Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια στην κατασκευή ηλεκτρικού μοτέρ βάρκας


jimacid

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια εχω μια φουσκωτη βαρκουλα 2 ατομων γυρω στα 3μιση μετρα απο οτι θυμαμαι και μου καρφωθηκε στο μυαλο η ιδεα να προσπαθησω να φτιαξω μια ηλεκτρικη μηχανη που θα προωθει την συγκεκριμενη βαρκα.

 

Σε πρωτη φαση θελω να τονισω οτι δεν υπαρχει καποιος ουσιαστικος λογος για την συγκεκριμενη κατασκευη, και για να μην παρεξηγηθω κιολας, να πω οτι ουτε πιστευω οτι μια χειροποιητη ηλεκτρικη μηχανη ειναι ικανη να κινει  μια βαρκα σε μεγαλες αποστασεις αλλα και ουτε εχω σκοπο να παρω την βαρκουλα να ξανοιχτω και να παω να πνιγω.

Οι μοναδικοι λογοι που θελω να ξεκινησω αυτο το project ειναι απλα και μονο για την χαρα της κατασκευης, για να δω αν τελικα ειμαι ικανος απο το μηδεν να υλοποιησω την ιδεα μου επισης (μιας και ειμαι ανεργος αυτην την περιοδο) προτιμω χιλιες φορες να περναω την ωρα μου προσπαθωντας να φτιαξω κατι απο το να καθομαι με τις ωρες στον υπολογιστη.

 

Λοιπον η ιδεα ειναι απλη, παιρνω ενα μοτερ, το τοποθετω ψηλα σε οριζοντια θεση πανω απο την θαλασσα, βαζω εναν καθετο αξονα ο οποιος θα βυθιζεται μεσα στην θαλασσα, και στην κατω ακρη του αξονα αυτου βαζω αλλον εναν αξονα οριζοντια ο οποιος θα εχει πανω του την προπελα.

 

Οπως θα καταλαβατε για να παρουν κινηση αυτοι οι 2 αξονες που ειναι σε γωνια 90 μοιρων μεταξυ τους χρειαζομαι 4 γραναζια για να τους συνδεσουν. συγκεκριμενα σκεφτομαι 4 κωνικα γραναζια.

Επισης αυτα τα γραναζια θα πρεπει να εχουν και την σωστη σχεση ωστε το μοτερ να μπορεσει να αντεξει το φορτιο και η προπελα να κινειται αρκετα γρηγορα ωστε να μπορει να προωθει την βαρκα.

 

εχω στα χερια μου 4 μοτερ υαλοκαθαριστηρων 12βολτα τα οποια εχω την εντυπωση οτι γυρνανε με περιπου 60 στροφες το λεπτο (χωρις να ειμαι σιγουρος για αυτο)

η βαρκα πληρως φορτωμενη θα ζυγιζει περιπου 170-180 κιλα.

 

Γενικα εχω πολλες αποριες μιας και δεν εχω καθολου γνωσεις μηχανικων οποτε οσο περισσοτερες απαντησεις μπορεσω να παρω τοσο πιο ευκολα θα βγαλω ακρη, αλλιως βλεποντας και κανοντας...

 

Σε πρωτη φαση δεν ξερω αν τα μοτερ των υαλοκαθαριστηρων κανουν-αντεχουν για αυτην την χρηση. (δεν θα τα χρησιμοποιησω και τα 4 απαραιτητα απλα αν δεν γινετε με ενα θα βαλω κιαλλο με μεγιστο 4 μοτερ)

μετα δεν ξερω τι σχεση θα πρεπει να εχουν τα γραναζια ωστε η προπελα να κινειται σε μια ταχυτητα ικανη για να προωθει την βαρκα.

και τριτο και παρα πολυ βασικο δεν ξερω με ποιον τροπο μπορεις να εφαρμοσεις ενα γραναζι πανω σε ενα αξονα.

 

Ειναι ενα project που εχει πολλες δυσκολιες για εναν αρχαριο πιστευω αλλα αυτο σημαινει πως αν το ολοκληρωσω θα αποκτησω και αρκετες γνωσεις οποτε ελπιζω να βρεθει κανεις να βοηθησει.

 

ευχαριστω για τον χρονο σας, ελπιζω να μην κουρασα παρα πολυ.

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλεις να φτιάξεις είναι στην ουσία μία ηλεκτρική εξωλέμβια μηχανή.

Υπάρχουν ήδη τέτοιες εξωλέμβιες διαθέσιμες εμπορικά και αν κάνεις μία αναζήτηση και δεις τα χαρακτηριστικά τους θα πάρεις αρκετές ιδέες για το πως θα ήθελες να είναι η δική σου.

 

Εκτιμώ ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο γιατί χρειάζεσαι πολύ καλό επίπεδο θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας.

Αν δεν τα έχεις ήδη αυτά, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος αφού θα πρέπει να λύσεις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μικρά προβλήματα.

Νομίζω ότι θα ήταν αρκετά πιο εύκολο αν ξεκίναγες από μία βάση.

Π.χ. θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν έβρισκες μια παλιά και μικρή εξωλέμβια βενζίνης, χαλασμένη ενδεχομένως για να μην σου κοστίσει ακριβά, από την οποία θα κράταγες το μέρος της μετάδοσης κίνησης και της προπέλας και θα εφάρμοζες έναν ηλεκτρικό κινητήρα, -ες στην θέση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Όχι ότι αυτό δεν είναι δύσκολο...σίγουρα όμως είναι πολύ πιο εύκολο από το να φτιάξεις τα πάντα από την αρχή.

 

Στο συγκεκριμένο φόρουμ συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι μηχανικοί και τεχνικοί.

Θα πρέπει όμως να κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις για να παίρνεις συγκεκριμένες και χρήσιμες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.