Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, πήγα χθες να βγάλω ένα πιστοποιητικό για επανέλεγχο σε ένα διαμέρισμα του 84. Ξεκίνησα να ελέγχω μία μία όλες τις επαφές σφίγγοντας τες, όταν έφτασα στην μπάρα γείωσης και δοκίμασα την πρώτη βίδα κλότσησε....λέω θα έτυχε πάω στην επόμενη και χωρίς δύναμη το ίδιο, κοιτάω από κοντά και ουσιαστικά η κλέμα έσπαγε. Φώναξα λοιπόν τον ηλεκτρολόγο (εγκατάστατη που συνεργάζομαι) να μαζέψει και κάποια άλλα θεματάκια.

 

Λοιπόν η μπάρα της γείωσης είχε θρυμματιστεί εντελώς και βγήκε σε χιλιάδες κομματάκια λες και ήταν πλαστική.

 

Τι μπορεί να το προκάλεσε;

 

Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ηλεκτρόλυση, λίγο που το έψαξα στο ιντερνετ δε βρήκα κάτι σχετικό, γνωρίζει κανείς του έχει τύχει κάτι παρόμοιο;

 

 

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ο συνεργάτης σου ηλεκτρολόγος εννοεί ότι το μέταλλο της μπάρας "θυσιάστηκε" ηλεκτροχημικά έναντι του χαλκού των καλωδίων (μπράβο στον τεχνίτη που έχει καταννοήσει το φαινόμενο- δεν είναι πολλοί αυτοί). Εγώ υποψιάζομαι ότι η μπάρα είτε οι βίδες (δεν κατάλαβα τι ακριβώς διαλλύεται με το σφίξιμο) δεν αποτελούνταν από καθαρό ηλεκτρολυτικό (νομίζω >96%) χαλκό και γι αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Το φαινόμενο δημιουργείται όταν συνδέονται μέταλλα με διαφορετικό χημικό δυναμικό (π.χ. χαλκός Vs σίδηρος). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υδραυλικοί θερμάνσεων (χαλκοσωλήνες διανομής Vs μεταλλικών καλοριφέρ/λεβήτων και οι ηλεκτρολόγοι σε ισοδυναμικές συνδέσεις (π.χ.χάλκινοι αγωγοί γείωσης Vs μεταλλικών υδρορrοών). Για αποφυγή του φαινομένου οι υδρaυλικοί χρησιμοποιούν "θυσιαζόμενο" μαγνήσιο ως αναλώσιμο, ενώ οι κατασκευαστές υλικών συστημάτων γείωσης/αλεξικεραύνων διμεταλλικές επαφές inox είτε επικασσιτερωμένου χαλκού. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις υπόγειων μεταλλικών αγωγών για αποτροπή της ηλεκτρόλυσης του σιδήρου σε σχέση με το χώμα,θυσιαζόμενες ράβδους γραφίτη/εφαρμογή συνεχούς τάσης=σύστημα καθοδικής προστασίας=ολόκληρη επιστήμη. Η ηλεκτρόλυση δεν πρέπει να συγχέεται με το φαινόμενο της σκουριάς=οξείδωσης των μετάλλων (ένωση του μετάλλου με οξυγόνο). Η ηλεκτόλυση είναι πολύ πιο γρήγορη ως διαδικασία.

  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.