμία εγκύκλιος που να μην έχω υπόψη μου
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Ναι μεν αναφέρεται σε στύλους αλλά έχει ισχύ και στα κρυφοϋποστυλώματα των τοιχωμάτων (βλ. §18.5.3.β). Ερωτώ: Όταν κάνεις διαστασιολόγηση σε κάμψη υπολογίζεις τον οπλισμό κορμού ή όχι; Ο ΚΑΝΕΠΕ δεν είναι ακόμα νόμος. Ούτε όμως διαφωνώ με την λογική να μην αγνοείται αυτός ο οπλισμός όπως ανέφερα προηγουμένως "...Άλλο το να εξετάζεις την επάρκεια ενός υφιστάμενου κτηρίου όπου θα υπολογίσεις και τον οπλισμό κορμού κι άλλο να κάνεις τον "έλεγχο επάρκειας" σε ένα νέο κτήριο που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα...". Το Asv ποιο είναι;
iovo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Το Asv ποιο είναι; Εμβαδόν διατομής οπλισμού κορμού. Ναι μεν αναφέρεται σε στύλους αλλά έχει ισχύ και στα κρυφοϋποστυλώματα των τοιχωμάτων (βλ. §18.5.3.β). Ναι συμφωνώ, για αυτό λέω γιατί να αγνοήσεις τον οπλισμό του κορμού (ακόμα και να έχεις Φ12), εφόσον έχεις διαστασιολογήσει με >Φ14 στα κρυφά? Ερωτώ: Όταν κάνεις διαστασιολόγηση σε κάμψη υπολογίζεις τον οπλισμό κορμού ή όχι; Γιατί να μην τον υπολογίζεις? (2 μέθοδοι, θεωρώντας ω1΄και ω2΄ , και θεωρώντας ισοκαταμημένο οπλισμό σε όλη την διατομή διαστασιολογώντας τα άκρα με Msd-Mrd) Tο Fespa όμως τι ακριβώς κάνει στην διαστασιολόγηση των τοιχωμάτων, ξέρουμε? Ψάχνω και το παλιό manual αλλά δεν έχει παράδειγμα τρόπου υπολογισμού τοιχώματος. Αν στην διαστασιολόγησή του δεν υπολογίζει τον Asv, τότε Χάρη έχεις απόλυτο δίκιο για την πρακτική που ανέφερες. Ο ΚΑΝΕΠΕ δεν είναι ακόμα νόμος. Ούτε όμως διαφωνώ με την λογική να μην αγνοείται αυτός ο οπλισμός όπως ανέφερα προηγουμένως "...Άλλο το να εξετάζεις την επάρκεια ενός υφιστάμενου κτηρίου όπου θα υπολογίσεις και τον οπλισμό κορμού κι άλλο να κάνεις τον "έλεγχο επάρκειας" σε ένα νέο κτήριο που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα...".Ακριβώς ! Εδώ χρησιμοποιείς το έλεγχο επάρκειας για να διαστασιολογήσεις.
sundance Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 πιστευω παντως ειναι θεμα χρονου να το διορθωσουν και αυτο στο φεσπα. θελω να ελπιζω,ισως.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 iovo Το Next όταν κάνει διαστασιολόγηση σε κάμψη τοιχωμάτων, υπολογίζει τον οπλισμό κορμού ή όχι; Το Fespa απ' όσο έχω καταλάβει δεν τον υπολογίζει. sundance Να διορθώσουν αν είναι λάθος, γιατί μπορεί και να μην είναι.
iovo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 13 , 2008 Χμμμ καλή ερώτηση το ερευνώ...και μετέφερα και την ερώτηση στα του ΝΕΧΤ μήπως και γνωρίζει κανένας από τους άλλους χρήστες.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα