Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταυροειδούς διατομής μεταλλικό υποστύλωμα


 

Recommended Posts

Όταν επιλέγεται να γίνει χρήση μη πρότυπης διατομής σχήματος διπλού ταυ και προς τις δύο διευθύνσεις (δηλαδή σε διατομή π.χ ΗΕΑ να συγκολληθούν εγκάρσια και αμφίπλευρα του κορμού δύο μισά ΗΕΑ)  πως ελέγχεται το πάχος και η ποιότητα των εξωραφών κατά μήκος του μέλους? (εννοώ πως ελέγχεται αναλυτικά και όχι στο εργοτάξιο). Πρέπει να γίνει ανάλυση σε επίπεδο διατομής (section analysis) για να βρεθούν οι επιβαλλόμενες τάσεις στα εξεταζόμενα σημεία και να γίνει ο έλεγχος ή υπάρχει κάποιος τυποποιημένος έλεγχος? Ξέρετε αν ορίζεται κάπου στον ΕΚ3 ειδικά αυτή η συγκόλληση?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Φαντάζομαι επικαλείσαι τον νόμο του Cauchy όπου η διατμητική τάση κατά μήκος είναι η ίδια με την διατμητική κάθετα στον άξονα του μέλους? Στις δύο σχέσεις του κεφ. 4.5.3 του EN1993-1-8 που αφορούν στον έλεγχο των εξωραφών, θέτεις ως ορθή σι  =0?

Link to comment
Share on other sites

Ασφαλώς, και για τα δύο... :)

 

Πράγματι, αν δεν υπάρχει κάποιο συγκεντρωμένο φορτίο που να δρά στην περιοχή συγκόλλησης, η συγκόλληση δεν καταπονείται με κύριες τάσεις, αλλά μόνο με διατμητικές.

 

Αγνοούμε -εννοέιται- ως αμεληταίες τις κύριες τάσεις λόγω ομοιόμορφης φόρτισης και λόγω ατελειών, καθώς και τις παραμένουσες τάσεις λόγω συγκόλλησης.

 

Επομένως, αρκεί να δούμε πως αναπτύσσεται στην διατομή το διάγραμμα διάτμιτικών τάσεων λόγω τέμνουσας, και να βρούμε την σχέση τέμνουσας - διάτμησης για την θέση που μας ενδιαφέρει.

 

 

Υ.Γ: Χωρίς να ξέρω περί τίνος πρόκειται, να σχολιάσω ότι αν έχουμε σεισμό, μπορεί να τίθεται θέμα ικανοτικού ελέγχου...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.