Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ' ύψος σε αυθαίρετο υπόγειο


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα και συγχαρητήρια για το forum.

Χρειάζομαι τη συμβουλή σας για το εξής ζήτημα:

έχω αναλάβει την στατική μελέτη για προσθήκη σε ισόγειο κατοικία του 85, στην άδεια της οποίας υπάρχει πρόβλεψη ορόφου.Μέχρι εδώ καλά, το θέμα είναι ότι έχει κατασκευαστεί υπόγειο που στα σχέδια φαίνεται μπαζωμένο. Εγώ, ως στατικός δεν θα πρέπει να το λάβω υπόψιν μου και να κάνω έλεχγο στατικής επάρκειας υφιστάμενου, ασχέτως αν απαλλάσσομαι λόγω πρόβλεψης; Το οποίο βέβαια σημαίνει πως ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να προχωρήσει σε νομιμοποίηση κτλ.

Μια γνώμη από πιο έμπειρους συναδέλφους θα βοηθούσε.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω οτι ακόμη και αν κατασκευάστηκε υπόγειο μπορεί να μην έγινε με περιμετρικά τοιχώματα οπότε στατικά θεωρείται σαν κανονικός όροφος(υπέργειος) και ξαφνικά η οικοδομή σου (στατικά πάντα) αποκτά έναν επιλέον όροφο στην όποια στατική μελέτη θα κάνεις.

Δηλαδή πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος :D

 

Κατα τα άλλα υπάγεσαι στην παράγραφο 3γ του παραρτήματος Ε και απαλλάσσεσαι από αντισεισμικό έλεγχο υπάρχοντος.Η προσθήκη με ΕΑΚ.

 

Βέβαια η πολεοδομία θα στα πει καλύτερα και πιο έγκυρα..

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι θέλει επεξήγηση η φράση σου "το θέμα είναι ότι έχει κατασκευαστεί υπόγειο που στα σχέδια φαίνεται μπαζωμένο"

Δηλαδή έγινε η στατική μελέτη του υπογείου, αλλά θεωρήθηκε μπαζωμένο και στην κατασκευή δεν μπαζώθηκε?

Αν είναι έτσι, δεν έχει γίνει καμμία παράβαση όσον αφορά το στατικό μέρος, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο στατικό μέρος.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην, ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

 

Η πλάκα του Α΄ορόφου είναι ανισόσταθμη. Στο ψηλό της τμήμα έχει από κάτω πυλωτή, δηλαδή έχει ισόγειο.

Στο χαμηλό τμήμα έχει από κάτω μπάζωμα.

Στα σχέδια φαίνεται ότι η θεμελίωση είναι στην ίδια στάθμη, απλώς στο ένα κομμάτι έχει πλάκα επί εδάφους ενώ στο άλλο έχει μπάζωμα μέχρι την πλάκα του Α΄ορόφου.

Στην πραγματικότητα όμως λογικά η θεμελίωση του χαμηλού τμήματος είναι χαμηλότερα γιατί αλλίως δεν βγαίνει όροφος (που είναι ημιυπόγειο) όπως είδα ότι έχει κατασκευαστεί...

Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτάκι... Απ'ότι κατάλαβα στην άδεις έδειχνε ένα ομορφότατο υπόγειο και στην κατασκευή έγινε μέρος υπογείου, σωστά; Αν είναι έτσι τότε από στατική πλευρά ίσως και να μην έχεις υπόγειο όροφο, ανάλογα το πραγματικό μήκος-ποσοστό % των τοιχείων υπογείου. Αυτό που λέει και ο nik δηλαδή. Αρα η πρώτη δουλειά σου είναι να διαπιστώσει που υπάρχουν περιμετρικά τοιχεία υπογείου, τί ποσοστό καταλαμβάνουν και μετά να προβείς σε οποιαδήποτε άλλη πράξη.

 

Πάντως με (στατικώς) υπόγειο όροφο ή μή, το άν αντέχει πανωσήκωμα ή όχι, θα στο δείξει η μελέτη στατικής επάρκειας. Καλή αποτύπωςση οπλισμού-ξυλότυπου (να μην έχει μεταφερθει καμιά κολώνα!!!), ΚΑΡΟΤΑ και προχωράς ανάλογα.

 

Α! δες και αυτό!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.