Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπίτι στο χωριό


c.tonia

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Εχει προκύψει κάποιο θέμα στην οικογένεια και θα ήθελα λίγη βοήθεια με τις γνώσεις σας. Υπάρχει στο χωριό μας ένα σπίτι το οποιο είχε χτίσει η γιαγιά μας πριν 50 περίπου χρόνια. Ένα διώροφο κτίσμα το οποιο στον πρώτο όροφο έχει 2 διαμερίσματα περίπου 50 τετραγωνικών το καθένα και στο ισόγειο 2 αποθήκες των ίδιων τετραγωνικών. Πριν από 50 χρόνια η γιαγιά όρισε προφορικά στον κάθε ενά απο τους δυο της γιούς ποιο σπίτι του αντιστοιχούσε και την αντίστοιχη αποθήκη στον από κάτω όροφο. Συνέχισαν να ζουν όλα αυτά τα χρόνια ο καθένας στην πλευρά του και στο διαμερισμά του και να μοιράζονται την κοινόχρηστη αυλή.  Η γιαγιά επίσης έγραψε στα παιδιά της το ακίνητο χωρίς όμως να ορίζει στο συμβόλαιο ποιο διαμέρισμα και αποθήκη ανήκει στον καθένα. Πριν λίγο καιρό η γιαγιά πέθανε και τώρα ο ενας αδερφός (ο θείος μου) διεκδικει να πάρει την πλευρά του αδερφού του (του πατέρα μου) θέλωντας να κάνει ουσιαστικά ανταλλαγή των σπιτιων καθ΄ότι η δική μας πλευρά ειναι περιποιημένη ενω εκείνος έχει αφήσει το δικό του μερίδιο να ρημάξει.

Έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τη δική μας πλευρά αφου το συμβόλαιο της γιαγιας δεν ορίζει συγκεκριμένα την πλευρά του καθενός;

Το ότι οι γονείς μου χρησιμοποιούν το διαμέρισμά τους εδώ και 40 χρόνια δεν τους εξασφαλίζει;

Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τη βοήθειά σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Link to comment
Share on other sites

 Η γιαγιά επίσης έγραψε στα παιδιά της το ακίνητο χωρίς όμως να ορίζει στο συμβόλαιο ποιο διαμέρισμα και αποθήκη ανήκει στον καθένα.

Τι είδους συμβόλαιο ήταν αυτό?

Δύσκολο συμβολαιογράφος να κάνει περιγραφή χωρίς να έχει επισυνάψει κάτοψη.

Link to comment
Share on other sites

μπα μη το λες έχω δει περιγραφές σε συμβόλαια που με βάση την πολεοδομική νομοθεσία δεν εφαρμόζονται με τίποτα και χωρίς ίχνος κάτοψης , όπως τα περιέγραφε ο παππούς ή ή γιαγιά Βέβαια εκεί που γίνεται το έλα να δεις είναι στις δημόσιες διαθήκες πάλι σε συμβολαιογράφους Αλλά φαντάζομαι αυτά να το έκανε η γιαγιά πριν αρκετά χρόνια αφού αυτά τα βλέπω σε συμβόλαια πριν το 1970 Πάντως χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να εκφράσουμε γνώμη όπως αν είναι εντός οικισμού το ακίνητο , αν έχει πρόσωπο σε δρόμο , αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο Κυρίως όμως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου για να δούμε πως μπορεί να χωριστεί με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία ή και με τα δυο μαζί    Γενικά υπάρχει λύση αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο και νομική υποστήριξη αν δεν είναι αυτά καθορισμένα σε συμβόλαια 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν αναφέρει πουθενά σε ποιόν ανήκει τι, τότε μπορεί να ισχυριστεί ο καθένας ότι θέλει, αρκει να το αποδείξει.

Στην περιπτωση αυτή με μάρτυρες, με τιμολόγια επισκευής κλπ, μπορεί να φτάσει στα δικαστήρια και να κερδίσει την υπόθεση.

Ας μας απαντήσει βέβαια και ο αγαπητός μας νομικός του forum...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δύσκολα τα πράγματα.

Λογικά η γιαγιά συνέταξε διαθήκη που αναφέρει ότι αφήνει το σπίτι στο "τάδε" χωριό στα παιδιά της "τάδε" και "τάδε". Επομένως επόμενη κίνηση είναι η αποδοχή κληρονομιάς, όπου και τα δύο αδέλφια έχουν από 50% στο "όλον" σπίτι. Το οποίο σημαίνει μπέρδεμα. Γιατί για να κινηθεί η διαδικασία σύνταξης συμβολαίου διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη. Το αν ο ένας αδελφός κινήσει δικαστικό αγώνα αγώνα εναντίον του "έξυπνου" αδελφού δεν ξέρω αν οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα λόγω χρησικτησίας γιατί μπαίνει στη μέση και το κληρονομικό δίκαιο. Ίσως ο νομικός μας Δημήτρης μας δώσει περισσότερα φώτα.

Link to comment
Share on other sites

ειναι  λιγο   μπερδεμενη η ερωτηση ....

 

γι αυτο και ολες οι απαντησεις  των φιλων μας...θετουν και  αντιστοιχα ερωτηματα...

 

Προφανως, αν εγινε "συμβολαιο"   εκει θα περιγραφεται τί ακριβως  δινει σε καθε παιδι...και δεν μπορει  να υπαρξει θεμα   αμφισβήτησης ή διεκδικησης...

 

αν υπαρχει μονον διαθηκη...χωρις να οριζει "διανομη"....εκει μπορει να εχουν προβληματα....

 

θα χρειαστει να δωσεις στον δικηγορο σου τα στοιχεια που εχεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.