Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι

 

Έχω πει την άποψή μου πολλές φορές για τα βιβλία που κυκλοφορούν τα οποία θεωρώ αλειπέστατα για τον μηχανικό εφαρμογής αφού αναλώνονται σε ανούσιες θεωρίες για αγρίους και ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Πάμε παρακάτω.

 

Εκτός από το καινούργιο του Ντοκόπουλου (το μπλέ) που γράφει κάποια καινούργια πράγματα σας προτείνω επίσης να κοιτάξετε το βιβλίο "Σύγχρονες Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις" του Βασίλη Μπιτζιώνη. Θα το βρείτε στο γνωστό βιβλιοπωλείο (Παπασωτηρίου) ίσως και αλλού.

 

Προσοχή, το βιβλίο είναι λίγο πιο παλιό, δεν αναφέρεται στο HD 384, αλλά έχει πολλά πρακτικά και ενδιαφέροντα παραδείγματα από την καθημερινή εμπειρία, περισσότερα τουλάχιστον από άλλα βιβλία (που τα παραδείγματά τους είναι αποσπασματικά). Περιέχει επίσης επεξηγήσεις που άλλα βιβλία δεν έχουν (είτε επειδή δεν γνωρίζουν είτε από αμέλεια). Αναφέρεται επίσης σε αυτοματισμούς και θέματα ηλεκτρικής κίνησης.

 

Εγώ πάντως το βρήκα πολύ πιο χρήσιμο από τους τόμους που γράφουν οι θεωρητικοί του είδους. Μοναδική παράλειψη του βιβλίου οι αναφορές στον υπολογισμό βραχυκυκλωμάτων αλλά παρ όλα αυτά νομίζω αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

 

Εγώ το έχω ξεχωρίσει μαζί με το βιβλίο του Κάπου (εκείνα τα μικρά που βγάζει) "Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις).

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Έχει διαβάσει κανείς τα βιβλία "Υπόδειγμα μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων" και "Δουλεύοντας με το FINE"; Αξίζουν καθόλου;

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Στα περισσότερα ελληνικά τεχνικά βιβλία δυστυχώς υπάρχουν ελλείψεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο συγγραφέας κάθε βιβλίου προσπαθεί να καλύψει αρκετά θέματα, έτσι είναι αδύνατον να γίνει περιεκτικός σε κάθε παράγραφο γιατί διαφορετικά τα βιβλία αυτά θα είχαν έναν τεράστιο όγκο. Π.χ. σε βιβλίο που αφορά τις σύγχρονες κτιριακές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα δούμε ότι υπάρχουν θέματα όπως η θεμελιακή γείωση, οι εγκαταστάσεις Η/Ζ, οι εγκαταστάσεις πυρανίχνευσης, το BMS κ.α. Κάθε ένα θέμα είναι ένα βιβλίο μόνο του, και έτσι φυσικό είναι να είναι αδύνατο να το καλύψεις μέσα σε 30-50 σελίδες.

 

Δυστυχώς στην ελληνική βιβλιογραφία δεν έχει γίνει η προσπάθεια να γραφούν βιβλία που να αφορούν συγκεκριμένα θέματα όσο αφορά τις Η/Μ εγκαταστάσεις με αρκετή θεωρία αλλά και πρακτικές ασκήσεις με φωτογραφίες υλικών και τρόπων ορθής εγκατάστασης (κάτι που υπάρχει στα αμερικάνικα τεχνικά βιβλία).

 

Πιστεύω πως αρκετά καλά σε θεωρητικό επίπεδο είναι τα παλαιά βιβλία του ιδρύματος Ευγενίδου, αλλά και όλοι οι κατάλογοι ηλεκτρολογικού υλικού που μέσα τους πραγματικά βρίσκει κανείς έναν μεγάλο πλούτο πληροφόρησης.

 

Αρκετά χρήσιμα (για καθημερινή χρήση) είναι και τα βιβλία του Μιλτιάδη Κάπου. Φθηνά βιβλιαράκια σε διαστάσεις 5,5 Χ 8 inc που βοηθούν αρκετά για την επίλυση εύκολων καθημερινών προβλημάτων του εγκαταστάτη άλλα και του μηχανικού. Προσωπικά μερικά από αυτά θέλω να τα ξανά αγοράσω ώστε να τα έχω μαζί μου στο βαλιτσάκι μου ή στο αυτοκίνητο για καθημερινή χρήση.

 

ΓΕΙΩΣΕΙΣ & ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΑ : Όταν γράφτηκε πιθανά να ήταν και το πρώτο βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα στα ελληνικά. Περιεκτικό με αρκετά σχέδια. Φυσικά τώρα υπάρχουν μεταγενέστερες εκδόσεις (π.χ. της ΕΛΕΜΚΟ) που πλέον έχουν καλύψει καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΠΙΝΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ : Ένα βιβλιαράκι 140 σελίδων μόνο με πίνακες ηλεκτρολογικών μεγεθών (αμπέρ ανά διατομή καλωδίου, πτώση τάσης γραμμής κλπ). Αρκετά εύχρηστο για καθημερινή χρήση.

 

ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡ. ΧΩΡΩΝ : Αρκετά καλό βιβλίο με αρκετά σχέδια για λεπτομέρειες διαρρύθμισης υποσταθμού ανάλογα την περίπτωση. Θα μπορούσε να είχε και άλλα θέματα όπως υπολογισμός του ρεύματος βραχυκυκλώματος (ικανότητα διακοπής).

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ : Ένα βιβλίο γεμάτο σχέδια. Παράδειγμα θέλεις μια συνδεσμολογία αστέρος – τριγώνου ανατρέχεις στο βιβλιαράκι και την έχεις. Ξανά αρκετά εύχρηστο για καθημερινή χρήση.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ : Ερωτήσεις / απαντήσεις. Ποιο πολύ για μελέτη για τις εξετάσεις ηλεκτρολόγων στο υπουργείο βιομηχανίας.

 

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ : Διάφορα θέματα όπως σύνταξη προσφοράς, φορολογικά, συνταξιοδοτικά. Πλέον δεν είναι επίκαιρο λόγο των συνεχών αλλαγών ειδικά στα δύο τελευταία.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Ε.Η.Ε. : Οι παλαιοί κανονισμοί χρήσιμοι όμως και σήμερα.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ : Αφιέρωμα σε όλες τις κακοτεχνίες που συναντάμε στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ : Σχέδια και αρκετά θέματα που αφορούν το ηλεκτρολογικό υλικό αλλά και ειδικές εγκαταστάσεις όπως σε κινηματογράφους, νοσοκομεία κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδερφους!!

Λοιπόν, είμαι νέος μηχανολόγος μηχανικός και θα ήθελα τη συμβουλή σας για αγορά βιβλίου που να εξηγεί τα πάντα για ηλεκτρολογικά σχέδια. Τι εννοώ, να εξηγεί λίγη θεωρία και να έχει πολλά πρακτικά παραδείγματα που να τα επεξηγεί. Να αναφέρεται σε επεξήγηση συμβόλων, σε συνδεσμολογίες, σε καλώδια, κτλ.

Θα μπορούσατε να μου πείτε να βρω ένα ηλεκτρολόγο μηχανικό και να μου εξηγήσει, όμως μου είναι δυσκολο και γι΄αυτό ζητώ την συμβουλή σας για κάποιο βιβλίο.

Έχετε κάτι υποψι???

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!

Δημοσιεύτηκε

Σ ευχαριστώ για την απάντηση σου! Είδα και εγώ κάποια απ' αυτά τα βιβλία. Θα ηθελα να μου απαντήσει και ενας μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος που να έχει να προτείνει κάτι που έχει ο ίδιος διαβάσει και του φάνηκε αξι'ολογο σαν βιβλίο

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε Dimitris! εγώ έχω να σου προτείνω τα παρακάτω :

 

(1) Άμα θέλεις τα σύμβολα για τα ηλεκτρολογικά σχέδια μπορείς να κατεβάσεις αυτό το αρχείο που έχει ανέβει στο site : http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=417

Αφορά τα ηλεκτρολογικά σύμβολα (έντυπο της ΠΟΣΕΗ) που είναι αρκετά ενημερωμένο αφού έχει γύρο στα 150 διαφορετικά σύμβολα για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις αλλά και ασθενών ρευμάτων, γειώσεων κλπ.

 

(2) Ένα απλό και φθηνό βιβλιαράκι – το αναφέρω και παραπάνω - είναι το ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (ΜΙΛΤ. ΚΑΠΟΣ) που είναι αρκετά απλό και εύχρηστο. Το βιβλίο αυτό αφορά κυρίως σχέδια ηλεκτρικών κυκλωμάτων όπως Αστερο/τρίγωνο σε κινητήρα, διακόπτες αλέ – ρετούρ π.χ. ακραίος – μεσαίος – ακραίος, κουδούνια κλπ.

 

(3) Για σχεδία / μελέτη ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο Autocad / Fine, η 4Μ κάνει κατά καιρούς σεμινάρια (επί πληρωμή) με θέμα ΄΄Εισαγωγή στις Η/Μ μελέτες΄΄. Πρέπει για αρχάριους χρήστες του Autocad ή της πλατφόρμας FINE της 4Μ, να είναι αρκετά χρήσιμα.

 

(4) Τέλος, εγώ αρχειοθετώ όλα τα σχέδια και τις τεχνικές προδιαγραφές που μου στέλνουν για κοστολογήσεις έργων. Έτσι έχω μια μεγάλη βάση δεδομένων σε ηλεκτρονικά αλλά και σε εκτυπωμένα σχέδια. Πολλές φορές ανατρέχω σε σχέδια παλιότερων έργων ώστε να βρω λύσεις ή ιδέες για τις εγκαταστάσεις. Κανένα βιβλίο και κανένα σεμινάριο δεν θα σε βοηθήσει τόσο, όσο με το να ανατρέξεις σε αντίστοιχες μελέτες έργων που έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Πραγματικά είναι ένας θησαυρός πληροφόρησης.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, είμαι νέος μηχανολόγος και αντιμετωπίζω πρόβλημα στην κατανόηση ηλεκτρολογικών υδραυλικών κυκλωμάτων και πάσης φύσης βιομηχανικών ηλεκτρολογικών κυκλωμάτων λόγω μη γνώσης φυσικά. Αν μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο πρακτικό βιβλίο για αρχή θα ήμουν ευγνώμων.

Ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.