Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι τρεις από τους επόμενους διαγωνισμούς που θα βγουν από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν την αξιοποίηση τουριστικών εκτάσεων όπου θα κτισθούν κάτι λιγότερο από 200.000 τ.μ. τουριστικών κατοικιών, ενώ περί τα 75.000 τ.μ. δόμησης –όπου όμως περιλαμβάνονται εκτός από τις βίλες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις- προβλέπονται και στους δύο διαγωνισμούς, που οδεύουν ήδη προς ολοκλήρωση στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και το Παλιούρι στη Χαλκιδική.

 

«Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουμε το ισπανικό μοντέλο όπου οι απούλητες τουριστικές κατοικίες ξεπερνούν λόγω και της κρίσης τις 500.000» αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή τα απούλητα εξοχικά στην Ελλάδα «υπολογίζονται σε περίπου 50.000 σπίτια , εκ των οποίων ποσοστό κοντά στο 45% βρίσκεται στα νησιά, ενώ μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί και στα απούλητα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα».

 

Ο αντίλογος που προβάλλεται στους ισχυρισμούς περί μοντέλου αλά… ισπανικά ως προς την τουριστική αξιοποίηση των ‘’φιλέτων’’ του Δημοσίου είναι οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου της παραθεριστικής κατοικίας (και) στη χώρα μας: Κατά τις εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, περί το ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν τη χώρα μας ως υποψήφιο προορισμό τουριστικής κατοικίας, με τα προσδοκώμενα έσοδα για τη χώρα να φθάνουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ. Οι εν δυνάμει αγοραστές στην Ευρώπη προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν ήδη αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες σε Ισπανία και Πορτογαλία και ακριβώς σε αυτό το κοινό από το εξωτερικό στοχεύει πλέον και η Ελλάδα.

 

Οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ

Όσον αφορά πάντως τα δημόσια ακίνητα, μέχρι στιγμής, οι διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με το τουριστικό real estate φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών (NCH Capital για το ακίνητο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, Ιβαν Σαββίδης για το Παλιούρι, όμιλος Μεντεκίδη για τη Σιθωνία) και για το λόγο αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί προς αξιοποίηση και άλλα αντίστοιχα ακίνητα.

 

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι νέοι διαγωνισμοί σε μια φάση, για την αξιοποίηση των ακινήτων στις περιοχές της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, της Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης και της Ν. Ηρακλείτσας του Νομού Καβάλας.

 

Ως προς την παραθαλάσσια έκταση της Αγίας Τριάδας, συνολικής επιφάνειας 122 στρεμμάτων, απέχει 24 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 7 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία». Βρίσκεται εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και δεδομένης της τοποθεσίας του, προσφέρεται, κατά τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών που περιλαμβάνει κύριες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και υποστήριξη από εμπορικά καταστήματα. Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας. Η έκταση της Αγίας Τριάδας θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες ωρίμανσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και το σχετικό Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

 

Το ακίνητο στην Ασπροβάλτα απέχει 80 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης (95 χλμ από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”) 85 χλμ από την πόλη της Καβάλας (100 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας) και έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Η έκτασή του είναι περίπου 296 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις Κάμπινγκ, επιφάνειας περίπου 5.160 τ.μ.. Το ακίνητο είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών μεσαίου επιπέδου, με έμφαση στις παραθεριστικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας/αναψυχής. Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης για το Ακίνητο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 5.925 τ.μ. καταστήματα, εστιατόρια κλπ καθώς και 112.568 τ.μ. παραθεριστικές κατοικίες. Η έκταση θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην Πολεοδομική Μελέτη (ΦΕΚ 630Δ/1993) όπως ισχύει σήμερα.

 

Οσον αφορά το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα βρίσκεται στην πιο προνομιακή παραθαλάσσια περιοχή, έχει έκταση περίπου 150 στρεμμάτων με ακτογραμμή περίπου 600 μέτρων. Η έκταση είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσφέρεται κατά τους συμβούλους για την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών και εγκαταστάσεων φιλοξενίας/αναψυχής, οι οποίες θα υποστηρίζονται από εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις, οι όροι δόμησης για το ακίνητο είναι κάλυψη στο 40%, Συντελεστής Δόμησης στο 0,3 και δομούμενη επιφάνεια περίπου 45.000 τ.μ..

 

Πηγή: Τουριστικές κατοικίες αλά… ισπανικά ( ;) προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη Βόρεια Ελλάδα | newmoney.gr http://www.newmoney....a#ixzz2kcYAc5cF

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Αξιοποίηση= Εχω ενα οικόπεδο, σας το δίνω για 20 χρόνια και ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ενοίκιο!!!!!!!

Και μετά ψάχνουμε που πήγαν τα λεφτά!!!!!!

Δημοσιεύτηκε

οι κουβέντες περί "ισπανικού μοντέλου"

λέγονται από άσχετους αριστερίζοντες δήθεν περιβαλλοντολόγους

που δεν γνωρίζουν ούτε το ισπανικό μοντέλο ούτε το ελληνικό.

Στην Ισπανία δόθηκαν τρομακτικοί συντελεστές

και έγιναν 10όροφα πάνω στη θάλασσα,

κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς.

Οι κουβέντες περί πλεονάσματος τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα,

λέγονται από άσχετους μικροκατασκευαστές / πρώην βοσκούς κλπ,

οι οποίοι μετέτρεψαν το χωράφι στη μέση του πουθενά

σε δήθεν τουριστικές κατοικίες,

και τώρα ζητάνε την προστασία του κράτους,

δηλαδή υμών των υπολοίπων,

για να μην τους πάρει το σώβρακο η τράπεζα.

Δυστυχώς έχουμε μεγάλο έλειμα σοβαρών τουριστικών κατοικιών

σε σοβαρές θέσεις με σοβαρές ξενοδοχειακές υποδομές,

και μακάρι να περπατήσει αυτό το μοντέλο σύνθετου θέρετρου,

και μάλιστα σε συνδυασμό με ιατρικές υπηρεσίες,

το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να φέρει πραγματικά έσοδα,

και όχι να ανακυκλώνει το μαύρο χρήμα

όπως κάνει η συμβατική "κατασκευαστική δραστηριότητα"

όπως την ξέρουμε.

Αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε και να πουλήσουμε τίποτα άλλο,

ας πουλήσουμε λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου,

που μας τα έδωσε ο Θεός έτοιμα και δεν χρειάζεται να τα φτιάξουμε.

 

(ας μην σχολιάσω τα σχόλια περί "ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας"

την οποία προσπαθούμε να πάρουμε πίσω από τις συντεχνίες 

που τόσα χρόνια την εκμεταλεύτηκαν προς ίδιον όφελος

και την απαξίωσαν σε τραγικό βαθμό)

  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε (edited)

apier,.....................(ας μην σχολιάσω τα σχόλια περί "ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας"

την οποία προσπαθούμε να πάρουμε πίσω από τις συντεχνίες

που τόσα χρόνια την εκμεταλεύτηκαν προς ίδιον όφελος

και την απαξίωσαν σε τραγικό βαθμό)

 

Τα είπες όλα!

Edited by SIRADRAB
Δημοσιεύτηκε

Καλά τα είπες , εκτός από το σύνθετο τουριστικό προιόν , γιατί μιλάς γιά μεγάλου μεγέθους εκμεταλλεύσεις .

 

Το μόνο μείον του ισπανικού μοντέλου όπως σωστά λες ήταν ο μεγάλος , τεράστιος συντελεστής δόμησης .

 

Εδώ αυτό που χρειάζεται είναι η ένταξη στο σχέδιο πόλης , όλων των εκτάσεων που βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από την θάλασσα και σε υψόμετρο μέχρι 300 μ . Τα νησιά πέραν των 5 μεγάλων Κρήτη , Εύβοια , Λέσβος , Χίος , Ρόδος , πρέπει να ενταχθούν ολόκληρα σε σχέδιο πόλης με χρήσεις γης και ξεκαθάρισμα του δασικού τους καθεστώτος .

 

Από εκεί και μετά μεγάλες αρτιότητες και ΣΔ από 0,1 - 0,5 είναι μιά χαρά . Τις υποδομές υγείας τις δημιουργεί το κράτος , δεν τις δημιουργεί το ξενοδοχείο , εκτός αν θεωρείς έναν 25 χρονο γιατρό και έναν νοσηλευτή , ως υποδομές υγείας . Γιά κρουαζιερόπλοιο είναι μιά χαρά , όχι όμως γιά παραθεριστικές κατοικίες .

 

Αν σκεφτούμε ότι τα 200 εκ της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης , έχουν θέμα με το κλίμα , είναι πολύ εύκολο το 1-2 % από αυτούς να επιλέξουν παραθεριστική κατοικία στο ωραιότερο οικόπεδο του κόσμου .

 

Επειδή έχω πάει και στην Ανδαλουσία , είδα τι δευτερογενή αγορά δημιούργησε η παρουσία τόσου κόσμου εκεί .

Σκεφτείτε 2.000.000 συντάξεις των 1500-2000 € εκάστη να καταναλώνονται στην χώρα  . Μιλάμε γιά εισροή 40-50 δισ ετησίως , δηλαδή το 1/4 του ΑΕΠ μας . 

 

Αρα δεν θέλουμε σύνθετη τουριστική εγκατάσταση και βραχιολάκια , αλλά θέλουμε νέες κοινωνίες .

 

Αυτό που δεν θέλουμε είναι να γίνει χωρίς σχέδιο και κανόνες .

 

Ο χωριάτης που έφτιαξε την παραθεριστική κατοικία και τώρα είναι απούλητη , είναι ο ίδιος χωριάτης που έφτιαξε το ρούμ του λετ και έφερε τον 16άρη που μεθάει , αλλά σιγά σιγά επειδή βρέθηκε στην εποχή της ανάπτυξης έγινε μεγαλοξενοδόχος .

 

Βλέπω ότι είσαι στο Μαρκόπουλο . Μην συγκρίνεις αυτό που έγινε εκεί με τα σπίτια , με ότι πρέπει να γίνει με την παραθεριστική κατοικία .

Δημοσιεύτηκε

αυτό ακριβώς λέω. Δεν μπορεί η πραγματική παραθεριστική κατοικία να γίνει όπως στο Πόρτο Ράφτη (και όχι μόνο)

Όσο για τις υπηρεσίες υγείας, αν περιμένουν τα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων που ενοώ εγώ

να πουλήσουν πακέτα, και σπίτια, σε νεφροπαθείς, ΑΜΕΑ και άτομα με αρθροιτικά, βασιζόμενα στο νοσοκομείο Πολυγύρου,

καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα.

Θα πρέπει το κράτος να επιτρέψει ξενοδοχεία με ιατρικές μονάδες, όπως προβλέπονται άλλωστε κάποια,

και βέβαια κατά περίπτωση θα πρέπει να απαιτούνται και στοιχεία ειδικού τουρισμού (golf, καταδύσεις, μονοπάτια, κλπ κλπ)

Πρέπει να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο οπωσδήποτε και να εμπλουτίσουμε το προϊόν.

 

Και προφανώς μιλάω για μεγάλες εκμεταλεύσεις.

Για την ακρίβεια μιλάω για πολύ μεγάλες εκμεταλεύσεις. Πάνω από 300 στρ.

Για να μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο, και να μπορούν να γίνουν και κατοικίες που θα στηρίξουν οικονομικά το έργο.

Πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη

και να αποδεχθούμε ότι το μοντέλο της μικρομεσαίας επιχείρησης που είναι υποτίθεται η "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας μας,

είναι ένας από τους παράγοντες που μας έφεραν ως εδώ.

ΔΕΝ περπατάει. ΔΕΝ γίνεται να είμαστε όλοι αφεντικά του εαυτού μας. 

 

Όσο για τα σχέδια πόλεως, δεν είναι απαραίτητα.

Ας φτιάξουν σοβαρά ΓΠΣ & ΣΧΟΟΑΠ, όχι όμως στην 1:25.000 που δεν ξέρουμε που πέφτουν οι γραμμές,

με ρεαλιστικές χρήσεις και ρεαλιστικούς όρους, ΧΩΡΙΣ εκκρεμότητες για μελλοντικούς σχεδιασμούς,

και μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς σχέδια πόλεως.

Αν όμως δεν αλλάξουν και οι διαδικασίες, δεν έχει νόημα ο σχεδιασμός.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών εκ των προτέρων,

έτσι ώστε όταν μία περιοχή καθορίζεται για τουριστική ανάπτυξη, να μην χρειάζεται π.χ. ΝΕΧΩΠ (που ευτυχώς καταργήθηκε)

Κι ούτε μπορείς να περιμένεις τον κάθε υπάλληλο πότε θα ευκαιρήσει να δώσει μια απάντηση.

Οι προθεσμίες θα πρέπει να τηρούνται.

 

Τα βραχιολάκια είναι θέμα ανταγωνιστηκότητας. Μπορείς να πουλήσεις 500 Ευρώ τη μέρα και όχι 50;

Τότε δεν θα έχεις βραχιολάκια. Αν όμως δεν έχεις προϊόν και παρακαλάς τα Thomas Cook, 

τότε θα έχεις βραχιολάκια και θα λες κι ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Η διαφωνία μου γιά την μονοπώληση της παραθεριστικής κατοικίας από τα μεγάλα ξενοδοχεία , βασίζεται στο γεγονός , ότι η τοπική κοινωνία , αλλά και η χώρα δεν απολαμβάνει τίποτα , αλλά μόνο τα υπολείμματα του βιολογικού καθαρισμού του ξενοδοχείου .

 

Επίσης δεν μιλάμε γιά κατοικία διακοπών 7-15 ημερών . Μιλάω γιά μόνιμη κατοικία συνταξιούχων και τηλεργαζομένων ευρωπαίων . 

Δημοσιεύτηκε

Η διαφωνία μου γιά την μονοπώληση της παραθεριστικής κατοικίας από τα μεγάλα ξενοδοχεία , βασίζεται στο γεγονός , ότι η τοπική κοινωνία , αλλά και η χώρα δεν απολαμβάνει τίποτα , αλλά μόνο τα υπολείμματα του βιολογικού καθαρισμού του ξενοδοχείου .

 

Επίσης δεν μιλάμε γιά κατοικία διακοπών 7-15 ημερών . Μιλάω γιά μόνιμη κατοικία συνταξιούχων και τηλεργαζομένων ευρωπαίων . 

 

μα ακριβώς επειδή δεν μιλάμε για 7 - 15 μέρες αλλά τουλάχιστον για καλοκαίρι + ενδιάμεσες διακοπές + ΣΚ,

αν όχι μόνιμη κατοικία όπως την περιγράφεις πολύ σωστά, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με βραχιολάκια κι αν ήθελαν.

Αυτός  ο κόσμος που σταδιακά θα γίνει μόνιμος ή ημιμόνιμος κάτοικος, δεν είναι το πρόβατο του all inclusive των 50 Ευρώ.

Θέλει τοπικά προϊόντα, θέλει αρχιτεκτονική, θέλει πραγματική ταβέρνα και όχι τουριστική, θέλει γλυκό κουταλιού κλπ.

Το ξενοδοχείο θα πρέπει να παρέχει κάποιες υπηρεσίες κατά περίπτωση, όποιες θέλει κάθε πελάτης,

(συντήρηση, κήποι, maid service, room service, Α' βάθμια φροντίδα, διάφορες εξυπηρετήσεις κλπ )

έτσι ώστε να μπορεί να μένει ανοικτό όλο το χρόνο, για να μπορεί να κάνει ανταγωνιστικά πακέτα όλο το χρόνο,

κι έτσι να επιμηκυνθεί η περίοδος, να μειωθούν οι εποχικά εργαζόμενοι,

να συντηρηθεί μία πιο σταθερή ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα.

Νομίζω είναι προφανή τα κέρδη τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική κοινωνία,

και μόνο από τη διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, τους φόρους κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα έσοδα αυτά είναι απολύτως εισαγόμενα!!! Είναι καθαρή προσθήκη στο ΑΕΠ, ΚΑΙ στο ισοζύγιο.

Και βέβαια αυτός είναι ο λόγος που έχουν λυσάξει οι ξένοι να ρίξουν τις τιμές

έτσι ώστε να τους συμφέρει να τις κάνουν αυτοί τις επενδύσεις,

για να επιστρέφουν στη χώρα τους κάποια από τα λεφτά που θα εξάγονται στην Ελλάδα.

Κι αφού εμείς είμαστε απολύτως άχρηστοι και οι "επιχειρηματίες" μας απολύτως κρατικοδίαιτοι,

προτιμώ να τα κάνει όποιος νάναι, αρκεί να γίνουν!

ΔΕΝ γίνεται πια να μην κάνουμε τίποτα γιατί δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον απολύτως κρατικό χαρακτήρα των πάντων.

Πρέπει επιτέλους να ξεκολήσουμε!

Δημοσιεύτηκε

sorry που επιμένω και γίνομαι φορτικός, αλλά με πονάει το θέμα.

Πριν γίνω "μηχανικός πολεοδομίας", ήμουν σύμβουλος για μεγάλες επενδύσεις,

μέχρι που ενέσκυψε η κρίση του real estate και προέκυψαν κάποια προβλήματα με κάποιους πελάτες.

Τώρα έχουμε κρατήσει μερικούς που πάνε σιγά - σιγά και περιμένουν τη μεταστροφή της οικονομίας.

Το έχω ζήσει το παραμύθι των σύνθετων επενδύσεων από μέσα κι απ' έξω.

Το μόνο θέμα που πρέπει να τηρούμε αδιαπραγμάτευτα, είναι τα περιβαλλοντικά.

Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί το περιβάλλον είναι το βασικότερο συστατικό του προϊόντος,

κι αν το χάσουμε αυτό, δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τους υπόλοιπους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.